Monday, November 12, 2012

Τυχοδιωκτισμός

ΤΟΥ ΜΑΚΗ ΒΟΪΤΣΙΔΗ
Οσο οι Αλβανοί εργάτες έκαναν τις δουλειές και το αφεντικό έπαιζε τάβλι στο καφενείο, η Ελλάδα ήταν μια «ανεκτική κοινωνία». Οσο το «προσεχώς Βουλγάρες» έφτιαχνε τη νύχτα στα τενεκεδοσκυλάδικα του Κάμπου και οι Ουκρανές καθαρίστριες κρατούσαν το ξεσκονόπανο υπό το αυστηρό βλέμμα της κυρίας, ήμασταν «άρχοντες». Και όσο το χρήμα των επιδοτήσεων ερχόταν από τις Βρυξέλλες, ήμασταν «Ευρωπαίοι».
Σήμερα, και αυτοί οι μύθοι κατέρρευσαν -μαζί με τόσους άλλους. Η «ανεκτική» ελληνική κοινωνία όχι απλώς έβαλε την ξενοφοβική Ακροδεξιά στο Κοινοβούλιο, αλλά της χαρίζει και ποσοστά πρωτοφανή. Οι «άρχοντες» το έχουν ρίξει στην κλάψα.
Συναντάς ανθρώπους που δεν τους λείπει τίποτε, που έχουν την υγεία τους, έναν άνετο τρόπο ζωής, αποταμιεύσεις, εξασφαλισμένη δουλειά και νομίζεις ότι τους βρήκαν όλες οι συμφορές του κόσμου -είναι να μην έχεις τη μιζέρια μέσα σου! Και όσο για τη σχέση μας με την Ευρώπη, ήταν απλώς πασπαλισμένη με χρυσόσκονη. Ενας γάμος συμφέροντος που παραπαίει. Μαύρα μεσάνυχτα έχει ένα μεγάλο μέρος της ελληνικής κοινωνίας από τις αξίες του ευρωπαϊκού πολιτισμού. Αυτό που κατάλαβε ύστερα από γοητευτικά τετραήμερα στο Παρίσι, ρομαντικά δείπνα στην Αριστερή Οχθη, επισκέψεις στο Λούβρο και στο Ορσέ και εξαντλητικά ψώνια στην Γκαλερί Λαφαγέτ, είναι το «ό,τι αρπάξουμε». ΜΟΠ, πακέτα Ντελόρ, ΕΣΠΑ, κάπου εκεί εξαντλήθηκε η σχέση μας με την Ευρώπη. Μόλις το χρήμα κόπηκε, γίναμε εχθροί.
Κόπηκε, τρόπος του λέγειν. Ακόμη και σήμερα, η Ευρώπη μας συντηρεί. Για όποιον ακούει πολύ Τράγκα και δεν το έχει καταλάβει, η Ελλάδα έχει πρακτικά πτωχεύσει. Δεν έχει κατεβάσει τα ρολά και δεν έχουμε αρχίσει να λεηλατούμε ο ένας το μαγαζί του άλλου, όπως συνέβη στην ονειρεμένη Αργεντινή του Αλέξη, επειδή εξακολουθεί να μας δανείζει ένας ευρωπαϊκός μηχανισμός. Με χρήματα των Ευρωπαίων φορολογουμένων. Εμάς δε μας πειράζει να παίρνουμε τα δανεικά. Μας πειράζει που, για να μας δώσουν τα δανεικά, βάζουν όρους. Μόνο που αυτό είναι αναξιοπρέπεια. Και το να αμπαλάρεις την αναξιοπρέπεια μέσα σε ρητορεία «εθνικής υπερηφάνειας» κανονικός τυχοδιωκτισμός. Εκεί φτάσαμε!
.agelioforos gr
11/11/12 

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin