Monday, December 17, 2012

Η έκθεση της Task Force για την Ελλάδα

Την πρόοδο που έχει συντελεστεί στη μεταρρύθμιση της Δημόσιας Διοίκησης, καταγράφει στην τριμηνιαία έκθεσή της η Task Force, η Ομάδα Δράσης της Κομισιόν για την Ελλάδα, ενώ χαρακτηρίζει «απόφαση σταθμό» την απόφαση για τη σύσταση και λειτουργία της διυπουργικής και συντονιστικής δομής για τη διοικητική μεταρρύθμιση, υπό τον πρωθυπουργό.
Στην έκθεση επισημαίνεται η προώθηση του σχεδίου για την αναδιοργάνωση των υπουργείων, η οποία, όπως τονίζεται, πρέπει να ολοκληρωθεί εντός του 2013, με τη μείωση υπηρεσιακών μονάδων κατά 30-35%, μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης που έχει ξεκινήσει στα υπουργεία. Τονίζεται δε ότι η αξιολόγηση και αναδιοργάνωση των άλλων δημόσιων φορέων θα πρέπει να ξεκινήσει και να συνεχιστεί κατά το 2013 και προστίθεται ότι στην εν λόγω διαδικασία θα συμπεριληφθεί η συγχώνευση ή η κατάργηση ορισμένων δημόσιων υπηρεσιών.

Αναφορά γίνεται και στην αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων και τη σημασία της, καθώς έχει ξεκινήσει το έργο του καθορισμού των κριτηρίων αξιολόγησης και της μεθοδολογίας αξιολόγησης των δεξιοτήτων των υπαλλήλων, ενώ σημειώνεται ότι πλέον απαιτούνται αποφάσεις για τον τρόπο με τον οποίο θα προχωρήσει η διαδικασία. Επίσης, έχουν ξεκινήσει οι συζητήσεις για την ανάπτυξη μίας νέας πολιτικής ανθρώπινων πόρων, συμπεριλαμβανομένων των κανόνων πρόσληψης, κατάρτισης, κινητικότητας, των δεξιοτήτων και της συνολικής διαχείρισης της σταδιοδρομίας των υπαλλήλων.
Για τη διοικητική μεταρρύθμιση σε αποκεντρωμένο, τοπικό και περιφερειακό επίπεδο, σημειώνεται ότι η Γερμανία παρέχει τεχνική βοήθεια και πως ήδη υπογράφηκε ένας οδικός χάρτης με τον οποίο καθορίστηκαν έξι άξονες προτεραιοτήτων για τη μεταρρύθμιση.
Αυτοί οι έξι άξονες είναι:
1. Καθορισμός των μεθόδων και των διαδικασιών για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας των δήμων και των περιφερειών.
2. Σχεδιασμός και εφαρμογή της δημόσιας πολιτικής στο πεδίο της ακίνητης περιουσίας των ΟΤΑ.
3. Βελτίωση της ικανότητας αξιοποίησης των διαρθρωτικών ταμείων από τις τοπικές αρχές.
4. Διαχείριση των αποβλήτων.
5. Ενίσχυση του σχεδιασμού και υλοποίησης των κεντρικών πολιτικών αξιολόγησης δομών της τοπικής αυτοδιοίκησης, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που παρέχονται στους πολίτες.
6. Εποπτεία των δήμων και των περιφερειών.

Επιπλέον, γίνεται αναφορά για τις προσπάθειες που καταβάλλονται στον τομέα της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και συντονίζει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, επισημαίνοντας ότι θα πρέπει η διαδικασία καθοδήγησης να ενισχυθεί στο πλαίσιο της νέας συντονιστικής δομής.
Τέλος, στο πεδίο της καταπολέμησης της διαφθοράς, υπογραμμίζεται ότι έχει συμφωνηθεί σχέδιο δράσης μεταξύ των ελληνικών υπηρεσιών που εμπλέκονται στην πρόληψη, ανίχνευση και πάταξη του φαινομένου, ενώ κατά την Ομάδα Δράσης, τα επόμενα βήματα πρέπει να είναι ο διορισμός ενός εθνικού συντονιστή, η σύσταση μίας συντονιστικής επιτροπής και θεσμοθέτηση ενός συμβουλευτικού φορέα, καθώς και η διαμόρφωση μίας συλλογικής εθνικής στρατηγικής κατά της διαφθοράς.
Κίνδυνο απώλειας κονδυλίων του ΕΣΠΑ διαπιστώνει η έκθεση της Task Force
Κίνδυνο απώλειας Κοινοτικών κονδυλίων ως το τέλος του 2012, από επιχειρησιακά προγράμματα του ΕΣΠΑ που σημειώνουν χαμηλή απορρόφηση επισημαίνει η έκθεση της Ομάδας Δράσης για την Ελλάδα (Task Force) που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.
Ωστόσο, σε άμεση διάψευση των εκτιμήσεων αυτών προχώρησε το υπουργείο Ανάπτυξης επισημαίνοντας ότι ως το τέλος του χρόνου η Ελλάδα θα υποβάλει αιτήματα πληρωμών για πολύ μεγάλα ποσά, πράγμα που θα αλλάξει ουσιωδώς την εικόνα των απορροφήσεων. «Κατά τις δικές μας εκτιμήσεις και αυτό θα φανεί σε 15 ημέρες, δεν υφίσταται κανένας κίνδυνος απώλειας κονδυλίων με την εφαρμογή του κανόνα Ν+2/3», τονίζει το υπουργείο και προσθέτει: «Η Task Force ούτως ή άλλως δέχεται ότι η Ελλάδα είναι πάνω από τον Κοινοτικό μέσο όρο στις απορροφήσεις, παρά το πρόβλημα ρευστότητας που αποτελεί σοβαρό εμπόριο στην υλοποίηση των προγραμμάτων».
Η έκθεση της Ομάδας Δράσης (με επικεφαλής τον Χορστ Ράιχενμπαχ) επισημαίνει ακόμη αδυναμίες στον τομέα της φορολογίας υποστηρίζοντας ότι η λύση που επελέγη με την τροποποίηση του ΚΒΣ δεν ευθυγραμμίζεται πλήρως με τη διεθνή βέλτιστη πρακτική και ότι θα μπορούσε να έχει επιλεγεί πιο φιλόδοξη λύση. Αναφέρεται ακόμη για τον τομέα των ελέγχων ότι οι στόχοι για ελέγχους δεν προβλέπεται να επιτευχθούν καθώς στο τέλος Οκτωβρίου είχαν γίνει έλεγχοι σε 467 πολύ εύπορα φυσικά πρόσωπα (έναντι στόχου 1300) και 88 μεγάλους φορολογούμενους (έναντι στόχου 300). Αντίθετα έχει υπερκαλυφθεί ο στόχος για τη μη απόδοση ΦΠΑ (18.000 έλεγχοι έναντι στόχου 10.000).
Κύκλοι της Task Force ανέφεραν σήμερα ότι μετά τις εκλογές βελτιώθηκε σημαντικά το επίπεδο συνεργασίας με την ελληνική κυβέρνηση ενώ χαρακτήριζαν ως το κρισιμότερο πρόβλημα την έλλειψη ρευστότητας στην οικονομία. Οι ίδιοι κύκλοι αναγνώρισαν την πρόοδο που έχει επιτευχθεί σε τομείς όπως η βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, τη μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης, τη διευκόλυνση των εξαγωγών κ.α. Χαρακτήριζαν ωστόσο παράδοξο το γεγονός ότι υπάρχουν τόσα εμπόδια σε έναν τόσο κρίσιμο τομέα όπως οι εξαγωγές. Ανέφεραν τέλος ως ιδιαίτερης σημασίας την πρωτοβουλία για σύσταση γενικής γραμματείας Συντονισμού στο γραφείο του πρωθυπουργού για προγραμματισμό, διαιτησία και κεντρική συνεργασία με την Task Force.
H Task Force μέσω αρμοδίων στελεχών εξέφρασε επίσης δυσφορία για την καθυστέρηση της έναρξης εκταμιεύσεων προς την Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.
Τέλος, επεσήμαναν τον κίνδυνο, αντιδράσεις από το κατεστημένο ή από συμφέροντα να αποτελέσουν τροχοπέδη για την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων.

17/12/12 


-----
ΣΧΕΤΙΚΑ:

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin