Friday, February 1, 2013

Η τρόικα επιστρέφει, μαζί με τα… λάθη του ΔΝΤ!

 Σοφία Βούλτεψη
01/02/2013

Με την είδηση ότι στα τέλη του μήνα επιστρέφει στην Αθήνα η τρόικα μπαίνει ο Φεβρουάριος, καθώς η αποστολή του κλιμακίου για την επιθεώρηση του ελληνικού προγράμματος, ανακοινώθηκε χθες από τον εκπρόσωπο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Τζέρι Ράις.

Η επιστροφή της τρόικας πραγματοποιείται στη σκιά της παραδοχής ότι το ελληνικό πρόγραμμα είχε από την πρώτη στιγμή προβλήματα σχεδιασμού, αλλά οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ, της ΕΕ και της ΕΚΤ, που θα παραμείνουν στην Αθήνα μέχρι τα μέσα Μαρτίου,  έρχονται για να εξετάσουν την πρόοδο όσον αφορά την εφαρμογή των μέτρων και των διαρθρωτικών αλλαγών.


Στη  διάρκεια συνέντευξης Τύπου στα γραφεία του Ταμείου στην Ουάσιγκτον, ο κ. Ράις προσπάθησε να αναφερθεί μόνο στις διαρθρωτικές μνημονιακές υποχρεώσεις, επισημαίνοντας ότι οι ελληνικές αρχές είναι δεσμευμένες για την υλοποίησή τους, αλλά τελικά υποχρεώθηκε να απαντήσει σε σχετική ερώτηση του Μ. Ιγνατίου, ομολογώντας και ο ίδιος αυτό που ο οικονομολόγος του ΔΝΤ, Μπλανσάρ, αποκάλεσε «μεγαλειώδες λάθος» σχετικά με την περίφημο πολλαπλασιαστή.

Πάντως, οι εκπρόσωποι της τρόικας θα βρουν την Ελλάδα σε κατάσταση αναβρασμού και θα έχουν την ευκαιρία να διαπιστώσουν ιδίοις όμμασι πως οι μεταρρυθμίσεις προχωρούν μετά σοβαρών εμποδίων.

Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΓΣΕΕ ανακοίνωσε χθες την κήρυξη 24ωρης γενικής απεργίας για την Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου και την πραγματοποίηση συγκέντρωσης των συνδικάτων στις 11:00 της ίδιας ημέρας στο Πεδίον του Άρεως.

Όπως ανακοινώθηκε, βασικά αιτήματα της Συνομοσπονδίας είναι η υπογραφή και εφαρμογή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, η λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της ανεργίας και η ανάκληση της «επιστράτευσης και όλων των κατασταλτικών και αντιδημοκρατικών μέτρων και διώξεων κατά των εργαζομένων, των συνδικάτων και της συνδικαλιστικής δράσης».

Παράλληλα, συνεχίζονται οι αγροτικές κινητοποιήσεις, με τους αγρότες να συγκεντρώνουν τα τρακτέρ τους παραπλεύρως της εθνικής οδού Σερρών - Θεσσαλονίκης στη διασταύρωση Λευκώνα», ενώ δεν αποκλείεται και η δημιουργία και άλλων μπλόκων σε άλλα σημεία της βόρειας Ελλάδας.

Οι αγρότες παραμένουν σε θέσεις μάχης, αν και σήμερα ο ΕΛΓΑ προβαίνει σε άλλη μια εκταμίευση, καταβάλλοντας στους τραπεζικούς λογαριασμούς 11.967 δικαιούχων παραγωγών αποζημιώσεις φυτικής παραγωγής και ζωικού κεφαλαίου ύψους 16,8 εκ. ευρώ, που αφορούν εκκαθαρίσεις ζημιών για το έτος 2012.

Οι αποζημιώσεις αυτές αφορούν ζημιές στη φυτική παραγωγή και στο ζωικό κεφάλαιο από διάφορα ζημιογόνα αίτια σε όλη την επικράτεια, αλλά κυρίως στους νομούς Έβρου, Πέλλας, Καβάλας, Φλώρινας, Κορινθίας, Ημαθίας, Καστοριάς, Κοζάνης, Σερρών, Μεσσηνίας, Πιερίας, Λάρισας, Δράμας, Αρκαδίας και Θεσσαλονίκης.

Μέσα σ’ αυτό το κλίμα, διαστάσεις έχει λάβει η επαπειλούμενη αλλαγή στον τρόπο φορολόγησης των ακινήτων και οι αντιδράσεις που έχουν προκαλέσει οι διαρροές.

Η κυβέρνηση υποστηρίζει πως δεν πρόκειται να εισπραχθούν επιπλέον φόροι από την φορολογία ακινήτων, παρ’ όλα αυτά η ανησυχία παραμένει, καθώς ο διάβολος κρύβεται πάντα στις λεπτομέρειες…

.elzoni.gr
01/02/13

1 comment:

  1. «Όχι» των δικαστικών υπαλλήλων σε συνάντηση με την Τρόικα.....Αρνήθηκαν την πρόσκληση.....

    Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας Δικαστικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΔΥΕ) αρνήθηκε την πρόσκληση της Τρόικας για συνάντηση με αντικείμενο τα προβλήματα στο χώρο της Δικαιοσύνης.

    Η ΟΔΥΕ, σε ανακοίνωσή της, σημειώνει ότι «οι πολιτικές μνημονίων έχουν οδηγήσει σε μεγάλη αρνησιδικία και διάλυση των δικαστικών υπηρεσιών».

    http://www.protothema.gr/greece/article/?aid=259730
    25/2/13

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin