Tuesday, February 5, 2013

"Αρνούμαι να καταδικάσω την Ευρώπη σε λιτότητα χωρίς τέλος": Ο Φρανσουά Ολάντ στο ΕΚ

Την ανάγκη για έναν καλύτερο δρόμο εξόδου από την κρίση, σε μια Ευρώπη πιο ενωμένη και με επαρκείς πόρους στη διάθεσή της, τόνισε μιλώντας στην ολομέλεια του ΕΚ στις 5 Φεβρουαρίου, ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ. Στις παρεμβάσεις τους, οι περισσότεροι ευρωβουλευτές ζήτησαν από τον Γάλλο πρόεδρο να εμμείνει στην επάρκεια πόρων κατά τη σύνοδο κορυφής της Πέμπτης και Παρασκευής ενώ συζήτηση έγινε και για την επέμβαση στο Μαλί.

"Η κρίση στη ζώνη ευρώ είναι ίσως πίσω μας, όμως απέχουμε πολύ από το να έχουμε μάθει το μάθημα", σημείωσε μιλώντας στην ολομέλεια του ΕΚ, ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ. "Δεν σταματάμε όσο σε κάποιες χώρες ένας στους δύο νέους παραμένει άνεργος" συμπλήρωσε για να τονίσει ότι απαιτείται περισσότερος οικονομικός, δημοσιονομικός και πολιτικός συντονισμός, υπογραμμίζοντας ότι "εγώ αρνούμαι να καταδικάσω την Ευρώπη σε λιτότητα χωρίς τέλος".



Αναφερόμενος στον προϋπολογισμό της ΕΕ για την περίοδο 2014-2020 που θα αποτελέσει το αντικείμενο, ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε ότι τάσσεται "υπέρ των οικονομιών αλλά μόνο αν δεν βλάπτουν την οικονομία", με επαρκείς πόρους για τη γεωργία, την περιφερειακή ανάπτυξη, την έρευνα και τη στήριξη των πιο αδύναμων. Για δε το Μαλί, σημείωσε ότι διέταξε την επιχείρηση στο όνομα της Γαλλίας αλλά και της Ευρώπης όλης καθώς δεν υπήρχε πια χρόνος για χάσιμο και "οι τρομοκράτες θα κατελάμβαναν ολόκληρη τη χώρα".

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, τόνισε ότι "δεν έχουμε ξεπεράσει πλήρως την κρίση. Η ανεργία είναι αβάσταχτη, οι μεταρρυθμίσεις και η ανταγωνιστικότητα αδήριτη ανάγκη. Για να εγγυηθούμε την ανάπτυξη έχουμε ανάγκη επενδύσεων και το εργαλείο για τις επενδύσεις αυτές είναι ο προϋπολογισμός της Ένωσης".

Οι ευρωβουλευτές
"Πολιτική συνθηκολόγηση" και λαϊκισμό χαρακτήρισε εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ο Γάλλος επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας, Ζοζέφ Ντολ τις προτάσεις που έχουν γίνει για δραματική περικοπή των πόρων του προϋπολογισμού 2014-2020 της ΕΕ. "Είναι προτάσεις που κινούνται προς την εντελώς λάθος κατεύθυνση, υπονομεύοντας ένα από τα καλύτερα αναπτυξιακά εργαλεία της Ευρώπης, που επιπλέον επιστρέφει στα κράτη μέλη σε ποσοστό άνω του 94%".

"Η πρόταση που υπάρχει σήμερα είναι πολιτική συνθηκολόγηση κι εμείς, το ΕΚ, θα την απορρίψουμε", κατέληξε υπενθυμίζοντας ότι για να ισχύσει ο νέος προϋπολογισμός απαιτείται η έγκριση και του Κοινοβουλίου.

"Το κόστος της ανεργίας είναι τεράστιο. Οφείλουμε να κάνουμε το Σύμφωνο Ανάπτυξης που όλοι συνυπογράψαμε πραγματικότητα"', σημείωσε για τους Σοσιαλιστές ο επικεφαλής της πολιτικής τους ομάδας, Αυστριακός ευρωβουλευτής, Χάνες Σβόμποντα.

"Η Ευρώπη δεν έχει μέλλον αν δεν μετεξελιχθεί σε ομοσπονδία", προειδοποίησε ο επικεφαλής των Φιλελευθέρων, Γκι Φερχόφσταντ, σημειώνοντας ότι σε "καιρούς λιτότητας η κοινή διαχείριση πόρων σε τομείς όπως η καινοτομία ή ακόμα η άμυνα, μπορεί να προσφέρει ουσιαστικές λύσεις".

"Δεδομένου ότι η ύφεση συνεχίζεται στα κράτη μέλη, χρειαζόμαστε προϋπολογισμό ικανό να πυροδοτήσει την ανάπτυξη" επεσήμανε από την πλευρά του ο Γάλλος συμπρόεδρος των Πρασίνων, Ντανιέλ Κον Μπεντίτ.

Από την πλευρά της ομάδας των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών, ο Βρετανός Μάρτιν Κάλαναν, σημείωσε ότι "για εσάς ο Ενιαία Αγορά είναι εναρμονισμένοι κανόνες για τα εργατικά, τα φορολογικά και τις οικονομικές πολιτικές. Για μένα Ενιαία Αγορά είναι ο μεταξύ μας ανταγωνισμός που θα μας κάνει πιο ανταγωνιστικούς στις παγκόσμιες αγορές".

Για την ομάδα Ευρώπη Ελευθερίας και Δημοκρατίας, ο Γάλλος ευρωβουλευτής, Φιλίπ Ντε Βιλιέ, δήλωσε ότι "το όνειρό σας μιας συγχώνευσης των εθνών της Ευρώπης έχει χαθεί από τις καρδιές των ανθρώπων. Σήμερα ο κόσμος απομακρύνεται" από την Ευρώπη.

Τέλος, για την Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά, η Γερμανίδα Γκαμπριέλ Τσίμερ, σημείωσε ότι "η λιτότητα οδηγεί σε απώλεια ανάπτυξης. Ο συνδυασμός της λιτότητας με τη συμπίεση των μισθών είναι τοξικός", ενώ για το Μαλί χαρακτήρισε εσφαλμένη τη στρατιωτική εμπλοκή της Γαλλίας...

 .europarl.europa.eu
5/2/13
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin