Wednesday, January 23, 2013

Τουρκικό φρένο στις εισαγωγές από την ΕΕ

Για να μειώσει το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών

Περιορισμούς στις εισαγωγές προϊόντων από την Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ήδη θέσει από τις αρχές του έτους η Τουρκία, εν μέσω δυσανάλογου ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών και δυσφορίας από μερίδα των πολιτών, σύμφωνα με την Eurοpolitique. 
Το δελτίο πληροφόρησης για ευρωπαϊκά θέματα (Eurοpolitique) αναφέρει, σε ανταπόκρισή του από την Τουρκία, ότι οι περιορισμοί αφορούν σε διάφορα προϊόντα όπως μεταξύ άλλων το κόκκινο κρέας, ο χάλυβας, τα αυτοκίνητα και το αλκοόλ.
Την ίδια ώρα, όπως σημειώνει το δημοσίευμα, ο τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Eρντογάν, κατηγορεί την Ε.Ε. ότι μειώνει τις εισαγωγές της από την Τουρκία, ώστε να τη λυγίσει. “Η Δύση δε θέλει πλέον μία Τουρκία δυνατή”, δήλωσε στις 19 Ιανουαρίου, σε ομιλία του. “Αυτά δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα”, δήλωσε εκπρόσωπος ενός ευρωπαϊκού Εμπορικού Επιμελητηρίου στην Τουρκία στην Europolitique.

Αναλυτές επισημαίνουν ότι το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών τής Τουρκίας, το οποίο είχε ανέλθει σε ποσοστό 10% του ΑΕΠ το 2011 και μειώθηκε στο 6% το 2012, δεν μειώνεται τόσο γρήγορα όσο θα επιθυμούσαν η κυβέρνηση και η κεντρική Τράπεζα.
Οι εισαγωγές προϊόντων έχουν αυξηθεί κατά 12,3% το Νοέμβριο του 2012, ενώ η ζήτηση σε επίπεδο εισαγωγών αναμένεται να παραμείνει ισχυρή και κατά τη διάρκεια τού 2013. 
.enet.gr
23/1/13

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin