Saturday, February 9, 2013

Λίγη αξιοπρέπεια σε αυτόν τον τόπο δεν έμεινε σε κανέναν?

Καλή είναι η αντιγραφή και η μεταφορά των διαφορετικών απόψεων για την σημερινή κατάσταση της χώρας μας και του κόσμου γενικά, με την έννοια, ότι δεν χάνεται ο χρόνος στην αποτύπωση της ατομικής αντίληψης των πραγμάτων που έχει και το μειονέκτημα ότι λίγοι θα την διαβάσουν δεδομένης της πηγής της.
Πράγματι, είναι γνωστό ότι μεγαλύτερη εγκυρότητα αποκτά ένα κείμενο από την πηγή που προέρχεται παρά από το περιεχόμενο του, - αφήνοντας βέβαια τον παράγοντα της μορφής του-, το πως δηλ. το μεταφέρει κάποιος διαμέσου της γλώσσας, ήχων και εικόνων. Στην δικιά μας περίπτωση, εδώ στο ιντερνετ, είναι επίσης γνωστό πως με μια πολύπλοκη έως αδύνατο να εξερευνηθεί συνάρτηση του google κάποιες πηγές αποκτούν μεγαλύτερη εγκυρότητα συνεπώς και το περιεχόμενο τους.

Αυτόματα έχουν μεγάλη επισκεψιμότητα και διαβάζονται από περισσότερα άτομα , αντιγράφονται το ίδιο επίσης,  οπότε έχουμε την εκθετική διάδοσή τους. Δεν υπάρχει κανείς λόγος κατ΄αρχη να αμφισβητήσουμε την λογική και την δικαιοσύνη αυτής της συνάρτησης. Απλά επισημαίνεται η επίγνωση ότι αυτά που θα αναφερθούν παρακάτω δεν έχουν την πιθανότητα να διαβαστούν στο άμεσο μέλλον, χωρίς όμως να μηδενίζεται η ελπίδα για το μακρινό και το αναπάντεχο, δίχως να εξετάζεται, με την ιδια λογική,  η χρησιμότητά τους. 
Θα είναι μια μαρτυρία για το πώς εισπράχθηκε από ένα ασήμαντο άτομο η εβδομάδα που πέρασε (3/2/13-9/2/13). Εξυπακούεται ότι όχι μόνο τα στοιχεία/άρθρα που αποτυπώθηκαν στο ιστολόγιο EL ETHNOS, αλλά και τα συμπεράσματα, περιέχουν σε μεγάλο βαθμό το στοιχείο της υποκειμενικότητας, για προφανείς λόγους. Αυτό δεν μειώνει σε καμία περίπτωση την επιθυμία για την προσέγγιση της Αλήθειας.
Αρχίζουμε με μια πρώτη επιλογή των άρθρων/γεγονότων της περασμένης εβδομάδας, σε πρώτη φάση, και αργότερα θα γίνει μία ταξινόμηση προσθέτοντας και αυτά που δεν ήταν δυνατή η αποτύπωσή τους:


1. ΒΕΛΒΕΝΤΟΣ-ΚΟΖΑΝΗ

-
2. ΣΎΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΉΣ ΕΥΡΏΠΗ

3. ΜΆΝΕΣ ΚΑΙ ΜΑΜΆΔΕΣ
4. ΦΤΏΧΕΙΑ ΕΞΑΘΛΊΩΣΗ
5. ΙΜΙΑ
6. ΙΣΠΑΝΙΚΌ VIDEO: GRACIAS GRECIA NUESTRA HERENCIA
  1. "Gracias, Grecia" Nuestra herencia ...Grecia está presente en muchos aspectos de nuestra vida cotidiana.

7. ΕΠΊΛΟΓΟΣ
  1. Φοβισμένοι τουρίστες


Στην παραπάνω σειρά και στην τέταρτη κατηγορία, Φτώχεια Εξαθλίωση, θα μπορούσε  να προσθέσει κανείς και πλήθος άλλων φωτογραφιών από την χώρα μας ,όπως και αυτές του Reuters, έχοντας υπόψη ότι ανάμεσα τους τοποθετήθηκαν και παλιές. Την αρχή βέβαια την έκανε το Russia Today με αυστηρά τωρινές φωτογραφίες. Συνεπώς το να μεταδίδει κάποια πηγή διαμέσου φωτογραφιών την τωρινή κατάσταση προσθέτοντας εικόνες αρχείου προκαλεί ερωτηματικά, έστω στο επίπεδο της πληροφορίας.
Στην δεύτερη κατηγορία, Σύνοδος Κορυφής Ευρώπη, θα μπορούσαμε επίσης να προσθέσουμε ένα πολύ μεγάλο πλήθος άρθρων/ανταποκρίσεων παρά το γεγονός που δεν προσθέτουν τίποτα παραπάνω από την γενική αίσθηση ενός θεάτρου όπου οι βόρειες χώρες συνεισφέρουν και μετά νομοθετούν κατά τέτοιο τρόπο ώστε τα χρήματά τους να μην απορροφηθούν  είτε μένοντας στα ίδια τα κεντρικά ταμεία (ΕΚΤ)  είτε γυρίζοντας πίσω σαν επιστροφές. Κατά κανόνα το πετυχαίνουν.
Στην πέμπτη κατηγορία,Ίμια. δεν μπορούμε να προσθέσουμε τίποτα. Καταγράφηκε από την τουρκική πλευρά (ΜΜΕ,διπλωματία, Πανεπιστήμια, Διεθνολόγους) και μάλλον σύντομα σε Ευρωπαϊκές Εκθέσεις, σε Συνόδους της ΕΕ , καθώς και σε κάποιο Διεθνές Δικαστήριο διαιτησίας θα μείνουμε έκπληκτοι με το τι λέμε εμείς οι ίδιοι για εσωτερική κατανάλωση.
Στην πρώτη κατηγόρια , Βελβεντός-Κοζάνη, θα μπορούσε κανείς να προσθέσει, έτσι ενδεικτικά το άρθρο "Παιδιά χωρίς πατρίδα" του Παντελή Καψή από το ethnos.gr. . Ο αρθρογράφος βασίζει όλη την  επιχειρηματολογία του στην μαρτυρία κάποιου που  κατά λάθος (άδικα) βρέθηκε στο αυτόφωρο και άκουσε τις φωνές νεαρών μεταναστών να κακοποιούνται  από νεαρούς Έλληνες αστυνομικούς. Αφήνει να πλανιέται το συμπέρασμα ότι νεαροί Έλληνες αστυνομικοί κατά κανόνα διασκεδάζουν κακοποιώντας κακόμοιρους νεαρούς μετανάστες μέσα στα κελιά τους. Για όσους πέρασαν από αυτόφωρο και βρέθηκαν σε κελί τα συμπεράσματα δικά τους. Για τους υπόλοιπους κυρίαρχο είναι η  πηγή της πληροφορίας. Το κύρος της σελίδας και η ιδιότητα του αρθρογράφου (πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος)  δίνει διπλή εγκυρότητα στην μαρτυρία του κατά λάθος (άδικα) στο κρατητήριο αφηγητή που έκανε το πρωτογενές ρεπορτάζ. 


Στην ίδια κατηγορία, Βελβεντός- Κοζάνη υπάρχει και το άρθρο "Οι ευρωκαταδίκες και ο κ. Δένδιας" ένα γράμμα υπό μορφή ελεγείας του κ. Ν. Ρούσση από τις Βρυξέλλες. Με την πρώτη ανάγνωση αποκτά ο αναγνώστης την αίσθηση ότι η χώρα μας είναι ο μεγαλύτερος εγκληματίας καταπάτησης ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ευρώπη και πιθανώς κατέχει και κάποιο άγνωστο παγκόσμιο ρεκόρ. Σε μια δεύτερη, όμως, ανάγνωση και προσπαθώντας να βρει τα αίτια του πλήθους των καταδικών σε συνδυασμό με τις δυνατότητες των δικαστών εκεί και των δικηγόρων που υπερασπίζονται τις υποθέσεις καθώς και των μαρτύρων καταλαβαίνει πόσο άτυχη είναι αυτή η χώρα να έχει αυτούς τους πολίτες που όχι μόνο ηδονίζονται με τον διασυρμό της αλλά σε δεύτερη φάση γράφουν και ελεγείες για την τύχη της βγάζοντας πιθανώς με αυτόν τον τρόπο το μαύρο το ψωμάκι τους. Στο ίδιο μήκος κύματος και η ανταπόκριση της Helena Smith για την Guardian "Greek police 'battered four terrorist suspects then launched cover-up'" ..."Guardian: Τακτικές Γκουαντάναμο στην Ελλάδα". Πιο εμετικό άρθρο παραποίησης της αλήθειας βασιζόμενο στην εγκυρότητα της πηγής δεν έχουμε διαβάσει την τελευταία δεκαετία. Τίποτα μα τίποτα δεν μπορεί να σχολιάσει κάποιος σε αυτό το άρθρο με τις Αρχές της λογικής και δημοσιογραφικής δεοντολογίας. Απεικόνιση φαντασιώσεων απανθρωποποίησης βγαλμένες από ένα άρρωστο μυαλό ικανό να αναπαράγει μόνο σεξουαλικές φαντασιώσεις αποτέλεσμα κάποιου συνδρόμου στέρησης και απώθησης όχι βέβαια της επιθυμίας, αλλά στην δικιά μας περίπτωση, της  Αλήθειας. Έτσι βγάζει το μαύρο το ψωμάκι της και αυτή. 


Τέλος ψάξαμε να βρούμε ρεπορτάζ και φωτογραφίες για το περιστατικό άγριου ξυλοδαρμού, που εδώ πραγματικά περνάει τα όρια της βαρβαρότητας του βασανισμού, στο Μόναχο, από Γερμανό αστυνομικό σε 23χρονη που κατέληξε με σπασμένη μύτη σε νοσοκομείο:München: "Polizist schlägt Frau mit Faust ins Gesicht". Ούτε αναλυτική αρθρογραφία ούτε ανακοινώσεις πολιτικών και ανθρωπιστικών φορέων της Γερμανίας ούτε φωτογραφίες, πλην μιας σε περιθωριακό περιοδικό, ούτε τίποτα. Εκεί είναι άλλοι άνθρωποι. Διαλαλούν τα πλεονέκτημά τους και αφήνουν να ατονίσουν οι ατέλειες τους. Συμβαίνει και το εξής παράξενο. Αν κάποιος προσπαθήσει να κάνει αναζήτηση με λέξεις κλειδιά από το άρθρο,  "Polizist schlägt Frau mit Faust ins Gesicht", βγαίνει πρώτη η δική μας ανάρτηση, από Ελλάδα. Δεν είναι θέμα συνομωσιολογίας απλά οι άνθρωποι εκεί έχουν φθάσει σε τέτοιο επίπεδο που όχι μόνο γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν ανάλογα με την περίπτωση αλλά έχουν και την ικανότητα να το κάνουν . Εμείς εδώ θα συνεχίσουμε να τρωγόμαστε με ανούσιες ανακοινώσεις για να προωθήσουμε την δικιά μας ασήμαντη Αλήθεια που δεν έχει καμιά σχέση με την πραγματικότητα (άπιαστη εξ ορισμού). Αυτό βέβαια δεν απαγορεύεται ούτε είναι κακό όταν οι συνέπειες επιστρέφουν στο ίδιο το άτομο η στην ίδια την ομάδα που το κάνει. Εδώ όμως πραγματοποιείται μια διαρκής ασέλγεια στο παρελθόν ενός περήφανου κάποτε Έθνους και στην πνευματικο-συναισθηματική ισορροπία των μελλοντικών ελληνικών γενεών, αν θα υπάρξουν.

Ασήμαντα  υποκείμενα στο απέραντο του χρόνου, είτε είναι δημοσιογράφοι είτε είναι πολιτικοί είτε καθηγητές είτε δάσκαλοι είτε γονείς του κακού καιρού, αγνοούν ότι "ο Τούρκος τον πεσμένο κάτω δεν τον κτυπάει". Αν αληθεύει ότι  Ελληνική Αστυνομία, -προσοχή όχι κάποιος Έλληνας Αστυνομικός, η Ελληνική Αστυνομία, όπως διαλαλούν οι ίδιοι, urbi et orbi, στα πέρατα της οικουμένης, βασάνισε τραυματισμένα παιδιά από συμπλοκή και εφάρμοσε τακτικές Guantanamo τότε δεν υπάρχει πια Ελλάδα δεν υπάρχουν Έλληνες. Δεν υπάρχουν όχι με την στενή έννοια των όρων του σήμερα όπως προκύπτουν από τις δύσκολες στιγμές που περνάει ο ελληνικός πληθυσμός εδώ και στην διασπορά αλλά όπως προκύπτουν από τον Ιστορικό χρόνο. Οι αερολόγοι των θεωρητικών αναλύσεων τύπου καφενείου και μουχαμπετιου (muhabbet), πού ποτέ δεν δούλεψαν ούτε σε θεωρητικό επίπεδο ένα σχέδιο δράσης, θα πρέπει να αναλογιστούν τι έγκλημα κάνουν όχι μόνο στις γενιές που έρχονται άλλα και την ασέλγεια στις θυσίες των προηγουμένων. 

Για την τρίτη κατηγορία, μάνες και μανάδες, τα άρθρα συμπληρώνουν το ένα το άλλο. Πραγματική παραφωνία το σχόλιο άγνωστου αναγνώστη που αρχίζει με την φράση: "Εσένα κυρία Χαραλαμποπούλου φαίνεται πως σε τρομάζουν οι λίγοι περιθωριακοί που σπάνε και καίνε..". Πρώτα από όλα η κ. Χαραλαμποπούλου δεν έγραψε το άρθρο στην δικιά μας την σελίδα οπότε πιθανότατα ποτέ δεν θα διαβάσει το σχόλιο για να απαντήσει. Και δεύτερο, οι λίγοι περιθωριακοί που σπάνε και καίνε μπορεί να είναι λίγοι, όπως γράφει, αλλά η ζημιά που έγινε σε απλούς επιχειρηματίες και στην χώρα μας είναι τεράστια και ανεπανόρθωτη. Όσον αφορά την ΧΑ, όπως ονομάζει το κόμμα της χρυσής αυγής, ας ρίξει μια ματιά στα άρθρα: 6 Μάη 2012: τότε που γεννούν τα φίδια ...και Μη με ρωτάς για να δει ποιες πρακτικές νομιμοποίησαν το κόμμα αυτό. Μετά ας ψάξει να τις βρει μέσα στο κόμμα του, σε συνδυασμό με τα άρθρα της κατηγορίας 5. Ίμια και τις δηλώσεις Ιωάννας Γαϊτάνη (Δεν συνιστά πρόβλημα το όνομα της ΠΓΔΜ, επιμένει η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ).....κλπ..κλπ...κλπ. Δεν θα ξεχαστεί ποτέ ότι από την ορκωμοσία της 17/5/2012, ο μοναδικός που δεν νομιμοποίησε το κόμμα αυτό που θεωρεί, όπως βέβαια και είναι, των επιπρόσθετων δεινών που πιθανότατα θα έρθουν στην χώρα μας, ήταν ο Μίμης Ανδρουλάκης. Οι βουλευτές του δικού του κόμματος δεν κατέγραψαν πουθενά την αντίρρηση τους κατά την ορκωμοσία και το νομιμοποίησαν.Ίσως να ήταν και μια από τις πολλές αδυναμίες της αντιπροσωπευτικής Δημοκρατίας όπως λειτουργεί σήμερα.

Αφήσαμε τελευταίες τις δυο κατηγορίες έξη και επτά: 1) Ισπανικό VIDEO: Gracias Grecia Nuestra Herencia...Grecia está presente en muchos aspectos de nuestra vida cotidiana, (σε ευχαριστώ Ελλάδα η Κληρονομιά μας....Η Ελλάδα είναι παρούσα σε πάρα πολλές στιγμές της καθημερινής μας ζωής) και 2) Επίλογος: "Φοβισμένοι τουρίστες".
 Το video του Gracia Grecia αναφέρεται στην Αρχαία Ελλάδα και δεν προσθέτουμε τίποτα παραπάνω. Όσοι καταλαβαίνουν καταλαβαίνουν. Στο δε άρθρο του  του κ. Σταύρου Τζίμα στην Καθημερινή της 8/2/13, το μόνο που θα μπορούσαμε να επαναλάβουμε είναι το ποιος μεταφέρει την εικόνα αυτή της χώρας μας στο εξωτερικό και αν αυτή είναι η πραγματικότητα. Πράγματι, αυτές τις ημέρες κλείνονται τα μεγάλα τουριστικά  πακέτα. Από το μέγεθος του τουρισμού θα εξαρτηθεί η κατανάλωση και η καθαρή εισροή συναλλάγματος. Από την ποιότητα των τουριστών θα εξαρτηθεί όχι μόνο η κατανάλωση των εγχώριων προϊόντων αλλά και η κατανάλωση εισαγομένων προϊόντων που δίνουν μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία όπως π.χ.τα προϊόντα πολυτελείας . Επί πλέον είναι μια περίοδος αποκρατικοποιήσεων/ιδιωτικοποιήσεων, που άσχετα αν δεν συμφωνούμε, πρέπει να πιάσουμε όσο το δυνατόν καλύτερη τιμή. Είναι να απορεί κανείς με την ηλιθιότητα κάποιων που στο όνομα της  Αρχής της δήθεν ελεύθερης διακίνησης των Πληροφοριών  είτε ηδονίζονται είτε βγάζουν το μαύρο το ψωμάκι τους κατασυκοφαντώντας την χώρα μας. Έχει δίκιο στο άρθρο του ο κ Τζίμας: " Η σεζόν  κρέμεται σε μια λεπτή κλωστή" ........
Εγώ θα προσθέσω: η Ελλάδα και σαν κράτος και σαν Διασπορά κρέμεται από μια κλωστή. S.O.S. η βλακεία μας νίκησε. Και άλλοι λαοί πέρασαν δύσκολες στιγμές αλλά δεν έκαναν έτσι. Ταξίδεψα την δεκαετία του 90 αρκετές φορές στην Ουγγαρία και την Βουλγαρία την εποχή που κατέρρεαν τα πάντα εκεί. Δεν έκαναν όμως έτσι . Το αντιμετώπισαν με αξιοπρέπεια και προσπαθούν ακόμα με αξιοπρέπεια. Ο ισχυρισμός ότι δεν είχαν υψηλό επίπεδο ζωής, (κομμουνιστικό σύστημα), οπότε δεν έπεσαν από ψηλά είναι αστείος. Απλά το κυρίαρχο είναι ο συλλογικός ψυχισμός ενός λαού όπως διαμορφώνεται από την πολιτική, πνευματική του ηγεσία και από τους ίδιους. 


Σε κάθε περίπτωση, υποθέτοντας ότι κάποιοι ήταν ψηλά και έπεσαν ας δείξουν τουλάχιστον  λίγη αξιοπρέπεια. Ας μην διασύρεται αυτό το άμοιρο Έθνος. 
Είναι και η Διασπορά (10 εκατομμύρια Έλληνες) που θα απαρνηθεί εαυτόν. 

xronos
9/2/13
--

 Η λειτουργία του ιστολογίου διακόπτεται προσωρινά.
 

8 comments:

  1. Η διαφορά με τα κράτη του ανατολικού μπλοκ είναι ότι κατέρρεαν και οι πολίτες τους απλά πτώχευσαν. Δεν κατέληγαν πτωχευμένοι και καταχρεωμένοι. Εδώ στην χώρα μας, φίλε μου χρόνε, το συναίσθημα ότι μαζί με την κατάρρευση, μαζί με την πτώχευση, έρχεται και η καταχρέωση με καμία προοπτική μιας νέας αρχής δημιουργεί απελπισία. Τι αξιοπρέπεια ζητάς και τι συγκρίσεις κάνεις σε ανόμοια πράγματα. Εκεί έφευγαν από την Ζωή και άφηναν στα παιδιά τους μία ευκαιρία και την ελπίδα για αλλαγή. Εδώ αν μείνει κανείς και αλλαγή να έρθει καταχρεωμένος θα είναι και να φύγει χρέη και ξεπούλημα θα αφήσει στα παιδιά. Τι αξιοπρέπεια χωρίς ελπίδα ζητάς.....

    ReplyDelete
  2. Ιθαγένεια πρέπει να διαλέξουν οι μετανάστες δεύτερης γενιάς στη Γερμανία.....

    Παιδιά μεταναστών στη Γερμανία καλούνται από φέτος να επιλέξουν ανάμεσα στη γερμανική ιθαγένεια και εκείνη των γονιών τους, καθώς η
    διατήρηση και των δύο διαβατηρίων δεν είναι πλέον δυνατή.

    Η ρύθμιση εφαρμόζεται στην πράξη ισχύει από φέτος, καθώς αφορά τα παιδιά των μεταναστών που κλείνουν φέτος τα 18, γεννήθηκαν δηλαδή στη Γερμανία μετά την 1η Ιανουαρίου του 1990.

    Υπό την προϋπόθεση ότι οι γονείς τους ζουν νόμιμα επί τουλάχιστον οκτώ έτη στη Γερμανία, τα παιδιά αυτά έχουν το δικαίωμα να αποκτήσουν τη γερμανική ιθαγένεια.

    Το αργότερo μέχρι να κλείσουν τα 23 τους έτη πρέπει τώρα να αποφασίσουν ποια από τις δύο υπηκοότητες θέλουν να κρατήσουν.

    Ήδη, παιδιά μεταναστών που φέτος ενηλικιώθηκαν άρχισαν να λαμβάνουν μία επιστολή από τις κυβερνητικές υπηρεσίες της Γερμανίας, με την οποία ενημερώνονται για τις επιλογές που έχουν.

    Σε περίπτωση που οι ενδιαφερόμενοι δεν καταθέσουν εγκαίρως τη σχετική αίτηση στην αρμόδια υπηρεσία, τότε χάνουν τη γερμανική υπηκοότητα μόλις συμπληρώσουν τα 23.

    Εάν οι γονείς προέρχονται από χώρα της ΕΕ ή από την Ελβετία, μπορούν να διατηρήσουν και τις δύο ιθαγένειες, εφόσον έχουν κάνει τη σχετική αίτηση πριν συμπληρώσουν το εικοστό έτος της ηλικίας τους.

    Η ρύθμιση αγγίζει περισσότερο την πολυάριθμη τουρκική κοινότητα της Γερμανίας, καθώς η Τουρκία δεν είναι μέλος της ΕΕ.

    Deutsche Welle
    http://www.ethnosnews.com

    ReplyDelete
  3. Η υστερία....Η Αστυνομία νόμιζε πως είχε πιάσει τον παλμό της κοινωνίας. Αλλά έκανε ένα λάθος[1]...

    Θεοδωρόπουλος Δημήτρης
    Μικρά περιστατικά επικαιρότητας. Δύο εβδομάδες πριν: Αθώοι κρίθηκαν έξι από τους οκτώ αστυνομικούς που μπροστά στα μάτια όλης της Ελλάδας χτυπούσαν (άνανδρα, απολίτιστα, μανιασμένα, απαράδεκτα) το πρόσωπο του Αυγουστίνου Δημητρίου στις 17 Νοεμβρίου του 2006. Η υπόθεση «ζαρντινιέρα» έκλεισε, η απορία τού τι άλλο έπρεπε να γίνει για να υπάρξει τιμωρία έμεινε.

    Τρεις εβδομάδες πριν: Οι κατηγορούμενοι ως δολοφόνοι του 27χρονου Σαχζάτ Λουκμάν στα Πετράλωνα πριν από 20 ημέρες όχι μόνο δεν εμφανίστηκαν στις οθόνες των τηλεοράσεων, αλλά δεν έγιναν ποτέ γνωστά τα ονόματά τους. Μόνο οι σχέσεις τους με τη Χρυσή Αυγή. Και μετά η σιωπή.

    Εξι μήνες πριν: Στα μέσα του περασμένου καλοκαιριού, εξαρθρώθηκε 19μελής συμμορία που προχωρούσε σε ληστείες τραπεζών με καλάσνικοφ και εκρηκτικά στη Βόρεια Ελλάδα. Οι δύο αρχηγοί ήταν μέλη ακροδεξιάς οργάνωσης της Καβάλας. Στη συμμορία συμμετείχε και ειδικός φρουρός που προμήθευε τα όπλα. Τα πρόσωπά τους δεν τα είδε ποτέ κανείς, χάθηκαν στη μεγάλη λήθη της ανομίας.

    Τέσσερις μήνες πριν: Ο «Guardian» γράφει για «βασανιστήρια και ταπείνωση τύπου Αμπου Γκράιμπ» στα κρατητήρια της Ασφάλειας Αττικής. Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Νίκος Δένδιας, απαντάει: «Σας το λέω ευθέως ότι θα τον ενάγω, όχι εγώ, το Νομικό Συμβούλιο του κράτους. Θα τον ενάγουμε. Δεν μπορεί έτσι να βλάπτεται ηθικά η Ελληνική Δημοκρατία». Λίγο καιρό μετά, το BBC έγραψε για την ιστορία του κορεάτη τουρίστα Χιουν Γιουνγκ Τζουνγκ που έφαγε ξύλο από αστυνομικούς κάτω από την Ακρόπολη επειδή έμοιαζε ανυπεράσπιστος μετανάστης. Απάντηση δεν υπήρξε ούτε αγωγή.

    Η λίστα της επικαιρότητας είναι μακριά και θλιβερή. Θα μπορούσε το μεγαλύτερο μέρος του κειμένου να συνεχίζεται με αυτή τη μονότονη και κουραστική παράθεση αστυνομικών αντιφάσεων. Αλλά η ουσία δεν είναι τα περιστατικά. Είναι, όπως πάντα, η πολιτική.

    Η κυβέρνηση ξέρει. Ή μάλλον ήξερε. Ηξερε πως ένα μέρος της κοινωνίας, είτε γιατί είναι κουρασμένο, είτε γιατί είναι φοβισμένο, είτε γιατί θέλει όσο τίποτα να επιστρέψει σε μια ήσυχη ρουτίνα, θέλει νομιμότητα. Είδε πως οι καταγγελίες περί βασανισμών στη ΓΑΔΑ δεν πείραξαν κανέναν ιδιαίτερα. Είδε πως η τηλεοπτική καταστολή των καταλήψεων έδωσε αριθμητικό πλεονέκτημα στις δημοσκοπήσεις. Διέλυσε κάθε απεργία με επιστράτευση και είδε πως η υπόλοιπη κοινωνία, κουρασμένη από τα δικά της προβλήματα, δεν ασχολήθηκε ιδιαίτερα. Είδε πως οι εικόνες με τα ΜΑΤ να χτυπούν διαδηλωτές γίνονται πλέον εικαστικές και όχι καταγγελτικές. Πόνταρε επικοινωνιακά στην εφαρμογή του νόμου και κέρδισε. Μόνο που ο νόμος είναι ζόρικο πράγμα. Θέλει εφαρμογή και από τις δύο πλευρές, αλλιώς το μέτρο χάνεται......


    http://www.tovima.gr/opinions/article/?aid=497836

    ReplyDelete
  4. Η υστερία....Η Αστυνομία νόμιζε πως είχε πιάσει τον παλμό της κοινωνίας. Αλλά έκανε ένα λάθος [II]...

    Θεοδωρόπουλος Δημήτρης
    Το προηγούμενο Σάββατο η κυβέρνηση έδειξε πως δεν ξέρει και τόσο καλά. Είτε γιατί υπερεκτίμησε τον εαυτό της, είτε επειδή ο ρεβανσισμός είναι δυνατότερος από τη λογική, είτε για λόγους καθαρής ανοησίας, η Ελληνική Αστυνομία μετέτρεψε μια επιτυχία της, τη σύλληψη ληστών, σε επίδειξη πρωτόγονης, άγαρμπης και αντιδημοκρατικής δύναμης. Ακόμη και οι πιο αμείλικτοι υποστηρικτές της σιώπησαν μπροστά στο φιάσκο του Photoshop, στην επιλεκτική φρικτή μεταχείριση απέναντι στον ανυπεράσπιστο. Η παρέμβαση της Διεθνούς Αμνηστίας επίσης δεν βοήθησε αρκετά όσους είχαν την πρεμούρα να μιλήσουν για «δυο σφαλιάρες στα παιδιά».
    Και μετά, τα υπόλοιπα τα άφησαν σε εμάς. Στον δημόσιο διάλογο. Σε όλους τους μπερδεμένους, έξαλλους, φοβισμένους και πολυλογάδες αντιμαχόμενους. Σε όλους εμάς που έχουμε καταντήσει να μιλάμε με όρους τηλεοπτικού πρωινάδικου, με φωνές Αδωνη Γεωργιάδη, που αδυνατούμε να πάρουμε μια απόσταση για να δούμε τα πράγματα όπως είναι: δεν χρειάζεται να είσαι υπέρ της τρομοκρατίας για να υπερασπίζεσαι τα δικαιώματα των συλληφθέντων. Δεν χρειάζεται να είσαι μέλος αναρχικής ομάδας για να ζητείς την εφαρμογή της δημοκρατίας όχι επιλεκτικά και ανάλογα με την ιδεολογία του συλληφθέντος. Δεν σημαίνει πως είσαι λαϊκιστής και μηδενιστής αν καταγγέλλεις τις ανομίες της κυβέρνησης. Οχι άλλος μανιχαϊσμός, όχι άλλος πανικός και υστερία.

    Η κυβέρνηση το καλοκαίρι εξελέγη με το δίλημμα «Ευρώπη ή χάος». Ετσι όπως συμπεριφέρεται, με όλο αυτό το θράσος και την ανούσια πυγμή, παραμένει δεμένη νομισματικά με την Ευρώπη, αλλά σε όλους τους άλλους τομείς φλερτάρει χαρωπά και αυτοκτονικά με τον Τρίτο Κόσμο

    http://www.tovima.gr/opinions/article/?aid=497836

    ReplyDelete
  5. Για ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα κάνει λόγο ο Guardian. Τι σημειώνει....

    Μια ανθρωπιστική κρίση σε ευρωπαϊκή χώρα, ειδικά σε κάποιο μέλος της ΕΕ, θεωρούνταν μέχρι πρόσφατα απίθανο να συμβεί.

    Το ότι μια τέτοια κρίση θα μπορούσε να συμβεί σε ευρωπαϊκή χώρα, ειδικά σε κάποια που είναι μέλος της Ε.Ε., αυτό θεωρείται σχεδόν αδιανόητο, σημειώνει σε άρθρο της στην εφημερίδα Guardian η Αλεξάνδρα Πολιτάκη.

    "Κι ωστόσο πολλοί ειδικοί ισχυρίζονται πως η Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο ανθρωπιστικής κρίσης. Ο επικεφαλής των Ιατρών του Κόσμου, Νικήτας Κανάκης, υπήρξε από τους πρώτους που το δήλωσαν ανοικτά. Το Πέραμα λόγου χάρη, το οποίο βρίσκεται στο άκρο του λιμανιού του Πειραιά βρίσκεται εν τω μέσω ανθρωπιστικής καταστροφής. Η Ιατρική Ένωση Αθηνών, το μεγαλύτερο σώμα επαγγελματιών του είδους, έστειλε μέχρι και επίσημη επιστολή στα Ηνωμένα Έθνη, ζητώντας να παρέμβει. Και εάν αυτή η κρίση έχει μέχρι στιγμής συζητηθεί τόσο λίγο, αυτό οφείλεται κυρίως σε πολιτικούς λόγους", γράφει η Αλεξάνδρα Πολιτάκη σε άρθρο της στον Guardian.

    Τι ορίζουμε όμως ως "ανθρωπιστική κρίση";

    «Αληθεύει πως δεν υπάρχει ένας γενικός ορισμός του τι συνιστά ανθρωπιστική κρίση», αναφέρει η Αλεξάνδρα Πολιτάκη και συμπληρώνει: «Ωστόσο, ο τρέχων ορισμός που χρησιμοποιείται από ειδικούς με εμπειρία στο πεδίο είναι καθαρά πρακτικός και ευθύς: η ανθρωπιστική κρίση συνοδεύεται συνήθως από αυξανόμενη φτώχεια, ανισότητα στην εκπαίδευση και την κοινωνική ασφάλεια, καθώς και από ελλιπή πρόσβαση στις υπηρεσίες κοινωνικής πρόνοιας. Σημαντικοί δείκτες μιας τέτοιας κρίσης είναι επίσης η έλλειψη ιατροφαρμακευτικής και νοσοκομειακής περίθαλψης».

    Με βάση τα κριτήρια και τους αριθμού, η Ελλάδα είναι μια χώρα σε κατάσταση σοβαρής ένδειας. Το 2011, 31,4% του πληθυσμού, ή 3,4 εκατομμύρια άνθρωποι, ζούσαν με εισόδημα κάτω από το 60% του εθνικού μέσου διαθέσιμου εισοδήματος. Την ίδια στιγμή, το 27,3% του πληθυσμού, ή 1,3 εκατομμύρια άτομα, ήταν στον κίνδυνο της φτώχειας. Δεν υπάρχουν ακόμη στοιχεία για το 2012, αν και τα πράγματα έχουν σίγουρα επιδεινωθεί, καθώς ο αριθμός των αστέγων έχει αυξηθεί σε πρωτοφανή επίπεδα για μια ευρωπαϊκή χώρα. Ανεπίσημες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για 40.000 άστεγους.

    Tο άρθρο επισημαίνει, επίσης, ως σημαντικούς παράγοντες διαμόρφωσης της παρούσας κατάστασης, την αναποτελεσματικότητα των ευρωπαϊκών προγραμμάτων επανένταξης των ανέργων στην αγορά εργασίας (το 26% έφτασε τον Οκτώβριο του 2012 η ανεργία), το καθημερινό κλείσιμο ενός μεγάλου αριθμού μικρών επιχειρήσεων, την αύξηση των ποσοστών των άστεγων (υπολογίζονται στις 40.000), τον ολοένα διογκούμενο ρόλο των ομάδων εθελοντών ιατρών στα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας με σκοπό την παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης (υπηρεσίες που μόλις πριν 3 χρόνια απευθύνονταν αποκλειστικά σε μετανάστες), τέλος την καλπάζουσα αύξηση των δημόσιων συσσιτίων (ένα φαινόμενο που αφορά ολοένα και περισσότερους μαθητές σχολείου και φοιτητές).

    http://news247.gr/eidiseis/oikonomia/oikonomiki_krisi/guardian_h_ellada_se_vathia_anthrwpistikh_krish.2125610.html

    ReplyDelete
  6. Μόντι: «Ας πάει ο Γκρίλο να δει τους φασίστες και την απόγνωση στην Ελλάδα».....

    Με έντονα ειρωνική διάθεση ο απερχόμενος Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι άσκησε κριτική στον αντίπαλό του στις επερχόμενες πολιτικές εκλογές της 24ης – 25ης Φεβρουαρίου, τον αντισυστημικό Μπέπε Γκρίλο.

    Μιλώντας στην πρωινή πολιτική εκπομπή Uno Mattina της κρατικής Rai, ο Μόντι δήλωσε: «Ας πάτε κύριε Γκρίλο μια φορά σε μια ελληνική πλατεία, από το να μένετε στις ιταλικές πλατείες και θα δείτε την απόγνωση, την διαμαρτυρία και τις πλατείες γεμάτες από νέο-φασίστες. Αν θέλει με τις φωνές του και τον επιβλαβή λαϊκισμό του να μας μετατρέψει σε Ελλάδα, ας το κάνει. Εγώ δεν έχω να κάνω με αυτό τον λαϊκισμό».

    Ο Μάριο Μόντι συμπλήρωσε πως μπορεί ο Γκρίλο να γεμίζει τις πλατείες στην Ιταλία κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του καμπάνιας, αλλά «ας μην λέμε βλακείες, που θα φέρουν μόνο σύγχυση στο μυαλό των πολιτών».

    Σε αυστηρό τόνο μάλιστα συμπλήρωσε πως δεν ακολουθεί τις προσταγές της Ευρώπης, όμως «κατάφερα μαζί με την επιμονή των Ιταλών να βγει η χώρα από την οικονομική καταστροφή λέγοντας όχι στην Ευρώπη που ήθελε να μας δανείσει για να μας σώσει. Αν το είχαμε κάνει θα ήμασταν όπως η Ελλάδα».

    http://www.protothema.gr/world/article/?aid=256830

    ReplyDelete
  7. Οι ρόλοι στην κοινωνία έχουν αντιστραφεί!.......

    Διανύουμε τον τρίτο χρόνο της κρίσης και η μάχη στην Ελλάδα για το αυτονόητο συνεχίζεται. Ανέκαθεν, βέβαια, ήμασταν χώρα της υπερβολής, όμως το τελευταίο διάστημα η κατάσταση έχει παραγίνει.
    Παλεύουμε για να λειτουργήσει σωστά ένα Κράτος, που από την αρχή έχει στηθεί σε λάθος βάση. Παλεύουμε για να μην κόψουν την Ελλάδα στα δύο οι αγρότες, για να μην παραλύουν τα νησιά μας από τις απεργίες των ναυτεργατών, σε μια χώρα που στηρίζεται όσο τίποτε άλλο στα νησιά και τον τουρισμό. Και εσχάτως βλέπουμε ότι στην κοινωνία οι ρόλοι έχουν αντιστραφεί. Σαν να έχει γυρίσει ανάποδα η κοινωνική «πυραμίδα»!
    Ευκατάστατα παιδιά, γόνοι εύπορων οικογενειών, εμφανίζονται αγανακτισμένα και εξοργισμένα με το σύστημα. Ακολουθούν, μάλιστα, αντίθετους απ’ τους «προβλεπόμενους» δρόμους, όπως οι τέσσερις νεαροί των Πυρήνων της Φωτιάς που συνελήφθησαν πρόσφατα.
    Καλείται λοιπόν η κοινωνία να βγάλει συμπέρασμα απ’ όλα αυτά! Το σίγουρο είναι, ότι η Ελλάδα παραμένει μια χώρα σε σύγχυση. Όχι βέβαια μόνο οικονομική, αλλά ιδεολογική, υπαρξιακή καλύτερα! Τα δεύτερα έσονται πρώτα, τα πάνω έρχονται κάτω κ.ο.κ.. Πάντα γινόταν αυτό, θα πει κανείς. Όμως, τώρα έχει φθάσει στο «μη παρέκει» η κατάσταση. Τώρα, που πρέπει να φανεί μια αλλαγή σε όλα τα επίπεδα, βγαίνει στην επιφάνεια ο χειρότερος εαυτός μας.
    Και το ερώτημα είναι πού θα μας βγάλει όλο αυτό; Για πόσο ακόμη οι απεργίες ενός ή δύο επαγγελματικών κλάδων και μιας χούφτας ανθρώπων θα ταλαιπωρούν τους πολλούς; Για πόσο ακόμη θα βλέπουμε… εξοργισμένους εύπορους νέους να οδηγούνται στην αντίπερα «όχθη», όταν οι συνομήλικοί τους, σε πολύ χειρότερη κατάσταση απ’ αυτούς, που ίσως έχουν και μια αιτία για να γίνουν επαναστάτες, να μένουν σιωπηλοί;
    Εάν συνεχίσουμε έτσι, η Ελλάδα κινδυνεύει να μετατραπεί από ένα… θέατρο του παραλόγου, σε μια χώρα του παραλόγου. Και τότε γιατρειά δεν θα υπάρχει, αφού τα ράφια των φαρμακείων θα είναι… άδεια!
    ΜΙΧ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

    http://www.proinoslogos.gr/component/content/article/35/16877

    ReplyDelete
  8. Σενάρια επιστημονικής φαντασίας....«Η Ελλάδα κατέρρευσε οριστικά», λέει ιταλική ιστοσελίδα.......

    Ένα ατυχές και ψευδές δημοσίευμα προτίμησε να αναρτήσει στην ιστοσελίδα της η διαδικτυακή τηλεόραση της Απουλίας TuPugliaTv προκειμένου μάλλον να διαφημιστεί.

    Με τον τρομολαγνικό τίτλο «Η Ελλάδα κατέρρευσε, οριστικά. Οι Έλληνες κάνουν επιδρομή στα σούπερ μάρκετ!» Το δημοσίευμα περιγράφει σκηνές φαντασίας όπου υποτίθεται ότι οι Ελληνες υπό το βάρος της κρίσης εισβάλλουν πεινασμένοι στα σούπερ μάρκετ και αρπάζουν τα τρόφιμα από τα ράφια. Μάλιστα ο εμπνευστής του κειμένου μεταφέρει και δηλώσεις των υπαλλήλων των καταστημάτων τροφίμων οι οποίοι φέρονται να λένε «πάρτε ό,τι θέλετε, εμείς κάνουμε ότι δε σας βλέπουμε».

    Όπως εξηγείται μάλιστα, η είδηση της οριστικής κατάρρευσης της Ελλάδας δεν έχει κυκλοφορήσει, γιατί η Ιταλία βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο και η προσοχή των media είναι στραμμένη στην παραίτηση του Πάπα.
    Το δημοσίευμα κάνει αναφορά στη δωρεάν διανομή τροφίμων, ενώ κάνει λόγο για αύξηση στις κλοπές που φτάνει στο 600% κατά τις τελευταίες πέντε εβδομάδες.

    Όμως μάλλον ο συντάκτης βρίσκεται σε τρικυμία εν κρανίω καθώς μπερδεύει τους τέσσερις συλληφθέντες για τη ληστεία στο Βελβεντό με νέους Ρομπέν των…φτωχών, οι οποίοι όπως γράφει το κείμενο «κλέβουν ό,τι μπορούν και μετά το μοιράζουν στον κόσμο που πάει να κάνει αγορές. Η αστυνομία κατάφερε να συλλάβει τέσσερις, αλλά τους ασκήθηκε βία χωρίς να μπορούν να εκπροσωπηθούν από δικηγόρους. Έγινε γνωστή η άσκηση βίας καθώς ένας αστυνομικός ομολόγησε ότι παραποίησε τις φωτογραφίες τους με Photoshop, ενώ δύο εκ των συλληφθέντων νοσηλεύονται βαριά τραυματισμένοι».

    Το παραλήρημα συνεχίζεται, αλλά αυτή τη φορά ο δημιουργός του κειμένου δανείζεται παλαιότερες δηλώσεις του οικονομολόγου Χανς Βέρνερ Σιν όπου υποστήριζε ότι «η Ελλάδα πρέπει να βγει από το ευρώ».
    Το κείμενο κυκλοφόρησε μέσω διαδικτύου, ανησυχώντας αρχικά μερικούς, ωστόσο ευτυχώς Ιταλοί και Έλληνες που το διάβασαν φρόντισαν να το διαψεύσουν χαρακτηρίζοντας μάλιστα τον συντάκτη με διόλου κομψά επίθετα…
    http://www.protothema.gr/world/article/?aid=256880

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin