Thursday, December 13, 2012

Δεν επικυρώθηκε από την γερμανική Βουλή η συμφωνία με την Ελβετία

Ψηφίστηκε από την ολομέλεια της Bundestag, της ομοσπονδιακής Κάτω Βουλής της Γερμανίας, ωστόσο δεν πέρασε και από την Bundeserat, το σώμα της Ανω Βουλής η συμφωνία για την φορολόγηση των καταθέσεων των Γερμανών πολιτών σε τράπεζες της Ελβετίας, κατά την ψηφοφορία που έγινε για την επικύρωσή της.

Μέλη του κυβερνητικού συνασπισμού της καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ επιτέθηκαν στους Σοσιαλδημοκράτες και τους Πράσινους, διότι ψήφισαν κατά της επικύρωσης της συμφωνίας. Η γερμανική κυβέρνηση υπολογίζει πως εάν η συμφωνία κυρωνόταν κι εφαρμοζόταν, το γερμανικό δημόσιο θα είχε έσοδα 10 δισεκ. ευρώ.

"Εμείς στο Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα και τη Χριστιανική Κοινωνική Ένωση είχαμε αποδώσει μεγάλη σημασία στην ελάφρυνση του (φορολογικού) βάρους των πολιτών με μεσαία και χαμηλά εισοδήματα", δήλωσε ο Μίχαελ Γκρόσε-Μπρέμερ, πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας της συμπολίτευσης στην Μπούντεσταγκ.
Οι δηλώσεις του έγιναν αφού μια ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή που συστήθηκε για να διαμεσολαβήσει ανάμεσα στα δύο σώματα της γερμανικής βουλής απέτυχε να συμφωνήσει χθες για την επικύρωση της φορολογικής συμφωνίας.
Η Ένωση Ελβετικών Τραπεζών εξέφρασε παράλληλα λύπη για το αποτέλεσμα αυτό στη Γερμανία. "Σημαίνει ότι χάθηκε μια μεγάλη ευκαιρία για να εφαρμοστεί μια λύση που αποτελεί για όλες τις πλευρές μια δίκαιη, βέλτιστη και βιώσιμη λύση ώστε να επιλυθούν οριστικά τα διμερή φορολογικά ζητήματα", ανέφερε.
Αφού εγκρίθηκε στην Μπούντεσταγκ η φορολογική συμφωνία απορρίφθηκε από την Μπούντεσρατ, την άνω βουλή, όπου ο συνασπισμός της Μέρκελ δεν έχει την πλειοψηφία.
Η απόρριψη της συμφωνίας από την επιτροπή σημαίνει πως το ζήτημα είναι πιθανό να προκύψει στην ημερήσια διάταξη της προεκλογικής εκστρατείας--ενόψει των εθνικών εκλογών του Σεπτεμβρίου του 2013.
Ο Ράινερ Μπρίντερλε, ηγετικό στέλεχος του κόμματος των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP) κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι επιδίδεται σε προεκλογικού χαρακτήρα τακτικισμούς μην επικυρώνοντας τη συμφωνία αυτή. Το FDP είναι ήσσων εταίρος στον κυβερνητικό συνασπισμό της Μέρκελ.
Όμως παρά την καταψήφιση της συνέντευξής της η Ελβετή πρόεδρος Εβελίνε Βίντμερ-Σλουμπφ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο σε χθεσινοβραδινή της συνέντευξη να γίνουν νέες συνομιλίες. "Είμαστε γείτονες. Αυτό σημαίνει ότι αναζητούμε λύσεις", είπε η Βίντμερ-Σλουμπφ.
Έκανε σαφές ότι οι δυνητικές συνομιλίες θα αφορούν μια νέα συμφωνία, όχι αυτήν που απορρίφθηκε.
Το Σοσιαλδημοκράτες του SPD υποστηρίζουν ότι επιθυμούν να υπάρξει μια δικαιότερη συμφωνία για να φορολογηθούν οι καταθέσεις όσων φοροαποφεύγουν στην Ελβετία.
Πάντως η Βίντμερ-Σλουμπφ είπε πως δεν αναμένει οι νέες συνομιλίες να γίνουν πριν από το 2014, αρκετό καιρό μετά τις εκλογές στη Γερμανία.
.ethnos gr
13/12/12

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin