Wednesday, February 6, 2013

Άννυ Ποδηματά: Έχουμε χώρες που εφαρμόζουν προγράμματα προσαρμογής και πλήττονται από βαθειά ύφεση και τεράστια ανεργία

«Έχουμε χώρες που εφαρμόζουν προγράμματα προσαρμογής και πλήττονται από βαθειά ύφεση και τεράστια ανεργία. Τους αριθμούς τους ξέρουμε, δεν ξέρω αν ξέρουμε τι σημαίνουν αυτοί οι αριθμοί για τους ανθρώπους. Όλοι συμφωνούμε ότι χρειαζόμαστε μια φιλική προς την ανάπτυξη δημοσιονομική προσαρμογή, αλλά διαφωνούμε πως θα την κάνουμε πράξη». Αυτά τόνισε η Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Άννυ Ποδηματά, στην Ολομέλεια του Στρασβούργου απευθυνόμενη στον Αντιπρόεδρο της Επιτροπής και αρμόδιο για Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις κ. Όλι Ρεν.

Στη συζήτηση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με θέμα την «Ετήσια Έκθεση Ανάπτυξης» της Επιτροπής για το 2013, στο πλαίσιο της διαδικασίας του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, η Ευρωβουλευτής του ΠΑ.ΣΟ.Κ. κ. Άννυ Ποδηματά απευθυνόμενη στον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Όλι Ρεν τόνισε ότι «εκτός από την θεωρητική συζήτηση, όπως για παράδειγμα τη συζήτηση για την επίδραση των δημοσιονομικών πολλαπλασιαστών, έχουμε μία πραγματικότητα που οφείλουμε να αξιολογήσουμε. Έχουμε χώρες που εφαρμόζουν προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής και πλήττονται από βαθειά ύφεση και τεράστια ανεργία. Τους αριθμούς τους ξέρουμε, δεν ξέρω αν ξέρουμε τι σημαίνουν αυτοί οι αριθμοί για τους ανθρώπους.» Και επεσήμανε ότι «στην θεωρία όλοι συμφωνούμε ότι χρειαζόμαστε μια φιλική προς την ανάπτυξη δημοσιονομική προσαρμογή, αλλά διαφωνούμε στο πως θα την κάνουμε πράξη. Κι εδώ υπάρχει ένα τεράστιο ζήτημα ασυνέπειας λόγων και πράξεων».
Η κ. Ποδηματά κατέληξε: «οι χώρες που εφαρμόζουν προγράμματα προσαρμογής στο πλαίσιο μηχανισμών στήριξης εξαιρούνται από την ανάλυση Μακροικονομικών Ανισορροπιών στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου. Για την ακρίβεια κάτω από το όνομα της κάθε μίας από αυτές τις χώρες υπάρχει μόνο μία φράση: «εφαρμόστε το πρόγραμμα σας!». Όμως με τον τρόπο αυτό αποκλείουμε τον διάλογο, τον έλεγχο αποτελεσματικότητας και τον έλεγχο συμβατότητας με το Ευρωπαϊκό κεκτημένο. Ακόμη χειρότερα, επιδεινώνουμε το πρόβλημα της δημοκρατικής νομιμοποίησης και λογοδοσίας και ενισχύουμε στους πολίτες το αίσθημα επιβολής. Γι αυτό ρωτώ και ταυτόχρονα προτείνω Επίτροπε Ρεν να ενταχθούν οι χώρες που βρίσκονται σε προγράμματα στη διαδικασία ανάλυσης του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου».
Στο πλαίσιο της ίδιας συζήτησης η κ. Ποδηματά παρενέβη για να απαντήσει στον Ευρωβουλευτή του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) – προερχόμενο από το Γερμανικό CDU – κ. Werner Langen, ο οποίος ήταν ιδιαίτερα επικριτικός απέναντι στην Ελλάδα υποστηρίζοντας ότι δεν είναι δυνατόν «οι υγιείς δημοσιονομικά χώρες να πληρώνουν για τα λάθη των Ελλήνων». 
Στην επίκριση αυτή η κ. Ποδηματά απάντησε ότι «οι χώρες που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες, όπως η Ελλάδα, έχουν αναγνωρίσει τις ευθύνες τους και εδώ και τρία χρόνια εφαρμόζουν σκληρές περικοπές και προγράμματα διαρθρωτικών αλλαγών. Κανένας στην Ελλάδα δεν ζητάει από τις άλλες χώρες να αναλάβουν αυτή την ευθύνη. Θα ήταν, λοιπόν, μια καλή ιδέα να μην γίνονται επιθέσεις σε βάρος των χωρών που βρίσκονται σήμερα σε οικονομική δυσκολία. Οι χώρες αυτές χρειάζονται υποστήριξη στην προσπάθειά τους να υλοποιήσουν διαρθρωτικές αλλαγές».
 EurActiv.gr 
 

4 comments:

 1. Βουλγαρία: Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σε όλη τη χώρα.....

  Χιλιάδες Βούλγαροι διαδήλωσαν σήμερα σε 15 πόλεις της χώρας για να διαμαρτυρηθούν για τους φουσκωμένους λογαριασμούς ηλεκτρικού που έλαβαν στα τέλη Ιανουαρίου, ενώ η κυβέρνηση καθυστερεί να απελευθερώσει την αγορά της ενέργειας.

  Στη Σόφια, περίπου 3.000 άνθρωποι φώναξαν "Μαφία" και "Παραίτηση" μπροστά από το υπουργείο Οικονομίας και Ενέργειας και μπροστά από το κοινοβούλιο, πριν αποκλείσουν την ιστορική Γέφυρα των Αετών. Κρατούσαν πανό που έγραφαν "Η υπομονή μας εξαντλήθηκε" και "Ηλεκτρικό+ανεργία=γενοκτονία". Στο Πλόβντιβ περίπου 3.000 διαδηλωτές ζήτησαν την "εθνικοποίηση" των τριών εταιρειών διανομής της ενέργειας που μοιράζονται τη βουλγαρική επικράτεια: την αυστριακή EVN και τις τσεχικές CEZ και Enero Pro.

  Στη Βάρνα περισσότεροι από 5.000 άνθρωποι διαδήλωσαν πίσω από ένα φέρετρο των μονοπωλίων του ηλεκτρικού, της θέρμανσης και της ύδρευσης, σύμφωνα με το δημόσιο ραδιοσταθμό BNR. Τα βουλγαρικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν διαδηλώσεις σε άλλες δώδεκα πόλεις. Το κίνημα διαμαρτυρίας, που έχει αρχίσει εδώ και μια εβδομάδα, παίρνει έκταση με καθημερινές διαδηλώσεις σ΄ όλη τη χώρα. Οι διαδηλωτές διαμαρτύρονται κυρίως για την παρουσία στους λογαριασμούς εξόδων συντήρησης και διανομής που υπερβαίνουν κατά περίπου 120% την αξία της ενέργεια που καταναλώθηκε.

  Ο ελάχιστος μισθός (260 λέβα, δηλαδή 130 ευρώ) επιτρέπει στη Βουλγαρία, τη φτωχότερη χώρα της ΕΕ, την αγορά δέκα φορές λιγότερου ηλεκτρικού ρεύματος απ΄ ό,τι επιτρέπει ο ελάχιστος μισθός στη Γαλλία, αναφερόταν σε χθεσινό δημοσίευμα της εβδομαδιαίας οικονομικής έκδοσης "Καπιτάλ". Στο Μπλαγκόεβγκραντ και το Πλόβντιβ οι διαδηλωτές ανακοίνωσαν ότι συγκέντρωσαν περίπου 10.000 υπογραφές εναντίον των μονοπωλίων και θα τις στείλουν στις Βρυξέλλες.

  Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
  Πηγή:www.capital.gr
  http://www.eco-reconstructions.com/2013/02/blog-post_11.html

  ReplyDelete
  Replies
  1. Βουλγαρία: Το «ΑΤΑΚΑ» ζήτησε την παραίτηση της κυβέρνησης για το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας.....

   Φεβρουάριος 17, 2013.
   Το ακροδεξιό κόμμα «ΑΤΑΚΑ» κάλεσε σήμερα τους εκατοντάδες χιλιάδες ψηφοφόρους Βουλγάρους να βγουν στους δρόμους και να διαμαρτυρηθούν κατά την ‘αποίκων’, στη Βουλγαρία.


   «Ζητάμε την απέλαση από τη Βουλγαρία των ξένων μονοπωλίων του ηλεκτρικού ρεύματος – CEZ, EVN και Energo-Pro, και καλούμε τα εκατομμύρια των Βουλγάρων να μας συμπαρασταθούν», ανέφερε το ακροδεξιό κόμμα.

   Το κόμμα ΑΤΑΚΑ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι αδυνατεί να ελέγξει τα ξένα μονοπώλια τα οποία έχουν εγκατασταθεί στη χώρα.

   --
   The Hellenic Information Team

   © Βαλκανικό Περισκόπιο - Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος
   Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr

   Delete
  2. Four Arrested in Sofia as Protesters Clash with Police......

   Four people have been detained as protesters in downtown Sofia clashed with police who tried to cut short the rally heading for the headquarters of power utility CEZ, the interior ministry said.

   Protesters hurled rocks and glass bottles at the nearby building of right-wing party UDF and the security forces, who responded by pushing them away and dispersing the rally.

   Initial reports said there were casualties, but the information was not confirmed.

   Tens of thousands hit the streets in Bulgaria's capital Sofia on Sunday against the excesses of power and heating utilities in a continuation of recent wave of protests over high electricity and heating bills.

   The disgruntled citizens first gathered in front of parliament and threw tomatoes and apples at it in protest against the excesses of power and heating utilities.

   Later on the protesters blocked Eagles' Bridge.

   Another rally was staged at Bulgaria's Economy Ministry, with participating protesters of all ages, including mothers with young kid.

   The protesters were chanting "mafia" under the windows of the ministry building blockading traffic on the Rakosvki Str.

   The demonstrators demand the nationalization of Bulgaria's three power utilities – CEZ, EVN, and Energo-Pro, with the National Electric Company NEK assuming their responsibilities, the publication of all secret contracts in Bulgaria's energy sector, holding those who signed secret energy contracts responsible, abolishing NEK's obligation to buy out any produced electricity, as well as individual contracts with Sofia heating utility Toplofikatsiya that can be terminated on a month's notice.

   http://www.novinite.com/view_news.php?id=147923

   Delete
 2. Αποπέμφθηκε ο υπουργός Oικονομικών της Βουλγαρίας .....ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ ....

  Την απομάκρυνση του υπουργού Οικονομικών της, Σιμεών Ντιάνκοφ, αποφάσισε η κυβέρνηση της Βουλγαρίας, μια μέρα μετά τις έντονες διαδηλώσεις χιλιάδων πολιτών της χώρας για τις αυξήσεις στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος.

  Ο 42χρονος υπουργός είχε εφαρμόσει μια δημοσιονομική πολιτική λιτότητας οδηγώντας το φτωχότερο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην ανάκαμψη από την ύφεση, μειώνοντας το έλλειμμα του προϋπολογισμού από το 2% που ήταν το 2011 στο 0,5%. Για το γεγονός αυτό είχε κερδίσει τον σεβασμό της ΕΕ τη στιγμή που πολλά κράτη της αγωνίζονταν να κρατήσουν το δημόσιο χρέος τους υπό έλεγχο.

  Το υπουργείο αναλαμβάνει ο μέχρι σήμερα υπουργός Ευρωπαϊκών Κονδυλίων Τομισλάβ Ντόντσεφ διατηρώντας παράλληλα το παλιό υπουργείο του.

  Πριν αναλάβει το υπουργείο οικονομικών το 2009, ο Ντιάνκοφ εργαζόταν ως οικονομολόγος στην Παγκόσμια Τράπεζα από το 1995.

  Πριν λίγο καιρό, μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα Die Welt, ο Ντιάνκοφ είχε δηλώσει πως η Βουλγαρία επωφελείται από την ελληνική κρίση. «Έχουμε τώρα την εντύπωση ότι οι Έλληνες τα πηγαίνουν χειρότερα από εμάς. Αυτό μάς βοηθά πολύ ως κυβέρνηση. Τα δύο τελευταία χρόνια σχεδόν 2.000 επιχειρήσεις έχουν φύγει από την Ελλάδα και λειτουργούν στη Βουλγαρία».

  Χθες, Κυριακή, χιλιάδες Βούλγαροι διαδήλωσαν σε 15 πόλεις της χώρας για να διαμαρτυρηθούν για τους φουσκωμένους λογαριασμούς ηλεκτρικού που έλαβαν στα τέλη Ιανουαρίου. Οι αυξήσεις έφταναν το 100%, γεγονός που έκανε του πολίτες να ζητούν επίμονα την παραίτηση του υπουργού Οικονομικών αλλά και την απελευθέρωση της αγοράς της ενέργειας.

  Η απόλυση του Ντιάνκοφ αξιολογείται ως μια προσπάθεια της κυβέρνησης να κερδίσει την εύνοια των πολιτών για τις επερχόμενες εκλογές του Ιουλίου.

  Πηγή: Reuters
  http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22769&subid=2&pubid=63784799

  ReplyDelete

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin