Friday, December 7, 2012

Σήμερα η Τελετή Έναρξης Εργασιών του South Stream - Ηχηρή η Απουσία του Ευρωπαίου Επιτρόπου Ενέργειας

Με την παρουσία του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν θα πραγματοποιηθεί σήμερα, 7 Δεκεμβρίου, η επίσημη τελετή έναρξης των εργασιών του αγωγού φυσικού αερίου South Stream, στην πόλη Ανάπα, στις ρωσικές ακτές του Εύξεινου Πόντου. Ηχηρή, ωστόσο, θα είναι η απουσία του Ευρωπαίου Επιτρόπου Ενέργειας Γκύντερ Έττινγκερ, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, απέρριψε σχετική πρόσκληση της ρωσικής πλευράς.
Ο Πρόεδρος Πούτιν πρόκειται να κηρύξει την έναρξη των υποθαλάσσιων εργασιών κατασκευής του αγωγού, ενώ παρών στην τελετή θα είναι η Υπουργός Δημοσίων Έργων της Βουλγαρίας Liliyana Pavlova, καθώς το υποθαλάσσιο τμήμα του South Stream θα καταλήγει την χώρα της, η οποία, άλλωστε, έχει υπογράψει, ήδη από τις 15 Νοεμβρίου, την τελική επενδυτική απόφαση για την κατασκευή του έργου.

Παρόντες στην τελετή θα είναι εκπρόσωποι της Gazprom,. αλλά και της ιταλικής Eni, της γαλλικής Edf και της γερμανικής Wintershall, που επίσης συμμετέχουν στο έργο.
Η απουσία του Ευρωπαίου Επιτρόπου ερμηνεύεται ως έκφραση δυσαρέσκειας, αλλά και αμηχανίας της Κομισιόν απέναντι στην πρόοδο που σημειώνει ο South Stream σε σύγκριση με το πρότζεκτ του Nabucco, που η Ε.Ε. προωθεί, στα πλαίσια του «Νοτίου Διαδρόμου», που στόχο έχει την απεξάρτηση της Ένωσης από το ρωσικό φυσικό αέριο. Ωστόσο, ο Nabucco εμφανίζει πολύ μεγάλα προβλήματα χρηματοδότησης και εξεύρεσης πηγών φυσικού αερίου, ενώ την περασμένη Δευτέρα έγινε γνωστό ότι η γερμανική RWE δρομολογεί την αποχώρησή της από το κονσόρτσιουμ του πρότζεκτ.
.energia.gr
7/12/12
--------
ΣΧΕΤΙΚΟ:

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin