Wednesday, December 26, 2012

Φιλόδοξο σχέδιο ιδιωτικοποιήσεων ξεκινά το 2013 για το ΤΑΙΠΕΔ

Τουλάχιστον μία αποκρατικοποίηση κάθε εβδομάδα θα πρέπει να εκκινεί το Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) από τις αρχές του επόμενου έτους. Το νέο Μνημόνιο προβλέπει 10 αποκρατικοποιήσεις να ξεκινήσουν μέσα στο α΄ τρίμηνο του επόμενου έτους, στόχος ιδιαίτερα απαιτητικός, τόσο για το Ταμείο όσο και για την κυβέρνηση.
Αν σ’ αυτές τις αποκρατικοποιήσεις προστεθεί και η αποκρατικοποίηση του Αστέρα της Βουλιαγμένης που χειρίζεται η Εθνική Τράπεζα Ελλάδος, τότε ο συνολικός αριθμός των αποκρατικοποιήσεων ανέρχεται σε 11.


Ωστόσο, μέσα στα προς αξιοποίηση περιουσιακά στοιχεία περιλαμβάνονται και 40 ακίνητα τα οποία σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αντιμετωπιστούν ως μία αποκρατικοποίηση. Αντίθετα, η ομάδα αυτή ακινήτων που βαίνουν προς αξιοποίηση, θα αποτελέσουν μια σειρά αποκρατικοποιήσεων που θα ξεκινήσει μέσα στο α΄ τρίμηνο του επόμενου έτους.
Αναλυτικά για τους επόμενους τρεις μήνες, σύμφωνα με το νέο Μνημόνιο θα πρέπει να προχωρήσουν οι αποκρατικοποιήσεις των: ΟΔΙΕ, ΕΛΤΑ, ΕΛΒΟ, ΕΥΑΘ, ΛΑΡΚΟ και ΕΑΣ. Επίσης, την ίδια περίοδο, βάσει του Μνημονίου θα πρέπει να προχωρήσει η σύναψη συμβάσεων παραχώρησης των: Εγνατίας Οδού, Μικρών λιμένων και μαρινών και Περιφερειακών αεροδρομίων. Επίσης, θα πρέπει να ξεκινήσει η αξιοποίηση μιας νέας ομάδας 40 ακινήτων που θα μεταφερθούν άμεσα στο Ταμείο. Η ομάδα αυτή ακινήτων περιλαμβάνει εκατοντάδες επιμέρους ακίνητα, όπως εκείνα που κατέχει το υπουργείο Πολιτισμού στη Mεσαιωνική πόλη της Ρόδου, στην Πλάκα κ.ά. Επίσης, η αξιοποίηση έξι μονάδων Ξενία, τα οποία αναμένεται να εκχωρηθούν σε ένα επενδυτή, εκλαμβάνεται ως μία αποκρατικοποίηση.

Το έργο που πρέπει να γίνει μέσα στο 2013 χαρακτηρίζεται τιτάνιο, δεδομένου ότι μέχρι σήμερα, στους 18 μήνες ύπαρξής του, το ΤΑΙΠΕΔ υλοποίησε ή συνεχίζει να υλοποιεί οκτώ αποκρατικοποιήσεις. Πρόκειται για εκείνες του ΟΠΑΠ, των ΔΕΠΑ/ΔΕΣΦΑ, των Κρατικών Λαχείων, του Ελληνικού (Αττική), της Κασσιόπης (Κέρκυρα), της Αφάντου (Ρόδος) και του IBC (Αττική). Πρόσφατα εκκίνησε η διαδικασία πώλησης έξι ακινήτων του Δημοσίου που βρίσκονται στο εξωτερικό, ενώ σύντομα αναμένεται και η προκήρυξη που αφορά την αξιοποίηση 28 δημόσιων ακινήτων μέσω της πώλησης και επαναμίσθωσης (sale & lease back). Από τις προαναφερόμενες αποκρατικοποιήσεις που έχουν ξεκινήσει, έχουν συμφωνηθεί μόνον δύο, εκείνη των Κρατικών Λαχείων και του IBC. Σύντομα αναμένεται να υπάρξει και συμφωνία για την Κασσιόπη, η οποία ωστόσο δεν αποκλείεται να έλθει στις πρώτες ημέρες του έτους.

Το πιεστικό αυτό πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, που έχει συμφωνηθεί μεταξύ τρόικας και κυβέρνησης, στόχο έχει να καλύψει μέρος του χαμένου εδάφους που υπήρξε το 2012. Αξιοσημείωτο είναι ότι μέσα στο 2013 το Ταμείο πρέπει να φέρει έσοδα 2,5 δισ. ευρώ, τα περισσότερα από κάθε άλλη χρονιά μέσα στην περίοδο 2013-2016 που προβλέπει το επικαιροποιημένο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής της χώρας. Προς την κατεύθυνση αυτή, η κυβέρνηση και το ΤΑΙΠΕΔ βασίζονται στις αποκρατικοποιήσεις των ΟΠΑΠ, ΔΕΠΑ/ΔΕΣΦΑ και Ελληνικού προκειμένου να καταστεί εφικτός ο στόχος των 2,5 δισ. ευρώ. Εκτιμάται ότι ο ΟΠΑΠ στο β΄ τρίμηνο του έτους θα φέρει έσοδα της τάξης των 800 εκατ. ευρώ, η ΔΕΠΑ/ΔΕΣΦΑ έσοδα της τάξης των 700 εκατ. ευρώ στο γ΄ τρίμηνο του έτους και το Ελληνικό έσοδα της τάξης των 500 εκατ. ευρώ στο δ΄ τρίμηνο του 2013. Τα υπόλοιπα αναμενόμενα έσοδα θα προέλθουν από Κρατικά Λαχεία, IBC (υπόλοιπο καταβολής), Αφάντου, Κασσιόπη κ.ά.

Το θετικό με το πιεστικό πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων είναι ότι το μεγαλύτερο μέρος των εκκρεμοτήτων που υπήρχαν έχει αντιμετωπιστεί, όπως επίσης οι προαπαιτούμενες ενέργειες για την εκταμίευση της δόσης.

EurActiv.gr
26/12/12 

2 comments:

  1. Προσδοκία ΤΑΙΠΕΔ για έσοδα 11,1 δισ. από αποκρατικοποιήσεις ως το 2016 .....

    Έσοδα ύψους 11,1 δισ. ευρώ προσδοκά να έχει το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων μέχρι το 2016. Σύμφωνα με την τριμηνιαία έκθεση του Ταμείου, ο φετινός στόχος για έσοδα 2,6 δισ. ευρώ είναι εφικτός και για το δεύτερο τρίμηνο του 2013 έχουν προγραμματιστεί να ξεκινήσουν οι διαγωνισμοί για τα ΕΛΠΕ, την ΕΥΔΑΠ, ΕΛΤΑ, το Ελευθέριος Βενιζέλος, την ΤΡΑΙΝΟΣΕ και τα μεγάλα λιμάνια της χώρας.
    Παράλληλα ξεκίνησε ο διαγωνισμός για την πώληση παραθαλάσσιας έκτασης στην περιοχή Άγιος Ιωάννης Σιθωνίας Χαλκιδικής. Η προθεσμία για την εκδήλωση ενδιαφέροντος λήγει στις 26 Απριλίου. Επίσης το Ταμείο ξεκινά διαγωνισμό για την πρόσληψη συμβούλου ο οποίος θα καταρτίσει το επιχειρηματικό πλάνο καθώς και τη μελέτη για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις στις μαρίνες Αλίμου και Επιδαύρου καθώς και στα λιμάνια Υδρας και Πόρου.

    http://www.ert.gr/eidiseis/oikonomia/ellada/story/145793/prosdokia-taiped-gia-esoda-11-1-dis-apo-apokratikopoiiseis-os-to-2016#.UTdX8jd72dE
    6/3/13

    ReplyDelete
  2. Griechenland feuert Chef der Privatisierungsagentur...


    Rückschlag für die griechischen Privatisierungen: Der griechische Finanzminister verlangt überraschend den Rücktritt des Chefs des Privatisierungsfonds Taiped. Dieser soll im Privat-Jet eines Reeders geflogen sein.

    AthenGriechenland entlässt erneut den Chef der Privatisierungsagentur. Das Finanzministerium des Landes teilte am Sonntag überraschend mit, den Chairman der Privatisierungsagentur HRADF, Stelios Stavridis, um seinen Rücktritt gebeten zu haben. Eine Reaktion des Managers war zunächst nicht erhältlich. Ein Insider aus dem Finanzministerium sagte Reuters, die Abberufung erfolge mit sofortiger Wirkung.

    Es sei eine Reaktion auf einen Zeitungsbericht von Samstag, so der Insider weiter. Demnach ist Stavridis in der vergangenen Woche im Privat-Jet des Reeders Dimitris Melissanidis mitgeflogen. Dieser ist einer der Großaktionäre des griechisch-tschechischen Konsortiums, das sich im Mai zum Kauf eines 33-prozentigen Pakets am Wettanbieter-Monopolisten OPAP entschlossen hatte. Laut Zeitung "Proto Thema" hat Stavridis den Vorgang eingeräumt. Er ist mit dem Jet von Melissanidis in den Urlaub nach Frankreich geflogen.

    Der in der Schweiz ausgebildete Ingenieur Stavridis, der als Marktliberaler gilt, hatte seien Posten erst im März angetreten. Er war zuvor Chef des Wasserversorgers Eydap und früher beim Raffinerie-Betreiber Hellenic Petroleum tätig. Er ist der zweite HRADF-Chef, der in weniger als sechs Monaten seinen Hut nehmen muss. Im März musste schon Takis Athanasopoulos gehen - nach einem Strafverfahren wegen Dienstvergehen im Jahr 2007 während seiner Zeit als Chef des staatlichen Energiekonzerns PPC. Athanasopoulos weist die Vorwürfe zurück.....http://www.handelsblatt.com/politik/international/schuldenabbau-griechenland-feuert-chef-der-privatisierungsagentur/8655756.html
    18/8/13

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin