Thursday, February 21, 2013

«Θα παρακαλάμε στα γόνατα τους Τούρκους να μπουν στην ΕΕ», λέει ευρωπαίος Επίτροπος

Αναταραχή προκάλεσαν οι δηλώσεις του γερμανού Επιτρόπου Ενέργειας, Γκίντερ Έτινγκερ, σε χθεσινή εκδήλωση του Ιδρύματος Κόνραντ Αντενάουερ στις Βρυξέλλες. Ο Χριστιανοδημοκράτης πολιτικός αναφέρθηκε στην αναβλητικότητα και στη διστακτικότητα, οι οποίες χαρακτηρίζουν κατά την άποψή του τη γερμανική και την ευρωπαϊκή εξωτερική πολιτική στο θέμα της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ.

Ο Έτινγκερ δήλωσε χαρακτηριστικά: «Επιθυμώ να στοιχηματίσω, ότι την επόμενη δεκαετία θα συρθούν στα γόνατα μέχρι την Άγκυρα ο γερμανός ή η γερμανίδα Καγκελάριος μαζί με τον ομόλογό τους στο Παρίσι, για να παρακαλέσουν και να πουν στους Τούρκους, φίλοι ελάτε σε εμάς».


Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαχώρισε αμέσως τη θέση της από τις απόψεις του Έτινγκερ μέσω εκπροσώπου του Προέδρου της, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. Σύμφωνα με τον Μπαρόζο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «έλαβε υπόψη της» τις δηλώσεις Έτινγκερ, υπογραμμίζει όμως ότι «είναι η προσωπική του άποψη και όχι της Κομισιόν».

Η εκπρόπωπος του Επιτρόπου Ενέργειας απάντησε στα σχετικά ερωτήματα, ότι ο Έτινγκερ δεν έλαβε με τη δήλωσή του θέση υπέρ της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ. «Ο Επίτροπος ήθελε κυρίως να επισημάνει το ενδιαφέρον της Τουρκίας για μία ένταξη στην ΕΕ και ταυτόχρονα να υπογραμμίσει, ότι η ΕΕ και οι κυβερνήσεις των χωρών-μελών της θα έπρεπε να επιδείξουν ενδιαφέρον για μία στενή σχέση με την Τουρκία», εξήγησε η εκπρόσωπος του Έτινγκερ.

Οι δηλώσεις του γερμανού Επιτρόπου τάραξαν τα νερά της πολιτικής σκηνής στη Γερμανία, καθώς η Καγκελάριος Μέρκελ θα επισκεφθεί την Κυριακή την Άγκυρα. Η Μέρκελ θα παραμείνει στην πρωτεύουσα της Τουρκίας για δύο ημέρες και θα συναντηθεί μεταξύ άλλων με τον Πρόεδρο της χώρας Αμντουλάχ Γκιούλ και με τον Πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν.
.tanea.gr
21/2/13 
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ ΤΟΥΡΚΙΑ:

5 comments:

  1. Επίσκεψη στην Τουρκία πραγματοποιεί η Μέρκελ.....

    «ΣΚΙΕΣ» ΚΟΥΡΔΙΚΟ ΚΑΙ ΕΝΤΑΞΗ....

    Η Άγγελα Μέρκελ πραγματοποιεί μια επίσκεψη στην Τουρκία μεθαύριο Κυριακή η οποία κρύβει δυσκολίες: η καγκελάριος της Γερμανίας μοιάζει όλο και πιο απομονωμένη στην προσωπική της αντίθεση στην προσπάθεια της Άγκυρας να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ αντιμετωπίζει επικρίσεις από την τουρκική πολιτική ηγεσία για την «ήπια» προσέγγισή της έναντι των Κούρδων αυτονομιστών ακτιβιστών.

    Η διήμερη επίσκεψη της Μέρκελ σημειώνεται σε μια ευαίσθητη συγκυρία. Η αλλαγή προέδρου στη Γαλλία δίνει νέα ώθηση στην διαδικασία ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ. Ταυτόχρονα, η Άγκυρα είναι αναγκασμένη να συνεργασθεί πιο ενεργά με τις χώρες της Δύσης, καθώς η σύρραξη στη Συρία δοκιμάζει τις σχέσεις της με τις γειτονικές της χώρες.

    Η τουρκική κυβέρνηση και οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες έχουν εξάλλου αρχίσει ειρηνευτικές συνομιλίες με τον ιδρυτή και ηγέτη του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), με στόχο τον τερματισμό της ένοπλης σύγκρουσης που κρατάει 28 χρόνια, και εξοργίζεται από τη συνεχιζόμενη συγκέντρωση κεφαλαίων και τη στρατολόγηση μελών από τα μέλη της οργάνωσης αυτής στο εξωτερικό και ειδικά στην Ευρώπη.

    Η Μέρκελ, καγκελάριος από το 2005, και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που ασκεί την εξουσία επί μία δεκαετία, έχουν μια άβολη σχέση. Εκείνη τον βρίσκει αυταρχικό, μάτσο με επιθετικό τρόπο, προκλητικό. Εκείνος θεωρεί ότι η πάγια θέση της περί μιας «προνομιακής εταιρικής σχέσης» μεταξύ Τουρκίας-ΕΕ απέχει παρασάγγας από την πλήρη ένταξη και απεικονίζει ανάγλυφα τα «δύο μέτρα και δύο σταθμά», όπως λέει, των Ευρωπαίων έναντι της Τουρκίας.

    «Παρά ορισμένες αναντίρρητες διαφορές απόψεων για ορισμένα θέματα, υπήρχε πάντοτε ένα θεμέλιο για να βασίζονται οι συνομιλίες, η επιθυμία να καταλάβουμε ο ένας τον άλλο και να δείξουμε σεβασμό», είπε ένας αξιωματούχος ερωτηθείς γι' αυτή την διμερή σχέση.

    Οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας με την ΕΕ, οι οποίες άρχισαν το 2005, έχουν αποτελματωθεί λόγω του συνεχιζόμενου αδιεξόδου σε ό,τι αφορά το Κυπριακό —η Κύπρος είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης— και την αντίθεση του Παρισιού και του Βερολίνου στην τουρκική ένταξη.

    Όμως την περασμένη εβδομάδα, ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ δήλωσε ότι είναι έτοιμος να ξεπαγώσει τις συνομιλίες με την Τουρκία σε ό,τι αφορά το κεφάλαιο που άπτεται της βοήθειας
    για τις περιοχές της ΕΕ. Ο προκάτοχος του Ολάντ, ο συντηρητικός Νικολά Σαρκοζί, αντιτάσσεται σθεναρά στις ελπίδες της Τουρκίας να γίνει πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Η Τουρκία έχει ολοκληρώσει μόλις 1 από τα συνολικά 35 «κεφάλαια» πολιτικής που κάθε υποψήφια προς ένταξη χώρα πρέπει να ολοκληρώσει εναρμονιζόμενη προς την Ευρώπη πριν ενταχθεί. Από τα υπόλοιπα, μόλις τα 13 είναι ανοιχτά και όχι «παγωμένα». Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαμηνύει ότι ακόμη η Άγκυρα δεν πληροί τα κριτήρια της ΕΕ σε ό,τι αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ελευθερία του λόγου.

    «Η Γαλλία μετέβαλε τη συμπεριφορά της έναντι της Τουρκίας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Λεβέντ Γκιουμρουκτσού. «Αναμένουμε η Γερμανία, ένα σημαντικό μέλος της ΕΕ, να υποστηρίξει τις ενταξιακές συνομιλίες της ΕΕ».

    Όταν ο Ερντογάν είχε επισκεφθεί το Βερολίνο τον Οκτώβριο η Μέρκελ του είχε πει ότι η ΕΕ θα είναι «ένας τίμιος εταίρος στην διαπραγμάτευση».

    Ο Ρούπρεχτ Πόλεντς, μέλος της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU) της καγκελάριου και επικεφαλής της επιτροπής εξωτερικών της γερμανικής βουλής, άφησε αυτήν την εβδομάδα να εννοηθεί ότι ενδέχεται να ανοίξει το κεφάλαιο για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

    Πολύ πιο πιεστικό από το ζήτημα της ένταξης στην ΕΕ είναι ο φάκελος του PKK. Ένα εγκεκριμένο από την κυβέρνηση ταξίδι στελεχών του PKK για να δουν τον έγκλειστο στο νησί Ιμραλί ηγέτη του, Αμπντουλάχ Οτζαλάν, αύριο Σάββατο, ενδέχεται να έχει ως αποτέλεσμα αυτός να κάνει μια έκκληση για εκεχειρία στη σύγκρουση.........ολόκληρο το άρθρο στο http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26511&subid=2&pubid=112998176
    22/2/13

    ReplyDelete
  2. Αλλαγή ρόλων: τώρα η Τουρκία πιέζει την Ευρώπη......
    Ενοχλημένο το Βερολίνο, ενθουσιασμένη η Αγκυρα από σχόλιο Επιτρόπου της ΕΕ.....

    Το σχόλιο ενός Επιτρόπου της ΕΕ ότι η Γερμανία και η Γαλλία θα πάνε μια μέρα «γονατιστές» εκλιπαρώντας την Τουρκία να μπει στην Ευρωπαϊκή Ενωση θύμωσε το Βερολίνο και ενθουσίασε την Αγκυρα.

    «Καθώς η καγκελάριος Μέρκελ ετοιμάζεται για μια επίσκεψη στην Τουρκία, την ερχόμενη Δευτέρα, η χώρα ασκεί πιέσεις για περισσότερες παραχωρήσεις στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις», γράφει σε σχετικό ρεπορτάζ το «Spiegel».
    Το σχόλιο έκανε ο γερμανός Επίτροπος αρμόδιος για θέματα Ενεργείας Γκίντερ Ετινγκερ σε μια εκδήλωση στις Βρυξέλλες, και έγινε αμέσως πρωτοσέλιδο σε όλες τις τουρκικές εφημερίδες.

    «Μια τέτοια κίνηση ταπεινοφροσύνης από τις μεγάλες δυνάμεις της ΕΕ θα άρεσε πολύ στους Τούρκους, που νιώθουν ότι τους έχουν θέσει στο περιθώριο εδώ και χρόνια ως προς το ζήτημα της ένταξής τους στην ΕΕ», εκτιμά το γερμανικό περιοδικό.

    Αλλά ενώ ο Ετινγκερ επικροτείται για την πρόβλεψή του στην Τουρκία, το σχόλιό του έχει ενοχλήσει τους Ευρωπαίους, σε Βερολίνο και Παρίσι.

    Οι διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ έχουν παγώσει εδώ και δύο χρόνια. Από τότε που άρχισε τις προσπάθειες για ένταξη, το 2005, η Τουρκία έχει εκπληρώσει μόνο ένα από τα 34 Κεφάλαια του κοινοτικού κεκτημένου (acquis communautaire) που απαιτούνται για την ένταξη.

    Η Γαλλία, που μαζί με την Γερμανία εμπόδισαν την τουρκική ένταξη επί του πρώην προέδρου Νικολά Σαρκοζί, έκανε μια χειρονομία καλής θέλησης πριν από δύο εβδομάδες, όταν ανακοινώθηκε ότι η νέα κυβέρνηση του Σοσιαλιστή Φρανσουά Ολάντ είναι έτοιμη να ανοίξει άλλο ένα Κεφάλαιο στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

    Η απόπειρα συμφιλίωσης ακολούθησε την προειδοποίηση του Τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος επανέλαβε από την Πράγα, στις αρχές του Φεβρουαρίου, ότι η υπομονή του εξαντλείται. «Μετά από 50 χρόνια στις πύλες της ΕΕ, η ευρωπαϊκή κοινότητα θα πρέπει επιτέλους να αποφασίσει», είπε.

    Ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας Εγκεμέν Μπαγκίς σχολίασε τις δηλώσεις Ετινγκερ ως εξής:
    «Δεν ξέρω αν θα έρθουν γονατιστοί... Αλλά την στιγμή που σήμερα το 75% των ενεργειακών πόρων που έχει ανάγκη η Ευρώπη, βρίσκεται στα ανατολικά, στα βόρεια ή στα νότια της Τουρκίας, και το γεγονός ότι δεν ανοίγουν το Κεφάλαιο της ενέργειας παρ' όλο που οι ευρωπαϊκές χώρες δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση σε αυτές τις ενεργειακές πηγές χωρίς την συνεργασία της Τουρκίας, κάνει τους πάντες έξω φρενών».

    http://www.tovima.gr/world/article/?aid=499648
    22/2/13

    ReplyDelete
  3. EU-Kommission: Oettinger verwirrt mit Türkei-Äußerung.....

    "Auf Knien nach Ankara robben": Mit einer Bemerkung zum EU-Beitritt der Türkei hat der deutsche EU-Kommissar Günther Oettinger in Brüssel für Irritationen gesorgt - kurz vor dem Besuch der Kanzlerin in der türkischen Hauptstadt. EU-Kommissionschef José Manuel Barroso distanzierte sich.

    Brüssel - Mit einer Bemerkung zum zögerlichen Umgang mit der Türkei hat EU-Kommissar Günther Oettinger für Wirbel gesorgt. Die "Bild"-Zeitung zitierte den deutschen EU-Kommissar am Mittwoch von einer Veranstaltung der Konrad-Adenauer-Stiftung in Brüssel. Dort habe der CDU-Politiker mit Blick auf die deutsche und europäische Außenpolitik gesagt: "Ich möchte wetten, dass einmal ein deutscher Kanzler oder eine Kanzlerin im nächsten Jahrzehnt mit dem Kollegen aus Paris auf Knien nach Ankara robben wird, um die Türken zu bitten, Freunde, kommt zu uns."

    Seit Jahren kommt der geplante EU-Beitritt der Türkei nicht mehr voran. An diesem Sonntag reist Bundeskanzlerin Angela Merkel für zwei Tage nach Ankara, wo sie auch Staatspräsident Abdullah Gül und Ministerpräsident Recep Tayyip Erdogan trifft.

    Die EU-Kommission distanzierte sich von Oettingers Äußerung. Ein Sprecher von EU-Kommissionspräsident José Manuel Barroso sagte auf Anfrage, man habe seine Anmerkungen "zur Kenntnis" genommen: "Das ist seine persönliche Meinung und nicht die der EU-Kommission."

    Innerhalb der EU-Kommission ist Oettinger für das Ressort Energie zuständig. Seine Sprecherin erklärte auf Anfrage, Oettinger habe sich nicht für den Beitritt der Türkei ausgesprochen: "Der EU-Kommissar hat vielmehr auf das Interesse der Türkei an einem EU-Beitritt hingewiesen und gleichzeitig unterstrichen, dass die EU und die Regierungen der EU-Mitgliedsländer ein Interesse an einer engen Beziehung zur Türkei haben müssten."

    Schon 1987 hat die Türkei den Beitritt beantragt, doch erst 2005 wurde der Beginn von Beitrittsverhandlungen vereinbart. Sie stocken seit 2010. Hauptgrund ist die Forderung, dass die Türkei ein Assoziierungsabkommen mit der EU auch auf das EU-Mitglied Zypern anwenden muss. Die Türkei lehnt die Öffnung ihrer Grenzen gegenüber der griechisch-zyprischen Regierung jedoch ab, da sie noch immer rund 30 000 Soldaten im Norden Zyperns stationiert hat.

    Die "Bild"-Zeitung zitierte Oettinger am Mittwoch aus seiner Rede auch mit weiterer Kritik an der EU. Brüssel mische sich zu sehr in alle Bereiche ein: "Wir sollten einmal ein Nichtaktionsprogramm vorlegen", sagte Oettinger nach Angaben des Blattes bei der Veranstaltung in Brüssel. Zudem schaffe die EU es nicht, das Wirtschaftswachstum anzukurbeln. "Außer unseren Redetexten wächst gar nichts", zitierte das Blatt den deutschen EU-Kommissar. Oettinger hatte am Montag beim Jahresempfang des Europabüros der Konrad-Adenauer-Stiftung in Brüssel gesprochen.

    fab/dpa
    http://www.spiegel.de/politik/ausland/oettingers-aeusserungen-zum-eu-beitritt-der-tuerkei-verwirrt-bruessel-a-884639.html
    20/2/13

    ReplyDelete
  4. "Ειδική σχέση" και όχι ένταξη στην ΕΕ, θέλει η Μέρκελ για την Τουρκία ...........

    Η γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ δήλωσε σήμερα ότι είναι επιφυλακτική όσον αφορά την τουρκική αίτηση ένταξης στην ΕΕ, αλλά ότι θα προτιμούσε την έναρξη διαπραγματεύσεων σε ένα άλλο πεδίο ή "κεφάλαιο" με την Άγκυρα.

    Αύριο η γερμανίδα καγκελάριος ξεκινάει διήμερη επίσκεψη στην Άγκυρα και τα σχόλιά της αυτά που έκανε κατά το εβδομαδιαίο βιντεοσκοπημένο της μήνυμα, ακολουθούν τα σχόλια του σοσιαλιστή γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ την περασμένη εβδομάδα ότι είναι έτοιμος να επαναλάβει τις συνομιλίες με την Τουρκία στο κεφάλαιο που αφορά την βοήθεια από χώρες της ΕΕ.

    "Θεωρώ ότι μπροστά μας έχουμε ένα μακρύ δρόμο διαπραγματεύσεων. Παρότι είμαι επιφυλακτική, συμφώνησα με την συνέχιση των ενταξιακών συνομιλιών. Προσερχόμαστε σε αυτές με ανοιχτό αποτέλεσμα", είπε η Μέρκελ.

    Οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας ξεκίνησαν το 2005, αλλά "πάγωσαν" εξαιτίας του κυπριακού ζητήματος--η Κύπρος είναι μέλος της ΕΕ--και των αντιρρήσεων από Παρίσι και Βερολίνο.

    Η Τουρκία έχει ολοκληρώσει μόνο ένα από τα 35 προαπαιτούμενα "κεφάλαια" που πρέπει να υλοποιήσει κάθε υποψήφιο προς ένταξη μέλος.

    Μόνο 13 από αυτά δεν μπλοκάρονται και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποστηρίζει ότι η Άγκυρα δεν ικανοποιεί τις προϋποθέσεις για ένταξη στην ΕΕ στους τομείς των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ελευθερίας του λόγου.

    Η Μέρκελ τάσσεται υπερ μίας "ειδικής σχέσης" της Τουρκίας με την ΕΕ αντί της πλήρους ένταξης της πρώτης.

    http://www.e-typos.com/Post.aspx?id=29518&
    23/2/13

    ReplyDelete
  5. Σύμφωνα με δημοσκόπηση......Όχι στην ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ λένε οι Γερμανοί......

    Σχεδόν τα δύο τρίτα των Γερμανών είναι αντίθετοι στην ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα Βild am Sonntag, ημέρα άφιξης της καγκελαρίου Μέρκελ στην Άγκυρα για διήμερη επίσκεψη.

    Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση που πραγματοποίησε το ινστιτούτο Emnid, το 60% των ερωτηθέντων δηλώνουν την αντίθεσή τους στην ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, το 30% δηλώνουν υπέρ και το 10% δεν έχουν άποψη.

    Επιπλέον, το 57% δήλωσαν προβληματισμένοι για την ανάπτυξη της τουρκικής οικονομίας και της στρατιωτικής ισχύος της χώρας, ενώ το 35% βλέπει θετικά την αυξανόμενη επιρροή της Άγκυρας.

    Στη διάρκεια της παραμονής της, η γερμανίδα καγκελάριος θα επισκεφθεί τα γερμανικά στρατεύματα που σταθμεύουν στη συριακή μεθόριο, θα εκφωνήσει ομιλία σε επιχειρηματικό συνέδριο με τη συμμετοχή των δύο χωρών και θα έχει συνομιλίες με υψηλόβαθμα πολιτικά πρόσωπα.

    Αύριο Δευτέρα θα συναντηθεί με τον πρόεδρο Αμπντουλάχ Γκιούλ και τον πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

    Χθες, η Μέρκελ δήλωσε επιφυλακτική όσον αφορά την τουρκική αίτηση ένταξης στην ΕΕ, αλλά είπε ότι θα προτιμούσε την έναρξη διαπραγματεύσεων σε ένα άλλο πεδίο ή "κεφάλαιο" με την Άγκυρα.

    "Θεωρώ ότι μπροστά μας έχουμε ένα μακρύ δρόμο διαπραγματεύσεων. Παρότι είμαι επιφυλακτική, συμφώνησα με την συνέχιση των ενταξιακών συνομιλιών.

    Προσερχόμαστε σε αυτές με ανοιχτό αποτέλεσμα", είπε χθες η Μέρκελ.

    Οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας ξεκίνησαν το 2005, αλλά "πάγωσαν" εξαιτίας του κυπριακού ζητήματος--η Κύπρος είναι μέλος της ΕΕ--και των αντιρρήσεων από Παρίσι και Βερολίνο.

    Η Τουρκία έχει ολοκληρώσει μόνο ένα από τα 35 προαπαιτούμενα "κεφάλαια" που πρέπει να υλοποιήσει κάθε υποψήφιο προς ένταξη μέλος. Μόνο 13 από αυτά δεν μπλοκάρονται και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποστηρίζει ότι η Άγκυρα δεν ικανοποιεί τις προϋποθέσεις για ένταξη στην ΕΕ στους τομείς των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ελευθερίας του λόγου.

    Η Μέρκελ τάσσεται υπερ μίας "ειδικής σχέσης" της Τουρκίας με την ΕΕ αντί της πλήρους ένταξης της πρώτης.

    http://www.protothema.gr/world/article/?aid=259411
    24/2/13

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin