Tuesday, December 18, 2012

Η απάντηση της ΕΕ στην ενεργειακή ατζέντα του Πούτιν

Η EurActiv πληροφορήθηκε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εξετάσει με «πραγματιστικό τρόπο» το αίτημα της Ρωσίας να εξαιρεθούν οι αγωγοί Nord Stream και South Stream από τους κανόνες της ΕΕ που παρέχουν στους ανταγωνιστές πρόσβαση στην υποδομή.
Αυτή η εξέλιξη διαδραματίζεται πριν από τη σύνοδο της 21ης Δεκεμβρίου, ανάμεσα στην ΕΕ και το Ρώσο Πρόεδρο, Vladimir Putin (τη δεύτερη κατά σειρά, έπειτα από μια συνάντηση τον Ιούνιο στην Αγία Πετρούπολη), όπου τα ενεργειακά ζητήματα αναμένεται να είναι πολύ ψηλά στην ατζέντα.

Ο Ρώσος Υπουργός Ενέργειας, Alexander Novak, ανέφερε στις 14 Δεκεμβρίου ότι η χώρα του, κατά τη σύνοδο, θα καταθέσει στην ΕΕ ένα αναθεωρημένο προσχέδιο συμφωνίας σχετικά με τους διακρατικούς αγωγούς φυσικού αερίου.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο Novak δήλωσε ότι το εν λόγω προσχέδιο θα περιλαμβάνει βασικά μόνο δύο μείζονες εγκαταστάσεις -τους αγωγούς του Nord Stream με τους αγωγούς της OPAL και της NEL, που συνδέουν τον Nord Stream με τις υποδομές του αερίου της ΕΕ και τον αγωγό South Stream.
Η Ρωσία αναμένει ότι η συμφωνία θα μπορούσε να δημιουργήσει τη βάση για την εξαίρεση των αγωγών της από τους κανόνες της ενεργειακής απελευθέρωσης της ΕΕ, οι οποίοι παρέχουν στις εταιρείες ενέργειας πρόσβαση στις υποδομές που κατέχουν άλλες εταιρίες, είπε ο Νόβακ, σύμφωνα με τις ίδια δημοσιεύματα.
Η Ρωσία διατείνεται ότι οι κανόνες της ΕΕ αποθάρρυναν την Gazprom από το να επενδύσει σε αγωγούς και υποδομές αποθήκευσης αερίου, εφόσον και οι υπόλοιποι θα είχαν πρόσβαση σε αυτές. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Ρωσία είναι απρόθυμη να παράσχει πρόσβαση στους αγωγούς της σε «τρίτα μέρη» και ειδικότερα στον South Stream, η διαδρομή του οποίου συμπίπτει με εκείνη του Nabucco West, έναν αγωγό που βρίσκεται στα σκαριά και διαθέτει την πολιτική υποστήριξη των Βρυξελλών και που στοχεύει στη διαφοροποίηση της παροχής αερίου από πηγές εκτός Ρωσίας.
Οι ρωσικές αρχές θέλουν από τις Βρυξέλλες να χαρακτηρίσουν το καθεστώς των αγωγών τους ως ΤΕΝ-Ε (Διευρωπαϊκό Ενεργειακό Δίκτυο), γεγονός που θα τους απαλλάξει από τους κανόνες για την πρόσβαση τρίτων μερών και που θα διαχωρίζει το εμπόριο από τις υπόλοιπες δραστηριότητες του δικτύου.
Μέχρι ώρας, η ΕΕ φαίνεται απρόθυμη να δώσει καθεστώς προτεραιότητας στους αγωγούς που σχετίζονται με την Gazprom. Στις 12 Δεκεμβρίου, ο Novak και ο Επίτροπος Ενέργειας, Günther Oettinger, συναντηθήκαν στην Κύπρο στο πλαίσιο της επονομαζόμενης ευρωρωσικής Μόνιμης Εταιρικής Σχέσης για την Ενέργεια. Σύμφωνα με την κοινή τους δήλωση, «χαιρέτησαν» την έναρξη της λειτουργίας (τον Οκτώβριο 2012) της δεύτερης σειράς των αγωγών του Nord Stream και «επεσήμαναν» τη δρομολόγηση του έργου του South Stream το Δεκέμβριο.
Πιθανές οι εξαιρέσεις «υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις»
 «Καλωσορίζουμε το γεγονός ότι η Ρωσία λαμβάνει την πρωτοβουλία να συζητηθούν τα ζητήματα που αφορούν στους Nord Stream και South Stream, καθώς τα κράτη μέλη ζήτησαν από την Κομισιόν να συντονίσουν τη θέση της ΕΕ ως προς τις επιμέρους πτυχές του έργου, όπως οι διακυβερνητικές συμφωνίες και οι αξιολογήσεις των περιβαλλοντικών επιπτώσεων», ανέφερε χθες στην EurActiv η εκπρόσωπος του Oettinger, Marlene Holzner.
Η Holzner πρόσθεσε ότι οι κανόνες απελευθέρωσης της ΕΕ παρέχουν έναν αριθμό εξαιρέσεων «υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις», όπως για παράδειγμα, η πρόσβαση των τρίτων μερών, τόνισε.
«Είμαστε έτοιμοι να ερμηνεύσουμε την υφιστάμενη νομοθεσία με τρόπο πραγματιστικό και να συμμετάσχουμε στις συνεχιζόμενες συζητήσεις με τη Ρωσική Ομοσπονδία, σχετικά με τις εξαιρέσεις που προβλέπονται στο τρίτο ενεργειακό πακέτο», δήλωσε.  
Η Holzner επίσης είπε ότι η Κομισιόν γνώριζε ότι η Ρωσία θα προτείνει μια γενική συμφωνία με την ΕΕ σχετικά με τις υποδομές, όπως είχε ανακοινώσει ο Novak κατά τη συνάντηση στην Κύπρο.
Στο ανακοινωθέν της συνάντησης στην Κύπρο, αμφότερες οι πλευρές τόνισαν την «πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην καθιέρωση ενός κοινού ευρωρωσικού Ενεργειακού Χάρτη έως το 2050» και την επιθυμία να συνεχιστούν οι συζητήσεις για τα εκκρεμή ζητήματα, με στόχο την οριστικοποίηση τους.
Ο επονομαζόμενος «Χάρτης του Φυσικού Αερίου 2050» υπήρχε ήδη εντός προγράμματος κατά την σύνοδο ΕΕ-Ρωσίας στις Βρυξέλλες το Φεβρουάριο του ’11.
 «Έχουμε λάβει υπόψη μας την πρόταση της Ρωσίας και θα την εξετάσουμε προσεκτικά», ανέφερε η Holzner.
EurActiv.gr 
 

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin