Thursday, January 17, 2013

Συναινετική αναβολή

Γράφει ο Γιώργος Kαπόπουλος
Kapopoulos@pegasus.gr

Το Βερολίνο αποτρέπει την Ισπανία να προσφύγει στον Μόνιμο Μηχανισμό και κάνει ό,τι μπορεί για να καθυστερήσει τη διάσωση της Κύπρου. Από τη μεριά του, στη Μαδρίτη, ο Ραχόι για διαφορετικούς λόγους καταγράφει ως επίτευγμά του την αποφυγή υπογραφής Μνημονίου, ενώ η Γαλλία του Ολάντ επενδύει στο μόνο συγκριτικό της πλεονέκτημα απέναντι στη Γερμανία, τη δυνατότητα υπερπόντιων στρατιωτικών επεμβάσεων.

Ολοι ή σχεδόν όλοι στην Ευρωζώνη των «17» θέλουν αναβολή μια συνολικής λύσης:
Στη Γερμανία εν όψει των εκλογών του Σεπτεμβρίου, αλλά και με την προσδοκία ότι ο χρόνος δουλεύει υπέρ του Βερολίνου, καθώς η διαπραγματευτική ισχύς του Παρισιού, της Ρώμης και της Μαδρίτης θα αποδυναμώνεται όσο κρατάει η κρίση.
Στη Μαδρίτη αλλά και στο Παρίσι και τη Ρώμη με την ελπίδα πρώτον, ότι η ύφεση στη Γερμανία θα κτυπήσει σήμα κινδύνου για την περιοριστική πολιτική στην Ευρωζώνη και δεύτερον, με την αναμονή των γερμανικών εκλογών που στη χειρότερη περίπτωση θα δώσουν Μεγάλο Συνασπισμό Χριστιανοδημοκρατών -Σοσιαλδημοκρατών και στην καλύτερη Τρικομματικό Συνασπισμό Σοσιαλδημοκρατών-Πρασίνων-Φιλελευθέρων.
Οι παραπάνω διαμετρικά αντίθετες προσδοκίες της Γερμανίας από την μιά μεριά και της Γαλλίας - Ιταλίας - Ισπανίας από την άλλη έχουν έναν κοινό παρονομαστή, την επιθυμία ή καλύτερα την ευχή να μην προκύψει κάποιο ατύχημα τους επόμενους μήνες που να ανατρέπει τους σχεδιασμούς τους.
Έτσι παρ' όλο που τα δημοσιονομικά δεδομένα στη Μαδρίτη και τη Ρώμη παραμένουν ίδια και επιδεινώνονται, παρ' όλο που η χρονική μετάθεση μιας συνολικής λύσης για την Ευρωζώνη οδηγεί σε ακόμη μεγαλύτερο εγκλωβισμό στον φαύλο κύκλο λιτότητα - ύφεση - μαζική ανεργία - κοινωνική ανάφλεξη - πολιτική αποσταθεροποίηση, οι πρωτεύουσες της Ευρωζώνης συντονίζονται σχεδόν αυτόματα σε μηνύματα εικονικής αισιοδοξίας, με ταυτόχρονες κρυφές προσευχές στη δέσμευση του Μ. Ντράγκι ότι θα κάνει ό,τι χρειασθεί για να αποτρέψει τις αγορές από νέο ντόμινο πίεσης σε Ισπανία - Ιταλία.
Οι Μέρκελ-Σόιμπλε δεν μπορούν να δουν πιο πέρα από τη δύσκολη επικύρωση στην Μπούντεσταγκ της διάσωσης της Ισπανίας αλλά και της Κύπρου, ενώ ο Ραχόι ελπίζει ότι τελικά θα κατορθώσει να αποφύγει την προσφυγή στον Μόνιμο Μηχανισμό.
Ολοι για διαφορετικούς λόγους εύχονται ένα ήσυχο 2013 και αποφεύγουν να δουν την πραγματικότητα.
Τηρουμένων των αναλογιών η σημερινή τεχνητή αισιοδοξία στην Ευρωζώνη παραπέμπει στην ανάλογη αισιοδοξία των Τσάμπερλεν και Νταλαντιέ μετά τη Συμφωνία του Μονάχου τον Σεπτέμβριο του 1938 για τον ακρωτηριασμό της Τσεχοσλοβακίας, ότι το 1939 θα είναι μια ήσυχη χρονιά.
Ακόμη και αν οι αγορές και οι οίκοι αξιολόγησης εξακολουθήσουν να φοβούνται την έκταση των παρεμβάσεων Ντράγκι σε περίπτωση νέου ντόμινο, οι πολιτικές ωρολογιακές βόμβες δεν επιτρέπουν καμιά αισιοδοξία: Στην Ιταλία ο Μπερλουσκόνι βρίσκεται μεταξύ της ηγεσίας μιας ισχυρής αντιπολίτευσης και της επιστροφής στην εξουσία, ενώ στη Γαλλία η περιοριστική πολιτική Ολάντ και οι μαζικές απολύσεις στις αυτοκινητοβιομηχανίες καθιστούν μια κοινωνική έκρηξη κάτι παρά πάνω από σενάριο πολιτικής φαντασίας.
Η Γερμανία θέλει αναβολή της συνολικής λύσης για να την προωθήσει μόνον όταν διασφαλίσει το θεσμικό πλαίσιο μιας γερμανικής Ευρώπης και την ίδια στιγμή οι κυριότεροι εταίροι της προσδοκούν σε αποδυνάμωση της ισχύος και αλλαγή πορείας στο Βερολίνο. Αυτές οι δύο σε πορεία μετωπικής σύγκρουσης στοχεύσεις δίνουν το πραγματικό στίγμα της Ευρωζώνης, πίσω από την ψευδεπίγραφη εικονική αισιοδοξία.
Πριν από ένα χρόνο υπήρχε αναμονή και προσδοκία σε ορίζοντα λίγων μηνών για συνολική λύση. Σήμερα όλοι εύχονται να κρατήσει το σημερινό στάτους κβο σε όλη τη διάρκεια του 2013.
  • Απόκλιση στόχων
    Η Γερμανία θέλει αναβολή της συνολικής λύσης για να την προωθήσει μόνον όταν διασφαλίσει το θεσμικό πλαίσιο μιας γερμανικής Ευρώπης και την ίδια στιγμή οι κυριότεροι εταίροι της προσδοκούν σε αποδυνάμωση της ισχύος και αλλαγή πορείας στο Βερολίνο. Αυτές οι δύο σε πορεία μετωπικής σύγκρουσης στοχεύσεις δίνουν το πραγματικό στίγμα της Ευρωζώνης, πίσω από την ψευδεπίγραφη εικονική αισιοδοξία.
.imerisia.gr
17/1/13
--
-

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin