Saturday, December 15, 2012

Σε καλή μεριά...

Πριν από (αρκετά) χρόνια, η μισθοδοσία ακόμη και στις μεγάλες επιχειρήσεις δεν γινόταν μέσω λογαριασμών τραπέζης, αλλά με μετρητά, στο χέρι, από το ταμείο της επιχείρησης.
Η σχετική «ουρά» που σχηματιζόταν, είχε προφανώς και έναν πανηγυρικό χαρακτήρα. Από τις αναμνήσεις εκείνης της εποχής προβάλλει ένα εύθυμο γεγονός: Ο γηραιός συνάδελφος εισέπραττε το μισθό του και οι νεώτεροι την είχαν στημένη μόνο και μόνο για να προκαλέσουν την, επαναλαμβανόμενη ανά δεκαπενθήμερο, σκηνή. Πώς αυτό; Απλά, όταν τον έβλεπαν με τα χρήματα στο χέρι, του εύχονταν «σε καλή μεριά».
Εκείνος, αν και ήξερε την ακολουθία των γεγονότων, δεν μπορούσε να αντισταθεί και μόλις δεχόταν την προκατασκευασμένη ευχή, ανέπτυσσε -προς μεγάλη ευχαρίστηση των υπολοίπων- έναν εκρηκτικό εκνευρισμό, φωνάζοντας: «Δεν υπάρχει καλή μεριά, με τόσα λίγα χρήματα και τόσες πολλές ανάγκες, θα φύγουν όλα μονομιάς».
Εδώ και πολλούς μήνες πασχίζουμε να πάρουμε τη μεγάλη δόση του δανείου στήριξης και φαίνεται ότι τώρα η προσδοκία γίνεται πραγματικότητα. Η έλευση των χρημάτων έγινε δυνατή με πολύ μεγάλο κόστος: με ύφεση που γκριζάρει τις προοπτικές και τις ελπίδες, με ανεργία που σου κόβει την ανάσα, με χιλιάδες λουκέτα σε επιχειρήσεις, με μεγάλες μειώσεις αποδοχών στον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα, με απορρύθμιση της αγοράς εργασίας, με εγκατάλειψη του κράτους πρόνοιας και άλλα πολλά, που φτιάχνουν ένα μακρύ κατάλογο. Φτάνοντας όμως στο «ταμείο» για να εισπράξουμε, αδυνατούμε να δεχθούμε -ούτε για αστείο- την ευχή «σε καλή μεριά».
Αν δούμε τις προγραμματισμένες χρήσεις των κεφαλαίων της δόσης των 34 δισ., θα διαπιστώσουμε ότι 16 δισ. ευρώ κατευθύνονται για ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, 7 δισ. ευρώ για τη χρηματοδότηση της λειτουργίας του κράτους και τα 11,3 δισ. ευρώ για την επαναγορά του δημοσίου χρέους. Οσον αφορά στο τελευταίο, το πώς ένα απρογραμμάτιστο έξοδο εντάχθηκε στο πλαίσιο μιας προγραμματισμένης εκταμίευσης με συγκεκριμένη και προδιαγεγραμμένη από καιρό κατανομή, χωρίς τα χρήματα να λείψουν από κάποια άλλη χρήση, είναι ένα ευρωελληνικό θαύμα, που μόνο με τον βιβλικό εν Κανά πολλαπλασιασμό του άρτου και του οίνου μπορεί να συγκριθεί, αλλά δεν είναι εκεί το θέμα μας.
Ακόμη και τα κεφάλαια που θα κατευθυνθούν προς τις τράπεζες για την τόσο κρίσιμη και απαραίτητη ανακεφαλαιοποίησή τους, δεν θα φθάσουν γρήγορα υπό μορφή ρευστότητας στην αγορά, όπως αποσαφήνισε πλήρως, την Τετάρτη, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, καθώς απαιτούνται και άλλες προϋποθέσεις για να υπάρξει μια τέτοια εξέλιξη.
Αμεση θετική επίδραση σε μια χειμαζόμενη οικονομία δεν αναμένεται. Το ερώτημα είναι πώς αισθάνεσαι καλύτερα: να είσαι σε κατάσταση ασφυξίας έχοντας πάρει τη «δόση» ή σε κατάσταση ασφυξίας χωρίς αυτή; Οπως και να έχει, την «καλή μεριά» θα αργήσουμε πολύ ακόμη να τη δούμε. 

ΝΙΚΟΣ ΦΡΑΝΤΖΗΣ - nfran@naftemporiki.gr 
.naftemporiki.gr
14/12/12
-----


ΣΧΕΤΙΚΑ:

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin