Wednesday, January 30, 2013

Στα κρατικά ταμεία θα καταλήγουν οι καταθέσεις που προέρχονται από φοροδιαφυγή, λαθρεμπορία, κ.λπ.

Το ελληνικό Δημόσιο θα μπορεί πλέον να ρευστοποιεί και να μεταφέρει στον κρατικό κορβανά τις τραπεζικές καταθέσεις των κατηγορουμένων ή υπόπτων για παράβαση του νόμου περί πόθεν έσχες, για φοροδιαφυγή, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, λαθρεμπορία καυσίμων, αλλά και λαθρεμπορία γενικότερα (τσιγάρων, ποτών, κ.λπ.). Έτσι στα ταμεία του Δημοσίου θα εισέλθουν τεράστια χρηματικά ποσά που προέρχονται από φοροδιαφυγή, λαθρεμπορία καυσίμων, κ.λπ. και τα οποία είναι δεσμευμένα και αναξιοποίητα σε τραπεζικούς λογαριασμούς κατηγορουμένων ή υπόπτων.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Αντώνης Ρουπακιώτης θα καταθέσει τροπολογία στο νομοσχέδιο του Κώδικα περί Ναρκωτικών, που είναι ήδη στη Βουλή προς ψήφιση, με την οποία το υπουργείο Οικονομικών θα έχει τη δυνατότητα να αξιοποιεί τους «παγωμένους» τραπεζικούς λογαριασμούς κατηγορουμένων ή υπόπτων για τα επίμαχα αδικήματα (φοροδιαφυγή, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, λαθρεμπορία καυσίμων, κ.λπ.)
Σύμφωνα με την τροπολογία του κ. Ρουπακιώτη, θα είναι δυνατή η σύσταση ενεχύρου, δηλαδή η ρευστοποίηση υπέρ του Δημοσίου των ΝΠΔΔ και των ΟΤΑ δεσμευμένων καταθέσεων σε Τράπεζες κατηγορουμένων ή υπόπτων για παράβαση του νόμου περί πόθεν έσχες, για ξέπλυμα μαύρου χρήματος, φοροδιαφυγή και λαθρεμπόριο.
Η σύσταση ενεχύρου θα είναι δυνατή όχι μόνο στο στάδιο της ανάκρισης, αλλά και της προανάκρισης, με διάταξη δικαστικού λειτουργού ή με την έκδοση βουλεύματος ή με ειδική έκθεση ελέγχου φορολογικής αρχής, μέχρι του ποσού της φερόμενης απαίτησης ή ζημίας ή αξίωσης του ελληνικού Δημοσίου, των ΝΠΔΔ και των ΟΤΑ. Παράλληλα, παρέχεται η δυνατότητα στους ίδιους τους κατηγορουμένους σε περίπτωση που συναινέσουν στη σύσταση ενεχύρου να τύχουν των ευεργετημάτων που παρέχει ο νόμος.
Χαρακτηριστικό είναι ότι η νέα διάταξη που θα ψηφιστεί καταλαμβάνει και τις εκκρεμείς υποθέσεις, έτσι ώστε να εισρέουν άμεσα στο Δημόσιο Ταμείο τα «παγωμένα» στις Τράπεζες εδώ και καιρό ποσά.
 .agelioforos.gr
30/01/13

1 comment:

  1. Το ΣΔΟΕ θα παρακολουθεί τις καταθέσεις όλων των πολιτών.....

    Πρόσβαση στους τραπεζικούς λογαριασμούς των φορολογούμενων θα αποκτήσουν από την ερχόμενη Τρίτη δέκα εξειδικευμένοι υπάλληλοι του ΣΔΟΕ, προκειμένου να καταγράφουν και να παρατηρούν τις κινήσεις των κεφαλαίων.
    Την δυνατότητα να ελέγχουν και να διασταυρώνουν φορολογικά στοιχεία και δηλώσεις σε κάθε τραπεζικό λογαριασμό που τηρείται σε 53 πιστωτικά ιδρύματα στην Ελλάδα θα έχουν οι δέκα «Ράμπο» του ΣΔΟΕ από την ερχόμενη Τρίτη σύμφωνα με «Τα ΝΕΑ», προκειμένου να εντοπίζονται πιο εύκολα οι φορολογικές παραβάσεις.
    Οι υπάλληλοι του ΣΔΟΕ, θα μπορούν να κάνουν άρση του τραπεζικού απορρήτου των ελεγχόμενων προσώπων χωρίς να απαιτείται η έκδοση της σχετικής εισαγγελικής διάταξης προκειμένου να ερευνήσουν φορολογικές παραβάσεις. Στο ΣΔΟΕ «τρίβουν τα χέρια τους» για το νέο αυτό μέτρο, με κορυφαίο στέλεχος να επισημαίνει στην εφημερίδα ότι οι πρώτοι 2.062 ελεγκτικοί στόχοι δεν είναι άλλοι από όσους περιλαμβάνονται στη λίστα Λαγκάρντ.
    Στελέχη της υπηρεσίας, εκτιμούν ότι έως το τέλος της επόμενης εβδομάδας θα έχουν διασταυρωθεί οι καταθέσεις και οι οι φορολογικές δηλώσεις των συγγενών του πρώην υπουργού Γιώργου Παπακωνσταντίνου, δίνοντας πλέον τις πρώτες σαφείς απαντήσεις για το αν τίθεται ζήτημα φοροδιαφυγής και κρυμμένου χρήματος.
    Iefimerida.gr
    http://www.pasok.gr/%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CE%B2%CE%AC%CF%83%CE%B1%CE%BC%CE%B5/item/519-to-sdoe-tha-parakolou8ei-tis-kata8eseis-politwn.html
    15/3/13

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin