Wednesday, January 23, 2013

ΕΚ/Στόχοι της Χιλιετίας: Η μάχη κατά της φτώχιας συνεχίζεται

Εδώ και 15 χρόνια οι λεγόμενοι "Στόχοι της Χιλιετίας" αποτελούν τον οδηγό της ευρωπαϊκής αναπτυξιακής βοήθειας στη μάχη κατά της φτώχιας και της εξαθλίωσης στον αναπτυσσόμενο κόσμο. Καταληκτική ημερομηνία για την εκπλήρωση των στόχων είναι το 2015 που τώρα πια πλησιάζει. Τι θα ακολουθήσει; Ποιός πρέπει να είναι ο ρόλος του ΕΚ; Στις 22 Ιανουαρίου η επόμενη ημέρα του 2015 εξετάσθηκε σε ημερίδα στην επιτροπή Ανάπτυξης του ΕΚ.

Δύο χρόνια πριν το 2015 η πρόοδος είναι ήδη εμφανής στην εκπλήρωση ορισμένων από τους αρχικούς οκτώ στόχους για την εξάλειψη της φτώχιας, όμως για άλλους μένουν ακόμα πολλά να γίνουν. Η φτώχια, η παιδική θνησιμότητα, η εξαθλίωση έχουν όλες περιορισθεί, ωστόσο η πρόσβαση στα φάρμακα για το HIV, η περιγεννητική θνησιμότητα των γυναικών αλλά, κυρίως, η πείνα, συνεχίζουν να θερίζουν ζωές.



"Δεν έχουμε δικαιολογία εφησυχασμού", σημείωσε στην παρέμβασή του ο Βρετανός Ευρωβουλευτής των Πρασίνων, Keith Taylor: "Σχεδόν ένα δισεκατομμύριο ζουν με λιγότερο από 1,25 δολάρια την ημέρα, γυναίκες πεθαίνουν χωρίς λόγο στη γέννα, άνδρες γυναίκες και παιδιά πεθαίνουν από ασθένειες που μπορούν σήμερα να προληφθούν".

Σύμφωνα με μελέτη για την αναπτυξιακή βοήθεια μετά το 2015 που ετοίμασε για λογαριασμό του ΕΚ το γερμανικό ινστιτούτο Sudwind και παρουσίασε στην ημερίδα ο Pedro Morazan, το Κοινοβούλιο θα πρέπει κυρίως να εστιάσει τις προσπάθειές του στην κινητοποίηση των κρατών μελών, σε συνεργασία με τις αναπτυσσόμενες χώρες και τις ΜΚΟ, με έμφαση σε μια ισορροπημένη προσέγγιση βασισμένη στην βιώσιμη ανάπτυξη.

.europarl.europa.eu
23/1/13
--
-
ΣΧΕΤΙΚO:

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin