Thursday, January 31, 2013

FT: Η αλήθεια και τα στατιστικά στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα αφιερώνει το κύριο άρθρο της η βρετανική οικονομική εφημερίδα Financial Times, αντιπαραβάλλοντας τη δημοσιονομική πρόοδο της χώρας με τις κατηγορίες σε βάρος του Ανδρέα Γεωργίου της ΕΛΣΤΑΤ.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιώργος Προβόπουλος με δηλώσεις του στην ίδια εφημερίδα υποστήριξε ότι η χώρα έχει περάσει τα χειρότερα. «Η εμπιστοσύνη ενισχύεται, η κυβέρνηση αποδίδει και υπάρχει μια ελπίδα ότι η επιστροφή στην ομαλότητα δεν βρίσκεται πολύ μακριά. Αλλά οι φορτισμένες κατηγορίες εναντίον του επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ υποδεικνύουν ότι μπορεί να είναι μια στρεβλή ομαλότητα – όπου οι πολιτικές σκοπιμότητες προηγούνται του εθνικού συμφέροντος», σχολιάζει το άρθρο.



Σημειώνεται ότι ο κ. Γεωργίου είχε λάβει από το Γιώργο Παπανδρέου την εντολή να δημιουργήσει μια ανεξάρτητη στατιστική υπηρεσία, που θα αποκαθιστούσε την εμπιστοσύνη των δανειστών της Ελλάδας στα νούμερα που έστελνε η χώρα, καθώς «για χρόνια, τα στατιστικά στοιχεία παραποιούνταν για την εξυπηρέτηση πολιτικών συμφερόντων».

Η εφημερίδα σχολιάζει ότι σχεδόν αμέσως ο κ. Γεωργίου ήρθε αντιμέτωπος με «οδοφράγματα».

«Κάποια στιγμή αναγκάστηκε μέχρι και να παρακάμψει το υπουργείο Οικονομικών, ζητώντας από την τρόικα να διασφαλίσει ότι έχει επαρκή κεφάλαια για να ολοκληρώσει την αποστολή του. Από την ημέρα που ανέλαβε τα καθήκοντα του, τα στατιστικά στοιχεία γίνονταν αποδεκτά από την Eurostat χωρίς αμφισβήτηση», αναφέρει το άρθρο.

Σήμερα ο κ. Γεωργίου αντιμετωπίζει ποινικές διώξεις για «υπονόμευση του εθνικού συμφέροντος» μέσα από τη διόγκωση του ελλείμματος του 2009, το οποίο χρησιμοποιήθηκε ως σημείο αναφοράς για διαδοχικά πακέτα λιτότητας. Η κατηγορία, εξηγεί η εφημερίδα, έγινε από συνάδελφο του, η οποία αποπέμφθηκε το 2011 και η οποία ήταν υποψήφια για τη θέση του κ. Γεωργίου. Η ίδια ισχυρίζεται ότι ο κ. Γεωργίου βασίστηκε σε υπερβολικά αυστηρούς υπολογισμούς που σήμαναν πιο αυστηρούς όρους διάσωσης από όσο χρειαζόταν.

«Ασφαλώς τα αδικήματα πρέπει να τιμωρούνται», σημειώνει η βρετανική εφημερίδα. «Αλλά κανένας από όσους παραποίησαν στοιχεία στο παρελθόν δεν έχει κατηγορηθεί ή διωχθεί ποινικά. Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ταχθεί στο πλευρό του κ. Γεωργίου, λέγοντας ότι χρησιμοποίησε αξιόπιστα νούμερα και ακολούθησε τους κανόνες. Ανώτατοι αξιωματούχοι στην Αθήνα έχουν υποστηρίξει στους FT ότι ο επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ είναι ο αποδιοπομπαίος τράγος στη μάχη για το ποιος θα κριθεί ο υπαίτιος για τη λιτότητα».

Στο συμπέρασμα του άρθρου επισημαίνεται ότι η Ελλάδα έχει κάνει πολύ δρόμο από το 2009. Οι πολίτες της χώρας έχουν υποφέρει πολύ στην προσπάθεια να αποκαταστήσουν τα δημόσια οικονομικά. Το γεγονός ότι τα 10ετή ομόλογα έχουν πέσει κάτω από το 10% για πρώτη φορά τα τελευταία δύο χρόνια, δείχνει ότι και οι διεθνείς επενδυτές επίσης αναγνωρίζουν τη δουλειά που έχει γίνει ως τώρα. «Αλλά αν εκείνοι που βοήθησαν να χτιστούν τα θεμέλια για την ανάκτηση της αξιοπιστίας θυσιάζονται σε βεντέτες, ελλοχεύει ο κίνδυνος να θεωρηθεί επιφανειακή η μεταμόρφωση της Ελλάδας. Ο ρόλος του κ. Γεωργίου ήταν να πει τη δυσάρεστη αλήθεια. Με το να πυροβολείς τον αγγελιοφόρο αυτή η αλήθεια δε θα εξαφανιστεί».

31/01/13
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:



 

Το Βατικανό και η παγκόσμια οικονομική μεταρρύθμιση 

«Η πολιτική είναι στα χέρια του χρηματοπιστωτικού λόμπι»

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin