Thursday, January 3, 2013

«Άδικες» οι λύσεις της οικονομικής κρίσης, λέει ο Χριστόφιας

Η απάντηση της ΕΕ στην οικονομική κρίση επιδείνωσε τις κοινωνικές αδικίες και απέτυχε να επιφέρει διαρκείς λύσεις, τόνισε ο Κύπριος Πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας στο Πρωτοχρονιάτικό μήνυμά του.
Ο Χριστόφιας υπογράμμισε ότι το 2012 ήταν ένας χρόνος όπου η παγκόσμια οικονομική κρίση επιδεινώθηκε, απειλώντας με κατάρρευση θεσμούς και αξίες, αυξάνοντας παράλληλα την ανεργία και τη φτώχεια  σε όλη την Ευρώπη.
«Πρέπει να παραδεχτούμε ότι οι πολιτικές που εφαρμόστηκαν μέχρι τώρα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο δεν κατάφεραν να φέρουν μια λύση στα οικονομικά προβλήματα που δημιούργησε η κρίση. Αντίθετα, ανακύκλωσαν και χειροτέρεψαν την οικονομική και κοινωνική δικαιοσύνη», τόνισε.

 «Η εικόνα που παρουσιάζεται σήμερα από πολλές ευρωπαϊκές χώρες δεν τιμά την ΕΕ. Το μέλλον μιας Ενωμένης Ευρώπης δεν μπορεί να είναι η φτώχεια, η στέρηση, η ανεργία και οι άστεγοι», πρόσθεσε.
Ο Χριστόφιας ισχυρίστηκε ότι η μονόπλευρη έμφαση στα μέτρα λιτότητας και η τρέχουσα ύφεση, έχουν φέρει τις ευρωπαϊκές οικονομίες σε αδιέξοδο.
Έκανε έκκληση για μια διαφορετική προσέγγιση εστιασμένη στην ανάπτυξη, την κοινωνική συνοχή και την πραγματική αλληλεγγύη εντός της Ένωσης. «Είναι λυπηρό να παρατηρούμε ότι αυτή η πολιτική ακόμα λείπει», επεσήμανε χαρακτηριστικά.
Υπογράμμισε επίσης και τους βασικούς στόχους που επετεύχθησαν στις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα.
Η Λευκωσία απέφυγε την ιδιωτικοποίηση των «κερδοφόρων ημικρατικών οργανισμών που επεδίωκε η Τρόικα».
Αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις για την επανένωση του νησιού, ο Χριστόφιας επέρριψε κατηγορίες στην τουρκική πλευρά και στον τουρκοκύπριο Eroğlu.
Τέλος έκανε και μικρή αναφορά στα αποθέματα φυσικού αερίου που ανακαλύφθηκαν πρόσφατα στην Κύπρο λέγοντας ότι «αποτελούν μια μεγάλη ελπίδα για τον λαό μας».
EurActiv.gr 
 
--
-

ΣΧΕΤΙΚΟ:

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin