Wednesday, February 6, 2013

Η δήμευση της λογικής

Παντελής Καψής
Aπό μια πλευρά είναι και καθησυχαστικό. Σε αυτήν τη χώρα μοιάζει να μην αλλάζει τίποτε... Να, για παράδειγμα, ο επικοινωνιακός χαρτοπόλεμος των κομμάτων. Είμαστε ακόμα με το μισό πόδι στην κόλαση κι αυτοί τον χαβά τους. Τον έναν -υπουργό- τον αποκαλούν νεοναζί, στον άλλον φυτεύουν μια σφαίρα... Είμαστε μια χαρούμενη ατμόσφαιρα.
Οταν είπε ο πρωθυπουργός ουδείς αναμάρτητος, πιστέψαμε ότι θα επικρατήσει μια τόση δα ταπεινοφροσύνη στην πολιτική μας ζωή. Μάταια. Εδώ ακόμα και οι καραμανλικοί ξύπνησαν και παριστάνουν τις αθώες περιστερές - δεν είδαν και δεν άκουσαν τίποτα για το πώς το έλλειμμα έφτασε το 15%, πώς φόρτωσαν το χρέος κατά 100 δισεκατομμύρια και το Δημόσιο με 100.000 δικά μας παιδιά. Δεν παραδειγματίζονται από τον αρχηγό τους που κρατά αιδήμονα σιωπή.

Αλλά, τέλος πάντων, αυτά αφορούν το παρελθόν. Οι προσπάθειες να ξαναγραφεί η ιστορία θα μπορούσαν να θεωρηθούν και γραφικές. Δυστυχώς, και με το παρόν δεν τα πάμε καλύτερα. Οπως, για παράδειγμα, με τον φόρο για τα ακίνητα.
Βγήκαν στα κεραμίδια οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, παρακαλώ, φωνάζοντας ότι δημεύονται οι περιουσίες μας. Πριν ανακοινωθεί ο φόρος κι ας λέει το υπουργείο ότι δεν θα υπάρξει καμιά πρόσθετη επιβάρυνση. Εντάξει, ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες. Από την άλλη πλευρά δεν υπάρχει ανεπτυγμένη χώρα που δεν προβλέπει φόρους στα ακίνητα. Και μπορεί στη Γερμανία να κυμαίνονται κοντά στο 0,3% της αξίας τους, στις ΗΠΑ ωστόσο, στη Μέκκα του καπιταλισμού, υπάρχουν Πολιτείες που ξεπερνούν το 1,5%. Και ναι, συνήθως φορολογείται και η γη.
Και καλά η Νέα Δημοκρατία υποστηρίζει την ιδιοκτησία. Ο ΣΥΡΙΖΑ, όμως; Αυτοί δεν μιλάνε για ανακατανομή του πλούτου; Πού βρίσκεται ο πλούτος, αν όχι στα ακίνητα; Για να πάρουμε μια ιδέα, η συνολική κεφαλαιοποίηση του Χρηματιστηρίου είναι 20 δισεκατομμύρια, οι συνολικές καταθέσεις είναι 170 δισεκατομμύρια και τα ακίνητα 1 τρισεκατομμύριο!
Λένε, βέβαια, να φορολογηθούν τα ακίνητα των offshore. Ποιος θα διαφωνήσει; Μόνο που αυτά φορολογούνται ήδη και μάλιστα με 15% - έτσι αποκαλύφθηκε το σπίτι του Ακη.
Προφανώς η εφαρμογή του φόρου χρειάζεται πολύ μεγάλη προσοχή. Ετσι κι αλλιώς κάθε φόρος στην περιουσία σημαίνει διπλή φορολογία - μία φορά ως εισόδημα και άλλη μία ως αποταμίευση ή επένδυση. Πρόκειται, δηλαδή, για μια ανακατανομή του πλούτου, η οποία όμως δεν μπορεί να αφορά την πρώτη κατοικία μιας μεσαίας οικογένειας.
Ακόμα περισσότερο, βέβαια, δεν μπορεί να ζητηθεί να πληρώσουν οι οικογένειες που έχουν πληγεί από την ανεργία ή τα εισοδήματά τους, λόγω της κρίσης, έχουν καταβαραθρωθεί. Υπάρχουν χιλιάδες ιδιοκτήτες με ακίνητη περιουσία και μηδενικά εισοδήματα. Περιουσία, μάλιστα, που στις σημερινές συνθήκες δεν μπορούν να ρευστοποιήσουν. Ο διάβολος, λοιπόν, κρύβεται πραγματικά στις λεπτομέρειες και δεν είναι σχήμα λόγου.
Από την άλλη πλευρά, έχουμε πάνω από ένα εκατομμύριο ανέργους που δεν παίρνουν την παραμικρή βοήθεια. Σε περισσότερες από 300.000 οικογένειες είναι χωρίς δουλειά και οι δύο γονείς. Το 10% των Ελλήνων βρίσκεται αντιμέτωπο με την ακραία φτώχεια.
Σε αυτούς τους συμπολίτες μας οφείλουμε τη στοιχειώδη αλληλεγγύη - και δεν θα έρθει ούτε από το εξωτερικό ούτε από την τρόικα. Θα έρθει από τους φόρους - από εμάς τους υπόλοιπους, δηλαδή. Μια οικονομία που αφιερώνει 10 δισεκατομμύρια στον τζόγο, άλλωστε, μπορεί να βρει 2 δισεκατομμύρια για τους ανέργους. Τόσο κοστίζει το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα!
panteliskapsis@gmail.com
.ethnos.gr
6/2/13

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin