Tuesday, January 8, 2013

Κινήσεις κατοχύρωσης της ΑΟΖ από Αθήνα

Κατέθεσε κείμενο στον ΟΗΕ
Σε μια εξαιρετικά σημαντική κίνηση για την κατοχύρωση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας προχώρησε η Αθήνα ήδη από τον περασμένο Μάιο, όταν κατέθεσε στα Ηνωμένα Εθνη τις αναθεωρημένες θέσεις της ως προς τον καθορισμό των θαλασσίων ζωνών. Η ελληνική πλευρά κοινοποίησε με τον τρόπο αυτόν στη διεθνή κοινότητα πως για την υφαλοκρηπίδα και για την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) θεωρεί ότι, με βάση την ενσωμάτωση στην εθνική νομοθεσία των σχετικών προβλέψεων της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας, τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας εκτείνονται σε απόσταση 200 ναυτικών μιλίων από τις γραμμές βάσης.
Σε περίπτωση που η απόσταση με τις ακτές όμορων χωρών είναι μικρότερη και δεν υπάρχει διμερής συμφωνία καθορισμού, το εξωτερικό όριο της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ είναι η μέση γραμμή.
Με την κοινοποίηση των θέσεών της στα Ηνωμένα Εθνη η Ελλάδα ουσιαστικά «σκιαγράφησε» τη ζώνη κυριαρχίας και κυριαρχικών δικαιωμάτων της, θέτοντας την αφετηρία μελλοντικών διαπραγματεύσεων για τον καθορισμό ζωνών. Επιπλέον ισχυροποίησε τα επιχειρήματά της όσον αφορά τις περιοχές για τις οποίες νομιμοποιείται να προχωρήσει σε έρευνες για την αναζήτηση κοιτασμάτων υδρογονανθράκων.
 .kathimerini.gr
8/1/13
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

 

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin