Saturday, February 9, 2013

ΑΟΖ, φοβίες, ασχετοσύνη και ραγιαδισμός

Ν. Λυγερός (OPUS)
Ακόμα και αν δεν το έχουν καταλάβει μερικοί ή δεν θέλουν να το καταλάβουν τα μεγάλα κοιτάσματα της ελληνικής ΑΟΖ βρίσκονται μακριά από τις ακτές και όλα στο Ιόνιο Πέλαγος και Νότια της Κρήτης. Όλα τα εύκολα κοιτάσματα του Αιγαίου Πελάγους έχουν ερευνηθεί κατά συνέπεια το όλο πλαίσιο είναι ξεκάθαρο όσον αφορά στο ενεργειακό. Καθώς η ελληνική ΑΟΖ έχει ως στόχο την ανάκαμψη και την ανάπτυξη της πατρίδας μας, δεν πρόκειται να κάνουμε κινήσεις που ενοχλούν τη μοναδική μας, προς το παρόν, βαριά βιομηχανία μας δηλαδή τον τουρισμό. Αν λοιπόν εξετάσουμε την πυκνότητα των νησιών μας στο Αιγαίο Πέλαγος και δεν είναι να είμαστε όλοι μαθηματικοί για να το ανακαλύψουμε, αντιλαμβανόμαστε εύκολα ότι ο χώρος για πλατφόρμες που φαίνονται από μακριά είναι ελάχιστος. Συνεπώς δεν υπάρχει κανένας λόγος να επικεντρωνόμαστε πάνω σε αυτό το θέμα και να λειτουργεί ως καταλυτικό στοιχείο για την τεχνητή παραγωγή φοβιών. 


Αφού η Τουρκία δεν είναι έτοιμη να κάνει οριοθέτηση μαζί μας απλώς πρέπει να αδιαφορήσουμε για όσα λέει ακριβώς όπως έκανε ο Τάσσος Παπαδόπουλος στην Κύπρο. Έτσι οι προειδοποιήσεις για πιθανόν ενέργειες της Τουρκίας, έχουν ακριβώς την ίδια αξία με αυτές που κάνει τόσα χρόνια με την Κύπρο ενώ έχει θεσπίσει την ΑΟΖ της από το 2004, χωρίς κανένα πρόβλημα. Τώρα όσον αφορά στο θέμα της ανακήρυξης της ελληνικής ΑΟΖ, τα πράγματα είναι πολύ απλά, αφού είναι μια διαδικασία που γίνεται πάντα μονομερώς. Και αυτό έχει γίνει ήδη από 134 χώρες στον κόσμο. 

Επίσης συνεχώς μας ανακοινώνουν ότι η Αμερική δεν θέλει να κάνουμε μονομερείς κινήσεις και κανείς δεν προσέχει ότι χρησιμοποιεί πάντα τον πληθυντικό ενώ υπάρχει μόνο και μόνο μία κίνηση που μπορεί να γίνει από την Ελλάδα μέσα στο πλαίσιο του Δικαίου της θάλασσας και είναι βέβαια η θέσπιση της ΑΟΖ. Ας υπενθυμίσουμε επιπλέον και τα λόγια του Ισραήλ που έχει μια απεγνωσμένη ανάγκη από διέξοδο μέσω της Κύπρου και της Ελλάδας, κάνετε ΑΟΖ και αν η Τουρκία δεν την αναγνωρίσει θα είναι Casus Belli για μας. Βέβαια ο τοπικός ραγιαδισμός έχει ξεχάσει ακόμα και αυτή τη δήλωση ενώ συνεχώς μας θυμίζουν, λανθασμένα βέβαια, ότι η Κύπρος είχε το Ισραήλ που έβαλε πλάτες. Σε κάθε περίπτωση λοιπόν το θέμα της ελληνικής ΑΟΖ είναι απόλυτα ξεκάθαρο γεωπολιτικά, γεωστρατηγικά, τοποστρατηγικά αρκεί να έχουμε καταλάβει το Δίκαιο της θάλασσας και να μην έχουμε ξεχάσει τι μας έχουν διδάξει ο Κολοκοτρώνης και ο Καραϊσκάκης με τη σκέψη τους και τη δράση τους. 

Η ελληνική ΑΟΖ θα γίνει για όλους τους Έλληνες. Κι αν υπάρχουν ραγιάδες και προδότες δεν μας πειράζει αφού δεν πρόκειται να κάνουν τίποτα. Διότι μόλις αντιληφθούν την αποφασιστικότητά μας θα αρχίσουν και αυτοί να λένε θετικά πράγματα για την ελληνική ΑΟΖ, λες και ήταν από τους μαχητές και τους αγωνιστές της. Δεν χρειάζεται λοιπόν κανένας εκνευρισμός για όσους δεν μπορούν να το αντιληφθούν με την πρώτη γιατί δεν υπάρχει μαγαζί όπου μπορείς ν’ αγοράσεις κότσια ούτε άλλα αντρικά εξαρτήματα. Συνεπώς συνεχίζουμε ακάθεκτοι τον αγώνα μας έως το τελικό αποτέλεσμα κι ας μάθουμε στη συνέχεια ότι όλα έγιναν από άλλους, χαλάλι τους, αρκεί να έχουμε απέραντο γαλάζιο.
 OPUS
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

 

1 comment:

  1. ***«Αυτοσυγκράτηση» για την ΑΟΖ Συνιστούν οι ΗΠΑ***


    Με προσοχή παρακολουθούν οι ΗΠΑ τις σκέψεις που κυοφορούνται σε ορισμένους κύκλους στην Αθήνα για την ανακήρυξη Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) από την Ελλάδα. Η διακηρυγμένη πρόθεση του πρωθυπουργού, αλλά και η σχετική αναφορά στην προγραμματική συμφωνία των κυβερνητικών εταίρων, προσδίδει στο ζήτημα μια αίσθηση επείγοντος, προκαλώντας έναν ευρύτερο προβληματισμό ως προς τον κίνδυνο να διαταραχθούν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και μάλιστα σε μια περίοδο κατά την οποία εγκαινιάζεται μια νέα προσπάθεια αναθέρμανσης, με διμερείς επαφές υψηλού επιπέδου.

    Μετά την πρόσφατη συνάντηση των κ. Σαμαρά και Ερντογάν στην Ντόχα, που δεν ήταν καθόλου τυχαία αφού είχε εκ των προτέρων προγραμματισθεί αλλά δεν είχε δημοσιοποιηθεί, ο Ελληνας πρωθυπουργός ετοιμάζεται να πραγματοποιήσει την πρώτη του επίσκεψη στην Αγκυρα.

    Σε αυτό το περιβάλλον, οι Αμερικανοί διαμηνύουν ότι άκαιρες μονομερείς κινήσεις μπορεί να προκαλέσουν «ανεξέλεγκτες αντιδράσεις», ενώ υπογραμμίζουν ότι το ζήτημα της ΑΟΖ δεν περιορίζεται στην Τουρκία, αφού εκκρεμεί η οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων και με άλλες χώρες που γειτνιάζουν με την Ελλάδα, όπως η Αλβανία, η Λιβύη και η Αίγυπτος. Δεν θεωρούν ότι η διευθέτηση της ΑΟΖ πρέπει απαραίτητα να γίνει συνολικά, σημειώνοντας ότι κάλλιστα μπορεί να υπάρξει τμηματική λύση, καθώς η «κάθε η περίπτωση έχει τις δικές της ιδιαιτερότητες».

    Με αυτό το σκεπτικό, η Ουάσιγκτον ενθαρρύνει την προώθηση συμφωνιών είτε σε διμερές είτε σε πολυμερές επίπεδο. «Οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν το δικαίωμα χωρών να ανακηρύσσουν ΑΟΖ, αλλά αυτά τα πράγματα δεν γίνονται σε ένα κενό. Πρέπει να κατανοείς το συνολικό πλαίσιο», τόνισε πριν από μερικούς μήνες στην Αθήνα ο βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Φιλ Γκόρντον. Πάντως, παρά τις δημόσιες διακηρύξεις περί ανακήρυξης ΑΟΖ, στην πράξη ο κ. Σαμαράς εμφανίζεται συγκρατημένος.

    Οι Αμερικανοί επισημαίνουν ότι οι μέχρι τώρα ενδείξεις από ανακαλύψεις σε παραπλήσιες περιοχές, όπως στην Κύπρο, οδηγούν εύλογα στο συμπέρασμα ότι στην περιοχή νότια της Κρήτης μπορεί να υπάρχουν σημαντικά κοιτάσματα πηγών ενέργειας και η Ελλάδα έχει κάθε λόγο να διεξαγάγει έρευνες, ενώ σε κοντινές περιοχές, για τις οποίες δεν εγείρονται ενστάσεις, θα μπορούσε να προχωρήσει και σε γεωτρήσεις.

    Ο Τζον Κέρι

    Μια νέα παράμετρος, που στην πορεία μπορεί να επηρεάσει τις εξελίξεις, είναι η αναρρίχηση στην ηγεσία της αμερικανικής διπλωματίας του Τζον Κέρι, ο οποίος είναι ένθερμος υποστηρικτής του σεβασμού των αρχών του Δικαίου της Θάλασσας, και ως πρόεδρος της επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας το προηγούμενο διάστημα πρωτοστατούσε στις προσπάθειες για την επικύρωση από τις ΗΠΑ της σχετικής σύμβασης του 1982.

    Σε κάθε περίπτωση, η Ουάσιγκτον συνιστά αυτοσυγκράτηση. «Είναι σημαντικό να αποφεύγονται μονομερή βήματα», είχε επισημάνει ο κ. Γκόρντον, για να συμπληρώσει: «Δεν θεωρούμε ότι θα ήταν προς το συμφέρον της Ελλάδας να προχωρήσει σε μια τέτοια κίνηση χωρίς την πλήρη συνεργασία των γειτόνων της, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας».

    Ενεθάρρυνε, δε, την Ελλάδα «να αξιοποιήσει αυτά τα κανάλια για διαβουλεύσεις, ώστε τα όποια βήματα σε αυτό το θέμα να γίνουν σε συνεργασία και προς το συμφέρον όλων των μερών. Πρόκειται για περίπλοκα ζητήματα. Το να μπορείς να ανακηρύξεις ΑΟΖ ή όχι δεν είναι ένα τόσο απλό ζήτημα και αυτός είναι ακριβώς ο λόγος που πρέπει να γίνει συναινετικά».

    Αμερικανικές διπλωματικές πηγές θεωρούν σημαντική την επίσκεψη του κ. Σαμαρά στην Αγκυρα και τη σύγκληση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας - Τουρκίας, τρία ολόκληρα χρόνια μετά την πρώτη συνεδρίασή του στην Αθήνα.

    Εκφράζουν, δε, την ελπίδα να σηματοδοτήσει περαιτέρω βελτίωση των διμερών σχέσεων και πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση των όποιων προβλημάτων υπάρχουν στο Αιγαίο όπως και στο Κυπριακό, όπου προσβλέπουν σε επανέναρξη της μεσολαβητικής προσπάθειας μετά τις προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν στη Μεγαλόνησο στις 17 και 24 του μηνός.

    (Από την εφημερίδα "Καθημερινή", 10/2/2013)

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin