Wednesday, February 6, 2013

Αιχμές κατά των τραπεζών από τον Χ. Ράιχενμπαχ

Με τους προέδρους των Επιμελητηρίων της Κεντρικής Μακεδονίας συναντήθηκε ο επικεφαλής της Ομάδας Δράσης της Κομισιόν για την Ελλάδα Χορστ Ράιχεμπαχ, o οποίος σε δηλώσεις του αμέσως μετά τη συνάντηση παραδέχτηκε ότι δεν υπάρχει αρκετή ρευστότητα στην αγορά, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη γραφειοκρατία και τη διαφθορά, πεδία στα οποία –όπως είπε χαρακτηριστικά- «πρέπει να γίνει δουλειά». Μίλησε ακόμη για κεφάλαια της τάξης των 2 δισ ευρώ, τα οποία είναι διαθέσιμα από πηγές, όπως η ΕΤΕπ και το ΕΤΕΑΝ, από τα οποία –όπως ο ίδιος σημείωσε- μόλις 150 εκατ. ευρώ έχουν κατευθυνθεί στις επιχειρήσεις.
Ο κ. Ράιχενμπαχ άφησε σαφείς αιχμές κατά των τραπεζών λέγοντας πως έπρεπε να διαθέσουν τα κεφάλαια αυτά στην αγορά χωρίς να αναμένουν κάτι και ανεξάρτητα από τη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησής τους. «Τώρα η κατάσταση είναι ξεκάθαρη και μπορούν να προχωρήσουν», είπε με νόημα. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνάντηση που είχε νωρίτερα με τους προέδρους των Συνδέσμων Βιομηχανιών και Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος, τόνισε την ανάγκη δημιουργίας ενός μηχανισμού ο οποίος θα διασφαλίσει ότι τα χρήματα της ανακεφαλαιοποίησης του τραπεζικού συστήματος θα κατευθυνθούν στην αγορά. 
Μιλώντας στην αρχή της σύσκεψης με τους επιμελητηριακούς -η οποία πραγματοποιήθηκε σε αίθουσα του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης- ο πρόεδρος του ΕΕΘ, Μιχάλης Ζορπίδης προέτρεψε τον Ευρωπαίο τεχνοκράτη να πιέσει την ελληνική κυβέρνηση, ώστε να ληφθούν συγκεκριμένα πρακτικά μέτρα για τη στήριξη της αγοράς και την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των επαγγελματιών, που τα τελευταία χρόνια «έχουν δει το έδαφος να χάνεται κάτω από τα πόδια τους». Όπως είπε ο πρόεδρος του ΕΕΘ στον Χ. Ράιχεμπαχ η κατάσταση στην αγορά είναι τραγική, καθώς η αβεβαιότητα για το μέλλον και οι παλινωδίες του πολιτικού συστήματος τα τελευταία χρόνια έχουν πολλαπλασιάσει τα λουκέτα. «Στο κέντρο της Θεσσαλονίκης ένα στα τρία μαγαζιά παραμένουν κλειστά» ανέφερε χαρακτηριστικά και σημείωσε ως χαρακτηριστικά παραδείγματα της πλημμελούς λειτουργίας του κράτους την επέκταση του παρεμπορίου «με τα πλαστά, επικίνδυνα και νοθευμένα προϊόντα, που γίνεται καθημερινά μπροστά στα μαγαζιά μας σε όλους τους κεντρικούς δρόμους», αλλά και την « μέχρι παρεξηγήσεως αδιαφορία του κράτους να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του απέναντι στους προμηθευτές του, κάτι που σε συνδυασμό με την αδυναμία των τραπεζών να χρηματοδοτήσουν τις επιχειρήσεις, έχουν καταστροφικά αποτελέσματα ακόμη και για υγιείς επιχειρήσεις, που έχουν όλες τις προϋποθέσεις και τις προοπτικές να αναπτυχθούν προσφέροντας στην εθνική οικονομία».
Ο κ. Ζορπίδης θύμισε ακόμη στον Γερμανό επικεφαλής της Task Force, ότι είχαν συναντηθεί πριν από δέκα μήνες στην Αθήνα για να συζητήσουν τα προβλήματα των μικρομεσαίων, αλλά στο διάστημα αυτό σε πρακτικό επίπεδο δεν έχει γίνει σχεδόν τίποτα. «Σας καλώ να παρέμβετε εξαντλώντας την επιρροή που ασκεί στη δημόσια διοίκηση της χώρας μας η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την οποία εκπροσωπείτε» είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΕΕΘ. Στα κύρια ζητήματα που έθεσε μέσω υπομνήματος στον κ. Ράιχενμπαχ περιλαμβάνονται, επίσης, η αναγκαιότητα ύπαρξης των επιμελητηρίων και η ενδυνάμωση του επιμελητηριακού θεσμού, η δραστική αντιμετώπιση του παρεμπορίου, η δημιουργική απορρόφηση των πόρων του ΕΣΠΑ και η διόρθωση της νέας πρόσκλησης για την ενίσχυση των μικρομεσαίων, η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, η απελευθέρωση επιβατικών μεταφορών σε Ελλάδα και εξωτερικό, καθώς και ο συμψηφισμός των οφειλών των ιδιωτών με τον δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Fast track για όλες τις επενδύσεις
Την αγωνία του επιχειρηματικού κόσμου για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και της αγοράς μετέφερε στον κ. Ράιχενμπαχ ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Δημήτρης Μπακατσέλος. «Η ελληνική οικονομία, τρία χρόνια μετά τη σύναψη του μνημονίου, συνεχίζει να παρουσιάζει σοβαρότατες στρεβλώσεις και παρά τις θυσίες του ελληνικού λαού η ανταγωνιστικότητά της εξακολουθεί να είναι χαμηλή», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μπακατσέλος επισημαίνοντας πως οι εκπρόσωποι των παραγωγικών φορέων έχουν πολλές φορές τονίσει ότι η υπερφορολόγηση σε περίοδο ύφεσης απλά μειώνει την κατανάλωση, αυξάνει την ανεργία και σε συνδυασμό με το έλλειμμα ρευστότητας οδηγεί σε κλείσιμο επιχειρήσεων και επιδείνωση της ύφεσης. «Ηδη λοιπόν τρία χρόνια μετά βλέπουμε την κυβέρνηση να συνεχίζει την ίδια πολιτική που φοροεξοντώνει τις νομίμως λειτουργούσες επιχειρήσεις, τους μισθωτούς, τους συνταξιούχους και τους κατόχους ακίνητης περιουσίας. Εδώ και τρία χρόνια δεν κατάφερε ακόμη να συλλάβει το μεγαλύτερο μέρος της φοροδιαφυγής. Από την άλλη πλευρά δεν υλοποιήθηκαν οι μεταρρυθμίσεις που είχε ανάγκη η ελληνική οικονομία και που κρατούν την ανταγωνιστικότητά της σε χαμηλά επίπεδα», σημείωσε ο πρόεδρος του ΕΒΕΘ ο οποίος παρατήρησε πως ούτε η περιουσία του δημοσίου έχει ακόμη αξιοποιηθεί, ούτε οι ιδιωτικοποιήσεις έχουν προχωρήσει ούτε αναπτυξιακά μέτρα έχουν ληφθεί. Αντιθέτως, είπε, «βλέπουμε την ελληνική επιχείρηση να αργοπεθαίνει ανήμπορη να αντιδράσει».
Ο κ. Μπακατσέλος επέδωσε στον κ. Ράιχενπαχ υπόμνημα με τις προτάσεις αλλά και τα αποτελέσματα της πρόσφατης έρευνας που διενήργησε το Επιμελητήριο μεταξύ των επιχειρήσεων –μελών του για την κατάσταση στην αγορά και τις προβλέψεις τους για το 2013. Ειδικότερα το ΕΒΕΘ προτείνει:
1.      Να δοθούν ισχυρά κίνητρα για τον επαναπατρισμό των νομίμως εξαχθέντων ελληνικών κεφαλαίων από το εξωτερικό. Μόνο έτσι θα μπορέσει να αποκτήσει ρευστότητα το τραπεζικό σύστημα.
2.      Να συμψηφισθούν οι οφειλές των ιδιωτικών επιχειρήσεων προς το κράτος με τις οφειλές του δημοσίου προς αυτές.
3.      Να επιστραφεί το ΦΠΑ στις εξαγωγικές επειχειρήσεις.
4.      Άμεση αξιοποίηση των πόρων του ΕΣΠΑ
5.      Ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών
6.      Μείωση του συντελεστή φορολογίας εισοδήματος για τις επιχειρήσεις σε ποσοστό που δεν θα ξεπερνά το 20%.
7.      Μείωση της προκαταβολής φόρου κερδών σε 50%
8.      Εφαρμογή της νομοθεσία Fast track σε κάθε επένδυση ανεξαρτήτων ύψους κεφαλαίων.
9.      Ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων για το άνοιγμα κλειστών αγορών και επαγγελμάτων.
10.    Μείωση του χρόνου εκδίκασης υποθέσεων, με προτεραιότητα σε αυτές που αφορούν την αδειοδότηση σημαντικών επενδύσεων.
11.    Μείωση των μη μισθολογικών επιβαρύνσεων της εργασίας για την επιχείρηση (εργοδοτική συμμετοχή σε ασφαλιστικές εισφορές)
12.    Πάταξη της φοροδιαφυγής, της εισφοροδιαφυγής και του παρεμπορίου όπου η χώρα μας κατέχει δυστυχώς την πρώτη θέση στην Ευρώπη.
Όπως είπε ο κ. Μπακατσέλος, «όσο συνεχίζουν τα αντικίνητρα και δεν θεσπίζονται κίνητρα όχι μόνο δεν θα έρχονται ξένες επενδύσεις αλλά θα συνεχίζεται η αποεπένδυση με τη φυγή ελληνικών κεφαλαίων και ανθρώπινου δυναμικού στο εξωτερικό».

Πρακτικά και εφαρμόσιμα μέτρα
Στις τεράστιες θυσίες, στις οποίες έχει υποβληθεί τα τελευταία χρόνια ο ελληνικός λαός και ο επιχειρηματικός κόσμος της χώρας, χωρίς όμως μέχρι σήμερα, να έχει επιτευχθεί ουσιαστική βελτίωση της οικονομίας, αναφέρεται το υπόμνημα που κατέθεσε στον κ. Ράιχενμπαχ ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ), Παναγιώτης Παπαδόπουλος.
Ο πρόεδρος του ΒΕΘ τόνισε πως «απαιτείται ένα νέο μείγμα οικονομικής πολιτικής, χωρίς οριζόντιες πολιτικές λιτότητα με έμφαση στην ανάπτυξη, μέσα από πρακτικά και άμεσα εφαρμόσιμα μέτρα», ενώ στο υπόμνημα που κατέθεσε έκανε ιδιαίτερη μνεία στην ανάγκη ενίσχυσης της ρευστότητας. Και μεταξύ άλλων πρότεινει:
-Θεσμοθέτηση του συμψηφισμού των οφειλών των επιχειρήσεων προς το κράτος με τις οφειλές του κράτους και του ευρύτερου δημόσιου τομέα προς τις επιχειρήσεις.
-Επιστροφή του ΦΠΑ στις εξαγωγικές επιχειρήσεις.
 -Ολοκλήρωση του προγράμματος ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών. Άμεση σχέση με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών έχει το ΕΣΠΑ, ζωτικής σημασίας ζήτημα για την μικρομεσαία επιχειρηματική κοινότητα.
-Πλήρη αναδιοργάνωση του τραπεζικού συστήματος, με στόχο τη δημιουργία δύο ισχυρών τραπεζικών πυλώνων (ενός δημόσιου και ενός ιδιωτικού). Τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θα πρέπει να απαλλαχθούν, νομοθετικά, από την υποχρέωση κάλυψης των κρατικών ελλειμμάτων και να επικεντρώσουν τις προσπάθειές τους στην εξασφάλιση της αναγκαίας ρευστότητας στις επιχειρήσεις, με ικανοποιητικούς όρους.
-Επιτάχυνση του επαναπατρισμού των κεφαλαίων, που μπορούν να δώσουν οξυγόνο στην οικονομία.
.agelioforos.gr
6/2/13

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin