Wednesday, February 6, 2013

Καθίζηση εσόδων και φόβοι για νέα μέτρα από το λάθος του ΔΝΤ

«Ποδαρικό» με «βουτιά» στα έσοδα έκανε ο προϋπολογισμός τον Ιανουάριο και ήδη στο υπουργείο Οικονομικών έχει σημάνει «κόκκινος» συναγερμός. Τα προσωρινά στοιχεία δείχνουν ότι τον πρώτο μήνα του 2013 οι καθαρές εισπράξεις του Δημοσίου εμφανίζονται μειωμένες κατά 7% σε σχέση με το στόχο που έχει τεθεί ενώ σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2012 καταγράφουν πτώση 16%.
Πηγές του υπουργείου Οικονομικών αποδίδουν την υστέρηση αυτή στα έσοδα αφενός στην πτώση της κατανάλωσης (η οποία προέρχεται από την βαθύτερη του αναμενόμενου έφεση, αποτέλεσμα του λάθους του ΔΝΤ) κι αφετέρου στην έκταση της φοροδιαφυγής.
Αντιθέτως οι άμεσοι φόροι, αυξήθηκαν σε ποσοστό 9,5%.
Ειδικότερα, τον περασμένο μήνα τα καθαρά έσοδα του προϋπολογισμού εμφάνισαν «μαύρη τρύπα» 305 εκατ. ευρώ σε σχέση με το στόχο που είχε τεθεί. Συνολικά ανήλθαν σε 4,052 δισ. ευρώ έναντι στόχου 4,357 δισ. ευρώ. Μεγαλύτερες απώλειες καταγράφονται στις εισπράξεις του ΦΠΑ, στις οποίες σύμφωνα με πληροφορίες η μείωση ξεπερνά το 15%.
.imerisia.gr
6/2/13

3 comments:

  1. Από που προκύπτει το πρωτογενές πλεόνασμα;.....

    (Ανανεωμένο) Όταν ανακοινώνει το υπουργείο Οικονομικών, όχι τώρα, αλλά εδώ και δεκαετίες, οικονομικά στοιχεία για την εκτέλεση του προϋπολογισμού, στο μυαλό όλων έρχεται το γνωστό παιδικό παιχνίδι με τη μαγική εικόνα. Άλλα βλέπεις κι άλλα υπάρχουν. Έτσι και με τα οικονομικά στοιχεία, άλλα σου παρουσιάζει ένα δελτίο τύπου κι άλλα είναι τα σοβαρά.

    Είναι, πάλι, όπως οι ανακοινώσεις των εταιρειών για τα οικονομικά τους αποτελέσματα. Αφού σε έχουν εξαντλήσει στους αριθμούς και τα οικονομικά στοιχεία που ούτε τα καταλαβαίνει κανείς, στο τέλος του κειμένου έχει και μια μικρή παράγραφο για μείωση κερδών 80% και βάλε.

    Το ίδιο θα μπορούσε κανείς να ισχυριστεί διαβάζοντας τα σημερινά στοιχεία για τον προϋπολογισμό.

    Για παράδειγμα: ανακοινώνει η κυβέρνηση πρωτογενές πλεόνασμα 398 εκατ. ευρώ και πλεονασματικό ισοζύγιο 159 εκατ. ευρώ για τον Ιανουάριο. Εντυπωσιακό θα πει κανείς για την ελληνική οικονομία.

    Ωστόσο, πώς δημιουργήθηκε αυτό το πλεόνασμα είναι η ουσία. Τον ίδιο μήνα υπήρχε μαύρη τρύπα στα έσοδα 241 εκατ. ευρώ. Δεν πάει καθόλου καλά το σύστημα, λοιπόν, και μπορεί να γίνει χειρότερο τους επόμενους μήνες, σκέτος εφιάλτης με απλά λόγια.

    Η κυβέρνηση, επίσης, συγκράτησε τις δαπάνες κατά 1,1 δισ. ευρώ, κι φτάσαμε στο πλεόνασμα. Που σημαίνει σε απλά ελληνικά για να καταλαβαίνει κι ο κόσμος, ότι το κράτος δεν πληρώνει κανέναν προκειμένου να καλύψει τη μαύρη τρύπα κατά 9,3% στα έσοδα, κυρίως λόγω μείωσης των εισπράξεων ΦΠΑ. Διαβάστε για να καταλάβετε: Οι δαπάνες του Κρατικού Προϋπολογισμού ανήλθαν στα 4,3 δισ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 1,1 δισ. ευρώ τόσο έναντι του στόχου όσο και έναντι του αντίστοιχου περυσινού μήνα (5,3 δισ. ευρώ).

    Οι πρωτογενείς δαπάνες παρουσιάζουν μείωση κατά 19% έναντι του περυσινού Ιανουαρίου (και έναντι μηνιαίου στόχου για μείωση κατά 4,8%). Διαμορφώνονται έτσι στα 3,9 δισ. ευρώ τον εφετινό Ιανουάριο, έναντι 4,8 δισ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους (και στόχου για 4,6 δισ. ευρώ εφέτος). Παρά το γεγονός, λοιπόν, ότι την πήραμε τη δόση και θα έπρεπε να καλυφθούν κάποια από τα χρέη του κράτους, οι πληρωμές γίνονται με το σταγονόμετρο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι οφειλές του ΕΟΠΥΥ στα φαρμακεία. Για ακόμη μια φορά δεν έγιναν πληρωμές και οι φαρμακοποιοί ετοιμάζονται για κινητοποιήσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και για τους αγρότες, οι υποσχέσεις που τους δόθηκαν για κάποιες πληρωμές έχουν το εξής χαρακτηριστικό. Τα κονδύλια θα τα πάρουν από τη μη ανάλωση του επιδόματος θέρμανσης και θα τα δώσουν στους αγρότες.

    Όλα αυτά σημαίνουν ότι ουσιαστικά πρόκειται για μια τεχνητή εμφάνιση πλεονάσματος στον προϋπολογισμό. Η πραγματική εικόνα θα ήταν αν τα έσοδα δεν είχαν πρόβλημα κι αν το κράτος εξοφλούσε τα χρέη του. Δυστυχώς συμβαίνουν και τα δύο, η οικονομία έχει ακόμη πρόβλημα και κανείς δεν πρέπει να πανηγυρίζει.
    http://www.antinews.gr/2013/02/11/203674/

    ReplyDelete
  2. Εφοριακοί κατά Στουρνάρα για τη μείωση των κρατικών εσόδων.....

    Έντονη κριτική και ευθείες βολές κατά του υπουργού Γιάννη Στουρνάρα, από τις συνδικαλιστές ενώσεις των εφοριακών, καθώς που με ανακοίνωση τους σημειώνουν ότι η ευθύνη για τη χαμηλή εισρροή εσόδων στα δημόσια ταμεία, ανήκει όχι στους εφοριακούς υπαλλήλους, αλλά στη βάρβαρη πολιτική των χαρατσιών και την αποδυνάμωση των αρμοδίων υπηρεσιών.

    Οι εφοριακοί επιτίθενται στον ΥΠΟΙΚ Γ. Στουρνάρα, καταλογίζοντάς του, ότι διατηρεί μόνο για τον εαυτό του το δικαίωμα να πέφτει έξω στις προβλέψεις του και τον καλούν να εγκαταλείψει την αλαζονεία και τον δογματισμό και να προσέλθει στον κοινωνικό διάλογο.

    Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΠΟΕ-ΔΟΥ:

    «Τα στοιχεία που έχουν δημοσιοποιηθεί, για τα έσοδα του Ιανουαρίου, καταγράφουν με τον πλέον σαφή τρόπο, μια σκληρή πραγματικότητα. Για άλλη μια φορά, η ΠΟΕ –ΔΟΥ επισημαίνει :

    1. Οι ευθύνες για την κατάρρευση αυτή, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟΥΣ ΕΦΟΡΙΑΚΟΥΣ! Οι ευθύνες είναι στην βάρβαρη φορολογική πολιτική των χαρατσιών, στο άδικο φορολογικό σύστημα, στην αποδυνάμωση των φορολογικών υπηρεσιών (αντί για την ενίσχυσή τους, όπως ακόμη και η Τρόϊκα ζητά πλέον), στην απουσία κεντρικού σχεδιασμού κλπ, τακτικών και προληπτικών ελέγχων κλπ.

    2. Σε ποιά χώρα του κόσμου η πολιτική και υπηρεσιακή ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών, θέτει συγκεκριμένους στόχους στις υπηρεσίες (και με βάση αυτούς τους στόχους καθαιρεί ή μετακινεί υπαλλήλους) ενώ η ίδια διατηρεί για τον εαυτό της το δικαίωμα, να πέφτει έξω στις προβλέψεις και να το αποδίδει σε …….απλές αστοχίες ;

    3. ΚΑΛΟΥΜΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ τον κ. Στουρνάρα να προχωρήσει στον αναγκαίο κοινωνικό διάλογο και να εγκαταλείψει την αλαζονεία και τον δογματισμό των προκατόχων του, την οποία ακολουθεί πιστά. Η εμπάθεια συμβούλων του για τις φορολογικές υπηρεσίες, δεν μπορεί να είναι το μοναδικό κριτήριο για τις αποφάσεις του. Η πολύχρονη (από τη δεκαετία του 1990) προϋπηρεσία του, σε θέσεις ευθύνης, επιτροπές κλπ στο Υπουργείο Οικονομικών ΔΕΝ ΤΟΥ ΧΟΡΗΓΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ ΑΓΝΟΙΑΣ, ΠΡΟΣΩΠΩΝ – ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΚΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ. Τον καλούμε να αναλάβει επιτέλους τις ευθύνες του.

    4. Η ΠΟΕ –ΔΟΥ για μια φορά ακόμη, επαναφέρει τις προτάσεις της (Δελτίο Τύπου 28.6.2012 και 31.1.2013) για τα θέματα των χρεών και της φορολογικής πολιτικής. Αν κάποιοι είχαν ακολουθήσει, την σοβαρότητα, την επιστημονική ανάλυση και την εμπειρία μας, σήμερα ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΧΑΜΕ ΑΥΤΗ την απώλεια εσόδων.
    Πηγή: www.lifo.gr

    ReplyDelete
  3. Βολές εφοριακών κατά υπουργικών συμβούλων....Σκληρή σύγκρουση για την κατάρρευση των εσόδων.....

    Η κατάρρευση των εσόδων του
    Ιανουαρίου, ειδικά σε μια θετική συγκυρία για τη χώρα τόσο σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με την εξασφάλιση σημαντικών κονδυλίων από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, όσο και σε εσωτερικό με το ανακοινωθέν χθες πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 398 εκ ευρώ στον κρατικό προϋπολογισμό, αποτελεί τον μεγάλο πονοκέφαλο της κυβέρνησης.

    Τα μειωμένα έσοδα, σε συνδυασμό με τη συνέχιση των κινητοποιήσεων των αγροτών και τον ακόμη και ενδοκυβερνητικό θόρυβο περί ενδεχόμενης αλλαγής του συνδικαλιστικού νόμου, έρχονται σε μια κρίσιμη χρονική στιγμή, καθώς στο τέλος του μήνα αναμένεται η τρόικα για τους τακτικούς ελέγχους της.

    Χθες, η ηγεσία του υπουργείου των Οικονομικών δέχθηκε τα πυρά της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες, που με σκληρή ανακοίνωσή της υποστηρίζει πως η ευθύνη για την κατάρρευση των εσόδων δεν ανήκει στους εφοριακούς, αλλά στη «βάρβαρη φορολογική πολιτική των χαρατσιών, στο άδικο φορολογικό σύστημα, στην αποδυνάμωση των φορολογικών υπηρεσιών, στην απουσία κεντρικού σχεδιασμού, αλλά και τακτικών και προληπτικών ελέγχων».

    Οι εφοριακοί στρέφονται ευθέως κατά της ηγεσίας του υπουργείου, που, όπως υποστηρίζουν, θέτει μεν συγκεκριμένους στόχους στις υπηρεσίες και με βάση αυτούς «καθαιρεί ή μετακινεί υπαλλήλους», πλην όμως το ίδιο το υπουργείο των Οικονομικών «διατηρεί για τον εαυτό του το δικαίωμα, να πέφτει έξω στις προβλέψεις και να το αποδίδει σε... απλές αστοχίες».

    Επιπλέον, καλούν τον κ. Στουρνάρα να προχωρήσει στον αναγκαίο κοινωνικό διάλογο και «να εγκαταλείψει την αλαζονεία και τον δογματισμό των προκατόχων του», την οποία, όπως υποστηρίζουν, ακολουθεί πιστά.

    Ειδική αναφορά γίνεται και σε υπουργικούς συμβούλους, που αντιμετωπίζονται ιδιαίτερα αιχμηρά:

    «Η εμπάθεια συμβούλων του (σ.σ. του κ. Στουρνάρα) για τις φορολογικές υπηρεσίες, δεν μπορεί να είναι το μοναδικό κριτήριο για τις αποφάσεις του», επισημαίνεται στην ανακοίνωση της ΠΟΕ-ΔΥΟ και προστίθεται ότι η πολύχρονη προϋπηρεσία του ΥΠΟΙΚ σε θέσεις ευθύνης «δεν του χορηγεί το δικαίωμα της άγνοιας προσώπων, καταστάσεων και κυρίως πολιτικών».

    Σοφία Βούλτεψη
    http://www.elzoni.gr/html/ent/191/ent.31191.asp

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin