Monday, November 12, 2012

ΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ: ΧΤΕΣ , ΣΗΜΕΡΑ, ΑΥΡΙΟ

Αν κάνουμε μια αναδρομή στα τελευταία 12 χρόνια στην ιστορία των ασφαλιστικών ταμείων θα διαπιστώσουμε ότι: τα αποθεματικά τους έχουν υποστεί 3 λεηλασίες . Η πρώτη έγινε με την κυβέρνηση Σημίτη μέσω του Χρηματιστήριου , ή δεύτερη από την κυβέρνηση Καραμανλή ( άρα ισοπαλία στις λεηλασίες των ταμείων για ΠΑΣΟΚ και ΝΔ) και η τρίτη όταν τα πράγματα είχαν αρχίσει να δυσκολεύουν για τα συνεταιράκια του δικομματισμού έγινε από κοινού από την κυβέρνηση Παπαδήμου με το κούρεμα των αποθεματικών τους.
Στις τρεις αυτές λεηλασίες πρέπει να προσθέσουμε ακόμη μία , η οποία ήταν διαρκείας και κατ' εξακολούθηση: τη λεηλασία μέσω των φαρμακευτικών εταιρειών, με την ανεξέλεγκτη συνταγογράφηση και την τιμολογιακή πολιτική. - ¨Ώρα είναι να μας πει ο πρωθυπουργός ότι και οι φαρμακοβιομήχανοι είναι πολιτικοί φίλου του Τσίπρα , όπως έκανε με τους πλιατσικολόγους που τους βάφτισε επενδυτές και μας είπε ότι δεν έρχονται στη χώρα να “επενδύσουν” φοβούμενοι τις δηλώσεις του Τσίπρα -.
Η πιο χαρακτηριστική περίπτωση λεηλατημένου ταμείου είναι το ΤΣΜΕΔΕ. Ένα ταμείο με ελάχιστες παροχές προς τους ασφαλισμένους του και με μεγάλα αποθεματικά. Φάε από δω (ΕΤΑΑ), ροκάνισε από κει (κούρεμα ), βάλτο και στον ΕΟΠΥΥ και πληρώστε βλάκες μηχανικοί για να καλύπτουμε εμείς οι κυβερνώντες τα ελλείμματα του ΕΟΠΥΥ.
Οι εισφορές κάθε εργαζόμενου είναι συνάρτηση των αποδοχών του. Οι εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών είναι σταθερές είτε έχουν δουλειά , είτε όχι. Και μπορεί τόσα χρόνια που είχαμε δουλειά εμείς οι μηχανικοί να πληρώναμε σχεδόν όσα και σήμερα, αλλά και οι παροχές και οι συντάξεις που παίρναμε από το ταμείο μας ήταν ελάχιστες μπροστά σε αυτές πχ κάποιων ΔΕΚΟ.
Ευτυχώς που υπάρχει και ο ευαίσθητος κ. Στουρνάρας που δεν θα επιτρέψει όσο είναι υπουργός να υπάρχουν ευνοημένοι κλάδοι κι έτσι αφού μελετήθηκε καλά από την Ελληνική βουλή για 1 ολόκληρη μέρα το περίφημο μνημόνιο 3 των 750 σελίδων και του 1 άρθρου και συζητήθηκε διεξοδικά για 8 ολόκληρες ώρες , υπερψηφίστηκε και αφού έγινε νόμος του κράτους ,νάμαστε όλοι εδώ στην ίδια θέση.
Αν προσπαθήσουμε να δούμε το παρόν και το μέλλον των ασφαλιστικών ταμείων τότε τα πράγματα είναι φοβάμαι άκρως απογοητευτικά.
Το σύνολο ή σχεδόν, των μηχανικών είμαστε άνεργοι ή υποαπασχολούμενοι. Για να πάρουμε μια σύνταξη περίπου εξακοσίων Ευρώ αν και όταν την πάρουμε θα πρέπει να πληρώνουμε τουλάχιστον 4.600 Ε το χρόνο εισφορές. Αν προσθέσουμε και 3.500 Ε που θέλει από μας η εφορία σαν ελάχιστο φόρο για ένα σπίτι και ένα αυτοκίνητο αν έχουμε, φτάνουμε στις 8.100 Ε τουλάχιστον. Νοίκια για γραφείο, εισφορές ΤΠΕΔΕ, ΤΕΕ , συνδέσμων και λειτουργικά έξοδα ανεβάζουν το κοντέρ ύπαρξης ενός ελεύθερου επαγγελματία μηχανικού στις 12.000 Ε τουλάχιστον για κάθε χρόνο. Για να βγάλει κάποιος αυτά τα χρήματα πρέπει να κάνει ένα τζίρο γύρω στις 100.000 Ευρώ. Αν πεις ότι χρειάζεσαι για να ζήσεις άλλες 12.000 Ευρώ το χρόνο , αυτό μεταφράζεται σε ετήσιο τζίρο 200.000 Ευρώ ( αυτό είναι ένα πολύ καλό ανέκδοτο για τα σημερινά δεδομένα ). Οπότε υποθέτω ότι θα είμαστε πολλοί αυτοί που θα πούμε φτάνει πια , αφού στην ουσία είμαστε άνεργοι , ας μας μετρήσουν επιτέλους και στα επίσημα ποσοστά της ανεργίας , για να βελτιώσουν και τις επιδόσεις τους σε αυτό τον τομέα. - Άσε που θα χαρεί και ο κ. Σαμαράς που εκπροσωπεί τα συμφέροντά μας που θα δει την εκλογική του βάση να διευρύνεται -.
Το ΙΚΑ με δεδομένη την κατασκευαστική ανυπαρξία έχει από καιρό χάσει ένα μεγάλο κομμάτι εισφορών από τον κλάδο των κατασκευών. Πολλοί επιχειρηματίες στον ιδιωτικό τομέα χρόνια τώρα με την ανοχή του κράτους δεν καταβάλουν εισφορές. Και με τα σημερινά δεδομένα της ανεργίας και της υποαπασχόλησης ακόμη και αυτοί που είναι συνεπείς θα καταβάλουν πολύ λιγότερες εισφορές γιατί στον ιδιωτικό τομέα έχουμε ήδη φτάσει στα επίπεδα των κακοπληρωμένων μισθωτών της Βουλγαρίας.
Η ανασφάλιστη εργασία έχει ήδη αυξηθεί και θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο – ποιος άνεργος θα σκεφτεί το ένσημο που θα του εξασφαλίσει μια μελλοντική αμφίβολη σύνταξη και ανύπαρκτες κοινωνικές παροχές , όταν στερείται τα προς το ζην και το μεροκάματο είναι θέμα επιβίωσης ? -.
Με την επίσημα καταγεγραμμένη ανεργία στο 25% , ένα τεράστιο εργατικό δυναμικό δεν απασχολείται και κατά συνέπεια τα ταμεία στερούνται τα αντίστοιχα έσοδα.
Αυτό λοιπόν που φαίνεται σαν πιθανότερο είναι ότι αργά η γρήγορα τα ασφαλιστικά ταμεία θα χρεοκοπήσουν και επίσημα ή οι συντάξεις θα φτάσουν στα 200 ευρώ και οι κοινωνικές παροχές θα εξαφανιστούν τελείως. Είναι κάτι σχεδόν νομοτελειακό : οι εισφορές των εργαζόμενων του σήμερα να καλύπτουν τις συντάξεις των παλιότερων και τις κοινωνικές παροχές και των 2 κατηγοριών , αφού το Ελληνικό κράτος φρόντισε να λεηλατήσει τα αποθεματικά των ταμείων. Και επειδή οι εργαζόμενοι σήμερα είναι τρομακτικά λιγότεροι και οι αμοιβές τους πολύ μικρότερες , άρα και οι εισφορές τους στα ταμεία αντίστοιχα λίγες , το ισοζύγιο δεν μπορεί να βγει με τίποτα.
Συνοψίζοντας λοιπόν μπορούμε να πούμε ότι το πολιτικό προσωπικό που κυβέρνησε τη χώρα ( και αυτό είναι ξεκάθαρα το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ , όσο και αν θέλουν να αποποιηθούν τις ευθύνες τους και να δημιουργήσουν συνένοχους για να μπορέσουν να συνεχίσουν το καταστροφικό για μας αλλά ωφέλιμο για αυτούς έργο τους ) οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια τα ασφαλιστικά ταμεία στη χρεοκοπία.
Ο μόνος τρόπος για να μη συμβεί κάτι τέτοιο είναι η απόδοση ευθυνών , η επιστροφή των κλεμμένων αποθεματικών στα ταμεία , ακόμη και με δήμευση της περιουσίας αυτών που πρωτοστάτησαν στη λεηλασία τους. Δεν μπορεί σε αυτό τον τόπο να μην τιμωρείται ποτέ κανένας. Κάποτε θα πρέπει να αρχίσει η απόδοση ευθυνών. Όχι πια άλλο έγκλημα χωρίς τιμωρία.
12/11/12
----- 
 
 
ΣΧΕΤΙΚΑ:

1 comment:

  1. Griechische Rentenkasse steht vor dem Absturz...

    Die Lage der griechischen Rentenversicherung hat sich dramatisch zugespitzt. Den Senioren drohen Kürzungen von bis zu 30 Prozent. Für die riesige Rentenlücke gibt es gleich mehrere Gründe.

    Wegen der schweren Wirtschaftskrise droht den griechischen Rentenkassen der Absturz. Rentenkürzungen von zehn bis 30 Prozent seien deshalb unabwendbar, sagte Thanasis Kapotas, Präsident der Staatsbediensteten der öffentlichen Rentenkassen, dem griechischen Radiosender Skai.

    Ursachen seien die Rekordarbeitslosigkeit von knapp 28 Prozent und die Schwarzarbeit. Zudem sei jeder zweite Freischaffende nicht mehr in der Lage, seine Beiträge an die Renten- und Krankenkassen zu zahlen.

    "Die Lage ist dramatisch. Tausende Händler haben so wenig Umsatz, dass sie kein Geld für ihre (Renten-)Beiträge haben", sagte Kapotas. Aus diesem Grund wollen die Bediensteten der Rentenkassen kommenden Montag für fünf Tage streiken.

    Schwarzarbeit kostet Kassen Milliarden

    Auch wegen der Schwarzarbeit verlieren die Rentenkassen nach Schätzungen jährlich rund sechs Milliarden Euro. Sie müssen deshalb mit Haushaltsgeldern gestützt werden.

    Mehr als 35 Prozent der Arbeitnehmer in Griechenland arbeiten nach einer Studie der Regierung schwarz. Dies hatte das griechische Arbeitsministerium im Sommer nach intensiven Kontrollen festgestellt. Vor allem Hotels, Bars und Restaurants sowie Landwirte würden ihre Beschäftigten nicht versichern.
    http://www.welt.de/wirtschaft/article119917676/Griechische-Rentenkasse-steht-vor-dem-Absturz.html
    11/9/13

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin