Friday, December 14, 2012

Σε Υπόθεση Φοροδιαφυγής και Μαύρου Χρήματος με Δικαιώματα CO2 Εμπλέκεται η Deutsche Bank

Αίσθηση έχει προκαλέσει στη Γερμανία η έρευνα που διεξάγουν οι εισαγγελείς για παράνομο εμπόριο δικαιωμάτων εκπομπών CO2 στο οποίο φαίνεται πως εμπλέκεται η Deutsche Bank. Πρόσφατα, 500 υπάλληλοι της ομοσπονδιακής αστυνομίας και των εφοριακών αρχών πραγματοποίησαν έφοδο στα κεντρικά γραφεία της πανίσχυρης τράπεζας στη Φρανκφούρτη, αλλά και σε άλλα κτήρια που διατηρεί σε διάφορες περιοχές της χώρας, προκειμένου να αντλήσουν στοιχεία σχετικά με την υπόθεση.

Σύμφωνα με τα γερμανικά ΜΜΕ, η εισαγγελία της Φρανκφούρτης διερευνά τις κατηγορίες που θέλουν την Deutsche Bank να προχώρησε σε φοροδιαφυγή, ξέπλυμα χρήματος και παρεμπόδιση της δικαιοσύνης αναφορικά με την εμπορία δικαιωμάτων εκπομπών ρύπων για λογαριασμό πελατών της. Σημειώνεται ότι η τράπεζα είχε συστήσει ειδικό τμήμα για να αναλάβει τις συναλλαγές αυτές, ενώ μέχρι στιγμής έχουν εκδοθεί εντάλματα σύλληψης για πέντε υπόπτους.
Η αξία των επίμαχων συναλλαγών ανέρχεται σε αρκετά εκατομμύρια ευρώ και η υπόθεση στρέφεται γύρω από τους λεγόμενους «μύλους του ΦΠΑ» ( VAT carousels): Στην συγκεκριμένη κομπίνα, τα δικαιώματα αγοράζονται από ξένες εταιρείες δίχως να καταβάλλεται ΦΠΑ και στη συνέχεια επαναπωλούνται μέσα στη Γερμανία μέσω μιας αλυσίδας επιχειρήσεων που συχνά συστήνονται μονάχα για αυτό το σκοπό. Η εταιρεία που βρίσκεται στο τέλος της αλυσίδας πωλεί τα δικαιώματα στο εξωτερικό και λαμβάνει ΦΠΑ, όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία.
Η απάτη αυτή οδήγησε παλαιότερα, το 2010, τις αρχές σε εφόδους σε 50 διαφορετικές επιχειρήσεις και 230 γραφεία, καταλήγοντας τελικά στην καταδίκη έξι ατόμων διαφορετικών εθνοτήτων τον Δεκέμβριο του 2011. Τότε η φοροδιαφυγή άγγιζε τα 230 εκατ. ευρώ, αλλά στη νέα υπόθεση που εξελίσσεται σήμερα ουδείς γνωρίζει ακόμη το μέγεθός της.
 .energia.gr
14/12/12
--
ΣΧΕΤΙΚΑ:

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin