Monday, November 26, 2012

Νέο σχέδιο στο τραπέζι, νέος κύκλος συζητήσεων μεταξύ δανειστών


Με το βλέμμα στραμμένο στο ΔΝΤ, που δείχνει να κατεβάζει τους τόνους και να αποδέχεται την προοπτική πως το ελληνικό δημόσιο χρέος θα μειωθεί στο 124% του ΑΕΠ και όχι στο 120% το 2020, διεξάγεται σήμερα άλλο ένα Eurogroup με θέμα συζήτησης το ελληνικό πρόβλημα.

Οι πληροφορίες και τα δημοσιεύματα οργιάζουν το τελευταίο διήμερο, καθώς στο τραπέζι πέφτουν διάφορες προτάσεις σχετικά με ένα νέο σχέδιο διάσωσης για την Ελλάδα, που θα περιλαμβάνει συνδυασμό δράσεων – χωρίς όμως να είναι βέβαιο ότι αυτό θα γίνει τελικά αποδεκτό από το ΔΝΤ ή ότι οι Ευρωπαίοι πρωθυπουργοί και κυρίως η καγκελάριος Μέρκελ θα μπορέσουν να το επιβάλουν στο εσωτερικό των χωρών τους.



Το γερμανικό περιοδικό «Σπήγκελ» επικαλούμενο αποκλειστικές πληροφορίες, αναφέρει σε σημερινό δημοσίευμά του ότι το νέο σχέδιο, που μάλιστα προωθείται από κοινού από την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, προβλέπει «κούρεμα» του χρέους κατά 50%.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, «στη μάχη για την διάσωση της Ελλάδας, ΕΚΤ και ΔΝΤ βγαίνουν επιθετικά μπροστά και υποστηρίζουν ένα νέο εκτεταμένο κούρεμα του χρέους, κατά το οποίο οι χώρες πιστωτές θα πρέπει να παραιτηθούν από το ήμισυ των απαιτήσεών τους, προκειμένου το ελληνικό χρέος το 2020 να μειωθεί από το 144% στο 70%».

Την ίδια ώρα, όμως, το περιοδικό διατυπώνει επιφυλάξεις σχετικά με το κατά πόσον η Γερμανία θα έκανε αποδεκτό ένα τέτοιο «ριζοσπαστικό» σχέδιο.

ΕΚΤ και ΔΝΤ θεωρούν αναπόφευκτη την εξέλιξη προκειμένου η Ελλάδα να καταφέρει να σταθεί και πάλι στα πόδια της, έστω και αν αυτή την εβδομάδα δεν υπάρξει απόφαση, αναφέρει το περιοδικό – κάτι που υποδηλώνει πως υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις να μην ληφθεί ούτε και σήμερα μια τελική απόφαση.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η πληροφορία του «Σπήγκελ» σύμφωνα με την οποία οι πρόσφατες συνομιλίες στο Eurogroup ναυάγησαν επειδή ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, κατ' εντολή της καγκελαρίου Μέρκελ, αναγκάστηκε να αποσύρει μια ήδη υπεσχημένη μεγάλη μείωση του επιτοκίου.

«Η Μέρκελ φοβήθηκε ότι δεν θα μπορεί να περάσει στο κόμμα της ένα τέτοιο μέτρο, καθώς είναι μεγάλες οι αντιδράσεις των ευρωσκεπτικιστών στις τάξεις των Χριστιανοδημοκρατών», εξηγεί το Spiegel και αποδίδει ακριβώς σε αυτό την έκκληση του Επιτρόπου Όλι Ρεν, «να επανεξετάσουν όλοι τις κόκκινες γραμμές τους».

Επικαλούμενο στοιχεία έρευνας του Ινστιτούτου Μακροοικονομίας και Έρευνας (ΙΜΚ) που πρόσκειται στα συνδικάτα των εργαζομένων, σχετικά με το μισθολογικό κόστος σε ευρωπαϊκές χώρες, το περιοδικό σημειώνει ότι τα τελευταία χρόνια υπήρξε μείωση του κόστους κατά 2,2% στην Πορτογαλία, 3,5% στην Ισπανία, και 13% στην Ιρλανδία.

Την ίδια ώρα, η αύξηση του μισθολογικού κόστους στην Γερμανία βρίσκεται πολύ πιο κάτω από τον στόχο του πληθωρισμού και, όπως υπογραμμίζει ο επικεφαλής της έρευνας οικονομολόγος Γκούσταβ Χορν, «αν θέλουμε την άρση των ανισορροπιών εντός Ευρωζώνης, δεν αρκεί η μείωση του κόστους στις χώρες που διέρχονται κρίση, αλλά θα πρέπει και στην Γερμανία να αυξηθούν πολύ οι μισθοί».

Χθες, μια άλλη γερμανική εφημερίδα, η κυριακάτικη έκδοση της «Βελτ», ανέφερε πως την περασμένη εβδομάδα, στο Παρίσι, εκπρόσωποι της ευρωζώνης εξέτασαν το ενδεχόμενο μερικής εκκαθάρισης του ελληνικού χρέους μέχρι το 2015.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, κατά τη διάρκεια κλειστής συνεδρίασης τη προηγούμενη Δευτέρα στη γαλλική πρωτεύουσα, όπου συμμετείχε και ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, οι διεθνείς πιστωτές της Αθήνας (η ΕΕ, η ΕΚΤ και το ΔΝΤ) συζήτησαν το ενδεχόμενο της παραίτησής τους από τις οικονομικές απαιτήσεις τους το 2015.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα της Welt, η προοπτική της μερικής διαγραφής του ελληνικού χρέους προτάθηκε, ώστε να ενθαρρυνθεί η Ελλάδα να τηρήσει τις δεσμεύσεις της, σε αντάλλαγμα για το δεύτερο πρόγραμμα βοήθειας.

Ταυτόχρονα, σημειώνει η γερμανική εφημερίδα, η επιλογή αυτή θα καθησυχάσει και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), το οποίο επιθυμεί τη μείωση του χρέους της Αθήνας σε ένα βιώσιμο επίπεδο. 

Σοφία Βούλτεψη
  .elzoni.gr
26/11/12

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin