Sunday, December 9, 2012

Οι νέοι δημιουργοί θα σώσουν την Ελλάδα

Πριν από λίγα χρόνια μια μικρή ομάδα νέων, με γνώσεις και σύγχρονες παραστάσεις εμπορίου, πήρε την απόφαση να φύγει από τα μεγάλα αστικά κέντρα και να μετοικήσει στην ύπαιθρο. Πρώτη επιλογή βεβαίως η πατρώα γη. Είχαν κοινή καταγωγή και την τύχη να προέρχονται από το Βελβεντό Κοζάνης, ένα ιστορικό χωριό με παράδοση παραγωγής και κουλτούρα συνεταιριστική.
Εξαιρετικός ο τόπος, οι οπωρώνες όντως από τους καλύτερους της χώρας, το πλεονέκτημα υπήρχε, αλλά έλειπαν η μέθοδος, το σύστημα, οι αρχές και οι κανόνες εκμετάλλευσης και εμπορίας των αγαθών του.
Η ολιγομελής αυτή νεανική ομάδα λοιπόν έφερε στο Βελβεντό τους κανόνες και τη μέθοδο. Επεισε και τους υπόλοιπους παραγωγούς και ξεκίνησαν ένα πρόγραμμα καλύτερης οργάνωσης και εκμετάλλευσης των υπέροχων ροδάκινων της περιοχής.
Σήμερα όλοι αναγνωρίζουν τα ροδάκινα Βελβεντού ως τα καλύτερα της χώρας, οι πωλήσεις είναι εξασφαλισμένες, οι εξαγωγές τρέχουν, η αγορά της Ρωσίας άνοιξε, οι παραγωγοί κερδίζουν και βεβαίως επενδύουν, στρεφόμενοι στα ρόδα και στο ροδέλαιο, προσδοκώντας ακόμη καλύτερες επιδόσεις.
Αντιστοίχως, η Μαρία Βλάχου, μια Ελληνίδα που επί έντεκα χρόνια εργαζόταν στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στην Ιταλία, στην Πορτογαλία, στην Τουρκία και στην Ελβετία, αλλά νοσταλγούσε την πατρίδα, είχε κάποια στιγμή την έμπνευση της σαλιγκαροτροφίας. Αφού μελέτησε την αναπαραγωγή των σαλιγκαριών και διεπίστωσε ότι υπήρχαν στη γαστριμαργική παράδοσή μας, ξεκίνησε από την Κόρινθο την εκτροφή τους με ίδιους πόρους.
Τα σαλιγκάρια έγιναν ανάρπαστα από την αρχή και πλέον συνεργάζεται με 168 οικογένειες σε όλη την Ελλάδα, από την Κρήτη ως την Αλεξανδρούπολη, μέσω προγραμμάτων συμβολαιακής γεωργίας. Το 70% της παραγωγής εξάγεται και ήδη προχωρεί σχέδιο τυποποίησης σε γυάλινα βάζα με μαγειρεμένα σαλιγκάρια σε μικρά γεύματα. Σε λίγο αν δοθεί δυνατότητα εκπαίδευσης νέων παραγωγών θα μπορούν να μπουν στο πρόγραμμα συνολικά 1.600 οικογένειες απ' όλη την Ελλάδα.
Κάτι ανάλογο μπορεί να γίνει με τα προβιοτικά προϊόντα, το αυθεντικό γιαούρτι, το κατίκι και άλλα παραδοσιακά ελληνικά γαλακτοκομικά προϊόντα που είναι εξαιρετικά, βοηθούν την πέψη και καταπολεμούν το έλκος. Και ήδη υπάρχουν πάμπολλες προσπάθειες.
Αυτή τη στιγμή υπάρχουν άπειρες δυνατότητες στον πρωτογενή τομέα. Και το σπουδαιότερο είναι ότι εύκολα μπορεί να γίνει η μεταπήδηση στον δευτερογενή τομέα. Η τυποποίηση και η επεξεργασία προϊόντων του αγροτικού τομέα μπορεί εύκολα να ακολουθήσει. Και στη συνέχεια να συνδεθεί με τον τριτογενή τομέα των υπηρεσιών. Ηδη αρκετά ξενοδοχεία προσφέρουν πρωινά μόνο με ελληνικά τοπικά προϊόντα. Και υπάρχει ενδιαφέρον συμμετοχής πολλών άλλων.
Η χώρα, όπως έχουμε πει, διαθέτει πόρους και δυνατότητες. Αν κινητοποιηθούν οι πολίτες και αν κατ' ελάχιστον βοηθηθούν, μπορούν να γίνουν θαύματα στην Ελλάδα. Αρκεί να ξεπεράσουμε τα καμένα μυαλά του πολιτικού συστήματος και τους ανόητους που νομίζουν ότι όλα είναι θέμα σύγκρουσης. Ευτυχώς για όλους μας, υπάρχει και η δημιουργία. Αρκεί να την ανακαλύψουμε.  
Καρακούσης Αντώνης
.tovima gr 
9/12/12

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin