Friday, January 25, 2013

Η εντυπωσιοθηρία του Guardian

Αν πιστέψουμε την κυρία Ελεν Σμιθ, ανταποκρίτρια του βρετανικού Guardian στην Αθήνα, η Ελλάδα βρίσκεται στα πρόθυρα λαικής εξέγερσης, επανάστασης, εμφυλίου πολέμου ή τέλος πάντων μπροστά σε συγκλονιστικά γεγονότα, που θα φέρουν το χάος, θα κλονίσουν την κυβέρνηση και θα βυθίσουν τη χώρα σε καταστάσεις ανάλογες εκείνων που προσφάτως παρακολουθήσαμε στη Βόρεια Αφρική και αλλού.

Και προς απόδειξη των ισχυρισμών της παραθέτει τη βόμβα στο The Mall, τους πυροβολισμούς στα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας και τις αντιδράσεις των αναρχικών στις επεμβάσεις των αστυνομικών στις μακροχρόνιες καταλήψεις δημόσιων κτιρίων.

Αν προσθέσουμε και τις τελευταίες κινητοποιήσεις των εργαζομένων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, το παζλ του Guardian θα μπορούσε να είναι πιο αληθοφανές και όντως να προκαλεί ρίγη ανησυχίας στην Αθήνα.

Ωστόσο, τα περιγραφόμενα από τη βρετανική εφημερίδα ως εκρηκτικά γεγονότα, μοιάζουν με σπαράγματα και μάχες οπισθοφυλακών, αν αναλογισθεί κανείς όσα έζησε η χώρα από το 2009 και εντεύθεν.

Υπήρξαν στιγμές, στη διάρκεια της τριετίας, όντως συγκλονιστικές και ικανές να διαμορφώσουν συνθήκες γενικευμένης εξέγερσης.

Τι να πρωτοθυμηθεί κανείς; Την 5η Μαίου του 2010, που παρ' ολίγον να καταληφθεί το Κοινοβούλιο, τις ανελέητες συγκρούσεις τον Ιούνιο του 2011, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού των αγανακτισμένων, ή τις συγκρούσεις που εξελίχθηκαν στις 12 Φλεβάρη του 2012;

Παρά την ένταση των πολλών κινητοποιήσεων και τη διάρκειά τους δεν διαμόρφωσαν τελικώς συνθήκες γενικευμένης αναταραχής.

Τα παρόντα γεγονότα μοιάζουν με πταίσματα, σε καμία περίπτωση δεν διαμορφώνουν συνθήκες μεγάλης έντασης.

Αντιθέτως μάλιστα μετά όσα εξασφαλίσθηκαν τον περασμένο Δεκέμβριο, μάλλον προς σταθεροποίηση των οικονομικών και πολιτικών συνθηκών οδεύουμε, παρά σε καταστάσεις γενικευμένης εξέγερσης.

Ακόμη και οι τελευταίες τρομοκρατικές επιθέσεις στην Αθήνα είναι εμφανώς χαμηλότερης έντασης εκείνων που έχει ζήσει η χώρα στο παρελθόν.

Και τέλος πάντων, ουδεμία σχέση έχουν με εκείνες που έζησαν οι συμπατριώτες της κυρίας Σμιθ όταν ανατινάχθηκαν εν λειτουργία οι συρμοί του μετρό στο Λονδίνο ή με τις μαζικές καταστροφές και λεηλασίες που έζησαν οι Λονδρέζοι επί πέντε ολόκληρες μέρες μετά το φονικό υπόπτου από τη βρετανική Αστυνομία στο Τότεναμ.

Η εντυπωσιοθηρία λοιπόν δεν είναι κατ' ανάγκην προνόμιο του κατασυκοφαντημένου ελληνικού Τύπου. Ευδοκιμεί και στα θεωρούμενα αντικειμενικά αγγλοσαξονικά φύλλα, τα οποία άπειρες μαύρες προφητείες έχουν καταγράψει για τη χώρα μας και παρά τη διάψευσή τους επιμένουν στο ίδιο μοτίβο.

Η ελληνική πραγματικότητα είναι ιδιάζουσα, θέλει πιο συστηματική και πιο ολοκληρωμένη παρατήρηση προκειμένου να βγάλει κανείς ασφαλή συμπεράσματα. Δεν αρκούν λοιπόν σκόρπιες εικόνες και δυο - τρεις φουσκωμένες δηλώσεις για να προσεγγισθεί το ελληνικό μέλλον... 
TOVIMA GR
25/01/13

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin