Thursday, November 1, 2012

Επιστολή του Επιτρόπου Περιφερειακής Πολιτικής κ. Γιοχάνες Χαν στον Υπουργό ΑνΥπ Κωστή Χατζηδάκη

Την ικανοποίησή του για τη σημαντική πρόοδο που έγινε για τη διευθέτηση των ημιτελών έργων της περιόδου 2000-2006 σημειώνει ο Επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής κ. Γιοχάνες Χαν σε επιστολή του προς τον Υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Κωστή Χατζηδάκη. Ο Επίτροπος αφού αναφέρει τη σημασία των διαρθρωτικών ταμείων για την Ελλάδα, ιδιαίτερα σε αυτήν την κρίσιμη περίοδο, τονίζει ότι οι ελληνικές αρχές έκαναν αξιοσημείωτη πρόοδο στο «κλείσιμο» των προγραμμάτων  της περιόδου  2000-2006, αλλά και στην προσπάθεια να καταστούν λειτουργικά έργα στη συντριπτική τους πλειοψηφία τα ημιτελή προγράμματα του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης.

Ο κ. Χαν προσθέτει ότι είναι αξιοσημείωτο ότι ενώ στις αρχές Σεπτεμβρίου του 2012 περισσότερα από 150 έργα ήταν ημιτελή και μη λειτουργικά, μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου μόνο 46 προγράμματα παρέμειναν στην ίδια κατηγορία. Στην επιστολή του ο Επίτροπος διατυπώνει επίσης την πεποίθηση ότι από τα ημιτελή έργα της πρώτης φάσης της περιόδου 2000-2006, η Ελλάδα θα έχει ελάχιστες απώλειες και καλεί τις ελληνικές αρχές  να συνεχίσουν με την ίδια δέσμευση την προσπάθεια για την ολοκλήρωση εντός των χρονικών προθεσμιών των έργων της Β’ φάσης. Το τέλος της προθεσμίας έχει τεθεί για την 31η Μαρτίου 2013.

Ο Υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Κωστής Χατζηδάκης δήλωσε τα ακόλουθα:  «Η προσπάθειά μας για το ΕΣΠΑ γίνεται σε 6 μέτωπα: Επιτάχυνση, καθώς υπήρχε καθυστέρηση το πρώτο εξάμηνο του 2012. Απλοποίηση των διαδικασιών για την οποία ανακοινώθηκαν συγκεκριμένα μέτρα. Έμφαση στα 40 από τα 181 έργα προτεραιότητας που παρουσιάζουν πρόβλημα με την τοποθέτηση project managers. Ολοκλήρωση της αναθεώρησης του ΕΣΠΑ  για την οποία ελπίζουμε να έχουμε απάντηση της Ε.Ε ως τα τέλη Νοεμβρίου. Συνέχιση της σκληρής διαπραγμάτευσης για το νέο ΕΣΠΑ. Αλλά, ταυτόχρονα, και προσπάθεια να μην χαθούν πόροι από τα έργα της περιόδου 2000-2006. Στο τελευταίο ζήτημα, η επιστολή του κ. Χαν είναι σαφής. Η προσπάθειά μας συνεχίζεται κάθε μέρα σε όλα τα μέτωπα. Τη Δευτέρα, συγκαλώ σύσκεψη με όλους τους επικεφαλής των διαχειριστικών αρχών των προγραμμάτων με στόχο τον καλύτερο συντονισμό και τη μεγαλύτερη ταχύτητα ιδιαίτερα ως προς την απορρόφηση. Η προσπάθεια αυτή είναι καθημερινή και πρέπει να γίνεται με σύστημα και επιμονή».
mindev.gov.gr
1/11/12 

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin