Tuesday, January 15, 2013

Οι Δύο Πλευρές της Επιπολαιότητας

Τελικά, όλη η ζωή είναι μια εξίσωση! Τα μνημόνια, έκαναν λάθος. Ο δημοσιονομικός πολλαπλασιαστής δεν ήταν 0,5 όπως νόμιζαν αλλά 1, ίσως και πάνω από την μονάδα. Τραγικό λάθος τεχνοκρατών των διεθνών οργανισμών, που παρότι προέρχονταν από τα καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου, έκαναν ένα τραγικό σφάλμα στην εξίσωση. Υπολόγιζαν ότι αν μειωθεί η δημοσιονομική δαπάνη πχ κατά 2 δισ ευρώ, το ΑΕΠ θα μειώνονταν κατά 1 δισ ευρώ μόνον, δηλαδή ο πολλαπλασιαστής είναι 0,5. Στην πράξη αποδείχθηκε ότι στην περίπτωσή μας η μείωση του ΑΕΠ ήταν πάνω από 2 δισ ευρώ. Με άλλα λόγια ο πολλαπλασιαστής είναι πάνω από 1.

Πρόσφατη μελέτη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) υπολογίζει ότι ο πολλαπλασιαστής αυτός σε ορισμένες χώρες όπως η Ελλάδα, κινείται στην περιοχή 0,9 – 1,7. Σήμερα δηλαδή, το ΔΝΤ υποστηρίζει ότι αν κόψουμε ένα ευρώ από τις δημόσιες δαπάνες μειώνουμε το ΑΕΠ έως και 1,7 ευρώ. Γι αυτό έχουμε μεγάλη ύφεση. Πολλές ζωές καταστράφηκαν για ένα λάθος υπολογισμό του μοντέλου! Εξαιτίας της έλλειψης πολιτικής ηγεσίας και κατεύθυνσης αλλά αυτή είναι η μία πλευρά. Τώρα κινδυνεύουμε από την άλλη πλευρά της επιπολαιότητας.
Κάποιοι υποστηρίζουν ότι αφού και το ΔΝΤ κατάλαβε το λάθος του, να αυξήσουμε τις κρατικές δαπάνες. Είναι όπως στο εύστοχο παράδειγμα σύμφωνα με το οποίο η κυβέρνηση αποφασίζει να αυξήσει τις κρατικές δαπάνες για την πυροσβεστική, κάνει προσλήψεις νέων πυροσβεστών ενώ αγοράζει οχήματα και εξοπλισμό. Πως αντιμετωπίζουν την εξέλιξη αυτή οι δύο βασικές σχολές σκέψεις των οικονομολόγων;
Οι άνθρωποι της κλασσικής σχολής, οι οποίοι είναι πλειοψηφία (έως τώρα) στην τρόικα, θα έλεγαν ότι οι προσλήψεις στερούν ανθρώπινο δυναμικό από τον ιδιωτικό τομέα και διατηρούν ψηλά τις αποδοχές πλήττοντας την ανταγωνιστικότητα ενώ η κατασκευή περισσότερων πυροσβεστικών οχημάτων, οδηγεί την βιομηχανία σε μείωση παραγωγής άλλων οχημάτων και ίσως διατηρεί ανοδικά τις τιμές των ιδιωτικών αυτοκινήτων. Συνολικά η απασχόληση και η παραγωγή δεν θα επηρεαστεί θετικά αλλά αντίθετα θα χρειαστούν περισσότεροι φόροι (από τον ιδιωτικό τομέα) για να καλυφθούν οι αυξημένες δημόσιες δαπάνες.
Η σχολή των Κεϋνσιανών οικονομολόγων θα έδινε άλλη απάντηση. Οι προσλήψεις νέων πυροσβεστών, θα έδινε εισόδημα σε περισσότερους, ενώ τα εργοστάσια που κατασκευάζουν τον εξοπλισμό θα έκαναν προσλήψεις για να καλύψουν τις νέες παραγγελίες. Το αυξημένο εισόδημα θα οδηγούσε σε μεγαλύτερη κατανάλωση και νέες επενδύσεις. Έτσι και μέσα από το δημοσιονομικό πολλαπλασιαστή, η αύξηση των κρατικών δαπανών για την πυροσβεστική θα ενίσχυε το ΑΕΠ.
Η πράξη όμως στην Ελλάδα, είναι μακριά από τα μοντέλα, κι αυτό που θα συνέβαινε είναι λίγο διαφορετικό. Η (όποια) κυβέρνηση θα έκανε προσλήψεις με κοινωνικά κριτήρια επειδή κάποιοι είναι πολύτεκνοι, ή με προφορική εξέταση των δικών μας παιδιών που είναι όλα δυσλεκτικά. Στους σχετικούς διαγωνισμούς θα επικρατούσαν τα εισαγόμενα οχήματα επειδή είναι πιο φθηνά, μάλλον και καλύτερα από τα εγχώρια ενώ η πληρωμή τους θα γίνονταν με δάνεια.
Άλλωστε η ίδια έκθεση του ΔΝΤ σε άλλο κεφάλαιο, για την ιστορία της κρίσης χρέους, αναφέρει μόνο μία χώρα στην Ευρώπη που χρεοκόπησε δύο φορές, την Ελλάδα που χρεοκόπησε το 1888 και το 1932. Υπήρχε έλλειμμα πολιτικής ηγεσίας.
(από την εφημερίδα "Καθημερινή")
 .energia.gr
15/1/13

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin