Monday, January 21, 2013

Ξεκινούν κατασχέσεις σε οφειλέτες του δημοσίου

Ληξιπρόθεσμα χρέη συνολικού ύψους τουλάχιστον 4,4 δισ. ευρώ θα επιδιώξει να εισπράξει εφέτος η Εφορία από εκατομμύρια υπερχρεωμένους Ελληνες, χρησιμοποιώντας παλαιές και νέες μεθόδους «εξαναγκασμού» οφειλετών, στις οποίες περιλαμβάνονται οι κατασχέσεις εισοδημάτων, περιουσιακών στοιχείων και καταθέσεων.
Ταυτόχρονο, σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο», εκατοντάδες υπάλληλοι της Εφορίας θα λάβουν εντολή να διενεργήσουν ελέγχους σε 4.100 πλούσιους φορολογούμενους εκ των οποίων οι 2.600 θα είναι φυσικά πρόσωπα και οι 1.500 μεγαλοεπιχειρηματίες.



Το νέο αυτό σχέδιο... επανενεργοποίησης του φοροεισπρακτικού μηχανισμού του ελληνικού κράτους αποκαλύπτεται μέσα από την έκθεση αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, την οποία συνέταξαν οι επιθεωρητές του ΔΝΤ. Σύμφωνα με το δημοσίευμα οι στόχοι που τέθηκαν για φέτος:

1. Η είσπραξη ποσού συνολικού ύψους 1,9 δισ. ευρώ από τα λεγόμενα «παλαιά» ληξιπρόθεσμα χρέη προς το δημόσιο, τα οποία έχουν ανέλθει συνολικά σε 56,7 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2012, αλλά δεν είναι στο σύνολό τους εισπράξιμα (μόνο 8-10, 6 δισ. ευρώ εκτιμάται ότι είναι δυνατόν να εισπραχθούν).

2. Η άμεση είσπραξη του 24,5% των λεγόμενων «νέων» ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο, δηλαδή των οφειλών που αναμένεται να βεβαιωθούν και να καταστούν ληξιπρόθεσμες εντός του 2013. Δεδομένου ότι, λόγω της υπερχρέωσης των νοικοκυριών από τα υπέρογκα «χαράτσια» των προηγούμενων μνημονίων , τα νέα ληξιπρόθεσμα χρέη που προκύπτουν κάθε μήνα ανέρχονται περίπου σε 800 εκατ – 1 δισ. ευρώ, εκτιμάται ότι κατά τη διάρκεια του 2013, επειδή είναι βέβαιο ότι θα συνεχιστεί η ίδια οικονομική πολιτική θα συσσωρευτούν νέα χρέη συνολικού ύψους τουλάχιστον 10-12 δισ. ευρώ. Συνεπώς βάσει του μνημονικού στόχου για την είσπραξη του 24,5% των νέων χρεών που θα δημιουργηθούν εφέτος, το υπουργείο Οικονομικών θα επιδιώξουν ουσιαστικά να εισπραχθούν τουλάχιστον άλλα 2,5-3 δισ. ευρώ οφειλών από τους καταχρεωμένους Ελληνες πολίτες.

Αν ληφθεί υπόψη και ο στόχος για την είσπραξη 1,9 δισ. ευρώ από τα παλαιά ληξιπρόθεσμα χρέη, τότε προκύπτει το συμπέρασμα ότι το συνολικό ύψος των οφειλών που θα διεκδικήσει φέτος η Εφορία από τους εκατομμύρια οφειλέτες της θα φθάσει στο επίπεδο των 4,4-4,9 δισ. ευρώ. Τις οφειλές αυτές οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών θα επιδιώξουν να τις αποσπάσουν από τους υπερχρεωμένους πολίτες χρησιμοποιώντας όλη τη διαθέσιμη «γκάμα» των αναγκαστικών μέτρων είσπραξης, δηλαδή κατασχέσεις μισθών συντάξεων και λοιπών εισοδημάτων, καθώς επίσης και κατασχέσεις κινητών και ακίνητων περιουσιακών στοιχείων. Επιπλέον, γράφει ο «Ελεύθερος Τύπος», θα επιστρατεύσουν και νέες μεθόδους, όπως άμεσες κατασχέσεις των όποιων ποσών θα κατατίθενται στους τραπεζικούς λογαριασμούς των οφειλετών, ως εισοδήματα ή πάσης φύσεως έσοδα.

3. Η διενέργεια τακτικών ελέγχων σε 750 μεγάλες επιχειρήσεις καθώς και προσωρινών ελέγχων σε άλλες 750 επιχειρήσεις. Δηλαδή, συνολικά 1500 μεγάλες επιχειρήσεις της χώρας θα μπουν στο στόχαστρο των ελεγκτικών αρχών. Από αυτές, οι 680 θα πρέπει να έχουν ελεγχθεί μέχρι το τέλος Ιουνίου και οι υπόλοιπες 820 στο δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους. Ως το τέλος του έτους θα πρέπει επίσης να έχει εισπραχθεί το 75% των πρόσθετων φόρων και προστίμων που θα επιβληθούν στους 750 επιχειρηματίες οι οποίοι θα έχουν υποβληθεί σε τακτικούς ελέγχους και 55% των πρόσθετων φόρων και προστίμων που θα επιβληθούν στους υπόλοιπους 750, οι οποίοι θα έχουν υποβληθεί σε προσωρινούς ελέγχους.

4. Η διενέργεια ελέγχων στα εισοδήματα και την περιουσιακή κατάσταση 2.600 φυσικών προσώπων με μεγάλη οικονομική επιφάνεια. Οι έλεγχοι αυτοί θα πραγματοποιηθούν κυρίως μέσω διασταυρώσεων στοιχείων για τα περιουσιακά στοιχεία, τις καταθέσεις, τα δηλωθέντα εισοδήματα των συγκεκριμένων προσώπων.

ΠΗΓΗ: Ελεύθερος Τύπος
http://www.real.gr

4 comments:

  1. Γ. Μαυραγάνης: «Όχι» σε μεγαλύτερο αριθμό δόσεων για οφειλές προς Δημόσιο......

    Το υπουργείο Οικονομικών δεν συμμερίζεται την ανάγκη καθιέρωσης μεγαλύτερου αριθμού δόσεων για την αποπληρωμή οφειλών στο Δημόσιο, διότι όπως αναφέρει ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Μαυραγάνης μια τέτοια πρακτική δεν θα συμβάλει στην καθιέρωση ενός πάγιου και αποτελεσματικού συστήματος ρυθμίσεων-διευκολύνσεων για την αποπληρωμή οφειλών και την εδραίωση μια σύγχρονης αντίληψης φορολογικής συμπεριφοράς.

    Ο κ. Μαυραγάνης, με έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή μετά από ερώτηση της βουλευτού των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Μαρίας Κόλλιας Τσαρουχά για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές και το ενδεχόμενο κατασχέσεων ποσών από τραπεζικούς λογαριασμούς φορολογουμένων, τονίζει ότι «ο προϊστάμενος της ΔΟΥ έχει την υποχρέωση, σύμφωνα με το νόμο, να επιδιώξει την είσπραξη ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο, ανεξαρτήτως της αιτίας προέλευσης αυτών, λαμβάνοντας όλα τα προβλεπόμενα από το νόμο αναγκαστικά (μεταξύ των οποίων και η επιβολή κατάσχεσης στα χέρια τρίτων καθώς και των Πιστωτικών Ιδρυμάτων κατά τις διατάξεις των άρθρων 30 και 30Α του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων), ποινικά και λοιπά μέτρα αθροιστικά ή για την διασφάλιση των συμφερόντων του Δημοσίου».

    Θυμίζει πάντως ότι, σύμφωνα με το άρθρο 31 του ΚΕΔΕ, επιτρέπεται η κατάσχεση επί του ¼ των απαιτήσεων από μισθούς, συντάξεις και πάσης φύσεως ασφαλιστικά βοηθήματα για τα χρέη προς το Δημόσιο των δικαιούχων αυτής. Ο υφυπουργός Οικονομικών επισημαίνει, εξάλλου, ότι δεν επιτρέπεται η κατάσχεση μισθών, συντάξεων και βοηθημάτων που καταβάλλονται περιοδικά, εφόσον το συνολικό ποσό αυτών μηνιαίως είναι μικρότερο των 1.000 ευρώ, στις περιπτώσεις δε που υπερβαίνει το ποσό αυτό, επιτρέπεται η κατάσχεση επί του ¼ αυτών, το εναπομένον όμως ποσό δεν μπορεί να είναι κατώτερο των 1.000 ευρώ.

    Το υπουργείο Οικονομικών έχει δώσει οδηγίες στους προϊσταμένους των ΔΟΥ να εξαντλούν όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για την ανεύρεση περιουσιακών στοιχείων και κάθε πηγής εσόδων των υπόχρεων και να λαμβάνουν αθροιστικά όλα τα προβλεπόμενα μέτρα με άμεση προτεραιότητα στους μεγάλους οφειλέτες, όπως σημειώνει ο υφυπουργός. Ο κ. Μαυραγάνης ενημερώνει επίσης ότι κλιμάκια του υπουργείου Οικονομικών επισκέπτονται τις ΔΟΥ του νομού Αττικής και δίνουν λεπτομερείς οδηγίες για την ορθή αναδιανομή του υφιστάμενου προσωπικού για την ενίσχυση του εισπρακτικού μηχανισμού, την άμεση υλοποίηση στοχευμένων διασταυρώσεων με αντικείμενο, κατά κύριο λόγο, περιουσιακά στοιχεία σημαντικής αξίας, τη συνεργασία με φορολογικά τμήματα στο πλαίσιο της διοικητικής ανταλλαγής πληροφοριών και την ενεργοποίηση ειδικής διαδικασίας ελέγχου για τον εντοπισμό πρόσφατων περιουσιακών στοιχείων, την άμεση λήψη μέτρων ιδιαίτερα σε περιπτώσεις οφειλετών χαρακτηρισθέντων ως ιδιαίτερου κινδύνου οφειλέτες, με στόχο την αύξηση της αποδοτικότητας των αναγκαστικών μέτρων είσπραξης και την άμεση είσπραξη οφειλής.

    Ειδικά για τη διαχείριση των μεγάλων οφειλετών, ο υφυπουργός Οικονομικών επισημαίνει ότι συστήθηκε Επιχειρησιακή Μονάδα Είσπραξης ως ειδική αποκεντρωμένη υπηρεσία για την είσπραξη οφειλών σημαντικού ύψους, στην οποία έχει ανατεθεί η παρακολούθηση των 1.500 μεγαλύτερων οφειλετών.

    Ο κ. Μαυραγάνης ενημερώνει επίσης ότι σχεδιάζεται ο εκσυγχρονισμός του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου για την αύξηση των δημοσίων εσόδων και στο πλαίσιο αυτό θεσπίστηκαν πρόσφατα οι διατάξεις που επιτρέπουν την ηλεκτρονική δημοσιοποίηση των προγραμμάτων πλειστηριασμού κινητών και ακινήτων.

    http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_18/02/2013_483553

    ReplyDelete
  2. Παίρνει πίσω ο Μαυραγάνης το «όχι» για περισσότερες δόσεις στη ρύθμιση χρεών......

    "Η κυβέρνηση εξετάζει τεχνικές βελτιώσεις, ώστε το υφιστάμενο καθεστώς των ληξιπρόθεσμων οφειλών να γίνει πιο λειτουργικό και αποτελεσματικό και να ανταποκρίνεται αφενός στις πράγματι μεγάλες ανάγκες των φορολογουμένων και αφετέρου στην επίτευξη εύρυθμης εισπραξιμότητας των ληξιπρόθεσμων χρεών από πλευράς Δημοσίου" αναφέρει το υπουργείο Οικονομικών με ανακοίνωσή του.

    Η ανακοίνωση εκδίδεται έπειτα από τη σύγχυση που προκάλεσε η δήλωση του υφυπουργού Οικονομικών, Γιώργου Μαυραγάνη, με την οποία έβαζε "πάγο" στα σενάρια για περισσότερες δόσεις.

    "Αναφορικά με την απάντηση που δόθηκε από τον υφυπουργό Οικονομικών, σε ερώτηση της Αντιπροέδρου της Βουλής κ. Μαρίας Τσαρουχά Κόλλια, για το θέμα των ληξιπρόθεσμων χρεών, ο υφυπουργός Οικονομικών διευκρινίζει ότι το πλαίσιο της απάντησης αφορούσε το υφιστάμενο καθεστώς" αναφέρει η ανακοίνωση.

    Νωρίτερα, ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Μαυραγάνης εμφανιζόταν να «κόβει τη φόρα» σε όσους διακινούσαν τα σενάρια για παροχή περισσότερων δόσεων προς διευκόλυνση των οφειλετών που αντιμετωπίζουν οικονομικό πρόβλημα λόγω κρίσης.

    Απαντώντας εγγράφως στη Βουλή, σε ερώτηση της βουλευτού των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Μαρίας Κόλλια Τσαρουχά, ο κ. Μαυραγάνης ξεκαθάριζε ότι «το υπουργείο Οικονομικών δεν συμμερίζεται την ανάγκη καθιέρωσης μεγαλύτερου αριθμού δόσεων για την αποπληρωμή οφειλών στο δημόσιο, διότι μια τέτοια πρακτική δε θα συμβάλει στην καθιέρωση ενός πάγιου και αποτελεσματικού συστήματος ρυθμίσεων - διευκολύνσεων για τη αποπληρωμή οφειλών και την εδραίωση μια σύγχρονης αντίληψης φορολογικής συμπεριφοράς».

    http://www.protothema.gr/economy/article/?aid=258207

    ReplyDelete
  3. ΥΠΟΙΚ: Διευκρινίσεις σχετικά με το θέμα των ληξιπρόθεσμων χρεών......

    Αναφορικά με την απάντηση που δόθηκε από τον Υφυπουργό Οικονομικών, σε ερώτηση της Αντιπροέδρου της Βουλής κ. Μαρίας Τσαρουχά Κόλλια, για το θέμα των ληξιπρόθεσμων χρεών, ο Υφυπουργός Οικονομικών διευκρινίζει ότι το πλαίσιο της απάντησης αφορούσε το υφιστάμενο καθεστώς. Η Κυβέρνηση εξετάζει τεχνικές βελτιώσεις, ώστε το υφιστάμενο καθεστώς να γίνει πιο λειτουργικό και αποτελεσματικό και να ανταποκρίνεται αφενός στις πράγματι μεγάλες ανάγκες των φορολογουμένων και αφετέρου στην επίτευξη εύρυθμης εισπραξιμότητας των ληξιπρόθεσμων χρεών από πλευράς Δημοσίου.

    http://www.minfin.gr/portal/el/resource/contentObject/id/f73eb6b8-084e-400b-9f11-36597eb65e4c

    ReplyDelete
  4. Αντιμέτωποι με κατασχέσεις και όσοι οφείλουν κάτω από 300 ευρώ ....

    Ακόμη και όσοι χρωστούν στο Δημόσιο κάτω απο 300 ευρώ, κινδυνεύουν να βρεθούν αντιμέτωποι με κατασχέσεις καταθέσεων. Αντίθετα μισθοί, συντάξεις και ασφαλιστικά βοηθήματα έως 1.000 ευρώ γλιτώνουν από τις κατασχέσεις, καθώς υπάρχει όριο προστασίας. Την ίδια ώρα 2,3 εκατομύρια μικροοφειλέτες αναζητούν σωσίβιο για την αποπληρωμή των χρεών τους, στο καθεστώς διευκόλυνσης που δίνει η ρύθμιση.




    Κατασχέσεις σε τραπεζικούς λογαριασμούς, ακόμη και αν περιέχουν μικροποσά της τάξεως των 10 ή 20 ευρώ, μπορεί να κάνει η Εφορία στο πλαίσιο είσπραξης ληξιπρόθεσμων οφειλών. Αντίθετα μισθοί, συντάξεις και ασφαλιστικά βοηθήματα έως 1.000 ευρώ γλιτώνουν από τις κατασχέσεις.

    Οι φορολογούμενοι με ληξιπρόθεσμες οφειλές μπορούν να μπλοκάρουν τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης, αν υπαχθούν σε ρύθμιση. Αν δεν πληρώνουν όμως κανονικά τις δόσεις της ρύθμισης, παύουν να έχουν «προστασία» από κατασχέσεις και ποινικές διώξεις.
    O συνήθης αριθμος μηνιαίων δοσεων που χορηγούν οι έφοροι είναι 15, ενώ σε εξαιρετικές περιπτώσεις οι δόσεις μπορούν να φθάσουν μέχρι τις 26 και σχεδόν ποτέ τις 48.Το δε ποσό της κάθε δόσης δεν μπορεί να είναι κάτω των 100 ευρώ.

    Επίσης, τα ληξιπρόθεσμα χρέη που υπάγονται σε ρύθμιση εξακολουθουν να επιβαρύνονται με προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολης. Ακομη και αν ο οφειλέτης είναι απόλυτα συνεπης στους ορους της ρύθμισης πετυχαίνει μειωση των προσαυξήσεων εως 30%.

    Στο στόχαστρο βρίσκονται σε πρώτη φάση 2,3 εκατομμύρια φορολογούμενοι, των οποίων τα χρέη κυμαίνονται σε χαμηλά επίπεδα (κάτω από τις 3.000 ευρώ ο καθένας) και εκτιμάται πως μπορούν να εισπραχθούν πιο εύκολα.

    http://www.ert.gr/eidiseis/greece/politiki/story/147614/antimetopoi-me-katasxeseis-kai-osoi-ofeiloun-kato-apo-300-evro#.UUCV3TdCd5U
    13/3/13

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin