Wednesday, January 16, 2013

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Έκκληση για στήριξη των Γάλλων στο Μάλι

Η ΕΕ θα επιταχύνει τα σχέδια για μια στρατιωτική εκπαιδευτική αποστολή που θα βοηθήσει τον στρατό του Μάλι, τόνισε η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ σε ζητήματα εξωτερική πολιτικής, Catherine Ashton. Στο μεταξύ η Γαλλία προετοιμάζεται σύμφωνα με το BBC, για την πρώτη μεγάλη σύγκρουση στην ξηρά με τους ισλαμιστές επαναστάτες, ενώ το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κάνει έκκληση για «αλληλεγγύη» στη Γαλλία.
Η Ashton επεσήμανε ότι θα πραγματοποιηθεί έκτακτο Συμβούλιο με τους ευρωπαίους Υπουργούς Εξωτερικών  την Πέμπτη (17 Ιανουαρίου)[1] στις Βρυξέλλες, για να  συζητηθεί το θέμα.
Ελληνικές διπλωματικές πηγές είπαν στην EurActiv.gr αναφορικά με την έκτακτη σύνοδο, όπου  η Ελλάδα θα εκπροσωπηθεί από τον Υφυπουργό Εξωτερικών Δ. Κούρκουλα,  ότι «αναμένεται πολιτική στήριξη της ΕΕ στο Παρίσι»[1]***.
Σημειώνεται ότι η ΕΕ έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο άμεσης εμπλοκής στο Μάλι, ωστόσο η εκπαιδευτική αποστολή θα έχει ως στόχο να εκπαιδεύσει τους στρατιώτες του Μάλι στον αγώνα τους κατά των εξτρεμιστών ανταρτών.
«Θα προσαρμόσουμε αναλόγως τις λεπτομέρειες της ευρωπαϊκής αποστολής μας» η οποία και θα μεταβεί στην περιοχή «πιο γρήγορα» από ότι είχε προγραμματιστεί, είπε.
«Οι συνάδελφοι έχουν συγκεντρώσει ένα πακέτο μέτρων που θα παράσχει άμεση και μακροπρόθεσμη βοήθεια στην κυβέρνηση και το λαό του Μάλι», υπογράμμισε.
ΕΚ: Δείξτε «αλληλεγγύη» στο Παρίσι
Στο μεταξύ κατά της χθεσινή ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, οι ευρωβουλευτές από όλα τα πολιτικά κόμματα χαιρέτησαν την γαλλική επέμβαση στο Μάλι, λέγοντας ωστόσο ότι και τα υπόλοιπα κράτη μέλη πρέπει να στηρίξουν τις προσπάθειες του Παρισιού.
Παράλληλα εξέφρασαν και την απογοήτευσή τους για την «απραξία» της ΕΕ συνολικά στην κρίση που βιώνει η περιοχή, ισχυριζόμενοι ότι θέτουν υπό αμφισβήτηση την «αξιοπιστία» της Ένωσης.


Απόψεις



Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Γ. Τούσσας δήλωσε ότι  «ο  γαλλικός ιμπεριαλισμός, υπό την "σοσιαλιστική" κυβέρνηση Ολάντ, που θα έφερνε το "νέο αέρα" στην ΕΕ, φιλοδοξεί να αποτελέσει την αιχμή του δόρατος της  αναβαθμισμένης ιμπεριαλιστικής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας της ΕΕ, στα γνωστά χνάρια του βρώμικου πολέμου σε βάρος του λαού της Γιουγκοσλαβίας και της Λιβύης».  Πρόσθεσε ότι  «εδώ και χρόνια η  ΕΕ έχει εκπονήσει  επιθετική στρατιωτική  στρατηγική για την Υποσαχάρια περιοχή, ενώ ο ΟΗΕ προετοίμαζε από πέρσι ακόμα επέμβαση για τις αρχές του Σεπτέμβρη».
EurActiv.gr  
 



***[1] Συμμετοχή ΥΠΕΞ Δ. Αβραμόπουλου σε έκτακτο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ με θέμα την κατάσταση στο Μάλι.
Αύριο, Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2013, ο Υπ. Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος θα συμμετάσχει στο έκτακτο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, στις Βρυξέλλες, με θέμα την κατάσταση στο Μάλι......mfa.gr

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin