Saturday, January 19, 2013

Ο Νόμος για τους Υδρογονάνθρακες

του Δρα Αντώνη ΣτυλιανούΤο 2007 η Κυπριακή Δημοκρατία προχώρησε στο σημαντικό βήμα της ψήφισης σχετικού Νόμου για τους Υδρογονάνθρακες. Ο Περί Υδρογονανθράκων (Αναζήτηση, Έρευνα και Εκμετάλλευση) Νόμος του 2007, Αρ. 4(Ι)/2007, καλύπτει το φάσμα της αναζήτησης, αδειοδότησης, έρευνας και εκμετάλλευσης του τεράστιου φυσικού πλούτου της Δημοκρατίας. Σημειώνεται ότι ο Νόμος αναφέρεται στις έρευνες αλλά και στην εκμετάλλευση υδρογονανθράκων με κάθε πρόσφορο τρόπο. Ως υδρογονάνθρακες ορίζονται τα κάθε είδους πετρελαιοειδή σε στερεά, υγρή ή αέρια κατάσταση. Στον ορισμό αυτό περιλαμβάνονται το ορυκτό αργό πετρέλαιο ή φυσική βενζίνη, φυσικά υδρογονανθρακούχα αέρια, καθώς και κάθε είδους συναφή ορυκτά ή ουσίες που εξορύσσονται μαζί τους.

Η αναζήτηση, έρευνα και εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων βασίζεται στην Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, η οποία κυρώθηκε με τον περί της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (Κυρωτικό) Νόμο του 1988 από την Κυπριακή Δημοκρατία. Ο Νόμος του 2007 δίδει στο Υπουργικό Συμβούλιο τη δυνατότητα να χορηγεί άδεια αναζήτησης, έρευνας και εκμετάλλευσης κατόπιν επίσημης πρόσκλησης. Η χορήγηση άδειας γίνεται μετά από υποβολή μελέτης προς τον Υπουργό Εμπορίου και Βιομηχανίας από τη Συμβουλευτική Επιτροπή που εγκαθιδρύεται βάσει του Νόμου. Έργο της Επιτροπής αυτής είναι η μελέτη του περιεχομένου των αιτήσεων για χορήγηση άδειας, η αξιολόγηση των αιτήσεων για αναζήτηση, έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, καθώς και η αξιολόγηση άλλων θεμάτων που προκύπτουν σε σχέση με τις αιτήσεις ή που τίθενται ενώπιόν της, ως επίσης και η παραχώρηση συμβουλών προς τον Υπουργό για οποιοδήποτε θέμα προκύπτει κατά την εφαρμογή του Νόμου.
Ο Νόμος ορίζει επακριβώς τη διαδικασία εξέτασης της αίτησης από την Συμβουλευτική Επιτροπή, ως επίσης και τα κριτήρια για την αξιολόγηση των αιτήσεων, τα οποία μπορεί να αφορούν την εθνική ασφάλεια ή το δημόσιο συμφέρον, την τεχνική και οικονομική δυνατότητα του αιτητή για χορήγηση άδειας, τους τρόπους με τους οποίους ο αιτητής προτίθεται να φέρει σε πέρας τις δραστηριότητες που καθορίζονται στην άδεια, τα οικονομικά ανταλλάγματα που προσφέρει ο αιτητής προκειμένου να αποκτήσει την άδεια, και την τυχόν έλλειψη αποτελεσματικότητας και υπευθυνότητας που επέδειξε ο αιτητής στα πλαίσια προηγούμενης άδειας, όπου αυτό εφαρμόζεται. Ο περί Υδρογονανθράκων Νόμος αναφέρει ρητά ότι σε περίπτωση που δύο ή περισσότεροι αιτητές που αξιολογούνται με τα πιο πάνω κριτήρια κριθούν ισάξιοι, τότε το Υπουργικό Συμβούλιο μπορεί να υιοθετήσει πρόσθετα σχετικά κριτήρια για να μπορέσει να επιλέξει σε ποιο φορέα θα χορηγήσει την άδεια, και τα οποία κριτήρια δημοσιεύονται στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας και στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σημαντική είναι η πρόνοια του Νόμου που αναφέρεται στην κρατική συμμετοχή σε δραστηριότητες αναζήτησης, έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων. Σύμφωνα με το Άρθρο 16 του Νόμου, η διαχείριση της Δημοκρατίας στις δραστηριότητες αυτές δύναται να αναληφθεί από την ίδια τη Δημοκρατία ή από νομικό πρόσωπο που δύναται να καθορίσει το Υπουργικό Συμβούλιο. Στη βάση αυτής της πρόνοιας, το Υπουργικό Συμβούλιο προχώρησε με την ίδρυση της Κρατικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων τον Οκτώβριο του 2012. Τονίζεται ότι η αντιπολίτευση αντέδρασε στην ίδρυση της εταιρείας αυτής υπό το καθεστώς του ιδιωτικού δικαίου (δηλαδή απλή εγγραφή της εταιρείας στο Μητρώο του Εφόρου Εταιρείων ως μια συνηθισμένη εταιρεία), χωρίς την ύπαρξη συγκεκριμένου νομοθετικού πλαισίου για την καθ’εαυτήν λειτουργία της.
Καταληκτικά αναφέρεται ότι, εν όψει και των διαβουλεύσεων για την αδειοδότηση για αναζήτηση υδρογονανθράκων που λαμβάνουν χώραν τις μέρες αυτές μετά το πέρας της υποβολής αιτήσεων για τον Β΄ Γύρο Αδειοδότησης, οι οποιεσδήποτε κινήσεις προς το θέμα της αξιοποίησης των υδρογονανθράκων που βρίσκονται εντός της δικαιοδοσίας της Κυπριακής Δημοκρατίας πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικές, συγκεκριμένες και αποτελεσματικές με μοναδικό στόχο και σκοπό την ορθή, προσοδοφόρο και επαρκή αξιοποίηση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου ή και πετρελαίου προς όφελος του κυπριακού λαού, που να διασφαλίζει την σε βάθος χρόνου εκμετάλλευση του φυσικού πλούτου της Δημοκρατίας για τις σημερινές, αυριανές και όλες τις γενιές που θα ακολουθήσουν. Η ύπαρξη σαφούς και αδιαμφισβήτητου νομικού πλαισίου ως επίσης και η ύπαρξη διαφανών διαδικασιών αποτελούν αρχές εκ των ων ουκ άνευ για την επιτυχή ολοκλήρωση του τεράστιου κεφαλαίου των υδρογονανθράκων του τόπου μας.
ΔΡ. ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΤ. ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ
Λέκτορα Νομικής στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας,
LL.B Law Bristol, Ph.D in Law - International Law and Human Rights (Kent),
Διευθυντής Μονάδας Νομικής Κλινικής Πανεπιστημίου Λευκωσίας

.sigmalive.com/simerini
19/1/13 

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin