Saturday, November 24, 2012

Πάλι ο φόρος βλακείας .... από επιστροφές κονδυλίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΗ
Η Ελλάδα έχασε 1,162 δις ευρώ την προηγούμενη πενταετία (2007-2012), από επιστροφές κονδυλίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το ποσό αυτό, που προέκυψε λόγω «κακής εφαρμογής» αγροτικών προγραμμάτων, χρηματοδοτούμενων από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αποτελεί το 28% των συνολικών ποσών που επιβλήθηκαν ως ποινές, στο σύνολο των 27 χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για το ίδιο διάστημα!



Αυτά προκύπτουν από την απάντηση του αρμόδιου επίτροπου για θέματα Γεωργίας Dacian Ciolos, σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Χουντή. Στην απάντησή του, ο Ευρωπαίος επίτροπος απέστειλε δύο Πίνακες με τα κονδύλια που επιστράφηκαν ανά κράτος μέλος την τελευταία πενταετία, αλλά και αναλυτικά τα κονδύλια που καλείται να επιστρέψει η χώρα μας, το ίδιο διάστημα (παρατίθενται αυτούσιοι στο τέλος του Δελτίου).
Από τους Πίνακες προκύπτει:

Πρώτον ότι, τα πρόστιμα που αφορούν στην Ελλάδα, αποτελούν το 28% των προστίμων που έχουν επιβληθεί το ίδιο διάστημα, σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Δεύτερον ότι, η Ελλάδα πρέπει να επιστρέψει 1,162 δις ευρώ, με δεύτερη την Ιταλία με 670,85 εκατομμύρια ευρώ, και τρίτη την Ισπανία με 583,88 εκατομμύρια ευρώ.

Τρίτο συμπέρασμα είναι αυτό που προκύπτει από την ανάλυση των «αποφάσεων» που μνημονεύονται στον Πίνακα 2 προκύπτει ότι, οι ποινές που επιβλήθηκαν στη χώρα μας οφείλονται σε «αδυναμίες ελέγχου», «εσφαλμένα στοιχεία ΟΣΔΕ», «εκπρόθεσμες πληρωμές», «αδυναμίες όσον αφορά τη διαχείριση και τους ελέγχους του συστήματος πολλαπλής συμμόρφωσης», «αδυναμίες διαχείρισης και ελέγχου ενισχύσεων», κλπ.

«Σήμερα, που η ελληνική κοινωνία και μαζί ο κόσμος της υπαίθρου, διαλύεται υπό το βάρος των ασκούμενων ληστρικών πολιτικών, ο λαός μας καλείται να πληρώσει και τα σπασμένα ανεύθυνων κυβερνήσεων. Την ίδια στιγμή, οι ήδη υποστελεχωμένες υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και των εποπτευόμενων από αυτό φορέων, αλλά και οι σχετικές με τον πρωτογενή τομέα, περιφερειακές υπηρεσίες των ΟΤΑ (Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής, κλπ) οδεύουν προς πλήρη διάλυση, μέσω των απολύσεων αλλά και της οικονομικής και κοινωνικής εξαθλίωσης των  εργαζομένων, σύμφωνα με τις επιταγές του Μνημονίου», δήλωσε ο κ. Χουντής.


ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΝΗ

24/11/12
-----

ΣΧΕΤΙΚΟ:

Οι Πίνακες
Πίνακας 1

Πίνακας 2

1 comment:

  1. Η ΕΕ μάς ζητά πίσω 9,2 εκατ. ευρώ για παράνομα κονδύλια της γεωργικής πολιτικής......

    Συνολικά, προβλέπεται ότι θα ανακτηθούν 414 εκατ. ευρώ από 22 κράτη- μέλη της ΕΕ...

    Την ανάκτηση 9,2 εκατ. ευρώ από την Ελλάδα, ζήτησε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για κονδύλια της γεωργικής πολιτικής της ΕΕ που καταβλήθηκαν, κατά παράβαση της κοινοτικής νομοθεσίας.


    Συνολικά, προβλέπεται ότι θα ανακτηθούν 414 εκατ. ευρώ από 22 κράτη- μέλη της ΕΕ στο πλαίσιο της λεγόμενης διαδικασίας εκκαθάρισης των λογαριασμών.


    Ειδικά για την Ελλάδα πρόκειται να ανακτηθούν 5,2 εκατ. ευρώ για διορθώσεις σε εκπρόθεσμες πληρωμές και για υπερβάσεις ανώτατων ορίων, καθώς και 3,6 εκατ. ευρώ για διορθώσεις στις πριμοδοτήσεις ζώων, λόγω αδυναμιών στο χρονοδιάγραμμα των ελέγχων, τον καθορισμό κριτηρίων επιλεξιμότητας, την ανάλυση κινδύνου και τους επιτόπιους ελέγχους. Επίσης, θα ανακτηθούν 400.000 ευρώ για υπερβάσεις σε καταβληθείσες δαπάνες δημόσιας αποθεματοποίησης.


    Τα κράτη- μέλη είναι υπεύθυνα για την εκταμίευση και τον έλεγχο των δαπανών στο πλαίσιο της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής (ΚΓΠ) και η Επιτροπή οφείλει να διασφαλίζει τη σωστή χρησιμοποίηση των κονδυλίων από τα κράτη- μέλη.


    Το ποσό των 414 εκατ. ευρώ θα επιστραφεί στον προϋπολογισμό της ΕΕ, λόγω μη συμμόρφωσης με τους κοινοτικούς κανόνες ή λόγω πλημμελών διαδικασιών ελέγχου των γεωργικών δαπανών.


    Οι κυριότερες δημοσιονομικές διορθώσεις καταλογίζονται στη Μεγάλη Βρετανία με 111,7 εκατ. ευρώ για αδυναμίες στην ταυτοποίηση αγροτεμαχίων και στα συστήματα γεωγραφικών πληροφοριών κατά την επεξεργασία των αιτήσεων, σε διοικητικούς ελέγχους και σε επιτόπιους ελέγχους όσον αφορά τις στρεμματικές ενισχύσεις.

    http://www.epikaira.gr/epikairo.php?id=55421&category_id=89
    26/2/13

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin