Friday, February 1, 2013

ΔΗΜΑΡ: Το ΔΝΤ οφείλει να κοστολογήσει τις συνέπειες από τη λανθασμένη επιλογή του

Να προσδιοριστούν ακριβώς οι επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία από τη λανθασμένη εκτίμημη, την οποία παραδέχεται το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ζητά η ΔΗΜΑΡ, ώστε να γίνει επαναδιαπραγμάτευση του προγράμματος δημοσιονομικής εξυγίανσης για να ανακοπή η ύφεση.

«Η ομολογία του ΔΝΤ για το σοβαρό λάθος στον "πολλαπλασιαστή" του μνημονιακού προγράμματος επιβεβαιώνει τις αντιρρήσεις που διατυπώθηκαν για τις πολιτικές οι οποίες ακολουθήθηκαν στη χώρα», αναφέρεται σε ανακοίνωση του κόμματος και επισημαίνονται οι συνέπειες αυτής της πολιτικής.


«Το ΔΝΤ οφείλει να κοστολογήσει με ακρίβεια τις συνέπειες από τη λανθασμένη επιλογή του, έτσι ώστε και αυτές να αποτελούν κρίσιμο μέγεθος στις επόμενες διαπραγματεύσεις για την εκτέλεση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος και την πορεία της οικονομίας», καταλήγει η ανακοίνωση της ΔΗΜΑΡ.

01/02/13

8 comments:

  1. Απάντηση του Γ. Στουρνάρα στον ΣΥΡΙΖΑ για το λάθος του ΔΝΤ

    Στην αντεπίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ πέρασε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας αναφορικά με το ζήτημα του πολλαπλασιαστή του ελληνικού προγράμματος και τη γνωστή παραδοχή του ΔΝΤ ότι έκανε λάθος.
    «Εμείς πρώτοι θέσαμε το θέμα της διόρθωσης του λάθους με έναν μη δημαγωγικό και δημιουργικό τρόπο και ήρθε σήμερα ο κ. Τσίπρας, 24 ώρες μετά, και κομίζει γλαύκα στην Αθήνα» δήλωσε ο κ. Στουρνάρας.
    Όπως είχε γνωστό από χθες Δευτέρα, ο υπουργός Οικονομικών στη συνεδρίαση του Eurogroup ζήτησε από τους εταίρους και το ΔΝΤ να του διαβιβάσουν επισήμως τα συμπεράσματά τους σχετικά με θέμα των δημοσιονομικών πολλαπλασιαστών, ώστε η ελληνική κυβέρνηση να καθορίσει τη στάση της.
    Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας κατέθεσε νωρίτερα επίκαιρη ερώτηση στον Πρωθυπουργό για το λάθος του ΔΝΤ με τον πολλαπλασιαστή και την αδυναμία -όπως καταγγέλλει- αξιοποίησης της ομολογίας του Ταμείου από την κυβέρνηση.
    Το λάθος με τον πολλαπλασιαστή, που χρησιμοποιήθηκε κατά τη δημιουργία του ελληνικού προγράμματος είχε παραδεχθεί (εκ νέου) στα τέλη Ιανουαρίου ο διευθυντής Εξωτερικών υποθέσεων του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις, ερωτηθείς σχετικά με την έκθεση του επικεφαλής οικονομολόγου του Ταμείου, Ολιβιέ Μπλανσάρ, και του συνεργάτη του Ντάνιελ Λι που δόθηκε στη δημοσιότητα στις 3/1. Σε αυτή επισημαινόταν η αναποτελεσματικότητα των αυστηρών μέτρων λιτότητας που επιβλήθηκαν στις χώρες της Ευρωζώνης, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.


    Διαβάστε περισσότερα εδώ: http://www.e-typos.com/Post.aspx?id=28962

    ReplyDelete
  2. Κλάους Ρέγκλινγκ: Δεν αποκλείει πρόσθετη βοήθεια προς την Ελλάδα
    Εάν υπάρξει συνέπεια προς τις δεσμεύσεις, σημείωσε ο Γερμανός επικεφαλής του ESM.....

    Για προσθετά μέτρα στήριξης της Ελλάδας εάν η χώρα είναι συνεπής προς τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει έκανε λόγω ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας κ. Κλάους Ρέγκλινγκ, σε συνέντευξη που παρεχώρησε στην εκπομπή «Νέοι Φάκελοι» της τηλεόρασης του ΣΚΑΪ.

    Ο Γερμανός επικεφαλής του ESM διατήρησε αποστάσεις από την παραδοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου αναφορικά με τη χρήση λανθασμένων πολλαπλασιαστών στο ελληνικό πρόγραμμα και εκτίμησε πως τα στοιχεία του ΔΝΤ δεν είναι ακριβή. Ο ίδιος τόνισε πως η Ελλάδα είχε το 2009 έλλειμμα 15,6% του ΑΕΠ και η αντιμετώπιση της κατάστασης αυτής απαιτούσε άμεσες αποφάσεις.

    «Σε μία τέτοια κατάσταση δεν έχει σημασία αν οι πολλαπλασιαστές ήταν 1 ή 1,5. Το βασικό πρόβλημα ήταν να ληφθούν άμεσα αποφάσεις», τόνισε χαρακτηριστικά.

    Ο κ. Ρέγκλινγκ υπογράμμισε πως η ΕΕ θα λάβει πρόσθετα μέτρα στήριξης και ανάκαμψης της Ελλάδας ωστόσο έθεσε ως προϋπόθεση την πλήρη εφαρμογή των συμπεφωνημένων με την τρόικα. Ο ίδιος αναγνώρισε τις θυσίες του ελληνικού λαού, ωστόσο έδωσε και ένα μήνυμα ελπίδα σημειώνοντας πως η ιστορία έχει δείξει πως όπου εφαρμόσθηκαν αντίστοιχα προγράμματα με το Ελληνικό σημειώθηκε μεγάλη ανάπτυξη.

    Ενδεικτικά αναφέρθηκε στην Ινδονησία , την Τουρκία και χώρες της Λατινικής Αμερικής (οι οποίες ωστόσο είχαν πάντα τη δυνατότητα άσκησης ανεξάρτητης νομισματικής πολιτικής) και εμφανίσθηκε αισιόδοξος πως αντίστοιχη ανάκαμψη θα έλθει και για την Ελλάδα μετά από κάποιο διάστημα,

    Ερωτηθείς για το εάν οι ελληνικές τράπεζες θα μπορούν να αναεφαλαιοποιηθούν απευθείας από τον ESM ο κ. Ρέγκλινγκ τόνισε πως παρά τις πρόσφατες αποφάσεις της ζώνης του ευρώ η ενεργοποίηση της απευθείας ανακεφαλαιοποίησης προϋποθέτει την ύπαρξη ενιαίου εποπτικού μηχανισμού ο οποίος θα λειτουργεί στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και θα είναι έτοιμος το 2014. Ο ίδιος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ωστόσο ξεκαθάρισε πως είναι πρόωρο να γίνουν προβλέψεις επί του θέματος.

    http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=497995

    ReplyDelete
  3. Όλι Ρεν: Δεν ευθύνεται η τρόικα για την ύφεση στην Ελλάδα ......για την ύφεση στην Ελλάδα ευθύνεται η καθυστέρηση στην εφαρμογή των μέτρων σε συνδυασμό με την αβεβαιότητα........

    Ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Όλι Ρεν παίρνοντας δημόσια θέση στη συζήτηση που έχει ξεκινήσει στην Ελλάδα για λάθους υπολογισμούς της τρόικας στο ελληνικό πρόγραμμα προσαρμογής, έστειλε σήμερα επιστολή στους υπουργούς οικονομικών της ΕΕ και αξιωματούχους της Ευρωζώνης, στην οποία αναφέρει ότι για την ύφεση στην Ελλάδα ευθύνεται η καθυστέρηση στην εφαρμογή των μέτρων σε συνδυασμό με την αβεβαιότητα.

    Αποδέκτες της τετρασέλιδης επιστολής του κ. Ρεν, πέραν των υπουργών οικονομικών, είναι επίσης ο Πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ,ο Πρόεδρος της Ομάδας Εργασίας του Εurogroup Τόμας Βίζερ, ο Διευθυντής του ταμείου διάσωσης(ΕΤΧΣ) Κλάους Ρέγκλινγκ και ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων Βέρνερ Χόιερ.

    Όπως επισημαίνει στην επιστολή του ο κ. Ρεν συζήτηση για τους λεγόμενους δημοσιονομικούς πολλαπλασιαστές στην Ελλάδα, όχι μόνο δεν βοηθάει, αλλά «κινδυνεύει να πλήξει την εμπιστοσύνη την οποία οικοδομήσαμε με επίπονες προσπάθειες τα τελευταία χρόνια σε πολλές συνεδριάσεις που διήρκεσαν αργά τη νύχτα».

    Στη συνέχεια αναφέρεται σε πρόσφατο άρθρο του επικεφαλής οικονομολόγου του ΔΝΤ Ολιβιέ Μπλανσάρ στον ελληνικό Τύπο, όπου υπογραμμίζει ότι το να συνδέουμε τις περιορισμένες επιδόσεις της Ελλάδας με το σχεδιασμό του προγράμματος «συνιστά θεμελιώδη ριζική παρερμηνεία των ιστορικών δεδομένων και της έρευνας του ΔΝΤ σε ό,τι αφορά τους δημοσιονομικούς πολλαπλασιαστές».

    Ο κ. Ρεν, παρουσιάζοντας τη δική του άποψη για τους λόγους της βαθιάς ύφεσης στην Ελλάδα, επισημαίνει ότι το 2009 το δημοσιονομικό έλλειμμα έφτασε στο 15,6% του ΑΕΠ και οι αγορές δεν ήταν πλέον πρόθυμες να χρηματοδοτήσουν τα υψηλά επίπεδα χρέους της Ελλάδας. Αυτή η κατάσταση οδήγησε στο μνημόνιο και το πρόγραμμα οικονομικής στήριξης την Άνοιξη του 2010. «Ωστόσο, η παρατεταμένη αβεβαιότητα και τα προβλήματα εφαρμογής τα πρώτα χρόνια του προγράμματος είχαν ως συνέπεια η ελληνική οικονομία να μην επωφεληθεί από την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης, που θα έπρεπε να έχει δημιουργήσει η δημοσιονομική προσαρμογή», αναφέρει.

    Από το περασμένο καλοκαίρι, συνεχίζει, «το ελληνικό πρόγραμμα επανήλθε με αποφασιστικό τρόπο σε τροχιά, ενώ μεγάλο τμήμα της προσπάθειας έχει τώρα επιτευχθεί στην Ελλάδα σε ζητήματα δημοσιονομικής σταθεροποίησης και εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων αναπτυξιακού χαρακτήρα».

    Για την απόφαση του Εurogroup το Δεκέμβριο, επισημαίνει ότι η συμφωνία αυτή ήρε την επιζήμια αβεβαιότητα η οποία αιωρείτο πάνω από την Ελλάδα για υπερβολικό χρονικό διάστημα και άνοιξε το δρόμο για αποκατάσταση της εμπιστοσύνης. «Τώρα εναπόκειται στις ελληνικές Αρχές να διασφαλίσουν μέσα από την αποτελεσματική εφαρμογή του προγράμματος μεταρρυθμίσεων ότι αυτή η εμπιστοσύνη θα συνεχίσει να ανακτάται», υπογραμμίζει ο Ολι Ρεν.

    Σε άλλο σημείο της επιστολής του τονίζει ότι η προσπάθεια προσαρμογής κάθε χώρας καθορίζεται με διαρθρωτικούς όρους. Σε περίπτωση που παρουσιαστεί επιδείνωση της ανάπτυξης με αναπάντεχο τρόπο μια χώρα μπορεί να λάβει επιπλέον χρόνο για τη διόρθωση του ελλείμματος, υπό την προϋπόθεση ότι έχει εκπληρώσει τη συμπεφωνημένη δημοσιονομική και διαρθρωτική προσπάθεια, αναφέρει, ενώ επικαλείται σχετικές αποφάσεις που ήδη λήφθηκαν τον προηγούμενο χρόνο για την Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ελλάδα.

    http://www.kathimerini.com.cy/index.php?pageaction=kat&modid=1&artid=122982

    ReplyDelete
  4. «Παγώνει» τη συζήτηση για τους πολλαπλασιαστές ο Ολι Ρεν......με επιστολή του προς τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης......

    «Παγώνει» ο επίτροπος οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων τη συζήτηση για το «λάθος» του ΔΝΤ στους δημοσιονομικούς πολλαπλασιαστές για την περίπτωση της Ελλάδας, τονίζοντας ότι δεν βοηθά στην μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλει η χώρα μας για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης των αγορών.

    Σε επιστολή του προς τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης, που κοινοποιείται και στον επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, ο Ολι Ρεν λέει επί της ουσίας ότι δεν υπήρξε κανένα "λάθος" και ότι αν υπήρξαν αρνητικές επιπτώσεις σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, αυτό οφείλεται κυρίως στην αστάθεια που επικράτησε στη χώρα -δείχνοντας στις διαδοχικές εκλογές- και στα προβλήματα εφαρμογής του προγράμματος στο αρχικό στάδιο.

    Συγκεκριμένα ο ευρωπαίος επίτροπος αναφέρει στην επιστολή του τα εξής:

    «Οι πρόσφατες μελέτες για τους δημοσιονομικούς πολλαπλασιαστές έχουν εξαιρετικά περιορισμένη χρησιμότητα όσον αφορά την περίπτωση της Ελλάδας. Πράγματι, σε πρόσφατο άρθρο του που δημοσιεύτηκε στον ελληνικό Τύπο, ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ Ολιβιέρ Μπλανσάρ, υποστήριξε ότι η συσχέτιση της υποαπόδοσης της Ελλάδας με το σχεδιασμό του προγράμματος "αποτελεί μια σοβαρή παρερμηνεία των ιστορικών στοιχείων και της ανάλυσης του ΔΝΤ για τους δημοσιονομικούς πολλαπλασιαστές".

    » Το 2009 το δημοσιονομικό έλλειμμα έφτασε το 15,6% του ΑΕΠ και οι αγορές δεν ήταν πλέον πρόθυμες να χρηματοδοτήσουν τα υψηλά επίπεδα χρέους της Ελλάδας. Ήταν αυτή η κατάσταση που οδήγησε στο πρόγραμμα οικονομικής στήριξης την Aνοιξη του 2010.

    » Ωστόσο, η επίμονη αβεβαιότητα και τα προβλήματα εφαρμογής από την αρχή του προγράμματος είχαν σαν αποτέλεσμα η ελληνική οικονομία να μην μπορεί να επωφεληθεί από τις θετικές επιπτώσεις της εμπιστοσύνης, που θα έπρεπε να είχε μετριάσει τις βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις της δημοσιονομικής προσαρμογής.

    » Από το περασμένο καλοκαίρι, το ελληνικό πρόγραμμα έχει επανέλθει αποφασιστικά σε σωστή τροχιά. Στην Ελλάδα πλέον έχουν επιτευχθεί πολλά όσον αφορά τη δημοσιονομική προσαρμογή και την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων. Η συμφωνία στο Eurogroup τον περασμένο Δεκέμβριο απομάκρυνε την βλαπτική αβεβαιότητα που επικρεμόταν πάνω από την Ελλάδα για πολύ καιρό και άνοιξε το δρόμο για την επιστροφή της εμπιστοσύνης.

    » Τώρα είναι στο χέρι της Ελλάδας να διασφαλίσει μέσα από την αποφασιστική εφαρμογή του μεταρρυθμιστικού προγράμματος, ότι η εμπιστοσύνη αυτή συνεχίζει να αναπτύσσεται».

    Υπενθυμίζεται ότι ο Ολι Ρεν, ήδη από την Τρίτη είχε βάλει «φρένο» στις σχετικές συζητήσεις περί του λάθους του ΔΝΤ, θέμα το οποίο έθεσε στη συνεδρίαση του Eurogroup o υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, ζητώντας να υπάρξει ρητή αναφορά από μέρους της ΕΕ και της Κομισιόν ότι το λάθος στον πολλαπλασιαστή οδήγησε την ελληνική οικονομία σε μεγαλύτερη ύφεση.

    Η ελληνική πλευρά προσδοκούσε ότι μέσω της επίσημης αυτής παραδοχής του λάθους, θα είχε στη συνέχεια την δυνατότητα να θέσει άλλα θέματα στην διαπραγμάτευση με την τρόικα, όπως για παράδειγμα τη μείωση του ΦΠΑ από το 23% στο 13%.

    Ο επίτροπος Ολι Ρεν είχε πει τότε ότι τα όσα λέγονται για το μείγμα της οικονομικής πολιτικής που ακολουθείται είναι απλοϊκά και αβάσιμα, τονίζοντας ότι το ελληνικό πρόγραμμα είναι απολύτως σωστό.

    http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22770&subid=2&pubid=63782378

    ReplyDelete
  5. ΔΝΤ: Δεν καταλάβατε καλά.....για το θέμα των δημοσιονομικών πολλαπλασιαστών.......

    Σε «λανθασμένες εντυπώσεις» για το θέμα των δημοσιονομικών πολλαπλασιαστών αναφέρθηκε σήμερα ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Τζέρι Ράις, σε συνέντευξη Τύπου στην Ουάσιγκτον, προσθέτοντας όμως ότι «το πρόγραμμα έχει ήδη τροποποιηθεί».

    Απαντώντας σε ερώτηση για πρόσφατη αναφορά του υπουργού Οικονομικών κ. Στουρνάρα ότι πρόκειται να ζητήσει από το ΔΝΤ διευκρινίσεις σχετικά με επιπτώσεις από «λάθη σε υπολογισμούς» που έχουν συμβεί στο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής της Ελλάδας, ο κ. Ράις δεν θέλησε να σχολιάσει τη συγκεκριμένη δήλωση του Έλληνα υπουργού, υποστηρίζοντας ότι υπάρχουν «λανθασμένες εντυπώσεις», επαναλαμβάνοντας σημεία από πρόσφατη συνέντευξη του Ολιβιέ Μπλανσάρ σε ελληνική εφημερίδα.

    «Πρόκειται για ριζική παρερμηνεία των ιστορικών δεδομένων και της έρευνας του ΔΝΤ σε ό,τι αφορά τους δημοσιονομικούς πολλαπλασιαστές, συνδέοντας κάποιος τα μακροοικονομικά και δημοσιονομικά προβλήματα της Ελλάδας με το σχεδιασμό του προγράμματος», τόνισε χαρακτηριστικά.
    Στη συνέχεια, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ ανέφερε ότι «το πρόγραμμα έχει ήδη τροποποιηθεί, με μεγαλύτερο χρόνο για τη δημοσιονομική προσαρμογή και για τη μείωση του χρέους». Επιπλέον, υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα ζήτησε και έλαβε την ελάφρυνση του χρέους, γι' αυτό, καθήκον τώρα είναι η εφαρμογή του προγράμματος που έχει συμφωνηθεί».

    Όσον αφορά τους δημοσιονομικούς πολλαπλασιαστές και το θέμα που προέκυψε, ο κ. Ράις σημείωσε επίσης ότι τα οικονομικά αποτελέσματα είχαν επηρεαστεί και από άλλους παράγοντες, επισημαίνοντας την «περίοδο πολιτικής αστάθειας», την «κακή εφαρμογή του προγραμματισμού», όπως και την «απώλεια της εμπιστοσύνης» για τις προοπτικές της Ελλάδας εντός του ευρώ, καθώς και τα γενικότερα προβλήματα στην ευρωζώνη.

    Μεταξύ άλλων και απαντώντας σε διάφορες ερωτήσεις, ο κ. Ράις δεν θέλησε να σχολιάσει δηλώσεις του Όλι Ρέν γύρω από τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ με θέμα τους πολλαπλασιαστές, υποστηρίζοντας ξανά ότι το ΔΝΤ και οι εταίροι του βρίσκονται σε «πλήρη συμφωνία» για το ελληνικό πρόγραμμα που έχει συμφωνηθεί και ότι «πρωταρχικός στόχος» και «για να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις», όπως είπε, είναι η εφαρμογή του.

    Σε ερώτηση για τους νέους αριθμούς στα ποσοστά ανεργίας στην Ελλάδα, διατύπωσε την άποψη ότι τόσο το θέμα της ανεργίας όσο και άλλα ζητήματα είναι βασικοί λόγοι που πρέπει να εφαρμοσθεί άμεσα το συμφωνηθέν πρόγραμμα.

    Επίσης, αναφέρθηκε και στο φορολογικό, σημειώνοντας ότι το ΔΝΤ ζητά συνέχεια «περισσότερη πρόοδο» από τις ελληνικές αρχές και προσθέτοντας ότι «εκτιμούμε πως δεν έγινε αρκετή πρόοδος» και αναμένεται η συνεργασία με τον αρμόδιο φορέα για τα Δημόσια Έσοδα.

    Καταλήγοντας, ο κ. Ράις τόνισε ότι το «κλειδί τώρα στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης και την αντιμετώπισης του προβλήματος της ανεργίας, είναι η εφαρμογή του προγράμματος».

    Τέλος, σε ερώτηση για την Κύπρο, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ επανέλαβε τα όσα είχε πει στις 31 Ιανουαρίου ότι στελέχη του ΔΝΤ συνεργάζονται με τις κυπριακές αρχές και τους ευρωπαίους εταίρους για να εξευρεθεί λύση στο τραπεζικό τομέα του νησιού που θα είναι συμβατή με τη βιωσιμότητα του χρέους και πως καθοριστικός στόχος είναι η διατήρηση της χρηματοπιστωτικής βιωσιμότητας της Κύπρου εντός της ευρωζώνης.

    Ο κ. Ράις δεν θέλησε να απαντήσει αν υπήρξαν διαβουλεύσεις στελεχών του Ταμείου με τους υποψήφιους για την προεδρία της Κύπρου, σημειώνοντας ότι οι συνομιλίες θα συνεχιστούν για να υπάρξει «διαρκής λύση».--

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
    http://www.real.gr/DefaultArthro.aspx?page=arthro&id=210797&catID=2

    ReplyDelete
  6. Στουρνάρας:Δεν υπάρχουν περιθώρια διαπραγμάτευσης του λάθους ......

    Ο υπουργός Οικονομικών σχολιάζοντας τις δηλώσεις Ρεν άφησε να εννοηθεί πως δεν υπάρχουν περιθώρια επαναδιαπραγμάτευσης. Εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου ο Γιάννης Στουρνάρας υποστήριξε πως ζήτησε να πάρουν θέση για το λάθος του ΔΝΤ και οι τρεις εκπρόσωποι της τρόικας.

    «Εγώ έθεσα το θέμα. Ζήτησα να πάρουν θέση. Ο κ. Ρεν πήρε θέση. Ζήτησα να πάρουν κοινή θέση, όμως. Και το ΙMF και η Commission και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πριν».

    Από την πλευρά του το ΔΝΤ δια του εκπροσώπου του Τζέρι Ράις έκανε λόγο για «λανθασμένες εντυπώσεις» για το θέμα των δημοσιονομικών πολλαπλασιαστών και ξεκαθάρισε ότι «το πρόγραμμα έχει ήδη τροποποιηθεί». Διαβάστε αναλυτικά τι είπε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ.

    Και ακολούθησε ο διάλογος με τους δημοσιογράφους ο οποίος είναι αποκαλυπτικός.

    Δημοσιογράφος: Υπάρχει περιθώριο;

    Ι. Στουρνάρας: Δεν το γνωρίζω. Από ό,τι φαίνεται όχι.

    Δημοσιογράφος: Εμείς θα επιμείνουμε σε αυτό;

    Ι. Στουρνάρας: Είναι ακόμα πολύ νωρίς να πούμε. Είναι ακόμα πάρα πολύ νωρίς να πούμε.

    Δημοσιογράφος: Είστε αισιόδοξος;

    Ι. Στουρνάρας: Εμείς εμμένουμε στους στόχους που έχουμε θέσει. Δεν αμφισβητούμε τους στόχους.
    ...............................
    http://www.real.gr/DefaultArthro.aspx?page=arthro&id=210684&catID=11

    ReplyDelete
  7. Μυθολογία του «λάθους»...........

    Του Μπάμπη Παπαδημητρίου
    Ρεαλισμός και μυθολογία συνυπάρχουν στην πολιτική. Ο ρεαλισμός πρέπει να καθοδηγεί την κυβέρνηση, για να κερδίσουμε περισσότερο χρόνο προσαρμογής. Η μυθολογία υπηρετεί την αντιπολίτευση, που εκμεταλλεύεται την ευπιστία όσων υφίστανται τη συμφορά της Μεγάλης Κρίσης.

    Δυστυχώς, ακόμη και σοβαροί πολιτικοί, όπως ο Φώτης Κουβέλης παγιδεύονται στην από μηχανής σωτηρία που προσφέρει ο μύθος του «λάθους». Είπε ο ίδιος: «Η αναγνώριση του “λάθους” από το ΔΝΤ και άλλες ευρωπαϊκές δυνάμεις, διευκολύνει τη χάραξη μιας πολιτικής που αφενός θα διεκδικεί μια αναθεώρηση των “λανθασμένων” επιλογών, (...) χωρίς, αφετέρου, να οδηγείται σε μια επιπόλαιη και ανεύθυνη αποκήρυξη των δεσμεύσεων της χώρας στο πλαίσιο της δανειακής συμφωνίας».

    Καμία αναγνώριση, κανενός λάθους, δεν υπάρχει. Η σιωπή της κ. Λαγκάρντ, όταν άκουγε τον Γιάννη Στουρνάρα, προχτές το βράδυ, κατά το δείπνο της Ευρωομάδας, να ζητεί μια καθαρή άποψη επί του θέματος, μπορεί να δείχνει κάποια συμπάθεια. Η σιωπή, όμως, του Μάριο Ντράγκι δεν εκδηλώνει την ίδια τοποθέτηση.

    Οσο για τον Ολι Ρεν, που δέχεται αμεσότερα την πίεση της ελληνικής πλευράς, φρόντισε να πάρει τις αποστάσεις του από τους υπολογισμούς του κ. Μπλανσάρ. Οι εταίροι μας είναι έτοιμοι να ερμηνεύσουν τις μυθολογικές διαστάσεις του «λάθους», ως προσπάθεια νέας υπεκφυγής των Ελλήνων πολιτικών, μπροστά στις δυσκολίες εφαρμογής όσων έχουν προγραμματιστεί. Οι «ξένοι» έχουν πειστεί ότι οι Ελληνες περνούν έξι μήνες να διαπραγματεύονται και έξι μήνες να σκέφτονται πώς θα αποφύγουν όσα συμφωνούν.

    Το μόνο λάθος που αναγνώρισε ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ Ολιβιέ Μπλανσάρ, ήταν ότι υποεκτιμήθηκαν οι επιπτώσεις των πολιτικών λιτότητας στα ευρωπαϊκά κράτη που έτρεξαν μνημόνια. Στο πολύ σημαντικό άρθρο του στην «Κ» (10/2/2013), ο κ. Μπλανσάρ απορρίπτει τη μυθολογία που αποδίδει ολόκληρη την κρίση σε εκείνες τις λανθασμένες προβλέψεις.

    Δεν είναι, βεβαίως, μόνον η αντιπολίτευση που ποντάρει τα πάντα στη μυθολογία ενός μη παραδεδεγμένου «λάθους». Μεγάλο μέρος των κυβερνητικών ελπίζουν ότι δεν θα χρειαστεί να πιουν το πικρό ποτήρι του προγράμματος που ενέκριναν στη Βουλή.

    Μελετητές του ΚΕΠΕ υπολόγισαν πως μεταξύ πρώτου τριμήνου 2008 και δεύτερου τετάρτου 2012 το «Ποσοστό Φορολόγησης Εισοδημάτων Εργασίας» πολλαπλασίαζε τις αρνητικές επιπτώσεις στο τελικό εισόδημα κατά 1,5 φορά. Αποδεικνύοντας ότι η υπερφορολόγηση αποτέλεσε βασική αιτία καταβύθισης της οικονομίας σε περισσότερη ύφεση. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι η αναπροσαρμογή της οικονομικής πολιτικής, για ένα μικρότερο κράτος.

    http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathpolitics_1_14/02/2013_483055

    ReplyDelete
  8. Οι πολλαπλασιαστές, η Κύπρος και το G20.....

    «Ριζική παρερμηνεία των ιστορικών δεδομένων» χαρακτήρισε ο διευθυντής Εξ. Σχέσεων του ΔΝΤ Τζέρι Ράις τη σύνδεση των ελληνικών προβλημάτων με το σχεδιασμό του ΔΝΤ. Αναφορές έγιναν επίσης για Κύπρο και G20.

    Στο πρόγραμμα για την Ελλάδα έχουν ήδη γίνει προσαρμογές που έλαβαν υπόψη τα νέα δεδομένα και τη διαπίστωση περί λανθασμένου πολλαπλασιαστή που χρησιμοποιήθηκε αρχικά, τόνισε χθες ο διευθυντής Εξωτερικών Σχέσεων του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις, ο οποίος υπογράμμισε ότι κατόπιν πιέσεων του Ταμείου, απομειώθηκε σημαντικά το ελληνικό χρέος και δόθηκε περισσότερος χρόνος στην Ελλάδα για να υλοποιήσει την αναγκαία δημοσιονομική προσαρμογή. Σημείωσε, επίσης, ότι τα οικονομικά αποτελέσματα είχαν επηρεαστεί και από άλλους παράγοντες, επισημαίνοντας την «περίοδο πολιτικής αστάθειας», την «κακή εφαρμογή του προγραμματισμού», όπως και την «απώλεια της εμπιστοσύνης» για τις προοπτικές της Ελλάδας εντός του ευρώ, καθώς και τα γενικότερα προβλήματα στην ευρωζώνη.

    Το υψηλόβαθμο στέλεχος του ΔΝΤ και στενός συνεργάτης της Κριστίν Λαγκάρντ, επικαλέσθηκε τις επισημάνσεις του επικεφαλής οικονομολόγου του Ταμείου, Ολιβιέ Μπλανσάρ, και χαρακτήρισε τη διασύνδεση των μακροοικονομικών και δημοσιονομικών προβλημάτων της Ελλάδας με τον σχεδιασμό του προγράμματος και τους δημοσιονομικούς πολλαπλασιαστές ως «ριζική παρερμηνεία των ιστορικών δεδομένων και της έρευνας του ΔΝΤ».

    Δεν έχει σημειωθεί ακόμη η αναγκαία πρόοδος στην Ελλάδα

    Ο κ. Ράις απέφυγε να σχολιάσει τις πρόσφατες δηλώσεις και την επιστολή του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκης Επιτροπής, Ολι Ρεν, προς τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το θέμα των δημοσιονομικών πολλαπλασιαστών στην οποια άφηνε σαφείς αιχμές κατά του ΔΝΤ που ανέδειξε το θέμα. Ο αξιωματούχος του Ταμείου περιορίσθηκε να διαμηνύσει πως δεν υπάρχει καμία διάσταση απόψεων στους κόλπους της τρόικας.

    Αναφερόμενος στην υστέρηση εσόδων που καταγράφηκε τον Ιανουάριο, επισήμανε ότι δεν έχει ακόμη σημειωθεί η αναγκαία πρόοδος σε ό,τι αφορά τον φοροεισπρακτικό μηχανισμό, κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να επιταχύνει τον εκσυγχρονισμό της φορολογικής διοίκησης και σημείωσε ότι το ΔΝΤ «αναμένει να συνεργαστεί με τον νέο γενικό γραμματέα δημοσίων εσόδων». Ο κ. Ράις αναφέρθηκε και στην υψηλή ανεργία στην Ελλάδα, λέγοντας πως η αντιμετώπισή της είναι ένας από τους βασικούς λόγους που πρέπει άμεσα να εφαρμοσθεί το πρόγραμμα ώστε να επιστρέψει η χώρα στην ανάπτυξη.

    Στόχος και η χρηματοπιστωτική βιωσιμότητα της Κύπρου

    Σε ερώτηση για την Κύπρο, επανέλαβε ότι στελέχη του ΔΝΤ συνεργάζονται με τις κυπριακές αρχές και τους Ευρωπαίους εταίρους για να βρεθεί λύση στον τραπεζικό τομέα που θα είναι συμβατή με τη βιωσιμότητα του χρέους και περιέγραψε ως καθοριστικό στόχο τη διατήρηση της χρηματοπιστωτικής βιωσιμότητας της Κύπρου εντός της ευρωζώνης.

    Τέλος, σε ένα άλλο ζήτημα που απασχολεί την παγκόσμια οικονομία, ο κ. Ράις περιέγραψε ως «υπερβολικούς» τους φόβους περί νομισματικού «πολέμου» οι οποίοι ενδέχεται να κυριαρχήσουν στις συζητήσεις κατά τη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών του G20 που διεξάγεται σήμερα και αύριο στη Μόσχα με τη συμμετοχή και της Κριστίν Λαγκάρντ. Ο κ. Ράις τόνισε ότι οι «μεγάλες δυνάμεις» πρέπει να παρακολουθούν με προσοχή το ζήτημα αλλά σε πνεύμα συνεργασίας, σημειώνοντας ότι από την πλευρά του το ΔΝΤ είναι έτοιμο να παίξει το ρόλο του και «να συμβάλει στη διευκόλυνση αυτής της συνεργασίας».

    Αθανάσιος Ελλις, Ουάσιγκτον
    Υπεύθ. σύνταξης: Δήμητρα Κυρανούδη
    http://www.dw.de

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin