Tuesday, January 15, 2013

Βιοπειρατεία: απειλή για την ανάπτυξη

Η λεγόμενη βίγκα (Catharanthus roseus) της Μαδαγασκάρης δεν είναι ιδιαίτερα γνωστό λουλούδι, όμως αποτελεί σήμερα τη βάση για φάρμακα που αντιμετωπίζουν σειρά σοβαρών ασθενειών από το λέμφωμα μέχρι τη λευχαιμία και δεν είναι παρά ένα παράδειγμα της χρήσης εξωτικών φυτών από τη σύγχρονη φαρμακοβιομηχανία. 
Μόνο που οι τοπικοί πληθυσμοί, που συχνά πρώτοι διαπίστωσαν τις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών ουδέν κέρδος αποκομίζουν. Συχνά μάλιστα ισχύει το αντίθετο...



Αυτή είναι η λεγόμενη "βιοπειρατεία" που εξετάζει το ΕΚ στην ολομέλεια στις 14 και 15 Ιανουαρίου, με βάση έκθεση και ψήφισμα της Γαλλίδας ευρωβουλευτού των Πρασίνων, Catherine Grèze, για την προστασίατων δικαιωμάτων των τοπικών πληθυσμών που εγκρίθηκε στις 6 Δεκεμβρίου από την επιτροπή Ανάπτυξης.

Η βιοπειρατεία....
Οι φαρμακοβιομηχανίες αντλούν συχνά γνώση από τις παραδοσιακές κοινωνίες στην αναζήτηση νέωνδραστικών ουσιών, τις οποίες στη συνέχεια αναπαράγουν και αναπτύσσουν χημικά για να καταλήξουν σε φάρμακα τα οποία, φυσικά, καλύπτονται από δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας.

Αυτό με τη σειρά του σημαίνει μηδενικό κέρδος για τους ντόπιους ή ακόμα και η χειρότερη τύχη του να τους απαγορευθεί, λόγω των δικαιωμάτων, να αξιοποιήσουν καθ' οιονδήποτετρόπο το "δικό τους" φυτό, είτε έχει θεραπευτικές είτε άλλεςιδιότητες.

... και πώς αντιμετωπίζεται
Η βιοπειρατεία, είναι προφανές, βλάπτει την οικονομική πρόοδο των αναπτυσσόμενων χωρών σε βαθμό που να έχει γίνει σοβαρό ζήτημα στις προσπάθειες καταπολέμησης της φτώχειας, ειδικά καθώς η ευρωπαϊκή νομοθεσία περισσότερο προστατεύει σήμερα τη σύγχρονη έρευνα παρά την παραδοσιακή γνώση.

Η έκθεση Grèze προτείνει έτσι σειρά μέτρων υπέρ των αναπτυσσόμενων χωρών στον τομέα αυτό και μεταξύ άλλων την υιοθέτηση του Πρωτοκόλλου της Ναγκόγια για τον δικαιότερο επιμερισμό των κερδών σε τέτοιες περιπτώσεις.

Εξ' ίσου σημαντική είναι η πρόταση να επιβληθεί, στις αιτήσεις για αναγνώριση δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας, η πλήρης καταγραφή της προέλευσης των συστατικών, συνοδευόμενη από πιστοποίηση της εταιρίας ότι απέκτησε τις ουσίες αυτές με δίκαιο και νόμιμο τρόπο.

Τέλος, σημειώνεται ότι η ΕΕ οφείλει να βοηθήσει τις αναπτυσσόμενες χώρες να δημιουργήσουν τα θεσμικά εργαλεία που θα τους επιτρέψουν να επωφεληθούν πλήρως του βιολογικού πλούτου τους.

Η έκθεση παρουσιάζεται στην ολομέλεια και κατατίθεται για για συζήτηση αργά το απόγευμα της Δευτέρας 14 Ιανουαρίου και για να τεθεί σε ψηφοφορία την επομένη.

Το άρθρο αυτο δημοσιεύθηκε αρχικά στις 6 Δεκεμβρίου
 .europarl.europa.eu
14/1/13

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin