Thursday, February 28, 2013

Ταξίδι γεμάτο «νόημα» του Ιταλού προέδρου στο Βερολίνο

Τη Γερμανία επισκέπτεται ο Ιταλός πρόεδρος λίγες ημέρες μετά το αποτέλεσμα των Ιταλικών εκλογών και τους φόβους των Γερμανών ότι η Ιταλία οδεύει σε μία πολιτική αποσταθεροποίηση με ορατό το ενδεχόμενο νέας εκλογικής αναμέτρησης.

Περίπου 20 ημέρες πριν ξεκινήσουν οι διαδικασίες για τον σχηματισμό κυβέρνησης στην Ιταλία, η επίσκεψη του Τζόρτζιο Ναπολιτάνο λαμβάνει νέες διαστάσεις. Ο Ιταλός πρόεδρος αναμένεται σήμερα να συναντηθεί με την Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ.


Το Βερολίνο έλαβε το «μήνυμα» κατά της λιτότητας των Ιταλών από τις κάλπες της περασμένης Κυριακής και εμφανίζεται δυσαρεστημένο με το ρευστό πολιτικό σκηνικό. Δημοσίως η γερμανική κυβέρνηση δηλώνει ότι θα συνεργαστεί με όποια ιταλική κυβέρνηση σχηματιστεί. Ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου, Στέφεν Ζάιμπερτ παρατήρησε ότι οι ιταλικές εκλογές έλαβαν χώρα δημοκρατικά αλλά έφεραν στο προσκήνιο έναν συνδυασμό που δεν είναι εύκολος.

Αντίθετα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών τα είπε πιο ξεκάθαρα και προέτρεψε τους Ιταλούς να σχηματίσουν μία σταθερή κυβέρνηση το ταχύτερο. «Το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ιταλία έχει αναζωπυρώσει τις αμφιβολίες περί του κατά πόσον πρόκειται να σχηματισθεί σύντομα μία σταθερή κυβέρνηση. Όταν εγείρονται τέτοιου είδους αμφιβολίες, υπάρχει ο κίνδυνος μετάδοσης. Το είδαμε ήδη το περασμένο έτος, όταν οι εκλογές στην Ελλάδα οδήγησαν σε πολιτική αβεβαιότητα. Τότε και άλλες χώρες επηρεάζονται» υπογράμμισε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η δήλωση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μετά τη συνάντηση που είχε με τον Μάριο Μόντι. Πιο συγκεκριμένα ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο ανέφερε ότι έχει «εμπιστοσύνη» στο ότι πρόκειται να αποκατασταθεί η «πολιτική σταθερότητα» στην Ιταλία «προς το συμφέρον της χώρας και της Ευρώπης».

Την ίδια στιγμή η γκάφα του Πεερ Στάινμπρουκ λίγο έλειψε να μετατραπεί σε διπλωματικό επεισόδιο με τον Ιταλό πρόεδρο. Ο Τζόρτζιο Ναπολιτάνο που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη Γερμανία ακύρωσε ένα προγραμματισμένο δείπνο με τον επικεφαλής των Γερμανών Σοσιαδημοκρατών όταν έμαθε ότι «φωτογράφησε» σαν «κλόουν» τους Μπερλουσκόνι και Γκρίλο. [1],[2],[3] «Σεβόμαστε τη Γερμανία και απαιτούμε σεβασμό» είπε ο Ναπολιτάνο. Στη συνέχεια ο Στάινμπρουκ επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Ιταλό πρόεδρο προκειμένου να ξεκαθαρίσουν το ζήτημα.

Θολό το τοπίο στην Ιταλία

Διαθέσεις και αντανακλαστικά «τεστάρουν» οι πρωταγωνιστές των ιταλικών εκλογών πριν ξεκινήσουν από τον Ιταλό πρόεδρο και επίσημα τον Μάρτιο οι διαδικασίες για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Ο κωμικός Μπέπε Γκρίλο απέρριψε χθες οποιοδήποτε ενδεχόμενο συγκυβέρνησης με τον πρώτο των εκλογών, Πιερλουϊτζι Μπερσάνι. Με ανάρτηση στο μπλογκ του ο επικεφαλής του Κινήματος των Πέντε Αστέρων απάντησε στο «άνοιγμα» του Μπερσάνι με σκληρούς χαρακτηρισμούς.

Αντίθετα ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι συνεχίζει να στέλνει μηνύματα στο Δημοκρατικό Κόμμα προκειμένου να αρχίσει διάλογος για την συγκρότηση μιας κυβέρνησης ευρείας συμμετοχής. «Είναι ανάγκη να σταλεί ένα «μήνυμα σταθερότητας» πριν αρχίσουν οι διαβουλεύσεις του προέδρου της Δημοκρατίας με τα κόμματα» είπε ο «Καβαλιέρε» σε βίντεο που ανήρτησε στην προσωπική σελίδα του στο Facebook.
 .real.gr
28/2/13
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

--- 

4 comments:

  1. Εριξε το γάντι ο Ναπολιτάνο στους Γερμανούς.....

    Ο τρόπος με τον οποίο εκφράζεται ο Πέερ Στάινμπρουκ τού έχει στοιχίσει πολλές φορές ακριβά, ωστόσο, αυτή τη φορά κατάφερε να προκαλέσει ένα μίνι διπλωματικό επεισόδιο με τον Ιταλό πρόεδρο της Δημοκρατίας.

    Ο Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, που θα βρίσκεται στη Γερμανία μέχρι την Παρασκευή και σήμερα συναντάται με την Ανγκελα Μέρκελ, ακύρωσε το δείπνο που είχε προγραμματίσει χθες με τον υποψήφιο των Σοσιαλδημοκρατών, μετά τα φαρμακερά σχόλια του τελευταίου για τις ιταλικές εκλογές.

    Συγκεκριμένα ο Στάινμπρουκ είπε ότι οι κάλπες στην Ιταλία ανέδειξαν δύο κλόουν, «έναν που είναι επαγγελματίας κλόουν και δεν ενοχλείται όταν τον αποκαλούν έτσι» και τον Μπερλουσκόνι, που είναι «οπωσδήποτε ένας κλόουν με μια ιδιαίτερη δόση τεστοστερόνης. Η εντύπωσή μου είναι ότι κέρδισαν δύο λαϊκιστές» κατέληξε.

    Ο 87χρονος Ναπολιτάνο δεν ταυτίζεται πολιτικά ούτε με τον Μπερλουσκόνι ούτε με τον Γκρίλο ως πρώην κομμουνιστής. Μάλιστα φέρεται να εξέφρασε την ανησυχία του για το «λαϊκιστικό» αποτέλεσμα των εκλογών, αλλά σε στενό κύκλο και μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.

    Ωστόσο, ως αρχηγός του κράτους έκρινε πως δεν μπορεί να συναντήσει έναν άνθρωπο, που φιλοδοξεί τον Σεπτέμβριο να αναλάβει τα ηνία της Γερμανίας, ο οποίος εκφράζεται με τόσο υποτιμητικό τρόπο για την ψήφο των συμπατριωτών του. Από το περιβάλλον του Στάινμπρουκ διέρρευσε αμέσως ότι ο πρώην υπουργός Οικονομικών καταλαβαίνει απόλυτα τους λόγους που οδήγησαν τον Ναπολιτάνο στην ακύρωση του δείπνου. Αυτό βέβαια, δεν ακυρώνει τις συνέπειες της δήλωσής του.

    Οι πιέσεις
    Μέχρι χθες, οι Ιταλοί αλλά και αρκετοί σχολιαστές δεν έβλεπαν με καλό μάτι την επίσκεψη του Ναπολιτάνο στη Γερμανία, λέγοντας ότι πήγε για να πάρει την... άδεια του Βερολίνου προτού προχωρήσει στις επόμενες κινήσεις του για τον σχηματισμό κυβέρνησης στην Ιταλία.

    Με το νέο του ολίσθημα, ο υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών κατάφερε να αποσπάσει την προσοχή από τη σημερινή συνάντηση του Ιταλού προέδρου με τη Γερμανίδα ναγκελάριο και να στρέψει όλη την αρνητική δημοσιότητα επάνω του.

    Η αντίπαλός του, Ανγκελα Μέρκελ, είναι πολύ πιο προσεκτική στις διατυπώσεις της και συνήθως κρατά τέτοιου είδους σχόλια για τον εαυτό της. Ισως είναι κι αυτός ένας από τους λόγους που, ενώ δέχεται πανταχόθεν πυρά στο εξωτερικό για τους χειρισμούς της στην ευρωπαϊκή κρίση χρέους, στη Γερμανία γνωρίζει πρωτοφανή δημοτικότητα με 66%, με τον Στάινμπρουκ να ακολουθεί με 48%.

    Στο μεταξύ, πάντως, το Βερολίνο εξακολουθεί να ασκεί πιέσεις στη Ρώμη για άμεση επίλυση του πολιτικού αδιεξόδου, που αποτελεί, όπως εκτιμούν, δυναμίτη στα θεμέλια της Ευρωζώνης. Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, που είχε κατηγορηθεί ότι παρενέβη προεκλογικά στα εσωτερικά της Ιταλίας στηρίζοντας τον Μάριο Μόντι, επανήλθε με νέες δηλώσεις, καλώντας τους Ιταλούς να προχωρήσουν τάχιστα στον σχηματισμό κυβέρνησης και στις μεταρρυθμίσεις.

    «Ενα τέτοιο εκλογικό αποτέλεσμα μπορεί να αποτελέσει πρόβλημα. Εναπόκειται τώρα στις πολιτικές δυνάμεις της Ιταλίας να κάνουν αυτό που χρειάζεται, δηλαδή να σχηματίσουν μια σταθερή κυβέρνηση, η οποία θα συνεχίσει στον επιτυχημένο δρόμο των μεταρρυθμίσεων», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, ο οποίος παραδέχθηκε ότι το εκλογικό αποτέλεσμα δεν τον ικανοποίησε.

    Οι κάλπες στην Ιταλία ανέδειξαν δύο κλόουν. Εναν που είναι επαγγελματίας κλόουν και δεν ενοχλείται όταν τον αποκαλούν έτσι, και τον Μπερλουσκόνι, που είναι οπωσδήποτε ένας κλόουν με μια ιδιαίτερη δόση τεστοστερόνης...

    Ο 87χρονος αρχηγός του ιταλικού κράτους έκρινε ότι δεν μπορεί να συναντήσει έναν άνθρωπο, που φιλοδοξεί τον Σεπτέμβριο να αναλάβει τα ηνία της Γερμανίας, ο οποίος εκφράζεται με τόσο υποτιμητικό τρόπο για την ψήφο των συμπατριωτών του
    http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22769&subid=2&pubid=63789368
    28/2/13

    ReplyDelete
  2. Διπλωματικό επεισόδιο λόγω των «κλόουν» .....

    Έντονες αντιδράσεις προκάλεσε η δήλωση του υποψηφίου των Σοσιαλδημοκρατών για την καγκελαρία Πέερ Στάινμπρουκ, ο οποίος αποκάλεσε «κλόουν» τους Σίλβιο Μπερλουσκόνι και Μπέπε Γκρίλο.

    Η δήλωσή του προκαλεί αντιδράσεις ακόμη και εντός του κόμματός του. «Δεν είναι διπλωματικό να στολίζεις με τέτοια κοσμητικά επίθετα το πολιτικό προσωπικό μιας φιλικής χώρας», σχολίασε η βουλευτής των Σοσιαλδημοκρατών και πρόεδρος της ιταλογερμανικής κοινοβουλευτικής ομάδας Ούλα Μπούρχαρντ μιλώντας στην Passauer Neue Presse.

    Τον Π. Στάινμπρουκ έσπευσε να στηρίξει ο αντιπρόεδρος της Κ.Ο. του SPD Άξελ Σέφερ o οποίος σχολίασε ότι «τα όσα έκανε ο Μπερλουσκόνι επί σειρά ετών ισοδυναμούν με την καταστροφή κάθε ίχνους πολιτικής κουλτούρας».

    «Ως ένα βαθμό του προκαλεί φρίκη το γεγονός ότι κέρδισαν δυο κλόουν», δήλωσε ο Π. Στάινμπουκ για Γκρίλο και Μπερλουσκόνι «Ως ένα βαθμό του προκαλεί φρίκη το γεγονός ότι κέρδισαν δυο κλόουν», δήλωσε ο Π. Στάινμπουκ για Γκρίλο και Μπερλουσκόνι

    Δριμεία κριτική δέχεται την ίδια ώρα από στελέχη του κυβερνώντος Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος. Ο αντιπρόεδρος της Κ.Ο. της CDU Αντρέας Σόκενχοφ κάλεσε τον Στάινμπρουκ να ζητήσει «δημοσίως συγνώμη από τους Ιταλούς για το ατόπημά του».

    Σε εκδήλωση του κόμματός του το βράδυ της Τρίτης ο Πέερ Στάινμπρουλ είπε ότι «ως ένα βαθμό του προκαλεί φρίκη το γεγονός ότι κέρδισαν δυο κλόουν» στην Ιταλία. Ο ένας από αυτούς είναι ο κωμικός Γκρίλο, ο άλλος «αναμφίβολα ένα κλόουν με αυξημένη δόση τεστοστερόνης». Για να συμπληρώσει ότι «έχω την αίσθηση ότι στην Ιταλία κέρδισαν δυο λαϊκιστές».

    Η αντίδραση Ναπολιτάνο


    Ο ιταλός πρόεδρος Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη Γερμανία, ακύρωσε προγραμματισμένο για εχθές το βράδυ δείπνο με τον υποψήφιο καγκελάριο των Σοσιαλδημοκρατών. Σε δηλώσεις του προς τη σημερινή Bild ο ιταλός πρόεδρος εξηγεί ότι «στο τηλέφωνο ο Πέερ Στάινμπρουκ μου εξήγησε ότι δεν ήθελε να προσβάλει κανέναν. Εντούτοις, κατά την άποψή μου, μετά τις δηλώσεις που έκανε, μια συνάντηση δεν ήταν πλέον δυνατή».

    Εκπρόσωπος του Στάινμπρουκ δήλωσε ότι ο γερμανός πολιτικός αντιλαμβάνεται τους λόγους που οδήγησαν τον Ναπολιτάνο στην απόφαση να ακυρώσει τη συνάντηση. Eχθές πάντως ο υποψήφιος καγκελάριος υπεραμύνθηκε των δηλώσεών τους λέγοντας ότι «είναι γνωστό ότι είμαι κάποιος που μιλάει έξω από τα δόντια».

    Στο θέμα παρενέβη και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος υπογράμμισε ότι θα «πρέπει να σεβαστούμε την πολιτική βούλησης των ιταλών ψηφοφόρων». Είναι γνωστό ότι δεν έχω ιδιαίτερα καλές σχέσεις με τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ωστόσο κατά την αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος, καλό θα ήταν να αντιληφθούν όλοι ότι οι Ιταλοί ψήφισαν αυτά τα κόμματα και τους ηγέτες τους, επισημαίνει ο Μ. Σουλτς στην Passauer Neue Presse.

    dpa, rtrd, Κώστας Συμεωνίδης
    Υπεύθ. σύνταξης: Δήμητρα Κυρανούδη
    http://www.dw.de
    28/2/13

    ReplyDelete
  3. “Προφανώς δεν είναι σωστές” οι δηλώσεις του υποψηφίου Καγκελάριου των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών (SPD) Πέερ Στάινμπρουκ περί των “κλόουν” που ψήφισαν οι ιταλοί εκλογείς, δήλωσε σήμερα ο Τζόρτζιο Ναπολιτάνο κατά την συνάντησή του με τον Ομοσπονδιακό Πρόεδρο της Γερμανίας Γιοάχιμ Γκάουκ στο Βερολίνο και ζήτησε μεγαλύτερη προσοχή στην επιλογή των λέξεων, όταν πρόκειται για μία φίλη και σύμμαχο χώρα.

    Ο κ. Ναπολιτάνο χαρακτήρισε τις δηλώσεις του γερμανού Σοσιαλδημοκράτη “λυπηρές” και εξήγησε ότι κατόπιν αυτών, “δεν υφίσταντο πλέον οι προϋποθέσεις για την πραγματοποίηση της προγραμματισμένης συνάντησης” μαζί του. “Όταν μιλάει κανείς για ορισμένα πράγματα που αφορούν μια φίλη χώρα και το αποτέλεσμα των εκλογών, τότε θα πρέπει να είναι πραγματικά πολύ ισορροπημένος στην επιλογή των λέξεων” τόνισε ο ιταλός πρόεδρος.

    Την ίδια ώρα δέχτηκε την κριτική του αναπληρωτή επικεφαλής της Κ.Ο. του SPD, Άξελ Σέφερ, ο οποίος χαρακτήρισε “ατυχή” και “υπερβολική” την αντίδραση του Ναπολιτάνο. Εξέφρασε την “απόλυτη στήριξή” του στο πρόσωπο του Στάινμπρουκ για τον οποίο υποστήριξε πως είχε δίκιο σε όσα είπε και όπως τα είπε.

    “Όποιος αλλάζει τόσο πολύ και εν μέρει καταστρέφει την πολιτική κουλτούρα μιας χώρας, όπως ο Μπερλουσκόνι, θα πρέπει να δεχθεί την κριτική”, πρόσθεσε ο σοσιαλδημοκράτης βουλευτής. .....

    http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=347090
    28/2/13

    ReplyDelete
  4. "Clowns"-Debatte: Grillo nennt Steinbrück-Äußerung schwachköpfig ......

    Beppe Grillo gibt Peer Steinbrück Contra: Er nennt den SPD-Politiker arrogant - und als Kanzler ungeeignet. Der Kandidat hat jedoch auch publizistische Sympathisanten: Der britische "Economist" kommentiert die Italien-Wahl mit der Schlagzeile "Manege frei für die Clowns"........

    Berlin/Rom - In der Debatte um Peer Steinbrücks "Clowns"-Äußerungen hat sich nun auch der betroffene italienische Komiker Beppe Grillo zu Wort gemeldet. Der Gründer der Protestbewegung Movimento 5 Stelle (M5S) schrieb in seinem Blog, Steinbrück habe "die rund 8.700.000 Italiener, die für die M5S stimmten, und die 7.300.000 Italiener, die die [Berlusconi-Partei] PDL wählten, in schwachköpfiger Weise behandelt".

    Es handle sich bei Steinbrücks Äußerung um eine von "Arroganz" und "geringer politischer Intelligenz" zeugende Erklärung. Steinbrück mangele es an unerlässlichen Fähigkeiten, die für das Kanzleramt nötig seien.

    Steinbrück hatte am Dienstagabend bei einer SPD-Veranstaltung in Potsdam gesagt: "Bis zu einem gewissen Grad bin ich entsetzt, dass zwei Clowns gewonnen haben." Damit bezog er sich auf Grillo und Ex-Premier Silvio Berlusconi, dem er dazu noch einen "besonderen Testosteron-Schub" unterstellte. So entfachte er einen Proteststurm in Deutschland, aber vor allem in Italien. Staatspräsident Giorgio Napolitano sagte daraufhin ein geplantes Treffen mit dem SPD-Kandidaten ab.

    Staatspräsident Napolitano äußerte sich am Donnerstag nach Gesprächen mit Bundespräsident Joachim Gauck öffentlich zur Causa Steinbrück. "Es liegt auf der Hand, dass das nicht in Ordnung ist", zeigte sich Napolitano immer noch tief verärgert. Als italienisches Staatsoberhaupt habe er das Treffen mit dem SPD-Kanzlerkandidaten deshalb einfach absagen müssen.

    Auch Gauck ließ durchblicken, was er über Steinbrücks Äußerungen denkt. Als Staatsoberhaupt kommentiere er solche Äußerungen zwar nicht, stellte Gauck klar, sagte dann aber auch: "Manches kommentiert sich auch von selbst."

    Rückendeckung von Parteichef Gabriel

    Aber neben Kritikern gibt es auch Sympathisanten Steinbrücks: Er erhielt von einem der einflussreichsten europäischen Nachrichtenmagazine Rückendeckung. Der britische "Economist" titelt auf seiner neuen Ausgabe mit der Schlagzeile "Send in the clowns" ("Manege frei für die Clowns"). Darunter finden sich Porträts von Berlusconi und Grillo.

    Und auch sein Parteichef sprang Steinbrück zur Seite. Sigmar Gabriel riet in der Debatte um den SPD-Kanzlerkandidaten zur Gelassenheit. Gabriel äußerte sich während seines Besuchs in der türkischen Hauptstadt Ankara auf Nachfrage gegenüber Journalisten. Er sagte: "Jeder Demokrat darf demokratische Wahlen kommentieren. Und jeder darf solche Kommentierungen gut oder schlecht finden." Der SPD-Chef sagte weiter: "Da kann man nicht gleich einen politischen Skandal draus machen."

    Damit stärkt Gabriel dem SPD-Kanzlerkandidaten den Rücken, ohne sich dessen Aussagen zu eigen zu machen. Zuvor hatte es aus Reihen der SPD sowohl Lob für die Äußerungen Steinbrücks als auch Kritik gegeben.

    fab/flo/AFP

    http://www.spiegel.de/politik/deutschland/in-clowns-debatte-springen-gabriel-und-economist-steinbrueck-zur-seite-a-886224.html
    28/2/13

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin