Wednesday, January 16, 2013

Αυστηρότεροι κανόνες για τους οίκους αξιολόγησης/ Εγκρίθηκε από το ΕΚ με 579 ψήφους υπέρ, 58 κατά και 60 αποχές.

Το ΕΚ ενέκρινε τη νέα ευρωπαϊκή νομοθεσία σχετικά με το πότε και το πώς θα μπορούν οι οίκοι αξιολόγησης να αξιολογούν το δημόσιο χρέος και την οικονομική κατάσταση ιδιωτικών επιχειρήσεων. Οι οίκοι θα μπορούν να εκδίδουν "μη ζητηθείσες" αξιολογήσεις δημοσίου χρέους μόνο σε συγκεκριμένες χρονικές στιγμές, ενώ ιδιώτες επενδυτές θα μπορούν να τους μηνύσουν σε περιπτώσεις αμέλειας. Η συμμετοχή των οίκων σε αξιολογούμενες οντότητες θα περιοριστεί, ώστε να αποφευχθεί η οιαδήποτε σύγκρουση συμφερόντων.


Για την προώθηση ορθών πρακτικών αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας, οι οίκοι θα πρέπει να εξηγούν τους βασικούς παράγοντες στους οποίους βασίζονται οι αξιολογήσεις τους. Οι αξιολογήσεις δεν θα πρέπει να επιδιώκουν να επηρεάσουν τις κρατικές πολιτικές και οι οίκοι δεν θα μπορούν να κάνουν οποιαδήποτε άμεση ή ρητή σύσταση που αφορά τις οικονομικές πολιτικές κυβερνήσεων.

Το ΕΚ και το Συμβούλιο έχουν ήδη συμφωνήσει ατύπως επί του περιεχομένου του νέου κανονισμού και της νέας οδηγίας.

"Προχωρήσαμε ένα βήμα μπροστά με το νέο κανονισμό σε συμφωνία με το βασικό πνεύμα του που είναι η παροχή της δυνατότητας στις επιχειρήσεις να πραγματοποιούν τις δικές τους εσωτερικές αξιολογήσεις. Οι αξιολογήσεις αυτές θα πρέπει να αποτελούν βιώσιμες, συγκρίσιμες και αξιόπιστες εναλλακτικές των αξιολογήσεων που παρέχει το ολιγοπώλιο των οίκων" δήλωσε ο εισηγητής Leonardo Domenici (Σοσιαλιστές, Ιταλία).

Ορισμός ημερομηνιών για τις αξιολογήσεις δημοσίου χρέους

Οι "μη ζητηθείσες" αξιολογήσεις δημόσιου χρέους (αξιολογήσεις που πραγματοποιούνται με πρωτοβουλία των οίκων) θα μπορούν να εκδίδονται τουλάχιστον δύο αλλά όχι περισσότερο από τρεις φορές το χρόνο, σε συγκεκριμένες ημερομηνίες που θα δημοσιεύει ο εν λόγω οίκος αξιολόγησης στο τέλος του προηγούμενου έτους. Επιπλέον, οι αξιολογήσεις αυτές θα μπορούν να δημοσιεύονται μόνο μετά το κλείσιμο των ευρωπαϊκών αγορών ή τουλάχιστον μία ώρα προτού αυτές ανοίξουν εκ νέου.

Η ευθύνη των οίκων για τις αξιολογήσεις που εκδίδουν

Οι επενδυτές οι οποίοι έχουν βασιστεί σε μία αξιολόγηση κατά την αγορά ή πώληση ενός αξιολογούμενου μέσου, θα μπορούν να ασκήσουν προσφυγή κατά του εν λόγω οίκου αξιολόγησης για οποιαδήποτε ζημία προκληθεί σε αυτούς, εφόσον ο οίκος παραβιάσει τους κανόνες που ορίζει η παρούσα νομοθεσία, είτε εκ προθέσεως ή από βαριά αμέλεια, ανεξάρτητα από το αν υπάρχει οποιαδήποτε συμβατική σχέση μεταξύ των δύο μερών. Τέτοιες παραβάσεις μπορεί να είναι, για παράδειγμα, η έκδοση μιας αξιολόγησης η αξιοπιστία της οποίας μπορεί να αμφισβητηθεί λόγω της ύπαρξης σύγκρουσης συμφερόντων ή η έκδοση μιας αξιολόγησης εκτός του προκαθορισμένου χρονοδιαγράμματος.

Μείωση της υπερβολικής εξάρτησης από τις αξιολογήσεις

Για να μειωθεί η υπερβολική εξάρτηση από τις αξιολογήσεις, οι ευρωβουλευτές παροτρύνουν τα πιστωτικά ιδρύματα και τις εταιρίες επενδύσεων να αναπτύξουν τις δικές τους εσωτερικές διαδικασίες προκειμένου να μπορούν πραγματοποιούν τις δικές τους αξιολογήσεις κινδύνου.  Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει επίσης να εξετάσει το ενδεχόμενο δημιουργίας ενός πλήρως ανεξάρτητου δημοσίου ευρωπαϊκού οργανισμού αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας.

Από το 2020 η ευρωπαϊκής νομοθεσία δεν θα αναφέρεται στις αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας για ρυθμιστικούς σκοπούς, ενώ θα καταργηθούν όλες οι διατάξεις οι οποίες προβλέπουν την υποχρέωση να λαμβάνονται υπόψη οι εξωτερικές αξιολογήσεις πριν τις επενδύσεις ή πριν την παροχή επενδυτικών συμβουλών (π.χ τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα δεν θα πρέπει να είναι υποχρεωμένα να πωλούν περιουσιακά στοιχεία αυτόματα σε περίπτωση υποβάθμισης).

Ανώτατο όριο συμμετοχής σε αξιολογούμενα μέσα

Οι οίκοι θα πρέπει να απέχουν από την έκδοση αξιολογήσεων, ή να αποκαλύπτουν ότι οι αξιολογήσεις τους μπορεί να επηρεαστούν, στις περιπτώσεις όπου ένας μέτοχος ή ένα μέλος τους το οποίο κατέχει τουλάχιστον το 10% του κεφαλαίου ή των δικαιωμάτων ψήφου του εν λόγω οίκου έχει επενδύσει στην αξιολογούμενη οντότητα.

Η νέα νομοθεσία θα απαγορεύσει επίσης την ταυτόχρονη κατοχή, από το ίδιο πρόσωπο, μετοχών άνω του 5% σε περισσότερους από έναν οίκους αξιολόγησης, εκτός και αν οι οίκοι αυτοί να ανήκουν στον ίδιο όμιλο.

Ο κανονισμός εγκρίθηκε με 579 ψήφους υπέρ, 58 κατά και 60 αποχές. Η οδηγία εγκρίθηκε με 599 ψήφους υπέρ, 27 κατά και 68 αποχές.
 .europarl.europa.eu
16/1/13
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

7 comments:

  1. Δήλωση Ρόδης Κράτσα για τη δίωξη της Standard & Poor's.....

    “Η αμφισβήτηση των οίκων αξιολόγησης με τον πιο ηχηρό τρόπο άρχισε και στην «πατρίδα» τους τις Η.Π.Α., αφού διώκεται η Standard & Poor’s για την αξιολόγηση των ενυπόθηκων στεγαστικών δανείων. Τώρα όλοι καλύτερα καταλαβαίνουν γιατί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο από χρόνια πιέζει για αυστηρή ρύθμιση και εποπτεία των οίκων και για υπευθυνότητα των αξιολογήσεων τους.”
    http://euractiv.gr/dilosi-rodis-kratsa-gia-ti-dioksi-tis-standard-poors

    ReplyDelete
  2. Η Moody’s αφαίρεσε το ΑΑΑ από τη Μεγάλη Βρετανία.....Εξέλιξη σοκ αναστατώνει τις διεθνείς αγορές....

    Έκπληξη στις διεθνείς χρηματαγορές προκάλεσε η απόφαση της Moody’s να αφαιρέσει την αξιολόγηση ΑΑΑ από την Μεγάλη Βρετανία. Το βράδυ της Παρασκευής ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Μεγάλης Βρετανίας, η οποία σημειωτέον είναι μια από τις ισχυρότερες οικονομίες του πλανήτη και μέλος του πανίσχυρου G7, από το ΑΑΑ σε Αa1.

    Η Moody’s αιτιολογώντας την απόφασή της αναφέρει ότι η αδυναμία της οικονομίας της Γηραιάς Αλβιόνος, θα διαρκέσει για αρκετά χρόνια εξαιτίας της αδύναμης παγκόσμιας οικονομικής δραστηριότητας αλλά και της μείωσης της δανειοδότησης, τόσο του δημοσίου όσο και του ιδιωτικού τομέα.

    Ο George Osborne, επιφανής Άγγλος πολιτικός με μακρά θητεία στην πολιτική σκηνή της χώρας του, μετά την υποβάθμιση από τη Moody’s δήλωσε ότι «το πρόβλημα χρέους που αντιμετωπίζει η χώρα είναι κάτι από το οποίο δεν μπορούμε να ξεφύγουμε και το οποίο πρέπει να αντιμετωπίσουμε».

    Η υποβάθμιση της Μεγάλης Βρετανίας από την αξιολόγηση ΑΑΑ αναμένεται , σύμφωνα με οικονομικούς παράγοντες, να δημιουργήσει εκτεταμένη αναταραχή στις χρηματιστηριακές αγορές -από τη Δευτέρα το πρωί -αφού εκτός των άλλων το Λονδίνο θεωρείται ως το δεύτερο μεγαλύτερο χρηματοοικονομικό κέντρο του πλανήτη μετά τη Νέα Υόρκη.

    http://www.protothema.gr/economy/article/?aid=259255
    23/2/13

    ReplyDelete
    Replies
    1. Η Μεγάλη Βρετανία έχασε το ΑΑΑ από την Fitch ....Στο ΑΑ+ «έριξε» ο οίκος αξιολόγησης την βρετανική οικονομία....

      Στην υποβάθμιση της βρετανικής οικονομίας προχώρησε το βράδυ της Παρασκευής ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch.

      Συγκεκριμένα, η αξιολόγηση επεσε από το ΑΑΑ στην βαθμίδα ΑΑ+

      http://www.kathimerini.com.cy/index.php?pageaction=kat&modid=1&artid=130891
      19/4/13

      Delete
  3. Credit ratings agency Moody's downgrades UK from AAA to AA1, cites weak medium-term outlook......

    LONDON (AP) -- Credit ratings agency Moody's Investors Service downgraded Britain's government bond rating one notch from the top AAA to AA1 Friday, citing weaknesses in the economy's medium-term outlook.

    Moody's said "subdued" growth prospects and a "high and rising debt burden" were weighing on the British economy.

    The agency said rising debt meant "a deterioration in the shock-absorption capacity of the government's balance sheet, which is unlikely to reverse before 2016."

    It said, though, that "the U.K.'s creditworthiness remains extremely high," and its outlook was stable.

    Moody's said that "a combination of political will and medium-term fundamental underlying economic strengths will, in time, allow the government to implement its fiscal consolidation plan and reverse the U.K.'s debt trajectory."

    For the British government, the move was unwelcome but not unexpected. All three of the big rating agencies — Moody's, Standard & Poor's and Fitch — had placed Britain's rating on negative watch, as the economy continues to struggle.

    The British government is in the midst of a program of spending cuts designed to reduce the nation's hefty deficit, but the austerity program has failed to stimulate economic growth.

    The U.K. emerged from a nine-month recession in the third quarter, when GDP grew by 0.9 percent. But the economy contracted by a worse-than-expected 0.3 percent in the last three months of 2012.

    Treasury chief George Osborne said in a statement that the downgrade was "a stark reminder of the debt problems facing our country," with a debt accumulated over the years exacerbated by Europe's economic crisis.

    "Far from weakening our resolve to deliver our economic recovery plan, this decision redoubles it," he said, promising to press on with debt-cutting.

    "We will go on delivering the plan that has cut the deficit by a quarter, and given us record low interest rates and record numbers of jobs," Osborne said.

    http://news.yahoo.com/moodys-downgrades-uk-rating-aaa-215244899.html
    22/2/13

    ReplyDelete
  4. Υποβάθμιση της Βρετανίας από τον Moodys - Χάνει το τριπλό Α....

    Ο οίκος αξιολόγησης Moody's υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Βρετανίας κατά μια βαθμίδα, από ΑΑΑ σε Aa1, λόγω της "αδυναμίας" στις προοπτικές της ανάπτυξής της.

    Σε ανακοινωσή του ο αμερικανικός οίκος, επικαλείται κυρίως τη "συνεχιζόμενη αδυναμία στις μεσοπρόθεσμες προοπτικές" της Βρετανίας, και σημειώνει ότι αναμένει πως η υποτονική οικονομική δραστηριότητα της χώρας "θα επεκταθεί και στο δεύτερο ήμισυ της δεκαετίας".

    Επίσης, σύμφωνα με τον οίκο, η βρετανική κυβέρνηση αντιμετωπίζει προκλήσεις που θέτουν σε κίνδυνο το δημοσιονομικό πρόγραμμα προσαρμογής καθώς και ένα υψηλό δημόσιο χρέος.

    Ωστόσο, επισημαίνει ότι η πιστολήπτική ικανότητα της Βρετανίας παραμένει υψηλή, λόγω της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας, του ισχυρής δημοσιονομικής πειθαρχίας και της ευνοϊκής δομής του χρέους.

    Νωρίτερα ο οίκος Moodys υποβάθμισε, παράλληλα, την αξιολόγηση της Τράπεζας της Αγγλίας σε Aa1 από AΑΑ.

    http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22770&subid=2&pubid=63787099
    23/2/13

    ReplyDelete
  5. Ο οίκος Moody's προχώρησε χθες το βράδυ σε υποβάθμιση της βρετανικής οικονομίας κατά μια βαθμίδα. Η εξέλιξη αυτή διαψεύδει τις ελπίδες του Λονδίνου πως το πρόγραμμα λιτότητας θωρακίζει τα πολύτιμα ΑΑΑ της Βρετανίας. .................

    Για πρώτη φορά στην ιστορία της η Βρετανία χάνει τα τρία Α της, από έναν εκ των τριών μεγάλων οίκων αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας, από τον Moody's. Πρόκειται για μια κίνηση που θέτει σε κίνδυνο την συνοχή της κυβέρνησης συνασπισμού και σε γενική αμφισβήτηση το προγράμμα λιτότητας που εφαρμόζει η κυβέρνηση Συντηρητικών-Φιλελευθέρων από την ανάληψη της εξουσίας τον Μάιο του 2010.

    Η ύφεση, καθοριστικός παράγοντας για την υποβάθμιση....

    Κόλαφος για τον βρετανό υπουργό Οικονομικών Όσμπορν Κόλαφος για τον βρετανό υπουργό Οικονομικών Όσμπορν...

    Η απόφαση της Moody's εστιάζει στην στασιμότητα όσον αφορά τον ρυθμό ανάπτυξης και στην αύξηση του δημόσιου χρέους, αν και στην ανάλυση της υπογραμμίζεται το γεγονός ότι το χρέος της Βρετανίας είναι μεγάλης χρονικής διάρκειας και ως εκ τούτου περισσότερο βιώσιμο από το χρέος άλλων μεγάλων δυτικών οικονομιών. Παρά το γεγονός ότι το 2012 κατεγράφη το χαμηλότερο ποσοστό ανεργίας από το 1971, έτος που η ξεκινούν οι μετρήσεις, ο παράγοντας που μέτρησε περισσότερο για την αρνητική αξιολόγηση της Moody's είναι η ύφεση κατά 0.3% το τελευταίο τρίμηνο του 2012, η οποία αν συνεχιστεί και το τρέχον τρίμηνο, η βρετανική οικονομία θα έχει μπεί σε τρίτο κύκλο ύφεσης, triple dip recession,, από το 2008.

    Και ο νέος προυπολογισμός θα χαρακτηρίζεται από λιτότητα....

    Θα επιμείνει στη λιτότητα το Λονδίνο; Θα επιμείνει στη λιτότητα το Λονδίνο;

    Από την πλευρά του το οικονομικό επιτελείο εκφράζει δυσαρέσκεια και καχυποψία για την σπουδή, με την οποία η εταιρία αξιολογησης έσπευσε να αφαιρέσει τα τριά Α της Βρετανίας δίχως, όπως συνηθίζεται, να αναμένει την ανακοίνωση του μεσοπρόθεσμου προϋπολογισμού από τον Οσμπορν στις 20 Μαρτίου. Αν και θεωρείται περισσότερο από βέβαιο πως και ο νέος προυπολογισμός θα χαρακτηρίζεται από λιτότητα και περικοπές, αφού ο κ. Οσμπορν εξακολουθεί δογματικά να θεωρεί τη λιτότητα μονόδρομο και πεισματικά να απορρίπτει εναλλακτικές προτάσεις για ελάφρυνση του προγράμματος, όπως προσφάτως πρότεινε ακόμα και το ΔΝΤ. Η υποβάθμιση της βρετανικής οικονομίας, θέτει και την ατζέντα των επόμενων εκλογών: Θα τις κερδίσει όποιος πείσει πως έχει το σχέδιο για την ταχύτερη ανάκαμψη της οικονομίας. Ειδικά για τον Τζορτζ Οσμπορν οι οιωνοί δεν είναι καθόλου καλοί, καθώς μετά την υποβάθμιση και έως το τέλος της κυβερνητικής του θητείας θα βρίσκεται αντιμέτωπος με την αντιπολίτευση που θα του θυμίζει σε κάθε ευκαιρία την αρχική του δέσμευση πως το σχέδιο του διασφαλίζει απόλυτα τα περίφημα τρια Α.

    Μαρία Καστρισιανάκη, Λονδίνο
    Υπεύθ. Σύνταξης: Σταμάτης Ασημένιος
    http://www.dw.de
    23/2/13

    ReplyDelete
    Replies
    1. Η Βρετανία έχασε την αριστεία της από τoν οίκο Fitch....

      Σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Βρετανίας κατά μία μονάδα προχώρησε την Παρασκευή ο οίκος αξιολόγησης Fitch Ratings, στερώντας της την άριστη βαθμολογία «ΑΑΑ».

      Η μείωση της βαθμολογίας οφείλεται στην επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης της Βρετανίας, η οποία αναθεώρησε προς τα πάνω τις προβλέψεις της για το δημοσιονομικό έλλειμμά της.

      Ο Fitch υποβάθμισε τη Βρετανία κατά μία μονάδα, ρίχνοντάς την στο "ΑΑ+".

      Η προοπτική της χώρας είναι «σταθερή», τονίζει ο οίκος αξιολόγησης, αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν σχεδιάζει να αναθεωρήσει ή να τροποποιήσει τη βαθμολογία της μεσοπρόθεσμα.

      http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=358880
      19/4/13

      Delete

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin