Saturday, January 12, 2013

Ενεργητική διπλωματία

Του Νικου Γ. Ξυδακη
Η διπλή επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας και του πρωθυπουργού στο Βερολίνο, ακολουθούμενη από τις διαδοχικές επισκέψεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε Βερολίνο και Ουάσιγκτον συμβάλλουν, καθεμιά με τον τρόπο της, στην ανάκτηση της τρωθείσης αξιοπιστίας της Ελλάδας. Θα χρειαστεί χρόνος και πολύς κόπος, ωστόσο γίνεται μια αρχή.

Τα τελευταία τρία χρόνια εμπεδώσαμε πικρά την απώλεια του διπλωματικού κεφαλαίου της χώρας, εξαιτίας τραγικά εσφαλμένων χειρισμών και αποφάσεων, αλλά και εξαιτίας μιας εξοργιστικής συκοφάντησης του λαού και της χώρας εκ μέρους της τότε πολιτικής ηγεσίας. Η δυσπιστία και η κατά καιρούς εχθρότητα των εταίρων μας πήγαζε μεταξύ άλλων από τη στάση των Ελλήνων ηγετών κατά τις διμερείς επαφές: ψεύδη ή αποκρύψεις στοιχείων, έλλειψη αντεπιχειρημάτων και σχεδίου, άγνοια κινδύνου, αστήρικτες υποσχέσεις και εν συνεχεία διαψεύσεις, εντέλει υποταγή άνευ αντιρρήσεων. Ποιος μπορεί να σεβαστεί τον ηγέτη που χαρακτηρίζει τους συμπατριώτες του διεφθαρμένους;
Ο Αντώνης Σαμαράς αντιμετώπισε την μήνιν των συναδέλφων του στο Ευρωπαϊκό Λαϊκο Κόμμα όταν αρνιόταν την ισοπεδωτική λιτότητα του πρώτου Μνημονίου. Ο πρωθυπουργός γνωρίζει ότι αυτή η συνταγή πολιτικής, από μόνη της, δεν μπορεί να αναστήσει τη χώρα· και αυτό το αναγνωρίζουν και οι εταίροι, ακόμη και αν δεν το ομολογούν ανοιχτά. Η διπλωματία που ασκεί θα πρέπει επιμόνως να ζητάει το νέο μείγμα ευρωπαϊκής πολιτικής, που θα ανασχέσει την ύφεση και θα ξαναβάλει την ήπειρο και την Ελλάδα σε αναπτυξιακή τροχιά.
Ανάλογο όφελος αναμένεται από τις διπλωματικές επαφές του Αλέξη Τσίπρα. Ο ισχυρός Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θα γνωρίσει από πρώτο χέρι τον αριστερό ηγέτη· η γνωριμία μόνο αμοιβαία οφέλη μπορεί να κομίσει. Παρομοίως, η επίσκεψη Τσίπρα στις ΗΠΑ μπορεί να είναι η έναρξη μιας νέας ιστορικής φάσης στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, για βαθύτερη αλληλοκατανόηση και για εδραίωση των αμοιβαίων γεωπολιτικών συμφερόντων.
.kathimerini.gr
12/1/13

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin