Saturday, November 10, 2012

Ο αντίπαλος των Ελλήνων

Του Σωκρατη Τσιχλια
Υπήρξαμε το πειραματόζωο της παγκόσμιας οικονομίας. Ευρωζώνη και ΔΝΤ έχουν ήδη ομολογήσει ότι έπεσαν έξω στα προγράμματα διάσωσης της Ελλάδας. Δύο ήταν οι λόγοι της αποτυχίας. Πρώτος, ότι δεν είχε χρεωκοπήσει ποτέ άλλοτε χώρα χωρίς δικό της νόμισμα και μάλιστα μέλος του σκληρού πυρήνα μιας νομισματικής ένωσης. Δεύτερος, και ίσως εξίσου σημαντικός, ότι κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί το μέγεθος της παρακμής του πολιτικού μας συστήματος, το εύρος της διαφθοράς και της διαπλοκής, το βάθος της φοροδιαφυγής και του μαύρου πλουτισμού και τη σχεδόν γενικευμένη παραλυσία της δημόσιας διοίκησης. Ουδείς υπολόγιζε ότι οι εύποροι Ελληνες δεν θα προσέτρεχαν οικειοθελώς να συνεισφέρουν, έστω με καθυστέρηση, από τα παρανόμως αφορολόγητα λιμνάζοντα πλούτη τους και ότι κανείς πολιτικός ως σήμερα δεν θα είχε το σθένος να τους υποχρεώσει να το κάνουν. Τα λεφτά αυτά λείπουν με τρόπο καθοριστικό από την Ελλάδα.

Με την αξιωματική αντιπολίτευση να ουρλιάζει ως εάν η χώρα να μην είχε χρεωκοπήσει, να χαϊδεύει αυτιά και να συναινεί σε όλα τα αιτήματα, άδικα και δίκαια, είναι αδύνατον να ξεκολλήσουμε από τον πάτο. Οι ξένοι έχουν ήδη ομολογήσει το λάθος τους και προσπαθούν να συμφωνήσουν σε λύσεις περισσότερο αναπτυξιακές. Εμείς πότε θα αποδεχθούμε ότι ζήσαμε πάνω από τις δυνατότητές μας; Οτι για ένα μέρος του τρόπου ζωής μας δανειζόμασταν; Πότε θα αποδεχθούμε ότι αυτός ο τρόπος ζωής προς το παρόν τέλειωσε; Ποια στιγμή θα συνεννοηθούμε, έστω σε ένα μίνιμουμ, δικό μας πρόγραμμα σωτηρίας; Πότε θα σταματήσουμε την οχλαγωγία, τα διχαστικά συνθήματα, τις προετοιμασίες ενός νέου εμφυλίου και θα πιάσουμε τα επιχειρήματα; Οι ξένοι δεν έριξαν έξω την Ελλάδα. Οι δικοί μας τη ναυάγησαν. Οι ξένοι δεν θα μείνουν εδώ εάν και το τρίτο ή το τέταρτο μνημόνιό τους αποτύχει. Είμαστε σε πόλεμο. Οχι με τους δανειστές, αυτά είναι αψιμαχίες. Αλλά με το άλλο μας μισό, το εγωκεντρικό, το ιδιοτελές, το σχεδόν αποτρόπαιο. Αναζητούμε μια φωνή ηγετική να σταθεί στο ύψος των δραματικών περιστάσεων, να ενώσει, να καταδείξει τον εχθρό, να οδηγήσει στη μάχη. Αν συνεχίσουμε αλαλάζοντες θα υποφέρουμε χειρότερα.
.kathimerini.gr
10/11/12

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin