Wednesday, November 21, 2012

Euro-Gruppe bricht Sitzung ab: Beratungen über Griechenland-Hilfen gescheitert/Συμβιβαστική φόρμουλα με εκταμίευση της δόσης

Die Beratungen der Euro-Gruppe über eine Lösung der Finanzierungsprobleme für Griechenland sind vorerst gescheitert. Ein neues Treffen wurde bereits vereinbart.

Beim Treffen der internationalen Geldgeber Griechenlands in Brüssel ist vorerst keine Einigung auf neue Hilfen erzielt worden. Dies teilte Bundesfinanzminister Wolfgang Schäuble (CDU) am frühen Mittwoch mit. Ein neues Treffen wurde demnach für Montag vereinbart. Die Finanzminister der Euro-Gruppe brachen am frühen Mittwochmorgen ihre Beratungen darüber ab, wie die Finanzierungslücken ihres Euro-Partners geschlossen werden sollen. Damit liegt auch die Auszahlung der nächsten Hilfstranche auf Eis.
...
Euro-Gruppe bricht Sitzung ab: Beratungen über Griechenland-Hilfen gescheitert - weiter lesen auf FOCUS 
Online: http://www.focus.de/finanzen/news/staatsverschuldung/euro-gruppe-bricht-sitzung-ab-beratungen-ueber-griechenland-hilfen-gescheitert_aid_865002.html
 Aktualisiert am Mittwoch, 21.11.2012, 04:44 
 .focus.de
------
  • Finanzierungsprobleme nicht gelöstBeratungen über Hilfen für Athen ausgesetzt

 

Mehr Geld für Griechenland, ohne frisches in die Hand zu nehmen: dieses Kunststück versucht die Euro-Gruppe im Moment zu vollbringen. Bislang konnte offenbar kein Vorschlag überzeugen – jetzt soll eine Pause für neue Ideen sorgen.

Die Euro-Gruppe hat ihre Beratungen über weitere Hilfen für Griechenland am Dienstagabend EU-Vertretern zufolge nach rund drei Stunden unterbrochen. Die Vertreter der Troika aus Internationalem Währungsfonds, Europäischer Zentralbank und EU-Kommission sollten während der Beratungspause neue Vorschläge zur Lösung der Finanzierungsprobleme erarbeiten, sagte ein hochrangiger EU-Diplomat in Brüssel.

Demnach liegt unter anderem der Vorschlag auf dem Tisch, bis zu 44 Milliarden Euro an griechischen Zinszahlungen auf Kredite aus dem europäischen Rettungsschirm EFSF auszusetzen. Dem Land könne ein zehnjähriges Moratorium auf die vereinbarten Aufschläge gewährt werden, sagte ein zweiter Vertreter. Auch sei eine drastische Senkung der Zinsen auf bilaterale Darlehen an Griechenland im Gespräch, und zwar von 150 Basispunkten auf 25 Basispunkte. Dagegen sei aber der deutsche Finanzminister Wolfgang Schäuble. Entscheidungen seien noch nicht gefallen.

Anleihenrückkauf wird geprüft

Zum deutschen Vorschlag eines Anleiherückkaufs prüfen die Minister demnach, ob Griechenland seinen privaten Gläubigern 30 Cent für einen geliehenen Euro anbieten soll. Bislang waren 25 Cent im Gespräch. Als Gesamtsumme für einen solchen Ankauf sei ein Betrag von 35 bis 40 Milliarden Euro angepeilt, sagte einer der beiden Diplomaten.

Den Angaben zufolge zeichnet sich im Streit mit dem IWF über die Dauer des Schuldenabbaus in Griechenland eine Lösung ab: Die Euro-Gruppe versuche, einen Weg zu finden, wie der Schuldenstand wie vom IWF gefordert bis 2020 auf 120 Prozent der griechischen Wirtschaftsleistung gebracht werden könne.

[Anzeige: Nur 3 Klicks zur passenden Altersvorsorge: Einfache und sichere Produkte, die Ihre Bedürfnisse zur Altersvorsorge optimal abdecken]
...
Finanzierungsprobleme nicht gelöst: Beratungen über Hilfen für Athen ausgesetzt - 
weiter lesen auf FOCUS Online: http://www.focus.de/finanzen/news/staatsverschuldung/finanzierungsprobleme-nicht-geloest-beratungen-ueber-hilfen-fuer-athen-ausgesetzt_aid_864998.html
21/11/12
2:55
-------------

  • Συμβιβαστική φόρμουλα με εκταμίευση της δόσης 
 ΣE θρίλερ εξελίχθηκε η χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup, η οποία συνεχίστηκε έως τις πρώτες πρωινές ώρες, όπου κεντρικό θέμα ήταν το ελληνικό ζήτημα και η απόφαση για την εκταμίευση της δόσης των 44 δισ., σε συνδυασμό με την αναζήτηση λύσης για τη βιωσιμότητα του χρέους. Χαρακτηριστικό του κλίματος και των διαφορετικών απόψεων μεταξύ των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης και κυρίως της Γερμανίας με αυτές του ΔΝΤ ήταν το γεγονός ότι υπήρξαν συνεχείς διακοπές και κατ'Α ιδίαν συζητήσεις. Σε εκείνο που συμφώνησαν όλοι οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης ήταν ότι η Ελλάδα έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της και έχει τηρήσει στο ακέραιο τις δεσμεύσεις της.
Στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων βρέθηκε συνδυαστική πρόταση, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, προέβλεπε κούρεμα του «επίσημου» τομέα το 2016.

Η πλευρά του ΔΝΤ επέμενε ότι το ελληνικό χρέος δεν θα πιάσει το στόχο του 120% του ΑΕΠ το 2020, ενώ η Γερμανία αρνούνταν να συζητήσει «κούρεμα» πριν τις γερμανικές εκλογές και έγιναν προσπάθειες να υπάρξει συμβιβαστική λύση που θα ικανοποιεί και τις δύο πλευρές.  Η πρόταση που συζητήθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, περιλάμβανε πακέτο μέτρων, όπως σχεδόν μηδενικά επιτόκια των δανείων που έλαβε η χώρα μας από την ΕΕ και επιστροφή κερδών των ελληνικών ομολόγων από τις κεντρικές τράπεζες της ΕΕ. Επίσης προβλέπεται κονδύλια από τις επόμενες δόσεις των δανείων της Ελλάδας να χρησιμοποιηθούν για επαναγορά χρέους από την Ελλάδα στη δευτερογενή αγορά μέσω ανοιχτών δημοπρασιών.

Σύμφωνα με  δημοσίευμα του Dow Jones Newswires, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θέλει ένα πρόγραμμα που θα καλύπτει τη χρηματοδότηση της χώρας έως το 2016, ενώ η ευρωζώνη επιμένει στην εφαρμογή ενός σχεδίου που θα καλύπτει τη χρηματοδότηση της Ελλάδας έως το 2014.


Όλι Ρεν

«Πρέπει να βρούμε τους τρόπους και τα μέσα με τα οποία θα αποκαταστήσουμε τη βιωσιμότητα του χρέους και θα διασφαλίσουμε την απαραίτητη χρηματοδότηση» δήλωσε προσερχόμενος στο Eurogroup ο επίτροπος Όλι Ρεν. «Η Ελλάδα έχει δείξει σοβαρότητα στις μεταρρυθμίσεις. Πρέπει να ξεκαθαρίσει η αβεβαιότητα για τη χώρα» σημείωσε μεταξύ άλλων και τόνισε: «Είναι απαραίτητο να καταφέρουμε να αποφασίσουμε σε ένα σύνολο αξιόπιστων μέτρων για τη μείωση του βάρους του χρέους για την Ελλάδα». Επίσης τόνισε: «Την ίδια στιγμή πρέπει να είμαστε έτοιμοι να λάβουμε περαιτέρω αποφάσεις με βάση τις μελλοντικές εξελίξεις και οι οποίες ασφαλώς θα εξαρτώνται από την πλήρη εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων του ελληνικού προγράμματος τα επόμενα χρόνια».


Ζ.Κ. Γιούνκερ

Η Ελλάδα έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της και πιστεύω πως μόλις ρυθμιστούν κάποιες απομένουσες εκκρεμότητες θα λάβει την επόμενη δόση των δανείων, δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ εισερχόμενος στην έδρα του Συμβουλίου της ΕΕ στις Βρυξέλλες. Ο κ. Γιούνκερ είπε επίσης, ότι αναμένει –μέσα από αμοιβαίες υποχωρήσεις– να επιτευχθεί μια συμφωνία επί του θέματος της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, για το οποίο ως γνωστόν υπάρχει διάσταση απόψεων της Ευρώπης με το ΔΝΤ αναφορικά με τις χρηματοδοτικές ανάγκες.


Π. Μοσκοβισί

Την ελπίδα και την επιθυμία να επιτευχθεί μια ευρωπαϊκή συμφωνία για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους εξέφρασε πριν τη συνεδρίαση ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί. «Ελπίζω και επιθυμώ να καταλήξουμε σε συμφωνία για το ελληνικό χρέος» τόνισε. Αντιθέτως η υπουργός Οικονομικών της Φινλανδίας Γιούτα Ουρπιλάινεν δήλωσε ότι δεν είναι βέβαιη πως οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα εγκρίνουν την καταβολή της επόμενης δόσης προς την Ελλάδα κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Eurogroup. Επανέλαβε δε ότι η Φινλανδία είναι έτοιμη να δώσει στην Ελλάδα περισσότερο χρόνο για την επίτευξη των δημοσιονομικών της στόχων, αλλά τόνισε ότι αποκλείεται μια αναδιάρθρωση του χρέους της. 

http://www.express.gr/news/finance/659802oz_20121121659802.php3
21/11/12 
----------------------------

  • Συνάντηση Σαμαρά - Γιούνκερ την Πέμπτη στις Βρυξέλλες

Συνάντηση με τον πρόεδρο του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ θα έχει αύριο στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, όπως ανακοινώθηκε από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Σίμο Κεδίκογλου.
Ο Πρωθυπουργός πρόκειται να παραστεί στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε., που ξεκινά την Πέμπτη στη βελγική πρωτεύουσα.
Μετά την αποτυχία του χθεσινού Eurogroup να καταλήξει σε συμφωνία που θα ανοίγει το δρόμο για την αποδέσμευση της επόμενης δόσης, ο κ. Σαμαράς ανέβαλε το προγραμματισμένο ταξίδι του στο Κατάρ, προκειμένου να παραστεί στη νέα συνεδρίαση που ορίστηκε για την ερχόμενη Δευτέρα.

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2254629
21/11/12
 ------------------------------------------


  • Σκληρή κριτική από τα διεθνή ΜΜΕ μετά το Eurogroup αλλά και ελπίδα…«Τελικά θα υπάρξει συμφωνία για την Ελλάδα!»
Η αναποφασιστικότητα των ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών να καταλήξουν σε κάποια συμφωνία για την Ελλάδα στο χτεσινό Eurogroup είναι πρώτο θέμα στα διεθνή ΜΜΕ και ασκεί μεγάλες πιέσεις στο ευρώ, ενώ ρίχνει και τα χρηματιστήρια.
Σύμφωνα όμως με το CNBC,  δεν έχουν χαθεί όλα για την Ελλάδα.

Το αμερικανικό  δίκτυο αναφέρει ότι οι ευρωπαίοι  ηγέτες απέτυχαν να πάρουν μια απόφαση  για την χώρα, δίνοντας άλλο ένα  «χτύπημα» στο ευρώ. Ωστόσο, όπως αναφέρουν οικονομικοί αναλυτές δεν έχει χαθεί κάθε ελπίδα για  την χώρα.

«Το γεγονός  ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης συζητούσαν  για έντεκα ολόκληρες ώρες και δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε κάποια συμφωνία είναι λίγο απογοητευτικό. Ωστόσο, δεν βλέπουμε κατάρρευση του ευρώ και πιστεύουμε ότι θα υπάρξει συμφωνία» αναφέρει ένας οικονομολόγος στο CNBC.

«Το ότι δεν λήφθηκε μια απόφαση χτες δεν σημαίνει ότι είμαστε κοντά στην αποτυχία. Σημαίνει ότι θα υπάρξει μια συμφωνία σίγουρα» αναφέρει από την πλευρά του ο επικεφαλής της Εθνικής Τράπεζας της Αυστραλίας.

«Η ευρωζώνη καθυστερεί τη βοήθεια προς την Ελλάδα»  είναι ο τίτλος του δημοσιεύματος των Financial Times στο οποίο αναφέρεται ότι η αναβολή δείχνει «την έλλειψη πολιτικά αποδεκτών απόψεων που αντιμετωπίζουν οι υπουργοί στην προσπάθειά τους να επαναφέρουν σε βιώσιμο επίπεδο το ελληνικό χρέος χωρίς να  απαξιώνουν τα δάνειά τους».

Στην αποτυχία των ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών  να συμφωνήσουν για την χρηματοδότηση  της Ελλάδας, μετά από μια ολονύχτια  συνεδρίαση αναφέρεται και το αμερικανικό  CNN, το οποίο σημειώνει ότι η απουσία μιας συμφωνίας θέτει σε κίνδυνο την απελευθέρωση της επόμενης δόσης προς την Ελλάδα.

«Η Ευρώπη αποτυγχάνει να έχει συμφωνία για την Ελλάδα» είναι ο  τίτλος του BBC το οποίο σημειώνει ότι «μετά από 12 ώρες συνομιλιών στις Βρυξέλλες... χρειάζονται κι άλλο χρόνο για τεχνική δουλειά».

«Οι διεθνείς δανειστές της Ελλάδας απέτυχαν για δεύτερη βδομάδα να συμφωνήσουν», σημειώνει το Reuters.

Το πρακτορείο αναφέρει ότι το ΔΝΤ αρνείται να δώσει στην Αθηνά διετή παράταση προκειμένου να πετύχει τους στόχους της, ενώ οι ευρωπαίοι ηγέτες αρνούνται να διαγράψουν τα δάνεια της χώρας, δύο επιλογές που θα μπορούσαν να βοηθήσουν την επίτευξη των στόχων της Ελλάδας.

«Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης ολοκλήρωσαν τη χτεσινή τους σχεδόν 12ωρη συνεδρίαση χωρίς να έχουν μια λύση για την Ελλάδα, λέγοντας ότι οι τεχνικές λεπτομέρειες ήταν εξαιρετικά πολύπλοκες και θα χρειαστεί νέα συνάντηση το πρωί της Δευτέρας προκειμένου να καταλήξουν σε μία τελική συμφωνία» αναφέρει η Wall Street Journal.

«Η ευρωζώνη απέτυχε να καταλήξει σε συμφωνία που θα ανοίξει το δρόμο για την εκταμίευση της βοήθειας προς την Ελλάδα, η οποία βρίσκεται στον πάγο εδώ και αρκετούς μήνες», αναφέρει η γαλλική Le Monde τονίζοντας ότι θα συνεδριάσει εκ νέου τη Δευτέρα προκειμένου να καταλήξει σε μίας ζωτικής σημασίας απόφαση για τη χώρα που απειλείται με «ασφυξία».

Το οικονομικό δίκτυο Bloomberg τιτλοφορεί το ρεπορτάζ για τη συνεδρίαση του Eurogroup αναφέροντας: «Η Ευρωπαϊκή Ένωση σκοντάφτει στο πρόγραμμα μείωσης του ελληνικού χρέους μετά την κόντρα με το ΔΝΤ».
http://www.protothema.gr/politics/article/?aid=238030
21/11/12

...
Euro-Gruppe bricht Sitzung ab: Beratungen über Griechenland-Hilfen gescheitert - weiter lesen auf FOCUS Online: http://www.focus.de/finanzen/news/staatsverschuldung/euro-gruppe-bricht-sitzung-ab-beratungen-ueber-griechenland-hilfen-gescheitert_aid_865002.html

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin