Friday, December 7, 2012

Γιάννης Στουρνάρας: Πρέπει να συνεχιστεί η είσπραξη του χαρατσιού μέσω ΔΕΗ, γιατί «εδώ θίγεται το δημόσιο συμφέρον»

Θεωρούμε ότι το δικαστήριο αυτό δεν είχε τη δικαιοδοσία να βγάλει μια τέτοια απόφαση. Ετσι τουλάχιστον μου λένε οι νομικοί μου.
Για την επιβολή νέων μέτρων, δεν απέκλεισε αυτό το ενδεχόμενο, αλλά «μόνο στην περίπτωση που δεν πάνε όλα καλά. Αν κάτι δεν πάει καλά, θα πρέπει να κάνουμε κι άλλες περικοπές, όπως οι αμυντικές δαπάνες». 
Για τη λίστα Λαγκάρντ, είπε: «Εχουμε ζητήσει την επίσημη κόπια. Μόλις την πάρουμε θα την παραδώσουμε στο ΣΔΟΕ και θα αξιοποιηθεί.

Ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, σε συνέντευξή του στον Real FM επισήμανε ότι πρέπει να συνεχιστεί η είσπραξη του χαρατσιού μέσω ΔΕΗ, γιατί «εδώ θίγεται το δημόσιο συμφέρον», όπως τόνισε.
«Κοιτάζουμε όλο μας το νομικό οπλοστάσιο. Μία πρώτη ένδειξη που έχω από τους νομικούς συμβούλους είναι ότι η απόφαση αφορά μόνο τους διαδίκους, άρα η ΔΕΗ δεν πρέπει να διακόψει να εισπράττει το τέλος αυτό και βεβαίως θα κάνουμε άμεσα αναίρεση στον Άρειο Πάγο» δήλωσε αρχικά ο Γιάννης Στουρνάρας και συμπλήρωσε: «Σύμφωνα με το Συμβούλιο της Επικρατείας η απόφαση αυτή δεν ερείδεται σε αντισυνταγματικούς λόγους, δηλαδή το ΣτΕ έχει κρίνει ότι είναι συνταγματική η είσπραξη του τέλους. Θα εξαντλήσουμε όλο το νομικό μας οπλοστάσιο».

Στην ερώτηση δε αν θα συνεχιστεί η είσπραξη του τέλους μέσω της ΔΕΗ είπε: «Θα συνεχίσει να εισπράττεται, διότι θίγεται εδώ το δημόσιο συμφέρον. Θεωρούμε ότι το δικαστήριο αυτό δεν είχε τη δικαιοδοσία να βγάλει μια τέτοια απόφαση. Ετσι τουλάχιστον μου λένε οι νομικοί μου. Να ξέρετε ότι τυχόν διακοπή είσπραξης του τέλους σημαίνει ότι τα έσοδα θα πάνε πίσω και αν πάνε τόσο πολύ πίσω και έχουμε πρόβλημα θα αναγκαστούμε να πάρουμε άλλα μέτρα, πολύ επώδυνα μέτρα. Αρα πρέπει πραγματικά να καταλαβαίνουμε τι ακριβώς κάνουμε…»
Για την επιβολή νέων μέτρων, δεν απέκλεισε αυτό το ενδεχόμενο, αλλά «μόνο στην περίπτωση που δεν πάνε όλα καλά. Αν κάτι δεν πάει καλά, θα πρέπει να κάνουμε κι άλλες περικοπές, όπως οι αμυντικές δαπάνες».
Οσον αφορά τη φορολογική κλίμακα, δήλωσε ότι «το νέο φορολογικό ωφελεί τα εισοδήματα μέχρι 25.000 ευρώ, δηλαδή το 80% της φορολογικής βάσης», ζήτησε τη “βοήθεια” του υπουργείου Δικαιοσύνης για «ποινές στα “μεγάλα ψάρια”» και ξεκαθάρισε σε πως «πρέπει να καταλάβουμε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να επιβιώσουμε αν δεν τηρήσουμε πιστά το πρόγραμμα».
Για τη λίστα Λαγκάρντ, είπε: «Εχουμε ζητήσει την επίσημη κόπια. Μόλις την πάρουμε θα την παραδώσουμε στο ΣΔΟΕ και θα αξιοποιηθεί, όπως και η άλλη λίστα με τους Ελληνες που έβγαλαν χρήματα στο εξωτερικό, νόμιμα ή παράνομα».
Για την ανάκαμψη που είχε προβλέψει το 2012, ως γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ: «Η δήλωση έγινε το 2009 και εν τω μεταξύ η Ελλάδα χρεοκόπησε. Εκτός αυτού, δεν γνωρίζαμε τα πραγματικά δεδομένα για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας».
Για τις οφειλές της Hochtief στο ελληνικό δημόσιο: «Το κοιτάζουμε, κάνουμε ό,τι μπορούμε και θα κάνουμε ό,τι προβλέπεται».
Για το τηλεφώνημα που δέχθηκε από τον Σόιμπλε και τις εντυπώσεις που δημιουργήθηκαν: «Οι υπουργοί μεταξύ μας έχουμε στενές σχέσεις. Ο Σόιμπλε παραπονέθηκε σωστά, διότι μίλησα στο ελληνικό κοινοβούλιο για επιμήκυνση πριν πάρω το πάρω το πράσινο από το Eurogroup».
Για όσα λέγονται για τις σχέσεις του με τον Ευάγγελο Βενιζέλο και τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε: «Δεν ιδρώνει το αυτί μου».
Για το ενδεχόμενο παραίτησης: «Μέχρι τώρα οι εισηγήσεις μου γίνονται δεκτές. Αν δεν γίνονται δεκτές, θα σκεφτώ την παραίτηση».
Για την περίπτωση να πολιτευτεί: «Δεν θα πολιτευτώ, έχω μια δουλειά να κάνω. Δεν ξέρω για το μέλλον».
Για τον ορυκτό μας πλούτο: «Δυστυχώς δεν είμαστε Νορβηγία και τα έσοδα από τον ορυκτό πλούτο δεν είναι τόσα».
Για τη Μαργαρίτα Παπανδρέου: «Εγιναν οι σχετικές διαψεύσεις. Εδώ κρεμάμε πολύ εύκολα στα μανταλάκια τις ζωές των ανθρώπων».
http://ysterografa.gr
.efenpress.gr
7/12/12

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin