Wednesday, January 9, 2013

Τουρκικός Τύπος: Περί «πρόκληση» Ελλάδας με την αποστολή πλοίου για έρευνες υδρογονανθράκων

Η τουρκική εφημερίδα «Haberturk» στις εσωτερικές σελίδες και με τον τίτλο «Πλοίο προβοκάτσιας από την Αθήνα στην Μεσόγειο» γράφει ότι η Αθήνα, που αποφάσισε να αναζητήσει πετρέλαιο και φυσικό αέριο στην Μεσόγειο και στο Αιγαίο, έστειλε στην περιοχή και ένα πλοίο ερευνών.
Η εφημερίδα κάνει αναφορά στο σχετικό δημοσίευμα της «Καθημερινής» και τονίζει ότι η Ελλάδα, στήριξε την ενημέρωσή της, για το θέμα στη διεθνή συμφωνία του Δικαίου της Θάλασσας, την 
οποία δεν έχει υπογράψει η Τουρκία.

Όπως προσθέτει «στην απόφαση της Αθήνας επέδρασαν τα αποτελέσματα από το πλοίο σεισμικών ερευνών της νορβηγικής εταιρείας PGS, που άνοιξαν την όρεξη», και σημειώνει πως «το εν λόγω πλοίο έκανε έρευνες υδρογονανθράκων στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης».
«Το πλοίο Nordic Explorer, που ολοκλήρωσε τις εργασίες του στο Ιόνιο και στην Κρήτη, πριν λίγο διάστημα εστάλη στην Μεσόγειο με οδηγία της Αθήνας. Τονίστηκε πως το πλοίο κινήθηκε ανατολικά. Υπάρχουν ισχυρισμοί ότι τα σχέδια της Ελλάδας για έρευνα πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Μεσόγειο και στο Αιγαίο υποστηρίζονται από την ΕΕ», γράφει η εφημερίδα.
Η εφημερίδα αναφέρεται σε είδηση του ελληνικού Τύπου, η οποία αναφέρει ότι «σε έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου αναφέρεται πως η ΕΕ θα πρέπει να λάβει ξεκάθαρα θέση στις πιθανές διαφωνίες με τις άλλες χώρες κατά τις έρευνες υδρογονανθράκων στις ΑΟΖ των χωρών μελών».
Επίσης, αναφέρει πως «στην είδηση τονίζεται πως η συμπεριφορά της ΕΕ, που πήρε μυρωδιά πετρελαίου στο Αιγαίο, είναι περισσότερο προς την κατεύθυνση της διασφάλισης των δικών της συμφερόντων, αλλά παρόλα αυτά θα προβεί σε ουσιαστική βοήθεια και στην Ελλάδα αναφορικά με το θέμα παρά τα προβλήματα που έχει με την Τουρκία».
Αρμόδιοι του Τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών που μίλησαν στη «Haberturk» σχετικά με το θέμα είπαν ότι η Ελλάδα δεν ενημέρωσε την Άγκυρα αναφορικά με τις εργασίες της στο Αιγαίο και στην Μεσόγειο.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα οι αρμόδιοι είπαν πως παρακολουθούν με ευαισθησία το θέμα, προσθέτοντας πως όταν παλαιότερα έβγαιναν πληροφορίες αυτού του είδους, προειδοποιούσαν με διπλωματική γλώσσα και έλεγαν ότι δεν θα είναι ωφέλιμη μια τέτοια ενέργεια, ενώ συνεχίζονται οι διερευνητικές συνομιλίες για το θέμα.
Η εφημερίδα «Sabah» αναφέρεται στο ίδιο θέμα στις εσωτερικές σελίδες με τον τίτλο «Η Ελλάδα θα αναζητήσει πετρέλαιο με την υποστήριξη της ΕΕ».
Στο δημοσίευμα γράφει ότι συνεχίζεται η απήχηση αναφορικά με την απόφαση του Πρωθυπουργού της Ελλάδας Αντώνη Σαμαρά, για το σχέδιο να προσφύγει μονομερώς στα Ηνωμένα Έθνη, για την καταγραφή της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο, με σκοπό την έρευνα πετρελαίου και φυσικού αερίου
Η «Yeni Safak αναφέρεται περιληπτικά στο ίδιο θέμα στις εσωτερικές σελίδες με τον τίτλο «Νέα εύνοια από την ΕΕ στην Ελλάδα που αντιμετωπίζει οικονομική κρίση».
.onlycy.com
9/1/13
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin