Monday, December 10, 2012

Και το Νόμπελ Ειρήνης απονέμεται ... στους Ευρωπαίους


---
Το βραβείο για το 2012, που θα απονεμηθεί στο Όσλο στις 10 Δεκεμβρίου, αποτελεί ένδειξη αναγνώρισης του ρόλου της ΕΕ στην προώθηση της σταθερότητας και της συμφιλίωσης στην Ευρώπη.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπέι, ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς θα παραλάβουν το βραβείο εξ ονόματος 500 εκατομμυρίων Ευρωπαίων πολιτών.

Θα συνοδεύονται από την Ana Vicente, 12 ετών από την Ισπανία, την Elena Garbujo, 16 ετών από την Ιταλία, την Ilona Zielkowska, 21 ετών από την Πολωνία και τον Larkin Zahra, 23 ετών από τη Μάλτα – δηλαδή τους νικητές του διαγωνισμού σχεδίου και κειμένου English που διοργανώθηκε στο Διαδίκτυο για το "τι σημαίνει ειρήνη στην Ευρώπη" για τους νέους.
Η επιτροπή του βραβείου Νόμπελ δήλωσε ότι η ΕΕ κέρδισε το βραβείο για τα 60 χρόνια των προσπαθειών της υπέρ της ειρήνης, της συμφιλίωσης, της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Ο πρόεδρος Μπαρόζο δήλωσε ότι το βραβείο Νόμπελ δείχνει πόσο σημαντικό είναι να διαφυλάξουμε την Ευρωπαϊκή Ένωση για το καλό των Ευρωπαίων και ολόκληρου του κόσμου.
“Η απονομή του βραβείου δείχνει ότι σ' αυτούς τους δύσκολους καιρούς η Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει πηγή έμπνευσης για τις χώρες και τους λαούς όλου του κόσμου και ότι η παγκοσμιοποιημένη κοινωνία μας χρειάζεται μια ισχυρή Ευρωπαϊκή Ένωση,” δήλωσε χαρακτηριστικά.
Η EΕ θα διαθέσει το χρηματικό έπαθλο Νόμπελ για ανθρωπιστικά προγράμματα στήριξης παιδιών Englishfrançais που έχουν πέσει θύματα πολέμων και συγκρούσεων (συμπληρώνοντάς το, ώστε να συγκεντρωθεί ποσό ύψους 2 εκατομμυρίων ευρώ).
"Το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης συμβολίζει τη συμφιλίωση ανά τον κόσμο. Τα χρήματα του βραβείου πρέπει να βοηθήσουν αυτούς που αποτελούν τη μεγαλύτερη ελπίδα για το μέλλον, αλλά και τα μεγαλύτερα θύματα σημερινών και παλαιότερων συγκρούσεων, δηλαδή τα παιδιά," δήλωσε ο πρόεδρος Μπαρόζο.
Δείτε την τελετή, γιορτάστε και σεις
Μπορείτε να παρακολουθήσετε την τελετή απονομής του βραβείου ζωντανά στο Διαδίκτυο ή από γιγαντοοθόνες σε όλη την Ευρώπη και όχι μόνο. Μπορείτε επίσης να επικοινωνήσετε με τις αντιπροσωπείες της Επιτροπής στις διάφορες χώρες της ΕΕ για να μάθετε ποιες εκδηλώσεις θα γίνουν στη χώρα σας, καθώς και με τα γραφεία πληροφοριών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Στην Κοπεγχάγη θα πραγματοποιηθεί λαμπαδηδρομία στις 10 Δεκεμβρίου. Στη Μπρατισλάβα διοργανώνεται συναυλία και έκθεση, από 7 έως 11 Δεκεμβρίου.
Πολλά από τα υπερπόντια γραφεία της ΕΕ English σε όλο τον κόσμο θα παρουσιάσουν την τελετή σε γιγαντοοθόνες και θα διοργανώσουν ειδικές εκδηλώσεις. Για παράδειγμα, το γραφείο στη Λα Παζ της Βολιβίας θα παρουσιάσει την τελετή απονομής και, εν συνεχεία, το προσωπικό θα επισκεφθεί ένα κέντρο υποδοχής παιδιών για να κάνει δωρεά.
Στη Νέα Υόρκη, το γραφείο της ΕΕ στον ΟΗΕ Englishespañolfrançais φρόντισε ώστε το κτίριο Empire State να φωτιστεί στις 11 Δεκεμβρίου με γαλάζια και κίτρινα φώτα, τα χρώματα της ΕΕ.
Τέλος, θα μπορείτε να δείτε το μετάλλιο του βραβείου Νόμπελ στις Βρυξέλλες στο "Σπίτι της Ευρωπαϊκής Ιστορίας", μόλις αυτό ολοκληρωθεί.
----
7/12/12

ΣΧΕΤΙΚΑ:


-------- 

Οσλο: Διαμαρτυρίες για την απονομή του Νόμπελ Ειρήνης στην ΕΕ

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin