Wednesday, November 28, 2012

28-11-12/Στουρνάρας: Μείωση στη φορολογία των επιχειρήσεων «κατά επτά μονάδες» ..... δεν θα γίνουν νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις

«Τα ασφαλιστικά ταμεία επειδή είναι κομμάτι της γενικής κυβέρνησης δεν προκαλούν ελάφρυνση δημοσίου χρέους διότι είναι σαν να βγάζεις λεφτά από την μια τσέπη και να τα βάζεις στην άλλη τσέπη του Δημοσίου. Βέβαια τα ασφαλιστικά ταμεία μπορούν να αποφασίσουν με βάση δικά τους κριτήρια αν θέλουν να συμμετάσχουν ή όχι» ανέφερε ο κ. Στουρνάρας. 
«Πήραμε μέτρα σκληρά, αλλά απαραίτητα για να πετύχουμε βιωσιμότητα του χρέους» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega.
Παράλληλα, προανήγγειλε ελαφρύνσεις σε νοικοκυριά «κάτω από ένα συγκεκριμένο εισόδημα», όπως και μείωση στη φορολογία των επιχειρήσεων «κατά επτά μονάδες», ενώ ταυτόχρονα δεσμεύτηκε ότι δεν θα γίνουν νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις το ερχόμενο έτος. Αναφερόμενος στο σχέδιο επαναγοράς ομολόγων είπε ότι «σαφώς περιμένουμε συμμετοχή ελληνικών και ξένων τραπεζών».
Ο υπουργός τόνισε ωστόσο για άλλη μια φορά το εθελοντικό χαρακτήρα του προγράμματος, ενώ για τη συμμετοχή των ασφαλιστικών ταμείων στο πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων είπε ότι το καθένα θα αποφασίσει μόνο του τι θα πράξει, προσθέτοντας ότι «δεν είναι καταλυτικός παράγοντας για την επιτυχία του προγράμματος η συμμετοχή τους» με δεδομένο ότι τα Ταμεία ανήκουν στη Γενική Κυβέρνηση, οπότε - όπως εξήγησε - είναι σαν να βγάζεις λεφτά από τη μία τσέπη και να τα βάζεις στην άλλη.

Διευκρίνισε επίσης ότι 9,3 δισ. ευρώ των ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους προς ιδιώτες θα δοθούν σε δυο δόσεις, μία το Δεκέμβριο και μια τον Φεβρουάριο.

Ερωτηθείς για το αν το ποσό των ληξιπρόθεσμων οφειλών που θα πληρωθεί φέτος θα φτάσει στα 3,5 δισ. ευρώ που αναφέρεται στον προϋπολογισμό του 2012 ο κ. Στουρνάρας απάντησε με ασάφεια ότι θα κινηθεί στα εν λόγω επίπεδα. Επίσης, σημείωσε πως δεδομένου ότι η κυβέρνηση προσδοκά πρωτογενές πλεόνασμα το 2013, έναντι 0% του ΑΕΠ αποτέλεσμα που υπολογίζει η τρόικα, το 70% της πρόσθετης επίδοσης θα κατευθυνθεί στην τόνωση της οικονομίας και όχι στο χρέος. Αντιστοίχως, είπε, αν υπάρχει υπεραπόδοση κάποιων μέτρων κατά της φοροδιαφυγής, μπορεί να μην χρειαστεί να ληφθούν κάποια πολύ επώδυνα μέτρα.

Για το Eurogroup τόνισε πως «όλοι οι στόχοι που είχε βάλει στο τραπέζι η ελληνική κυβέρνηση επιτεύχθηκαν» επισημαίνοντας ότι «το μεγάλο πρόβλημα στην Ελλάδα είναι η εμπιστοσύνη, η αβεβαιότητα. Αυτή προσπαθούμε να βελτιώσουμε».

«Το αντίβαρο της δημοσιονομικής προσαρμογής είναι οι επενδύσεις και η αυξημένη ιδιωτική κατανάλωση» πρόσθεσε.

Ο κ. Στουρνάρας σημείωσε πως «η πρόταση να γίνει κεφαλαιοποίηση τραπεζών μέσω ESM ή του EFSF προς το παρόν δεν βρίσκει ευήκοα ώτα μεταξύ των χωρών εκείνων που θα πληρώσουν, κακώς βεβαίως, ελπίζω μέσα στο 2013 να υπάρχει μια θετική απόφαση γι' αυτό».
28/11/12

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin