Wednesday, February 6, 2013

Άννυ Ποδηματά: Έχουμε χώρες που εφαρμόζουν προγράμματα προσαρμογής και πλήττονται από βαθειά ύφεση και τεράστια ανεργία

«Έχουμε χώρες που εφαρμόζουν προγράμματα προσαρμογής και πλήττονται από βαθειά ύφεση και τεράστια ανεργία. Τους αριθμούς τους ξέρουμε, δεν ξέρω αν ξέρουμε τι σημαίνουν αυτοί οι αριθμοί για τους ανθρώπους. Όλοι συμφωνούμε ότι χρειαζόμαστε μια φιλική προς την ανάπτυξη δημοσιονομική προσαρμογή, αλλά διαφωνούμε πως θα την κάνουμε πράξη». Αυτά τόνισε η Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Άννυ Ποδηματά, στην Ολομέλεια του Στρασβούργου απευθυνόμενη στον Αντιπρόεδρο της Επιτροπής και αρμόδιο για Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις κ. Όλι Ρεν.

Στη συζήτηση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με θέμα την «Ετήσια Έκθεση Ανάπτυξης» της Επιτροπής για το 2013, στο πλαίσιο της διαδικασίας του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, η Ευρωβουλευτής του ΠΑ.ΣΟ.Κ. κ. Άννυ Ποδηματά απευθυνόμενη στον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Όλι Ρεν τόνισε ότι «εκτός από την θεωρητική συζήτηση, όπως για παράδειγμα τη συζήτηση για την επίδραση των δημοσιονομικών πολλαπλασιαστών, έχουμε μία πραγματικότητα που οφείλουμε να αξιολογήσουμε. Έχουμε χώρες που εφαρμόζουν προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής και πλήττονται από βαθειά ύφεση και τεράστια ανεργία. Τους αριθμούς τους ξέρουμε, δεν ξέρω αν ξέρουμε τι σημαίνουν αυτοί οι αριθμοί για τους ανθρώπους.» Και επεσήμανε ότι «στην θεωρία όλοι συμφωνούμε ότι χρειαζόμαστε μια φιλική προς την ανάπτυξη δημοσιονομική προσαρμογή, αλλά διαφωνούμε στο πως θα την κάνουμε πράξη. Κι εδώ υπάρχει ένα τεράστιο ζήτημα ασυνέπειας λόγων και πράξεων».
Η κ. Ποδηματά κατέληξε: «οι χώρες που εφαρμόζουν προγράμματα προσαρμογής στο πλαίσιο μηχανισμών στήριξης εξαιρούνται από την ανάλυση Μακροικονομικών Ανισορροπιών στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου. Για την ακρίβεια κάτω από το όνομα της κάθε μίας από αυτές τις χώρες υπάρχει μόνο μία φράση: «εφαρμόστε το πρόγραμμα σας!». Όμως με τον τρόπο αυτό αποκλείουμε τον διάλογο, τον έλεγχο αποτελεσματικότητας και τον έλεγχο συμβατότητας με το Ευρωπαϊκό κεκτημένο. Ακόμη χειρότερα, επιδεινώνουμε το πρόβλημα της δημοκρατικής νομιμοποίησης και λογοδοσίας και ενισχύουμε στους πολίτες το αίσθημα επιβολής. Γι αυτό ρωτώ και ταυτόχρονα προτείνω Επίτροπε Ρεν να ενταχθούν οι χώρες που βρίσκονται σε προγράμματα στη διαδικασία ανάλυσης του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου».
Στο πλαίσιο της ίδιας συζήτησης η κ. Ποδηματά παρενέβη για να απαντήσει στον Ευρωβουλευτή του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) – προερχόμενο από το Γερμανικό CDU – κ. Werner Langen, ο οποίος ήταν ιδιαίτερα επικριτικός απέναντι στην Ελλάδα υποστηρίζοντας ότι δεν είναι δυνατόν «οι υγιείς δημοσιονομικά χώρες να πληρώνουν για τα λάθη των Ελλήνων». 
Στην επίκριση αυτή η κ. Ποδηματά απάντησε ότι «οι χώρες που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες, όπως η Ελλάδα, έχουν αναγνωρίσει τις ευθύνες τους και εδώ και τρία χρόνια εφαρμόζουν σκληρές περικοπές και προγράμματα διαρθρωτικών αλλαγών. Κανένας στην Ελλάδα δεν ζητάει από τις άλλες χώρες να αναλάβουν αυτή την ευθύνη. Θα ήταν, λοιπόν, μια καλή ιδέα να μην γίνονται επιθέσεις σε βάρος των χωρών που βρίσκονται σήμερα σε οικονομική δυσκολία. Οι χώρες αυτές χρειάζονται υποστήριξη στην προσπάθειά τους να υλοποιήσουν διαρθρωτικές αλλαγές».
 EurActiv.gr 
 

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin