Tuesday, January 8, 2013

Aφησε ίχνη ο παραχαράκτης της λίστας

ΣΤΕΛΕΧΟΣ ΕΛ.ΑΣ.: «ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΒΡΟΥΜΕ ΠΟΙΟΣ ΠΕΙΡΑΞΕ ΤΟ ΑΡΧΙΚΟ CD»
Οι εξειδικευμένες γνώσεις των αξιωματικών της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος μένουν αναξιοποίητες, αν και είναι ο μίτος της Αριάδνης στον... λαβύρινθο της λίστας Λαγκάρντ. Στέλεχος της ΕΛ.ΑΣ. αποκαλύπτει ότι δεν κλήθηκαν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στη Δικαιοσύνη.

Αναξιοποίητες παραμένουν οι... χάι-τεκ γνώσεις των αξιωματικών της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της ΕΛ.ΑΣ. για τη διερεύνηση των «μυστικών» της λίστας Λαγκάρντ.
Παρά το γεγονός ότι η συμβολή των εξειδικευμένων αστυνομικών θα μπορούσε να αποβεί καθοριστική στις εξελίξεις και να δώσει λύσεις και απαντήσεις για τις αλλοιώσεις που έχουν σημειωθεί στη λίστα, οι ειδικοί της υποδιεύθυνσης δεν έχουν κληθεί να συνδράμουν ή να προσφέρουν τις γνώσεις τους στη Δικαιοσύνη.


«Πιστεύουμε ότι λόγω ηλεκτρονικού αναλφαβητισμού, θα υπάρχουν ίχνη στο στικάκι, τα οποία θα μπορούσαν να αποκαλύψουν πολλά στοιχεία για την ταυτότητα της επεξεργασίας που έχει υποστεί η λίστα, καθώς και για την πορεία της από... υπολογιστή σε υπολογιστή.

Δυστυχώς, από την ίδια... "ασθένεια" πάσχει, όπως φαίνεται, και η Δικαιοσύνη, αφού μέχρι σήμερα κανείς δεν μας έχει καλέσει για οποιαδήποτε βοήθεια, την οποία είμαστε έτοιμοι φυσικά να δώσουμε όποτε μας ζητηθεί», είπε στο «Εθνος» υψηλόβαθμο στέλεχος της Δίωξης, υπενθυμίζοντας ότι η τελευταία φορά που η υπηρεσία είχε κληθεί για να συνδράμει ήταν η υπόθεση Siemens!
Η «λίστα Φαλτσιάνι», όπως κατ' αρχάς ονομαζόταν από το όνομα του υπαλλήλου της HSBC που τη διέρρευσε, πρωτοέφτασε στην Ελλάδα σε ψηφιακό δίσκο (CD).
Ωστόσο, ως είθισται, μεταφέρθηκε σε στικάκι για να μπορεί να είναι πιο εύχρηστη, δεδομένου ότι στον δίσκο δεν μπορούν να αποθηκευτούν τυχόν αλλαγές. Είναι άλλωστε και ένας τρόπος εύκολης μεταφοράς της λίστας...

«Η όποια επεξεργασία σημειώθηκε -ακόμη και για ασήμαντους λόγους, όπως μορφοποίησης ή μεγέθυνσης της γραμματοσειράς- στο στικάκι, έχει καταγραφεί», μας λένε οι ειδικοί.
Με τα ειδικά, προηγμένα λογισμικά που έχει στη διάθεσή της η Δίωξη, η ανάλυση των «κινήσεων» και ο εντοπισμός της ταυτότητάς τους θα ήταν για τους αρμόδιους αστυνομικούς θέμα ωρών... «Κρυμμένα» στο στικάκι βρίσκονται όλα τα στοιχεία για τα ηλεκτρονικά ίχνη όλων όσοι έχουν «ανοίξει» ή «αλλάξει» τη λίστα, ακόμη και η ηλεκτρονική ταυτότητα των υπολογιστών από τους οποίους έχει «περάσει».
Το βασικό πρόβλημα που θα μπορούσε να προκύψει στην περίπτωση της διερεύνησης των μυστικών της λίστας, αφορά το στικάκι που έχουν στα χέρια τους οι Αρχές, αν δηλαδή το συγκεκριμένο στικάκι είναι αυτό που θα δώσει τις περισσότερες πληροφορίες για τα αναζητούμενα στοιχεία. «Αν εξετάζαμε το στικάκι στο οποίο μεταγράφηκε η λίστα από το CD, θα ήταν βέβαιο ότι θα βρίσκαμε όλη τη διαδρομή των στοιχείων», τονίζουν οι ειδικοί.
Από εκεί και πέρα παίζουν ρόλο η ποιότητα του USB (στικάκι), η γνώση όσων το επεξεργάστηκαν και η... «πονηριά» τους να καλύψουν τα ίχνη τους. «Αν όμως ήταν ένας δίσκος που απλώς είχε μεταγραφεί η ήδη αλλαγμένη λίστα, εκεί, το μόνο που θα μπορούσαμε να ξέρουμε είναι η ημερομηνία μεταγραφής, ίσως και η ταυτότητα εκείνου που την αντέγραψε».
Πάντως, οι ειδικοί είναι αισιόδοξοι σε σχέση με το τι θα μπορούσαν να εντοπίσουν σε μια σε βάθος αναζήτηση και ανάλυση των δεδομένων από όλα τα στικάκια που βρίσκονται στη διάθεση των Αρχών. «Από την εμπειρία μας γνωρίζουμε ότι υπάρχει μεγάλη άγνοια στην ηλεκτρονική λειτουργία των αρχείων.
Το ότι τα πάντα καταγράφονται στο στικάκι και σε όλους τους εξωτερικούς και εσωτερικούς σκληρούς δίσκους, ας πούμε, δεν είναι απαραίτητο να το γνωρίζουν όλοι και οι περισσότεροι το αγνοούν. Συνεπώς, εκτιμάμε ότι κάτι θα βρίσκαμε, όπως, για παράδειγμα, τη χρονική στιγμή αλλαγής των αρχείων της λίστας, στοιχείο που θα μπορούσε να δώσει σημαντικές πληροφορίες στην εν εξελίξει εισαγγελική διερεύνηση της υπόθεσης», επισημαίνουν οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. «Αλλά ακόμη και να μη βρίσκαμε κάτι σημαντικό, κρίνουμε ότι θα ήταν απαραίτητο να διερευνηθεί και αυτή η πιθανότητα, κι ας απορριφθεί!», επιμένουν.
«Δυστυχώς, μόνο οι νέοι δικαστές είναι "μυημένοι" στη γνώση της σύγχρονης τεχνολογίας και των δυνατοτήτων της. Το 90% των δικαστικών λειτουργών αγνοεί το "οπλοστάσιο" που έχουμε πια στα χέρια μας με ειδικά λογισμικά και ηλεκτρονικές γνώσεις και δεν συνειδητοποιεί το ενδεχόμενο αξιοποίησής του», καταλήγουν οι ειδικοί.
ΜΑΡΙΑ ΨΑΡΑ
---

Εισαγγελείς
Γνωρίζουν πότε αντιγράφηκε το αρχικό CD σε USB

Την ακριβή ημερομηνία που δημιουργήθηκε το USB memory stick ως αντίγραφο της περίφημης λίστας Λαγκάρντ φέρονται σύμφωνα με πληροφορίες ότι γνωρίζουν οι εισαγγελείς οικονομικού εγκλήματος Γρηγόρης Πεπόνης και Σπύρος Μουζακίτης, οι οποίοι διερευνούν την υπόθεση.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι δύο εισαγγελείς φέρονται ότι είναι σε θέση να γνωρίζουν πότε αντιγράφηκε το συγκεκριμένο αρχείο, άρα γνωρίζουν και ένα πρόσωπο (από αυτά που κατά καιρούς κατείχαν τη λίστα) που μπορεί να αλλοίωσε τη λίστα. Ωστόσο, για να υπάρξει βεβαιότητα θα πρέπει να ολοκληρωθεί η έρευνα, η οποία θα δείξει αν το επίμαχο stick είναι η πρώτη αντιγραφή από το CD της λίστας Λαγκάρντ ή αν πρόκειται για αντιγραφή της αντιγραφής.
Μαίρη Μπενέα
ethnos gr
8/1/13

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin