Monday, February 4, 2013

Πλήττεται και το πρόγραμμα «ειρήνης» για τη Β. Ιρλανδία από τις περικοπές

Αφού έλαβε το  Νόμπελ Ειρήνης για τη συμφιλίωση μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών, η ΕΕ τώρα εξετάζει το ενδεχόμενο να μειώσει την ειδική χρηματοδότηση για την προώθηση της ειρήνης στη Βόρεια Ιρλανδία, λόγω των αυξανόμενων πιέσεων του βρετανού πρωθυπουργού David Cameron.
Ιρλανδοί αξιωματούχοι θεωρούν ότι η ΕΕ πρέπει, προκειμένου να προωθήσει την ειρήνη στην περιοχή, να μην μειώσει τα κονδύλια για την ασφάλεια των πολιτών, δεδομένου ότι από τις πρόσφατες συγκρούσεις που ξέσπασαν στη Βόρεια Ιρλανδία , τραυματίσθηκαν πολλοί αστυνομικοί
Ο Επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής Johannes Hahn, πραγματοποίησε συνέδριο την Πέμπτη (31 Ιανουαρίου) προκειμένου να εκθέσει τα αποτελέσματα της δουλειάς των ταμείων της ΕΕ για την προώθηση της ειρήνης, καθώς και πώς θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως παράδειγμα σε άλλες ζώνες συγκρούσεων.

Ωστόσο τα κονδύλια για την περιφερειακή στήριξη, που αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη κατηγορία δαπανών μετά τη γεωργική πολιτική, βρίσκονται στο στόχαστρο των εθνικών κυβερνήσεων που θέλουν σημαντικά μειωμένο τον επόμενο προϋπολογισμό της ΕΕ για την περίοδο 2014-2020.
Αυτή την εβδομάδα οι ευρωπαίοι ηγέτες θα συναντηθούν στις Βρυξέλλες προσπαθώντας να βρουν μια συμφωνία για τον επόμενο προϋπολογισμό της ΕΕ μετά την αποτυχημένη απόπειρα του Νοεμβρίου, με τον Cameron να ηγείται των κρατών μελών που πιέζουν για περισσότερες μειώσεις στις ευρωπαϊκές δαπάνες.
Ο πρωθυπουργός της Β. Ιρλανδίας Peter Robinson και αναπληρωτής πρωθυπουργός Martin McGuinness επιδιώκουν αύξηση της χρηματοδότησης για το PEACE 4, το τελευταίο προτεινόμενο χρηματοδοτικό πρόγραμμα για τη Β. Ιρλανδία, είπε στην EurActiv η υφυπουργός Martina Anderson.
Παρά την πρόσφατη έξαρση των εντάσεων στην περιοχή, η αύξηση του προτεινόμενου ποσού φαίνεται αδύνατη, με τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να σφίγγουν ολοένα και περισσότερο το «ζωνάρι». Ακόμη, οι ευρωπαίοι υπουργοί οικονομικών γνωρίζουν πολύ καλά την ειρωνεία της χορήγησης ευρωπαϊκών κονδυλίων σε μια πρωτοβουλία υποστηριζόμενη από το Ηνωμένο Βασίλειο.
Ο Hahn εξέφρασε ανησυχία για το μέλλον των κονδυλίων για την ειρήνη στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό.
«Όλοι εδώ γνωρίζουν ότι οι τρέχουσες διαπραγματεύσεις για τον προϋπολογισμό είναι σκληρές και η πίεση στα οικονομικά της ΕΕ ιδιαίτερα έντονη…. Ελπίζω να έχουμε έναν λογικό προϋπολογισμό έτσι ώστε να συνεχίσουμε να δουλεύουμε. Δεν είμαι χαρούμενος με τις μειώσεις», τόνισε,
Σύμφωνα με το πρόγραμμα PEACE 4, ο SEUPB αναμένει εισφορές περίπου 200εκ €. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Herman Van Rompuy πρότεινε €150 εκ για το PEACE 4, ύστερα από αίτημα της ιρλανδικής κυβέρνησης, όπως καταλαβαίνει η EurActiv. Ωστόσο δεν υπήρχε κάτι σχετικό στις αρχικές προτάσεις της Κομισιόν.
Τα υπόλοιπα 50εκ € αναμένονται από τη βρετανική και ιρλανδική κυβέρνηση.
«Ανολοκλήρωτη» ειρήνη 
Η κυβέρνηση της Β. Ιρλανδίας έλαβε περίπου 2δις € την περίοδο 1995- 2013. Ο οργανισμός ειδικών προγραμμάτων της ΕΕ (SEUPB) θεσπίστηκε στη βάση της Συμφωνίας της Μεγάλης Παρασκευής, έχοντας ως αρμοδιότητα την διανομή των κονδυλίων για την ειρήνη, εξασφαλίζοντας 992εκ € για το PEACE 2 και 333εκ € για το PEACE 3.
Παρά την πρόοδο που ήλθε από τις προαναφερθείσες πρωτοβουλίες, η Anderson τόνισε ότι οι πρόσφατες βίαιες διαδηλώσεις στο Μπέλφαστ έδειξαν ότι η Β. Ιρλανδία έχει «μακρύ δρόμο μπροστά της» για να επιτύχει διαρκή ειρήνη.
 «Είναι η πιο επιτυχημένη διαδικασία ειρήνης στον κόσμο ωστόσο δεν είμαστε στο σημείο όπου θα μπορούσαμε να πούμε ότι έχει ολοκληρωθεί».
Το ευρύ χάσμα εξακολουθεί να «διαχωρίζει» τη χώρα, με μόλις το 6% των παιδιών να πηγαίνει σε μικτά σχολεία. Ο διαχωρισμός είναι κυριολεκτικός καθώς υπάρχουν ακόμη 53 «τείχη ειρήνης» που χωρίζουν τις καθολικές και προτεσταντικές γειτονιές.
 «Πρέπει να διασφαλίσουμε το PEACE 4», είπε η Anderson, που προηγουμένως είχε υπηρετήσει 13 χρόνια στη φυλακή για συμμετοχή σε συνομωσία που προκάλεσε «εκρήξεις» στην Αγγλία.
*φωτογραφία: Roger Bradley
EurActiv.gr   
 

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin