Thursday, January 10, 2013

Τρόμος στη Δύση για την επόμενη μέρα: Ο κίνδυνος να πέσει το χημικό οπλοστάσιο της Συρίας στα χέρια εξτρεμιστών

Ο κίνδυνος να πέσει το χημικό οπλοστάσιο της Συρίας στα χέρια εξτρεμιστών ισλαμιστών στοιχειώνει τους χειρότερους φόβους της Δύσης, δίπλα σε εκείνους που αφορούν την τύχη του πυρηνικού υλικού που διαθέτει η χώρα. 
Κι ενώ σχέδια επί χάρτου ξεκινούν για να καλυφθεί έστω και σχηματικά η πιθανότητα πτώσης του καθεστώτος Ασαντ ακούγεται και η φωνή της Ρωσίας, η οποία εμμένει στο ότι πρέπει να ληφθεί υπ' όψιν η ομιλία του Σύρου προέδρου στην αναζήτηση λύσης για την εμφύλια σύγκρουση.

Από την αρχή της εξέγερσης εναντίον του καθεστώτος Ασαντ πριν από περίπου δύο χρόνια, δυτικές κυβερνήσεις εστιάζουν συχνά τις ανησυχίες τους στην τύχη του χημικού οπλοστασίου της Συρίας. Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα «Independent», ο επικεφαλής του βρετανικού στρατού, εξέφρασε την έντονη ανησυχία του ενώ σειρά συναντήσεων πραγματοποιήθηκαν για το ίδιο θέμα μεταξύ Ευρωπαίων και Αμερικανών αξιωματούχων.
50 τόνοι ουρανίου
Από αναλυτές εκτιμάται ότι η πιθανότητα να καταφύγει ο Μπασάρ αλ-Ασαντ στη χρήση χημικών όπλων ίσως ερμηνεύει την ανάπτυξη, αυτή την εβδομάδα, ΝΑΤΟϊκών πυραύλων «Πάτριοτ» στην τουρκική μεθόριο. Μόλις τον προηγούμενο μήνα, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα προειδοποίησε ότι η χρήση χημικών όπλων θα σήμαινε ότι το καθεστώς Ασαντ έχει περάσει την «κόκκινη γραμμή» και θα υποστεί τις συνέπειες.
Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τους «Financial Times», εμπειρογνώμονες στις ΗΠΑ και στη Μέση Ανατολή ανησυχούν για την ασφάλεια των περίπου 50 τόνων μη εμπλουτισμένου ουρανίου που διαθέτει η Συρία.Οι όποιοι φόβοι ανάγονται στην προσπάθεια του καθεστώτος Ασαντ για την κατασκευή πυρηνικού αντιδραστήρα στο Αλ-Κιμπάρ.
Η Συρία, με την αρωγή της Βόρειας Κορέας, θεωρείται ότι βρισκόταν κοντά στην ολοκλήρωση των σχεδίων της, όταν οι συγκεκριμένες εγκαταστάσεις καταστράφηκαν από ισραηλινά μαχητικά, τον Σεπτέμβριο του 2007. Ελάχιστα είναι γνωστά για το πυρηνικό πρόγραμμα που ενδεχομένως διαθέτει η χώρα, η οποία διαψεύδει ότι είχε ποτέ τέτοιες βλέψεις.
Στο βαθμό που γίνονται κάποιες κινήσεις εκτός των πεδίων των συγκρούσεων, ξεχωρίζει η συνάντηση που θα φιλοξενήσει η Βρετανία μεταξύ ειδικών για τη Συρία. Οι διήμερες κεκλεισμένων των θυρών συνομιλίες, στις οποίες θα πάρουν μέρος αξιωματούχοι από τη διεθνή κοινότητα και τη συριακή αντιπολίτευση, θα εστιάσουν στην αποτροπή κινδύνων κατάρρευσης που ενδέχεται να προκύψουν στη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου μετά την πτώση του καθεστώτος, κάτι που η Βρετανία έχει χαρακτηρίσει «αναπόφευκτο».
Συνάντηση
Εν τω μεταξύ, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Ιντερφάξ, Ρώσοι και Αμερικανοί διπλωμάτες σχεδιάζουν να συναντηθούν με τον διεθνή μεσολαβητή για τη Συρία Λαχντάρ Μπραχίμι την Παρασκευή στη Γενεύη, σύμφωνα με δήλωση του Ρώσου αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Μιχαήλ Μπογκντάνοφ. Η Μόσχα εξάλλου επιμένει ότι πρέπει να ληφθεί υπ' όψιν η ομιλία του Σύρου προέδου, που επικρίθηκε έντονα από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, στην προσπάθεια εξεύρεσης λύσης για την εμφύλια σύγκρουση.
(ΠΗΓΕΣ: REUTERS-BBC-INDEPENDENT-FINANCIAL TIMES-ΑΣ. ΠΡΕΣ) 
.enet.gr
10/1/13
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin