Saturday, December 8, 2012

Υπό τον κλοιό διαδηλωτών οι συνομιλίες Μόρσι-αντιπολίτευσης στην Αίγυπτο

Αιγύπτιοι διαδηλωτές πραγματοποιούν σήμερα συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Προεδρικό μέγαρο, λίγες ώρες πριν από τη διεξαγωγή των συνομιλιών με την αντιπολίτευση που ζήτησε ο πρόεδρος Μοχάμεντ Μόρσι για να εκτονώσει την κρίση που προκάλεσε το διάταγμά του, το οποίο χορηγεί στον ίδιο και στη συντακτική επιτροπή του συντάγματος ευρείες εξουσίες.
Αρκετές οργανώσεις της αντιπολίτευσης που μετέχουν στη διαδήλωση προειδοποίησαν τους Αδελφούς Μουσουλμάνους, το κόμμα του Μόρσι, να μην επιτεθούν στους «ειρηνικούς» διαδηλωτές που έχουν κατασκηνώσει κοντά στο προεδρικό μέγαρο σε συνοικία του ανατολικού Καΐρου.

Σημειώνεται ότι η αντιπολίτευση δεν έχει σταματήσει τις διαδηλώσεις γύρω από το Προεδρικό μέγαρο, όπου οι συγκρούσεις μεταξύ υποστηρικτών του ισλαμιστή προέδρου και μελών της αντιπολίτευσης προκάλεσαν το θάνατο επτά ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων 350 την εβδομάδα αυτή.
Την ίδια ώρα, η εφημερίδα al-Ahram γράφει σήμερα ότι ο πρόεδρος της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι θα εξουσιοδοτήσει σύντομα τις ένοπλες δυνάμεις να βοηθήσουν την αστυνομία στο έργο της για την επιβολή της τάξης. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε ένα νομικό μέτρο που εξουσιοδοτεί τις ένοπλες δυνάμεις να βοηθήσουν στη «διατήρηση της ασφάλειας και την προστασία των ζωτικής σημασίας κρατικών οργανισμών», καθώς και να προχωρούν σε συλλήψεις, χωρίς να αναφέρει πότε εκδόθηκε το μέτρο αυτό.
Υπενθυμίζεται ότι ο αιγυπτιακός στρατός διαδραμάτιζε επί μακρόν κεντρικό ρόλο στη διακυβέρνηση της χώρας αποτελώντας μεγάλο στήριγμα των προηγούμενων προέδρων. Ένα στρατιωτικό συμβούλιο επίσης ανέλαβε προσωρινά την εξουσία, μετά την ανατροπή του Χόσνι Μουμπάρακ πέρυσι. Ωστόσο ο Μόρσι απομάκρυνε τους στρατηγούς τον Αύγουστο, δύο μήνες μετά την εκλογή του και οι στρατηγοί δεν δείχνουν πρόθυμοι να παρέμβουν σε αυτή την τελευταία πολιτική κρίση στην πλέον πολυπληθή χώρα του κόσμου.
.ERT GR
8/12/12
ΣΧΕΤΚΑ:

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin