Wednesday, December 5, 2012

Ομιλία του Υπουργού ΑνΥπ Κωστή Χατζηδάκη στη γενική συνέλευση του Ελληνο-γερμανικού Επιμελητηρίου

Κυρίες και Κύριοι,

Με χαρά είμαι σήμερα εδώ για να χαιρετίσω τη Γενική Συνέλευση του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου.
Διαχρονικά, άλλωστε, θεωρούμε πως η Γερμανία αποτελεί έναν από τους βασικότερους οικονομικούς εταίρους μας.
Και αυτό επιβεβαιώνεται από τα στοιχεία που αφορούν τόσο τις επενδύσεις όσο και το μεταξύ μας εμπόριο.
Στόχος μας είναι η ενδυνάμωση αυτής της κοινής προσπάθειας.
Στο πλαίσιο αυτό, την επόμενη εβδομάδα μάλιστα, θα επισκεφθώ τη Γερμανία και θα συναντηθώ με τον Αντικαγκελάριο κ. Ρέσλερ.

Ασφαλώς, όμως, οι διμερείς οικονομικές σχέσεις μας, επηρεάζονται άμεσα από τις συνθήκες και τις εξελίξεις που επικρατούν.
Επιτρέψτε μου, λοιπόν, να μοιρασθώ μερικές σκέψεις μαζί σας σχετικά με την υπάρχουσα κατάσταση στην Ελλάδα, αλλά τις προοπτικές της χώρας.
Όπως πολύ καλά γνωρίζετε, η Ελλάδα δοκιμάζεται από μεγάλη κρίση και ύφεση.
Αφετηρία αυτής της κατάστασης ήταν δύο μεγάλα δομικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας: το τεράστιο χρέος που συσσωρεύτηκε τα τελευταία 30 χρόνια και το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας.
Σήμερα βρισκόμαστε στη μέση μιας μεγάλη και επίπονης προσπάθειας να αλλάξουμε την πορεία αυτή.
Μιας προσπάθειας με βαρύ κοινωνικό κόστος.
Οι Έλληνες πολίτες υποβλήθηκαν σε μεγάλες θυσίες, τις μεγαλύτερες από κάθε λαό του ευρωπαϊκού νότου.
Και αυτό έχει οδηγήσει την κοινωνία μας στα όρια της αντοχής της.
Όμως παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν, ο ελληνικός λαός είναι αποφασισμένος να ξαναβρεί το δρόμο του. Αυτό είναι δείγμα ωριμότητας, αλλά και πίστης στις δυνατότητές μας.
Η πλειοψηφία των πολιτών τάσσεται υπέρ  ορισμένων κομβικής σημασίας μεταρρυθμίσεων, με χαρακτηριστικότερες τις αποκρατικοποιήσεις και το άνοιγμα των αγορών και των επαγγελμάτων, ενώ ο προσανατολισμός της χώρας μας προς την Ευρώπη παραμένει αδιαπραγμάτευτος.
Οι θυσίες των Ελλήνων πρέπει να πιάσουν τόπο. Είναι ζήτημα πατριωτικού καθήκοντος να σταθούμε ως Έλληνες ξανά στα πόδια μας, δυνατοί και περήφανοι και να βάλουμε ξανά την πατρίδα μας σο δρόμο της ανάπτυξης.
Η προσπάθεια είναι πολύ δύσκολη, αλλά για πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό υπάρχουν κάποια σημάδια αισιοδοξίας 
Η εικόνα αλλάζει και αυτό φαίνεται από πολλές μεριές.
Πρώτον, αναγνωρίζεται από το ΔΝΤ και τους εταίρους μας στην Ευρώπη, οι οποίοι προσφέρουν την υποστήριξή τους σε αυτήν την προσπάθεια. Η καινούρια συμφωνία για τη διαχείριση του ελληνικού χρέους, επιβεβαιώνει την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ. Και πιστοποιεί πως η Ελλάδα δεν είναι μία ειδική περίπτωση. Επιπλέον, απελευθερώνει κρίσιμους πόρους για τη ρευστότητα.
Δημιουργείται έτσι ένα ασφαλές πλαίσιο που είναι απαραίτητο για την ελληνική οικονομία. 
Δεύτερον, υπάρχει μία σταθερή βάση σε πολιτικό επίπεδο. 
Στην Γερμανία υπάρχει πολιτική παράδοση συνεργασιών, αλλά στην Ελλάδα το εγχείρημα ήταν σχετικά άγνωστο.
Μέσα , λοιπόν, σε αυτή τη βαθιά οικονομική και πολιτική κρίση, όλες οι δυνάμεις που πιστεύουν στην ευρωπαϊκή προοπτική της Ελλάδας, αποφάσισαν να στηρίξουν την τρικομματική κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά.
Και αυτό είναι σημαντικό για την πολιτική συνεργασία και την προώθηση των αλλαγών.                                                                                       
Τρίτον, βελτιώνεται το επενδυτικό κλίμα. Βλέποντας τις αλλαγές, ορισμένες μεγάλες επιχειρήσεις ξεκίνησαν να βλέπουν την Ελλάδα διαφορετικά.
Η Unilever αποφάσισε πως στο εξής θα παράγει 110 διαφορετικά προϊόντα της στην Ελλάδα.
Η Hewlett Packard συμφώνησε με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ και την Cosco, για τη διακίνηση των προϊόντων της στην Κεντρική, Ανατολική Ευρώπη και τη Βόρειο Αφρική. 
Τέταρτον,  η πρόοδος αναγνωρίζεται από τους διεθνείς οργανισμούς.
Τον Οκτώβριο, η Παγκόσμια Τράπεζα στο Doing Business Report, ανέβασε την Ελλάδα κατά 22 θέσεις στην κατάταξη ανταγωνιστικότητας, ως μία από τις 10 ταχύτερα  βελτιούμενες οικονομίες.
Πριν μία εβδομάδα σύμφωνα με την έκθεση «Τhe 2012 Euro Plus Monitor»,  η χώρα μας αναδείχτηκε πρώτη μεταξύ 20 χωρών της Ευρώπης. Η έκθεση αφορούσε τα επιτεύγματα στη δημοσιονομική προσαρμογή, αλλά  και στις διαρθρωτικές αλλαγές.

Κυρίες και κύριοι,
ξέρουμε ότι η εμπιστοσύνη δεν χαρίζεται, αλλά κερδίζεται.
Όλα όσα ανέφερα δεν έγιναν τυχαία. Έγιναν με αγώνα, αυστηρό προγραμματισμό και σοβαρή δουλειά.
Κάναμε μεγάλα βήματα για το νοικοκύρεμα της δημοσιονομικής μας πολιτικής.
Έχουμε σχεδόν εκμηδενίσει το πρωτογενές έλλειμμα.
Το έλλειμμα της χώρας θα είναι στο τέλος της χρονιάς το 6ο ή το 7ο χαμηλότερο σε ολόκληρη την Ευρωζώνη. Άλλωστε, έχουμε κάνει τη μεγαλύτερη δημοσιονομική προσαρμογή στην Ευρωζώνη.
Έγιναν σημαντικές αλλαγές στην αγορά εργασίας με στόχο τη μεγαλύτερη ευελιξία και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς μας.
Επίσης, προωθήσαμε μεταρρυθμίσεις με στόχο την ενίσχυση της εξωστρέφειας της οικονομίας μας και της επιχειρηματικότητας.
Την προσπάθεια αυτή τη συνεχίζουμε σε πιο σταθερό πλέον έδαφος, στους άξονες που έχουν τεθεί από την κυβέρνηση και προσωπικώς, τον Πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά.
Ήδη λοιπόν έχουμε εφαρμόσει και εφαρμόζουμε πρωτοβουλίες που θα αποκλιμακώσουν την ύφεση και θα δημιουργήσουν νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες.
Δίνουμε μια μεγάλη μάχη  σε τρεις άξονες:
  • Πρώτον, ενίσχυση της ρευστότητας
  • Δεύτερον, επανεκκίνηση των μεγάλων έργων
  • Τρίτον, διαρθρωτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις
Στον τομέα της ρευστότητας
-H συμφωνία που επετεύχθη στο Eurogroup, ολοκληρώνει την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού μας συστήματος και δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για επιστροφή των καταθέσεων στις τράπεζες.
Παράλληλα θα επιστραφούν 9 δις ευρώ, που οφείλει το κράτος στον ιδιωτικό τομέα. Επτά δις μέχρι τον Ιούνιο, τα περισσότερα απ’ αυτά μέχρι το Μάρτιο, έτσι ώστε και από εκεί να υπάρξει μια ένεση ρευστότητας στην οικονομία.
-Περαιτέρω, έχουμε ήδη δρομολογήσει τη συμφωνία με την ΕΤΕπ για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με 1,44 δις ευρώ,
Ξεπαγώνουμε» 700 εκ ευρώ για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις μέσω προγραμμάτων του ΕΤΕΑΝ.
Έχουν ήδη θεσπισθεί επίσης οι διατάξεις για τη χορήγηση κεφαλαίων κίνησης στις επιχειρήσεις, που είναι ζωτική σημασίας.
-Η συνεργασία μας με την EBRD και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων προχωρά στο σχεδιασμό και την υλοποίηση ενός προγράμματος χρηματοδότησης των εξαγωγικών δραστηριοτήτων.
-Με πράξη νομοθετικού περιεχομένου του Υπουργικού Συμβουλίου, καταργούμε πάνω από το 60% των απαιτούμενων υπογραφών και απλοποιούμε τις διαδικασίες ένταξης των έργων στο ΕΣΠΑ.
Συνεχίζουμε, επίσης, το μαραθώνιο για την απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων από το ΕΣΠΑ. Κινούμαστε ήδη πάνω από τον κοινοτικό μέσο όρο στην απορρόφηση.
Στον τομέα των μεγάλων έργων
Συνεχίζουμε τα έργα της επέκτασης του Μετρό της Αθήνας, το οποίο θα φθάσει και σε άλλα προάστια της Αττικής, από την Άνοιξη μέχρι το Φθινόπωρο του 2013.
Παράλληλα, κρατήσαμε ζωντανό το έργο του Μετρό Θεσσαλονίκης, που κινδύνευε λόγω προβλημάτων της κατασκευάστριας εταιρίας.
Το δε έργο της επέκτασης του Τραμ προς τον Πειραιά, ξεκινά  άμεσα.
Ακόμη, τους τελευταίους 4 μήνες δημοπρατήθηκαν ή εκτελούνται ήδη 14 έργα, περιφερειακής κλίμακας ύψους 340 εκ. ευρώ.
Ιδιαίτερο βάρος δίνουμε επίσης στα έργα ΣΔΙΤ για την διαχείριση απορριμμάτων, ξεκινώντας από την Περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας.
Γίνεται προσπάθεια να ξεμπλοκάρουμε τα έργα στους τέσσερις μεγάλους αυτοκινητόδρομους.  Η πολύ δύσκολη διαπραγμάτευση με τους παραχωρησιούχους φαίνεται πως θα ολοκληρωθεί τις αμέσως επόμενες ημέρες. Και το επόμενο βήμα των διαπραγματεύσεων είναι με τις τράπεζες ,πράγμα που θα έχει επίσης αρκετές δυσκολίες, λόγω του οικονομικού κλίματος. Αλλά θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να τα καταφέρουμε.
Είναι για εμάς πρωταρχικής σημασίας, καθώς θα δώσει μεγάλη ανάσα στην αγορά δημιουργώντας δεκάδες χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας στον κατασκευαστικό κλάδο και στις τοπικές κοινωνίες.

Στον τομέα των διαρθρωτικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων

-Ανακοινώσαμε και εκτελούμε την Εθνική Στρατηγική για τις εξαγωγές. Κατόπιν συνεργασίας με τους εξαγωγείς και με Ολλανδούς ειδικούς.
Η πρώτη δέσμη των 25 μέτρων μας, αφορά τη διευκόλυνση των διαδικασιών μέσω της απλοποίησης των τελωνειακών και προ-τελωνειακών ελέγχων. Για να μειωθούν ο χρόνος εκτέλεσης κατά 40%  και το κόστος κατά 20%, αντιστοίχως.
Επιπλέον, συνεχίζουμε με δράσεις που αφορούν τη διεύρυνση της εξαγωγικής βάσης και την προώθηση των εξαγωγών.
Στόχος μας είναι ως το 2015, να αυξήσουμε σταδιακά,  κατά 10% την αξία των εξαγωγών, και αντίστοιχα κατά 1,7% στο ΑΕΠ, δημιουργώντας έτσι 80.000 νέες θέσεις εργασίας. 
-Μειώσαμε τα διοικητικά βάρη των επιχειρήσεων και καταργήσαμε αναχρονιστικές αγορανομικές και υγειονομικές διατάξεις που εμπόδιζαν την αγορά να λειτουργήσει ελεύθερα.
Ολοκληρώσαμε επίσης τη διαβούλευση για την άρση των εμποδίων εισόδου. Τώρα, επεξεργαζόμαστε δράσεις για περαιτέρω άνοιγμα των αγορών και θα είμαστε σε θέση σύντομα να ανακοινώσουμε μέτρα προς αυτήν την κατεύθυνση.
-Επίσης, υπογράψαμε με τον ΟΟΣΑ σχετική σύμβαση για τη λειτουργία της  «εργαλειοθήκης»  για την ομαλότερη λειτουργία της αγοράς σε τέσσερις κρίσιμους τομείς για την Ελληνική οικονομία: λιανική, μεταποίηση, τουρισμό και οικοδομικά υλικά. Το πρόγραμμα έχει ήδη ξεκινήσει.
-Επιπλέον, συνεργαζόμαστε με την Παγκόσμια Τράπεζα για να μας παράσχει τεχνογνωσία για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και της ανταγωνιστικότητας, η οποία θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας.
-Καταθέτουμε, επίσης, το νέο  νομοσχέδιο για τις στρατηγικές και ιδιωτικές επενδύσεις. Προβλέπει την ύπαρξη μίας κεντρικής αδειοδοτικής αρχής, απλούστερες διαδικασίες και ηλεκτρονική παρακολούθηση του βαθμού ωρίμανσης των επενδύσεων.
Πέρα όμως από αυτά, όπως γνωρίζετε, η ελληνική κυβέρνηση προωθεί και ένα μεγάλο σχέδιο αποκρατικοποιήσεων.
Οι λόγοι δεν είναι μόνον ταμειακοί. Είναι πρωτίστως αναπτυξιακοί.
Οι αποκρατικοποιήσεις γίνονται για να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας.
Για να συντελέσουν στη δημιουργία μιας νέας, υγιούς παραγωγικής βάση.
Προχωρούμε, λοιπόν, με ταχύτητα τις αλλαγές σε μία σειρά από τομείς της οικονομίας. Όπως είναι:
Πρώτον, οι υποδομές. Και συγκεκριμένα: οι σιδηρόδρομοι, ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών, τα Περιφερειακά Αεροδρόμια και δώδεκα λιμάνια.
Στο σημείο αυτό να σημειώσω πως έχει ήδη παρουσιασθεί η νέα Στρατηγική για την Αξιοποίηση των 37 περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας.
Εντός Δεκεμβρίου θα παρουσιασθεί ο νέος νόμος για την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας. Επομένως, από το Γενάρη ξεκινάει η διαδικασία για τα περιφερειακά αεροδρόμια, μέσω συμβάσεων παραχώρησης χρήσης.
-Και σχετικά με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ: προωθούμε αμέσως τις νομοθετικές διατάξεις με για να ρυθμισθούν τα θέματα κρατικών ενισχύσεων του ΟΣΕ. Ακολουθεί η ολοκλήρωση του επιχειρησιακού πλάνου της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και η τοποθέτηση συμβούλων αποκρατικοποίησης. Στο τέλος του πρώτου τριμήνου του 2013 θα ξεκινήσει η διαδικασία αποκρατικοποίησης.
Δεύτερον, η ακίνητη περιουσία του δημοσίου. Με ένα ιδιαίτερα φιλόδοξο πρόγραμμα για την εκμετάλλευση χιλιάδων ακινήτων του Ελληνικού Δημοσίου για μία σειρά από χρήσεις. 
Τρίτον, το εταιρικό χαρτοφυλάκιο του Δημοσίου. Που αφορά εταιρίες όπως: τα Ελληνικά Ταχυδρομεία, τη Δημόσια Επιχείρηση Αερίου, τα Ελληνικά Πετρέλαια, τον ΟΠΑΠ, την ΕΥΔΑΠ, τη ΔΕΗ, κ.α.
Είναι αλήθεια πως στο ζήτημα των αποκρατικοποιήσεων στο παρελθόν είχαμε καθυστερήσεις. Όμως τώρα κερδίζουμε το χαμένο έδαφος και προχωρούμε γρήγορα.
Για παράδειγμα στην περίπτωση της ΔΕΠΑ, οι διαδικασίες θα έχουν ολοκληρωθεί τους αμέσως επόμενους μήνες. Ενώ , παράλληλα και στον ΟΠΑΠ, έχει ήδη ξεκινήσει.

Κύριες και κύριοι,

Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι έχουμε μπροστά μας δύσκολο και ανηφορικό δρόμο.
Όμως όλα όσα σας ανέφερα συνθέτουν την εικόνα μιας κοινωνίας που θέλει να προχωρήσει μπροστά.
Στην προσπάθεια αυτή χρειαζόμαστε τη βοήθεια όλων και κυρίως σημαντικών εταίρων μας, όπως η Γερμανία.
Τα Κράτη Μέλη της ευρωζώνης είμαστε υποχρεωμένοι να στηρίζουμε ο ένας τον άλλο στις δύσκολες στιγμές.
Όχι μόνο επειδή το μεγάλο ευρωπαϊκό οικοδόμημα στηρίζεται στις αξίες της αλληλεγγύης και της συνεργασίας, αλλά και επειδή –σε κάθε περίπτωση- αυτό είναι το κοινό μας συμφέρον.
Η κρίση του ενός δεν μπορεί, άλλωστε, να είναι ευκαιρία για τον άλλο. Αντίθετα, μπορεί να γίνει ιός που θα μολύνει και τον άλλον.
Γι’ αυτό η αντιμετώπιση των προβλημάτων πρέπει να είναι σε μεγάλο βαθμό κοινή.
Η ιστορία μάς έχει διδάξει ότι σε περιόδους κρίσης, ο λαϊκισμός και οι εθνικισμοί ενισχύονται. Όμως αυτή την ώρα, τα στερεότυπα, οι ακρότητες, ή έλλειψη αλληλοσεβασμού μόνο κακό μπορούν να κάνουν. Γι’ αυτό πρέπει να απομονωθούν από όποια μεριά και αν προέρχονται.
Η Ευρώπη χρειάζεται ένα νέο κύμα αλληλεγγύης, μια νέα αντίληψη που περνά μέσα από τη συνεργασία. Όχι ένα νέο κύμα εθνοκεντρικού σκεπτικισμού.
Η πορεία μας θυμίζει ποδήλατο. Αν σταματήσουμε θα πέσουμε. Και η πτώση θα έχει συνέπειες για όλους, όχι μόνο για έναν. Η λύση λοιπόν είναι περισσότερη συνεργασία και περισσότερη Ευρώπη.

Κυρίες και Κύριοι,
έχουμε κάνει ήδη τα 2/3 της διαδρομής. Και με τα μέτρα που ψηφίσαμε πρόσφατα, ολοκληρώνουμε και το τελευταίο 1/3 για τη δημοσιονομική προσαρμογή.
Είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε και αυτό το κομμάτι.
Είμαστε αποφασισμένοι να αλλάξουμε την Ελλάδα.
Να φτιάξουμε ένα σύγχρονο κράτος και δομημένο σε μια νέα οικονομία, με υγιή παραγωγική βάση. 
Να βάλουμε ξανά την Ελλάδα σε τροχιά ανάκαμψης και σταδιακά  ανάπτυξης.
Για να σταθούμε στα πόδια μας δυνατοί και περήφανοι.
Μπορούμε να τα καταφέρουμε και θα τα καταφέρουμε.
Σας ευχαριστώ.
.mindev.gov.gr
5/12 /12

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin